Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ami a felső sor jobb szélső képen látható, az mind csillag lenne? Vagy a gáz és porfelhő miatt látszódak annak?
"Pedig de nagy ez az Univerzum szerintem!" ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
Lehet, hogy az a színes folt csak egy szimpla gázfelhő, ami megrekedt egy termikus zsebben és visszaverte a Vénusz fényét.
![]()
Aha, magyarul csillagközi teret kitöltő porköd. Mellesleg először intersztelláris pörköltnek olvastam.
![]() Egyébként pont úgy néz ki, mint a Mézga család rajzfilmben, mikor Aladárék rádióval kapcsolatot teremtettek Köbükivel, csak abban még pörögtek-forogtak is a kis színes körök. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
Bocsánat, hogy belekottyantok, de láttam a bejövő linket és úgy jutottam ide.
A képen Messier-katalógus 7-es sorszámát viselő nyílthalmaz látszik, ezek a kék csillagok. Ez csupán egyike lenne a számos szép csoportosulásnak, ha nem tenné egészen különlegessé a környezete. Ugyanis elképesztően sűrű csillagmezőbe ágyazódtak, az intersztelláris molekulafelhők pedig egyfajta zárójelként ölelik körbe az objektumot. Tehát a kérdésre a válasz: sok kis pont bizony mind-mind csillag. A sötét porködök meg sötét porködök. ![]() Az M7 amúgy igen régóta ismert: igaz ugyan, hogy a modern csillagászat csak 1654-ben fedezte fel, majd Messier 1764-ben vette fel katalógusába, ám Ptolemaiosz már Kr. u. 130-ban írt egy ködről, ami a Skorpió fullánkját követi. A majdnem 1 fok átmérőjű nyílthalmazban közel nyolcvan, 10 magnitúdónál fényesebb csillag számolható össze. Távolsága 800 fényév. A kép 200/800-as házilag épített Newton-távcsővel készült, ami egy upgrade-elt EQ6 mechanikán dolgozott. A fotonokat egy átalakított Canon 600D gyűjtötte. 63x2 perc expozíció készült ISO 1600 érzékenység mellett.
Gondolom Te készítetted a képeket, üdvözlünk itt a fórumon!
Egy művésszel gazdagabbak lettünk! ![]() Szerk.: ja és gratula a képekhez! A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
Köszönöm a részletes magyarázatot, jobban megnézve a képet, tényleg látható, hogy csillagokról van szó, mert az üresebb térrészeken jól kivehetők az elszórtan jelen lévő különálló égitestek. Hihetetlen számban és sűrűségben helyezkedhetnek el ebben a csillaghalmazban!
Nagyon szépek a többi képeid is, nem hiába vannak köztük díjnyertesek is. Csak gratulálni tudok én is!
No kellett nekem a PH-n a G2 totyikba vándorolni.
![]()
És valóban!
Megszólalásig eggyeznek. Na de ki a gazdája ennek a jószágnak? Gondolom a környező országoknak (magyarország,szlováki,ukrajna,stb.) nincs ilyen játékja.
Sziasztok!
Talán van itt a fórumon ladás kolléga, aki ismeri a zsiguli.hu oldalt. Nos nagyon úgy tűnik hogy hacker támadás érte. Gondoltam itt is jelzek, hogy nem lehet elérni az oldalt. Üdv.b
Itt láthatod felszállni: Lockheed C5 Galaxy
![]() Ez sem picike gép: Antonov AN-225 ![]() És egy kis leírás róla. Wiki Az Antonovból csak egyetlen gép van a világon. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Idézet: „Az Antonovból csak egyetlen gép van a világon. ” Így rohadt nehéz hozzá bontott alkatrészeket találni... ![]()
Majd ha kell valami hozzá, akkor gyártanak gyorsan mégegy komplett Antonovot, és abból kiveszik -bontják- az alkatrészt. Így a bontott alkatrész új lesz.
Írtam egy szilveszteri verset, amit majd az ismerősöknek elküldök. Így hangzik:
Idézet: „Itt van a szilveszter, itt van újra Részeg ufókkal kelünk most útra Addig iszunk amíg be nem állunk Vagy az alkoholtól nagyokat rókázunk Négykézláb vagy a földön mászva boldog új évet kívánunk Az én ..... és családjának” A ..... majd az illető neve lesz. Igazából én még igazítanék rajta, ezért ötleteket várok tőletek.
Hűazannyát! Ha ezt én katona koromban ismertem volna...
![]()
Sziasztok!
Biztos sokan tapasztaltátok már azt a jelenséget, hogy egy szénsavas (esetleg alkoholos) üdítőben láthatóak ún. buborékgenerátorok. Azaz, olyan kis parányi felületű helyről van szó az üveg / palack alján, ahonnan látszólag kimeríthetetlenül jönnek fel a tűhegynyi méretű buborékok. Van valakinek elképzelése arról, hogy mi lehet a konkrét forrása ezeknek a buborékoknak? Tehát hogy honnan, miből jöhetnek / táplálkozhat a rendszer? Mert semmi "nagy-buborék" vagy egyéb odaképzelhető / legfőképp látható dolog nincs az üveg alján, amit én forrásként meg tudnék jelölni...
Szerintem a felület egyenletessége ott megtörik, azaz valami parányi kis göcsört/gödör van ott, amin szeretnek fejlődni a buborékok.
Abban különbözik a palack legalján a folyadék a többi részen lévőtől, ott a legnagyobb a nyomás a folyadékban. A súlya miatt. Tovább nem tudom, ennyi jutott eszembe.
Szennyeződés aminek a felületén a széndioxid ki tud válni a folyadékból. Azért lentről jön a legtöbb mert a szennyező anyagok többsége lesüllyed az üveg aljára, de a falán is maradnak szép számmal belőle. Persze itt nem betondarabokra vagy atomhulladékra kell gondolni
![]() ![]() Nekem sosem akart működni ez a "jelenlegi időpontot tartalmazó URL másolás" youtube-on ahogy most sem... ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |