Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Én 73 kHz-et mértem 50% kitöltési tényezőig terhelve, 150 uH induktivitással. Így pontosabb.
Hát igen mert 150uH-s fojtót használtál a dokumentációban szereplő 100uH helyett. Ami persze nem baj, sőt még jobb is a táp minél nagyobb a fojtótekercs, de a kapcsolási frekvenciára hatással van. Ahogyan leginkább a C24-R24 szórása is meg még néhány ellenállásé. Illetve a terhelés függvényében változik is a kitöltési tényező mellett természetesen a frekvencia is. Ezek miatt nem lehet pontos értéket mondani, de hozzávetőleg 80kHz és mondjuk +-20%.
Terhelve nálam a próba alatt nyüszített kicsit .
No de mi nyüszített?
Maga a táp, gondolom változott a tekercsen a frekvencia.
Akkor a tekercs nyüszít, nem a táp. Ez természetes. Impregnálni kell a tekercset... pl. méhviasz, vagy lakk.
van nekem ilyen aktiválható polietilén műgyantám. Gondoltam már rá, hogy ráhúzok valami házat és kiöntöm. Még jól is nézne ki, mert a gyanta víztiszta.
Hello, elkészült végre a tápom , nagyon szépen köszönöm sok segítséget mindenkinek, mert anékül még nem készült volna el .
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Lerajzoltam a leszorító kengyeles javaslataimat. Ezt nem egyeztettem a tápegység tervezőjével, tehát a megoldás kizárólag a saját gondolataimat tükrözik.
A két megoldást egymás mellé rajzoltam, és a szerelt egységek fölé, azok szétszedett változatait is oda tettem, ami jól szemlélteti a tényleges felépítést. Csatoltam egy elől, és egy hátulnézetet is. Az egyiken csak a két melegedő alkatrésznek van külső leszorítója, és az eredeti alulemezhez minden változtatása nélkül alkalmazható. A másikon az összes tokozást egyetlen lemez-pánt fogja le. Ide ha akarjuk használhatunk egyedi hőközlő lemezt, de akár közvetlen a borda sík felületére is felfoghatjuk a hűtendő elemeket. A csavarok meglazításával a teljes bordaegység leemelhető. A rögzítő csavarok javasolt mérete M4, és a hatlapfejű kialakítás jól kezelhető a szűk hely ellenére. A leszorító laphoz 2mm-es rozsdamentes lemezt javaslok, mert ez már kellően merev, és az alaprugalmassága képes tolerálni a TO220-as tokozások magasságszóródását. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Komolyan tettél bele egy végfokot a labortába?
A tápegység maximum 25V/3A. És egy TO3-as tokú tranzisztor eldisszipál 75W-ot? Ez komoly? Én kissé alul méretezettnek látom.
Elsősorban a többi után építőt és Attilát kérdezem, hogy ez a fellazulós jelenség mennyire jelentkezik átlagban? Ugyanis a hétvégén készültünk el 3 smps II panellel (még élesztésre várnak) és lassan a dobozolás felé halad a dolog. Nem gondoltam volna, hogy gond lenne a hűtéssel, hiszen a tápnak pont az a lényege, hogy nem igazán melegszik (persze 50W az sok).
Találtam a neten az IRLI540-es tokot. Még nem ástam magam bele, de elképzelhető, hogy ez egy szigetelt változata az IRL540-nek. Ide nem kell semmi, csak egy csavar. Hogy nálunk beszerezhető-e valahol, azt nem tudom. Közben meg is lett: Conrad - IRLI540PNBF A kép megtévesztő, az adatlap szerint a szigetelt változat. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Igen mert volt egy kis végfok amit műhelyben használok de sose lett be dobozolva és mindig csak odébb pakoltam de használtam. Mikor bele vágtam ebe a tápba akkor maradt ki hely az előlapon és nagy trafón is független szekunder köra labortáptól ami jó a kis végfoknak is, így bele raktam , mert be fért . Igen hüttő borda az kisebb mint kéne hozzá ezért van benne egy ventilátor amit egy ntc szabályoz és így mindig hideg a tranzisztor , de átlagba 2A-nél többel nem is terhelem mert eddig nem kellet.
Nálam az összes kipróbált gyűrűvel jelentkezett, ezért kellett valamit kitalálnom.
Szia!
Teljes mértékben létjogosultsága van annak amit írtál, mert én is jártam úgy, mikor vízbontó PWM-et építettem észrevettem hogy egyes részeknél nem rendesen, ill hozzá sem ért a FET a hővezető szigetelő lapkához, ezt annak tudhattam be, hogy mikor meghúztam a csavart, alatta összement, a másik végén megemelkedett a FET. Én úgy gondolom nemcsak jó lenne, de kellene is ilyen lamellás leszorított alkalmazni.
Ezzel én is tökéletesen egyetértek. Én rugós leszorítókat alkalmazok a végfokozatokban. Ezek a lamellák olyan erősek, hogy a kerámia alátétet szó szerint be kell imádkozni a FET-ek alá. Cserébe nincs a hőtágulásból eredő lazulás. Ugyanakkor sokan hajlamosak elfelejteni, hogy csavaros rögzítésnél rugós alátétet is kell használni. Abban az esetben az is használható. De a lamellás megoldás fényévekkel jobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Láttam kettő fajta Alkotó féle tápegységet, egy kisebb teljesítményűt, és egy nagyobbat amiben talán 5db kalapos is volt, valaki lenne kedves és ezeknek belinkelné a címét ahol ez a két anyag megtalálhatom, tudom hogy ebben a topi-ban van, de nézzétek el ha nem olvasok át mind az 500 oldalt.
Köszönöm
Én ahány TO-220-at és TO-247-et szereltem eddig, ilyet még soha nem tapasztaltam. Talán 3-4 fajta (más-más színű, beszerzési helyű stb.) kis műanyag szigetelő gyűrűt használtam eddig de egyik sem olvadt még meg.
Ettől még persze előfordulhat a jelenség, de mivel konkrétan engem kérdezel; személy szerint én ilyet még nem tapasztaltam soha.
Értem. Köszönöm a válaszokat. Ezek alapján megfontolom a dolgot. Ha nem a Te általad gyártott idommal építeném be, akkor lehet hogy a két FET számára más megoldást keresnék. Az IRLI540N-nek utánaolvasva az csak sajnos 54W-ra van hitelesítve, ami itt kevés és legalább kettő kellene belőle párhuzamosan. Az IRF3710-re viszont van megoldás IRFP3710 néven, ez nagyobb tok és nem kell gyűrűzni, de nem fér be az idomra és a nyákra sem túl kényelmesen.
Na majd megkérdezem azt a barátomat aki az alu idomokat is készíti, hogy tudna-e ilyen leszorító kengyeleket gyártani. Őszintén szólva meglepne ha nem, amilyen gépei vannak... A kérdés inkább az hogy készítene-e ilyet. Végül is csak egy vágás, két lyukasztás és egy hajlítás.
Az IRFP3710 persze hogy nem fér be, hiszen az TO-247. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Ezeket a rugós leszorítókat merre lehet kapni ha nem titok? Nekem is most kellene épp ilyen
Szia Alkotó!
Erről lenne szó, ehhez szeretnék egy inverted mentést, ha megoldanád. Ez amúgy tesztelt verzió, valaki építette már meg? Köszönöm
THFU-3
http://www.tme.eu/hu/Document/5fb0276a69fb2a3519da56541448572d/thfu3.pdf vagy aki a csavarosat szereti: http://www.tme.eu/hu/details/trk-1/hutobordak-szerelvenyek/fixfasten/#
Szükségem lenne egy 0-15V os és 0-15A-es tápegységre Mindenképpen szabályozható kimeneti feszültség és beállítható áramkorlát kellene. Nagyobb feszültségű tápegységet nem szeretnék építeni a nagy eldisszipálandó teljesítmény miatt . Ha valakinek van ilyen rajza, kérem segítsen!
A 225W az azert szep kis teljesitmeny a futeshez
Prolli; Alkoto-Pionner, vagy Attila86 tapegysegei az alternativak. Az Alkotos tap megy 15V-rol, erre nekem van egy peldanyom igazolandon. A 15A, az huzzosabb lesz, en 5-7 atereszt tennek be.
Mellékeltem, ami szerintem jó lesz neked.
Ha másra gondoltál, akkor pontosítsd az igényed.
Szia!
Érdeklődnék, hogy van-e mód arra, hogy a tápegységedbe valami módon bekötni egy plusz ledet (vagy több alkatrészt), hogy ne csak azt jelezze, hogy átment áramgenerátoros módba, hanem 1 LED jelezze a feszültség generátoros módot és 1 másik LED meg az áramgenerátoros módot? Kiborg
A gyáriakban ez úgy van megoldva, hogy van még benne pluszban egy komparátor (LM358), amit annak a műveleti erősítőnek a kimenete hajt meg, amelyik az áramszabályozást végzi. Ennek a komparátornak a kimenetén van 1-1- LED, egyik a táp felé, a másik a föld felé néz. Tehát alap helyzetben világít az egyik LED, ha áramszabályozás van akkor pedig a komparátor átbillen, és a másik LED világít. Ennyi.
De szerintem ez megoldható az eredeti felállásban is plusz 1 LED-el, bár a kapcsolás nincs előttem. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |