Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Hasi ultrahang készülék, terhesség vizsgálatnál is ezt használják, a babáról ezzel készülnek a felvételek.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Szia! Mérd le a vasmagot és keresd ki a megosztott táblázatokból...
( Lánc típusú transzformátor ( Lásd kép:_Link_. ), két U-alakú magfélből áll. )
SE 170 -eshez áll a legközelebb csak nemtudom a,b vagy c Bővebben: Link
Nemtudom melyik az F méret uyganaz mint a B?
Az "SM-Hiperszil"-ben ott van, hogy melyik betű melyik méretet adja.
A "b" a vasmag teljes szélességét adja. Az "f" meg a vastest ( lemez köteg ) szélességét adja meg.
Üdv mindenkinek!
Kukáztam videoból egy trafót, 24V váltó kéne nekem, rendelkezik is ilyennel. 50-60VA kell, a kérdésem az, hogy a képen látható a mérete alapján szerintetek tudhat ennyit? Másik kérdés, hogy kell-e rá valamilyen terhelés, hogy hiteles mérést végezhessek a feszültségre vonatkozóan?
1. Nem tudja.
2. Akkora terhelést tegyél rá méréskor, amennyivel használni szeretnéd! Ha füstöl, nem volt jó. Ha a mért feszültség megfelel az elvárásnak, jó.
Köszönöm. Szóval ha terheletlenül 50Vac van rajta, az 2A-val terhelve lehet, hogy pont ő lesz a 24V?
Ha terheletlenül van rajta ~27V AC, 2 A-rel terhelve 24 V, akkor jó. 50 V-ról 24-re az kész égés.
Szó szerint. !!! A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Hát.. egész máshogy alakult a dolog. Mivel nekem nincs műterhelésem, meg ilyesmim, sorba kötöttem két 12V-os izzót és velük párhuzamosan 5-6 teljesítmény ellenállást. Ezek 24V-on másfél ampert vettek fel, tovább nem tudtam tekerni.
A trafóra ezeket rákötve és variálgatva a lábak közt, a maximális feszültség 13V volt, az áramfelvétel 1.2A körül, miközben az égők halványan világítottak. Ez ilyenkor azt jelenti, hogy a trafó nagyon nem elég, ugye? (Ez annak fényében érdekes, hogy terheletlenül 50 voltokat mértem) A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Szia! Valami nem egészen jó a méréseidnél.
A vasmag méretei alapján kellene elindulnod a várható teljesítmény meghatározásánál. S ha ismered a videó típusát, akkor meg lehet keresni a kapcsolási rajzát, amin minimum a transzformátor feszültségeit és egyes tekercsek áramait meg lehet találni. Kis szerencsével a transzformátor teljesítménye is ott lesz a kapcsolási rajzon. Ez a próba "füstöltetés" nem épp szerencsés módszer...
Videóban nem szokott lenni ekkora teljesítményű transzformátor. Ránézésre sem tud annyit amennyit vársz tőle...
És közben nem zúgott, melegedett? Ez elég kicsinek tűnik ekkora teljesítményhez (~50VA), tán fele. Azért írd be ide a méreteit, és a pontos méréseket;Iü, It, sec UIü,t, de kisebb terhelésekkel is.
Sziasztok !
Van egy 2x110V / 2x9V 3,5VA Puskás (Shaffer) trafóm. Bekötöttem sorosan és a kívánt 18V kimenet helyett ~30V van . Miért lehet ez ?
Terhelted is? Kis trafóknál ez nem szokatlan, hogy csak a megfelelő(közeli) terhelésre áll be a fesz.
Hát.... egyelőre csak egy 7812 és utána egy 7805 ,valamint egy led 330Ohm-al lóg rajta.
Ennyi kevés neki; 150-180mA-nél mit mutat?
Nem zúgott, nem melegedett. A mérések most következnek, de közben kukáztam egy másik trafót is.
A vzolee-féle forrasztóállomáshoz kell ~50VA, elég szomorú, hogy egy fél tenyérnyi elektronikához +pákához egy másfél kilós trafó kell, mert ez a képen közel van az egy kilóhoz.
Csinálhatsz kapcsolóüzeműt, az kisebb, könnyebb (csak megcsinálni nehezebb).
Nem tudom, hogy kell átalakítani hozzá vzolee állomását, én még a boldog tanulókort taposom elektronikában. Egyelőre azok a sikereim, amikor valamit elsőre össze tudok kapcs rajz alapján rakni, meg néhány dolgot megoldok saját kútfőből.
Sehogy, az egy más topológia (nem kezdő szint); trafó helyett van. Tedd már be az adatait a trafóidnak (mechanikai, elektromos), aztán mondunk rá valamit.
Valaki már átalakította egyenfeszre azt az állomást, 2 alkatrészt cserélt ki benne.
Kapcsolóüzeműt én is tudok építeni, egy nagyon primitívet már sikerült. Berakom, de közbejött pár dolog, azokat intézem, meg nem tudom, a mechanikai adatoknál pontosan mit kell lemérni...
H, SZ, M, oszlop(amit a tekercs körülvesz), ablak (amiben a tekercs van). Huzal átmérők. Ha nem férsz jól hozzá, akkor a járom(amin nincs tekercs). Ha lenne légrés, azt is (vagy, ha egy oldalról lemezelt). Illetve: EI, M, vagy más (pl. egyenes lemezekből összerakott).
Így már értem, megmérem, amint lesz időm. Terhelés mi legyen? Vannak 1W-10W ellenállásaim, 2db 12V izzó, más nem nagyon.
Elég annyi is, nem kell csontra (túl)terhelni. A mérési eredményekből lehet következtetni a terhelhetőségre (teljesítményre). Az előbb kihagytam a toroid, hypersil (tekercselt-vágott) típusokat. És persze a ferritest; az itt nem játszik.
Üdv! Még mielőtt folytatnánk a mérés megbeszélését, amit elvégeztem, lenne egy kérdésem.
Egy 220V 50Hz-es trafó használható 230V 60Hz-en? 64W-ot tud. Ezt szeretném megvenni a forrasztóállomáshoz. Aztán a meglévő kukázott trafó megtárgyalását szeretném folytatni a tanulás miatt.
Melyik világtájon van 230V 60Hz?
Ha arra gondolsz, hogy a régebbi - 220V-ra gyártott - trafók mennek-e 230V-on, a válasz: igen.
Jaj tényleg, most esett le, hogy 50Hz van.
Kérdésedre válaszolva: Antigua és Barbudán van 230V 60Hz, utánanéztem. Az a trafó, amit találtam, most nézem: 2 X 190V | 24V Ezek szerint ennek a 230V-hoz semmi köze? (Szívesen belinkelném, de ha jó 230-ra, előbb elvinnék, minthogy egyet pislogok) A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |