Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hány A-os biztit tegyek bele?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Kivettem az áram korlátot,de akkor kifelé nyomja a membrát
A clip a végfoknál azt jelzi, amikor már annyira ki van hajtva, hogy vágja a jel csúcsát. Amit basszusoknál hallasz reccsenést, az már a torzítás, ki van fullra hajtva a végfok.
Biztosan jót vettél ki? Az áramkorlátozó nincs kapcsolatban a kimeneti DC-vel. Ezen tranzisztorok bázisa egy ellenálláson keresztül kell elérje a végtranzisztor és az 1 ohm ellenállás közös pontját. Esetleg a kivett tranzisztor helyén összefolyt az ón, akár alig látható módon is.
A biztosíték számítását a szokásos módon kell itt is végezni. A csúcsáram 50V/(8+1) ohm=5,6A. Ennek vesszük a √8-ad részét és felfelé kerekítünk, tehát 2A-es kell bele.
vissza tettem a tranyókat,és 10v van a kimeneten,Ez mitől lehet,már minden alkatrészt kivett formában mértem ki,és minden jónak tűnik.
Ha a kísérletek során lett rossz a kimeneti DC, akkor valamit rosszul csináltál. A 10V származhat abból, hogy a visszacsatolás kondenzátora helytelen polaritással töltődött az imént és megnőtt a szivárgó árama. Ezt legjobb egy cserével ellenőrizni.
A mért 10V egyenfeszültség lehet ugyanakkor egy gerjedés hullámának az effektív értéke (vagy egyéb módon csapja be a voltmérőt). Zárd le a kimenetet egy 100nF-os kondenzátorral! Ez megállíthatja a gerjedést, vagy melegedni fog az erősítő, ha továbbra is gerjed.
Azt vettem észre,hogy a bd244 meg hajtó tranzisztor eddig langyosodott,és most teljesen hideg.
Ki cseréltem mindkét kondit,és még mindíg 10v van a kimeneten.
A bemeneten a diff.erősítő bázisain mekkora a feszültség testhez képest? Él-e szegény egyáltalán?
A T1-nek 0,00v,a T2-nek 7,65v
A kimenetre kötött 100nF-nak mi lett a hatása, azt még jó lenne tudni.
Ha a gerjedés kizárható, akkor csak végig kell haladni T1 kollektorától a tranzisztorokon. Ahol markánsan eltér a bázis-emitter feszültség 0,6V-tól, ott ellenőrizni kell a tranzisztor viselkedését. Tehát 0,4V alatt a tranzisztornak teljesen zárva kell lenni, a kollektor-emitter feszültség ilyenkor magas, kivéve ha szakadás von a kollektor körben. Ha 0,7V fölötti értéket tapasztalsz, ott jó tranzisztor esetén alacsony kollektor-emitter feszültséget kell észlelni. Ellenkező esetben a tranzisztort kiforrasztva meg kell vizsgálni.
A kimenetre tett 100nf nál is 10v a kimeneten.Már minden tranzisztort kivettem,kimértem,és műszer szerint minden jó.Nem értem már végkép.A vég tranyók lábainál is 10v van B-E.
Ha bázis-emitter között mértél 10V-ot és az a feszültség a bázis-emitter dióda számára nyitóirányú, akkor a tranzisztor már nem bírja az üzemi terhelést, kukába vele!
Vég>< tranyók nélkül is szinte mindenhol 10v DC van,_kivétel a táp fesz._A vég>< tranyókat kipróbáltam egy másik erősítőbe,_és ott normálisan üzemelnek._Szerintem az egészet a kukába dobom._Köszi az eddigi segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Próbáltam a kimeneti DC szintet lejjebb vinni,de nem sikerült.
Ez természetes, hibás alkatrészt vagy szakadást kell keresni.
Kérdezném,hogy amelyik alkatrészt jónak mutat a műszer,az lehet hibás?,mert már csak 4 üveg diódát nem cseréltem ki,de őket jónak mutatja a műszer.
Tranzisztoroknál bizony előfordul!
Az összes félvezetőt,és diódát kicseréltem,és még mindíg 8.56v DC van a kimeneten.nincs több ötletem.
Nem lehet, hogy valamelyik ellenállás megszakadt (vagy megnyúlt esetleg)?
Csak a nagyjelű-erősítő tranzisztorát, a meghajtókat és a végtranyókat kéne megnézned ezzel a módszerrel.
ki>< cseréltem minden alkatrészt ujjakra,(?)_és mégsem indul._Én nekiállok bontani,_nem kínlódok vele tovább._Kösz mindent.
A véleményeteket szeretném kérni egy Pioneer SA-420-as erősítővel kapcsolatban. 30-40%-os kivezérlésnél a mély hangokra drasztikusan elhalványodik a bemenet választó lámpa fénye. Szerintetek van értelme kicserélni a puffereket (4700µF/35V gyáriak) vagy ez ennyit tud.
Szia! Azoknak a kondiknak semmi közük a lámpák fényerejéhez. A trafó lehet gyenge.
Mit jelent az amit írsz, hogy 30-40% kivezérlésnél? Ha jól láttam, ezen a típuson nincs kivezérlés jelző.
Ahogy nézegettem ezt a készüléket, 2x30W-nál nem kell többet várni tőle. Kis TO220 tokozatú végfok tranzisztorok vannak benne, a hűtőfelülete pedig mindössze egy hajlított alu lemez. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Az is gyári, akkor marad így, ennyit tud. Köszönöm a segítségeteket.
Szándékosan nem azt írtam, hogy fél hangerőnél, mivel az ugye függ a bemeneti jel nagyságától. Vonal szintű jelet kapcsoltam az AUX bemenetére, a hangerőszabályzót pedig 4-re tekertem. Ahogy reloop-nak is írtam, hagyom gyári állapotában.
Sziasztok!
Lenne egy problémám, van egy sal active szubcsövem, de az erősítő modul megpukkant. Ezzel nem akartam tovább foglalkozni, így van itthon egy híd kapcsolású tda1558q végfokom. A szűrő hogy működjön volt egy segéd panel a végfokon, ezt kivadásztam, leválasztottam. Fejhallgatóval le ellenőriztem és minden rendbe van, vág tökéletesen és hang is jön ki. Amikor rákötöm az én végfok panelemet (ami direktbe hajtva tökéletesen működik) elkezdi a membránt mozgatni, ha a rendszerre nem adok hangot akkor is. Ha adok rá hangot egy torz valami jön ki belőle. Próbáltam ellenállásokat közbeiktatni, de ez hatására vesz fel egy nagyon nagy zajt. De igy már halható az a zene is. Hogyan lehetne a problémát megoldani? Tesztelve akkuról volt.
Udv!
Van egy Delia erositom, amit meg regen Marosvasarhelyen gyartottak az Elektromaros-ban. Hazahoztam, rakotottem az egyik kimenetre egy hangszorot, egy 30W-os melyhangszoro, teszteleste jo, es ha meghal nem sajnalom annyira ezutan rakotottem a masik kimenetre. Radiojaval akartam kiprobalni, de nem szolt. Kikapcsoltam, majd be, egy ideig halszodott a halk sisterges ami szokot lenni, es egybol a hangszoro kidudorodott, es a trafoja erosen zugott, mint mikor rovidre zarom a kimenetet. Mintha egyeniranyitas utan rakotottem volna a hangszorot a trafora. Kikapcsoltam, majd ujrakapcsolasnal es ujbol kis szunet utan trafozugas, es kinnt a hangszoro. A trafo primerjen a biztositek ki is egett. Vegtranzisztorkent BD441-BD441 van. Mi lehet a hiba, es hol keressem?
Szia.
Első lépés, amíg meg nem javítod az erősítőt, a hangszórókat kösd le sürgősen mert a DC kint figyel a hangszórócsatin. |
Bejelentkezés
Hirdetés |