Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Nekem írtad, mert akkor még csak erősítőt kerestem és akkor ajánlották ezt a véget ST151, akkor írtad EZT
Sziasztok!
Készül az ST151-es végfokom. Nagy nehezen sikerült minden alkatrészt beszereznem, valahogy soha nem tudnak a boltban olyan alkatrészt adni, ami nekem kell... Minden jót. Üdv.B
Igyekszik az ember...
Neked van vele tapasztalatod? Építettél már ilyet? Nem tudjátok, véletlenül, hogy hol lehet alumínium idomokat kapni? L idom kéne. Ami itthon van azt, bontottam, és már a TDA 7294 HÍD-hoz faragtam...
Jól alakul!
Tucatnyi építést kísértem figyelemmel, minden beszámoló kedvező volt.
Ha a bordád mérete megengedi teheted a tranzisztorokat a NYÁK alá is, a lábukat felfelé hajlítva.
Kíváncsi leszek hogy mit tud.
Igen, bennem is felmerült, hogy alulról szerelem fel, de azt csak a legutolsó lehetőségnek szánom, annyira nem szimpatikus az a megoldás. Bízom benne, hogy találok valami más lehetőséget A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Szia !
Én sub végfokként használom egy 5.1 ( 5X80 W)erősítőhöz ahol a sub-nak csak vonalkimenete van. Nekem egyből indult, azóta is megy, nem volt vele semmi gond, van benne egy koppanásgátló is.
Szia Atiotezer!
Ez az erősítő ahogy olvastam működik +-40V-ról? Még egy kérdés: a teljesítmény milyen szabvány szerint van megadva? Engem a DIN szabvány szerinti érdekel, mert nem torzítónak akarom használni (RMS teljesítmény(10%), az emberi fűl már meghallja a 3%-os torzítást is). Egy olyan erősítő rajzot keresek igazából aminek+- 40V kell( mert a trafóm ezt tudja), és azért szól becsülettel(~3% torzításig minél nagyobb teljesítménnyel).
Ebben megtalálod az enyém is+-40V ról megy,hátránya hogy nagy meghajtás kell neki, de ellenállás cserével már 750mV ról is tökéletesen kihajtható, csak legyen ami elbírja. Én 2db 150W -os 8 ohmos hagdoboz párhuzamos kötésével próbáltam ki, így 4 Ohmos 300W lett a 2 db 30cm mély hangszóró nagyon nagyot szól.
Nagyon szép lett. Csodálatos. A hangjára is ezt lehet mondani majd. Nem fogsz csalódni benne.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
Sziasztok!
Köszönöm szépen a szép szavakat! Megint tudtam egy kicsit haladni. Végül nem kellett 'L' idom, mert találtam egy ilyen bordát. Még a táp részt kell megcsinálni, valamint Reloop kolléga túlvezérlés jelzőjét. Aztán jön a legrosszabb rész, a dobozolás.... Minden jót. B A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Sziasztok!
Fel élesztettem az ST151-es végfokom. A 0.33 ohm-os ellenálláson 10mV-ot mértem. Így állítottam be a nyugalmi áramot. Egyenlőre még nincs kész a táp panel, szóval csak légszereléssel készült a táp. Igen bizakodó vagyok. Tetszik a hangja. Semmi gond nem volt az első indítással. Minden jót. Üdv.b
Azt még lehet, hogy majd visszább is tudod venni 5mV ra. Biztos kedves társad lesz otthonodban.
Jó az a 10 mV nekem is annyi, és a tranzisztorok is párba vannak válogatva.
Nálam a párba válogatás annyiban kimerült, hogy egy "alomból" valók a tranzisztorok.
Az nem jelent semmit. A végtranzisztorokat hagyományos multiméterrel (HFE )nem is lehet, mivel minimális az áram néhány mA. Szerintem a tiéd 10% on belül van ha mindegyiken 10 mV feszültséget mérsz.
Sziasztok ,+-50 voltrol is tudom hajtani a végfopanelokat? sajna nincs más trafóm és ha nem muszáj akkor nem vennék
Előre is köszi
Szia! Ha az eredeti terv alapján az első ST151 et építed meg akkor igen működnie kell átalakítások nélkül.
Szia! A tranzisztorok feszültségtűrésére ügyelj azért! A 60V-os rajzon látod mi a teendő. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Én ezt úgy oldottam meg, mivel nincs olyan műszerem amivel pontosan kilehetne mérni a tranyókat, vagyis párba válogatni, hogy szinusz jellel meghajtva figyeltem a tranyók eltérő melegedését. De elötte érdemes az emitter ellenállásokat is ellenőrizni, mert az is közbe szólhat. Amelyik kitünt a sorból azt kicseréltem egy másikra.
Üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Értelek, per pillanat a tápja készül,arra kell várni. Aztán lehet hogy annyira megszeretem a hangját hogy megcsinálom még egyszer... Kitudja
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Nagyon jónak mondom ezt a kapcsolást, én beterheltem 4 ohm on nagyon durván és még véletlenül sem dobott egyszer sem hátast. Egy kedves barátom, zenészként teszteli brutál modon, de működik, és Ő is dicséri a hangját.
Így értem a teljesítményt:
A DIN szabvány szerint a teljesítményt az 1KHz szinuszos mérőjel esetén addig növelik míg a torzítás el nem éri az 1%-ot. Az RMS esetén ez az érték 1KHz-en 10%. Régen 80-as években csak sin teljesítményt adtak meg, manapság az a cél, hogy mindenre nagyobb értékeket mondjanak. Jobban néz ki a 20W (DIN Sin) helyett 38W (RMS) és 500W (PMPO)
Idézet: „Jobban néz ki a 20W (DIN Sin) helyett 38W (RMS) és 500W (PMPO)” Szinuszos jelnél az RMS és a "szinuszos" teljesítmény rezisztív terhelésnél (általában ez alapján számolnak a gyártók is, mert egyszerűbb, mint egy változó, komplex terhelést kalkulálni) nem azonos? Link
OK, értjük.
Ettől függetlenül az "RMS" kifejezés az angol megfelelője az "effektív érték" magyar kifejezésnek. Ha azt mondjuk: RMS, azzal csak azt mondtuk: effektív érték. Semmilyen THD=10%-ról nincs itt szó. Egyébként az ST151 minden létező szabvány szerint jól szól.
Köszi szépen az infót. A leírtak alapján mindenki dicséri.
Csak azért lovagolok ezen az DIN feat. RMS teljesítményen, mert tapasztaltam hangfalnál ezt a típusú "át***t. Volt egy Tesla márkájú 1979-ben gyártott 10W-os hangfalam. Ezt a konstrukciót egy az egyben már 15W-ban láttam 1989-es kiadásban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |