Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Buszokban lévő kijelző neve és működése
Lapozás: OK   4 / 6
(#) wargapityu hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok! Érdeklődnék hogy halad ez a projekt, tudom már nagyon rég nem volt hozzászólás ebben a témában, de talán sikerül beindítani újfent, nekem is van egy fgy kijelzőm, és szeretnék hozzá vezérlést csinálni, illetve ha minden igaz lesz hozzá gyári vezérlő, de abból nem tudom okosabbak leszünk-e, értem ez alatt vissza lehet-e fejteni az elvét, szoftvert kiolvasni belőle stb... várom a válaszokat, tudok a kijelző belsejéből képet csinálni ha az segít valamit... Mindenképp szeretném minden fortéját megtanulni, nem igazán értek hozzá, eléggé amatőr vagyok remélem van aki tud, és szívesen segít benne, olyanok is szerepelnek a terveim között ha már meg van a vezérlő, akkor esetleg a flip-dot kijelző helyett építeni egy led matrixot amit a fgy vezérlője hajtana meg stb... szóval tényleg szeretném beleásni magam rendesen a témába mert érdekel, de írásos anyag nincs hozzá...
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) rockersrac válasza wargapityu hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Annyit sikerült azóta kiderítenem, hogy a kijelzők 9 bites rendszert használnak, és rs485 interfacen keresztül működik a kijelző. A vezérlő meg egy más tészta. Arról csak annyit tudok, hogy cf kártyára mentik el a rá való adatot gépen, egy erre való prgorammal, és a cf kártyáról ,,frissül" a belső memóriája a vezérlőnek. A cf kártya utána nem kell hozzá.
(#) wargapityu válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

1-2 héten belül lesz hozzá vezérlőm aztán majd meglátjuk mit lehet kihozni belőle, így néz ki hátulról.
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

És azóta Budapesten üzembe helyezésre került nagyjából a FUTÁR rendszer, ami GPS alapú járműkövetést, és utas tájékoztatást. A villamosok egy részén is már üzemel a rendszer, és van egy érdekessége a rendszernek: hang figyelő is van a rendszerbe építve egy picike mikrofon formájában, és a külső zaj alapján állítja a bemondás hangerejét...
(#) voodoo válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Az új IC-ken már vagy pár éve oldalt, van olyan erős fényű feliraozott mátrik LED tábla. Gyönyörű. Patentúl olvasható. Szép. Elejére mit raknak? Flip-mátrixot : )
(#) rockersrac válasza voodoo hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Igen, az mókás. Meg az is, hogy a FOK-GYEM kijelzők 8, a FUTÁR vezérlője meg 9 bites működésű. És bizony néhány buszban még FOK-GYEM flip-dot mátrix van.
(#) rockersrac válasza wargapityu hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia! Sikerült azóta kezdeni valamit ezzel a motyóval? Ha igen, megosztanád velünk a tapasztalataidat?
(#) Busz hozzászólása Jan 11, 2014 /

Ez a kijelző pontmátrixos vagy flipes szerintetek?
http://nyerdom.site90.net/kepek/IMG_3551.jpg

Pontmátrixra tippelek.
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ha világít akkor ledes, ha nem világít akkor flip,egyébként a képen nagyon úgy néz ki mintha nem világítana.Én a flip re szavazok...
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) Busz válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Világítani világít. De mint ahogy megírták előzőleg is van flipes is LED megvilágítással.
(#) rockersrac válasza Busz hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Flipes, 99%.
(#) wargapityu válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia, sajnos még folyamatban van a vezérlő beszerzése, de amint meglesz, jelezni fogok, egyenlőre a kijelző pixeleivel bíbelődtem kicsit, mert használt, és sokat kiszívott a nap, és megpróbáltam átcsoportosítani őket, amit tudok biztosra mondani egyesével és soronként is lehet a pixeleket a fok-gyem-be cserélni, és ahogy észre vettem 2 féle pixel van ami északi pólusú és ami déli, és oszloponként felváltva vannak berakosgatva, mivel soronként a vezérlésén egy közös szál megy végig, így jöttem rá hogy elkezdtem random cserélgetni a pixeleket, és sehogy nem állt össze a dolog, szóval nem mindegy melyiket hova rakja az ember ötletes egy szerkezet, én is 5V-al szépen egyesével működésre bírtam őket, de van sajnos olyan pixel ami teljesen lemágneseződött, így ha fejre fordítom a kijelzőt az a pixel ide oda mozog, nem marad egyik végállásba se... de még a vezérléséről semmit nem tudok, csak hogy 2 szalagkábel jön ki belőle...
(#) rockersrac válasza wargapityu hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Igen, nem mindegy, hogy melyik pixel hova megy, mert tudtommal a mögötte lévő vasmagon a tekercsek kettesével sorosan vannak. A pixel lifegést lehet hogy a mögötte lévő vasmag lemágneseződése okozza, mert azon változik a mágneses tér, a pixeleken állandó mágnes van.
(#) wargapityu válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Én is igy gondolnám logikusnak, de mégis ha átrakom máshová akkor ott nem csinal semmit, amúgy ha egy tekercset felmagneseztem egyik iranyba, akkor ha rateszek 1 pixelt az egyik kinyit (zöld) a masik ugyanarra a tekercsre téve pl bezár (fekete) ezért gondolom hogy kétféle pixel van.
(#) Lev9562 hozzászólása Jan 31, 2014 /

Sziasztok! Na nekem is sikerült fgy kijelzőt szereznem 4et is egyszerre hozzá meg 2 vezérlőt. Az egyik sajnos *. :/ Amit megtudtam:
A vezérlő 24v tápot kap. és a 24V a vezérlőtől függetlenül kell az összes kijelzőhöz. A busz külső egységei előröl hátra haladva vannak sorba kötve. A belsők pedig párhuzamosan. A vezérlőben van 3 emeletnyi nyák amit elég nehéz lesz megfejteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) rockersrac válasza Lev9562 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Annyit tudok ezekről, hogy RS485 szabvány szerinti kommunikációt igényelnek, és a vezérlő nem csak kiküldi az adatokat a kijelzőre, hanem ellenőrzi is hogy minden flottul megy-e. Ment egy privát üzenet is részedre!
(#) wargapityu válasza Lev9562 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

a 24V a világításnak kell a kijelzőbe... legalábbis a számtáblába tuti hogy nem kell 24V egyenlőre még csak az van nekem...
(#) Lev9562 hozzászólása Feb 3, 2014 /

van egy 4 eres az az rs485 csatija van egy 2 eres az megy fénycső felé és van még egy 2 eres azt nem tudom mire jó. A vezérlőmből az egyik rossz volt eleve. Kiderült miért. A fesz stab kocka tojt be, és 5 v helyett 24et küldött ami miatt megsült elég sok minden. Remélem az ic-k nem sültek ki mert akkor már nagyobb baj van
(#) Lev9562 hozzászólása Feb 24, 2014 / 1

Nos a tábla működése megfejtve, hála néhány jó műszerész ismerősömnek. A táblába megy 24v ami a tekercseket gerjeszti és az 5vos elektronika (RS485) pedig dönti el hogy hol tegye ezt. A tábla vezérlő nélkül is rábírható az öntesztre. Részletek és dokumentumok ma este esetleg holnap. Üdv: Levi9562
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) wargapityu válasza Lev9562 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Várjuk a fejleményeket, annyit én is tudok már, hogy a 4 eres kábelen ugye 1 a test az árnyékolással együtt, 2 szálon kommunikál egyen oda, egyen pedig vissza,(1 pedig nincs használva) erre vannak felfűzve a kijelzők, jegykezelők, amiken jumperelve vannak a címeik. Azért megy oda-vissza kommunikáció mert ő elvileg közli is a vezérlővel hogy sikerült-e kiírni az adott dolgot, kiírja a megálló neve mellé hogy Ok vagy nem Ok. Amúgy rájöttem, az én számtáblámból konkrétan a vezérlőpanel hiányzik
(#) Lev9562 válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Nos ez így nem teljesen helyes. Az rs485ös kábel 4 eres de a föld és az árnyékolás két külön szálon fut. Míg a föld be van kötve a vezérlőbe meg a kijelzőbe is az árnyékolás már nem. A dip kapcsolókról pedig annyit hogy elég érdekes jószágok van egy A4es oldalam arról hogy mi mire való, és nem mindegy melyik milyen állásba van. A kijelzőbe továbbá kell 2x 24v az egyik a pixelek forgatásához a másik a fénycső inverterébe. Egyszerű műszer és kezesbárány is amíg az ic-ket nem kell bolygatni
(#) adamzs94ikarus412 hozzászólása Márc 13, 2014 /

Nem rég sikerült ilyet botolnom Hogy kell ezt a kettőt működésbe hozni együtt:

IMG0057A.jpg

(#) adamzs94ikarus412 hozzászólása Márc 13, 2014 /

És ilyen a belseje

IMG0058A.jpg

(#) mikrokapcsolo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Helló!
Bővebben: Link
(#) Wind-Storm válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Azt hiszem ezt már néztem, meg hogy "flop dot"-nak is nevezik. Viszont annak örülnék ha magyarul valaki el tudná magyarázni a működését konkrétan a képen látható darabnak, mert még szeretném működésre bírni..
4017-tel megoldanám valahogyan hogy 0-tól 9-ig elszámoljon.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Sajnos ennek a szakmának a nyelve az angol.
Ez a topik hátha segít.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jún 25, 2015 /

Helló!

Ez az eredménykijelző hogyan működhetett? Mire kellett az a sok dióda?
A takarókat ha kinyitom, maguktól úgy maradnak (8-as szám), viszont ha kicsit megrázom a táblát, mind bezáródik (feketeség), viszont nem rugósak, hanem állandómágnes tartja csukva őket, így felejtős a fordított polaritásos vezérlés.
A takarók nincsenek felmágnesezve, csak vonzza őket a mágnes.
A tekercseknek pedig csak két kivezetése van, a takaró meg mint látható, a tekercs középső elemén áll.
Elvileg 24V-ról működött, bár most nem tudom hogy AC-val-e vagy DC-vel.
A semelyik takaróhoz nem tartozó tekercsben elvileg egy reed relé található.
(#) Wind-Storm válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Kösz, írtam oda is, remélem ott akad valaki megfejti a működését.
(#) Sebi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 26, 2015 / 1

Ahogy nézem, van egy permanens mágnes - olyan helyzetben, hogy magától nem aktiválja a szegmenset - erre "rásegít" azonos polaritással egy impulzussal a tekercs. A mágnes megtartja az aktív állapotot, míg fordított polaritású tekercs-impulzussal nem deaktiválják.

Ez van a képen...
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015

flip-dot.GIF

(#) Wind-Storm válasza Sebi hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Huh, köszi!
A reed az érintkezőivel lényegében mit csinál, zárlatol?
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem