Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Szép kivitelezés, van kondi bőven benne, meg a hűtést se bízod a véletlenre.AZ enyémen nincs ventillátor, de a 2 hűtőborda pár 1kg körül van súlyban.
Azok a fekvő ventik csak a sinus alatt voltak rajta csak, az első 230v 16cm es megy,de csak akkor ha 50 fokra melegszik akkor kapcsol be 35 foknál lekapcsol.
A kondik 2200uf/db, én jobban hiszek a sok kicsiben,mint az 2 nagyban ,jobban szür a sok kicsi az én tapasztalataim alapján A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
A több kisebb kondenzátor párhuzamos kötésénél a belső eredő ellenállás csökken. Ez jó. ezért is tanácsosabb több kisebbet használni.
Ahogy vesszük, több alkatrész több hiba lehetőség. Én általában 2 x10000 mF -ost használok.
De van tesztelésre van 1 pár hatalmas méretű 27000-es.
A ±50V lehet akár önálló változat is. A passzív elemekhez nem kell nyúlni.
T1, T2, T5 legyen BC546B. T3, T11 - BD240C, T6, T7 - BD239C, ezeknél felcserélődnek a bázis és az emitter kivezetések az eredeti tervhez képest, erre ügyelj! A végtranzisztorok maradhatnak, vagy használhatsz 2SC5200 - 2SA1943 párost.
Reloop!
A 80V-os változat terhelhető 8 illetve 4 ohmmal is? Egy körülbelüli teljesítményt tudsz róla mondani ? Dejó!! Szimbólumként tette be az OHM-ot ![]() Köszi.b A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Koncsar Gyuri mérte műterheléssel, adresszáld neki a kérdést!
Ha erre jár, gondolom így egy pár sort róla
![]()
Nagyságrendileg 300W 8 ohm és 400W 4 ohm-on. Utóbbihoz négy pár végtranzisztort ajánlok.
Az 1500W már nagyon gyilkos. Én a 60V-os változatot megépítem 40V-ra. És ha úgy adódik trafócserével már nem kellesz bíbelődnöm az erősítővel.
Az már elég baráti. Szub-hoz ideális lenne.
Szia! Szerintem 4 Ohm ra terhelve 4 pár tranzisztorral, +/-80V tápfesznél,megfelelő bemeneti jel mellett tartósan tudja az 4-500 W teljesítményt egy egy panel. Én csak az MJL21193-4 párossal jelentem ki. A többi tranyóval nem próbálkoztam. De ehhez már szükség van már a két panel meghajtásánál legalább egy 4-5-600 VA es trafóra hozzá pedig 2 x 20.000µF kondira.
Blasz Gábor kolléga valamelyik nap írta, hogy Ő kiszeretné próbálni az 5200 és párja tranzisztorokat. Ha van kedved megvárni Gábort, akkor lesz még egy alternatíva. Üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Jajjj! Látszik a suliból írtam vissza, akadt a billentyű 2x20000µF lesz a két panelnek. Jövőhéten inditom be a paneleket, ha minden jól megy. Igaz még csak +/-70 Vdc-ről. Hány mV-ot kell majd mérjek a 0.33R értékű ellenállásokon? Igaz idéglenes trafó lesz, mert csak 450W külön-külön fogom próbálgatni őket 4 ohmon. A 80V verziónak is 1.5V a teljes kivezérelhetősége? Nekem maximum 0.775mV áll rendelkezésre, dinamika kompressor utan. Akkor kellene készítsek egy 2X erősítésű előerősítőt?
Szia! Az emitter ellenállásokon 5mV feszültség esést kell majd mérned kb. Illetve majd fülelned, hogy ha van vagy észlelhető keresztezési torzítás, akkor a nyugalmi áram finom emelésével el lehet tüntetni. Nálam, mindegyik panelnél 5mV környékény már minden jó volt. Gondolom a bemeneti jel értékére írtad a 1.5V ot! Majd ha megépítetted, utána ráérsz gondolkodni, hogy valóban szükséged van e a jel erősítésre.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
SZIASZTOK!
Rendelés előtt állok. A mellékletben lévő tranyókészlettel építeném meg, nézze már át valaki aki nagyon érti ezt az erősítőt, hogy így jó-e? A tápfesz +-40V. (esetleges trafócserét belekalkulálva, ha "tuningolni" szeretném).
Szia! Az MJE340/350 felcserélve került a rajzra.
igazad van, de ezzel a készlettel jó lesz ugye? javítottam a rajzon.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Működőképes, bár csak a végtranzisztorokat módosítottam volna. A többi tranzisztor nagyobb feszültségtűrésű és kisebb áramerősítésre képes, ez utóbbi nem biztos, hogy a kapcsolás előnyére fog szolgálni.
szia reloop!
Tudsz akkor valami jó kollekciót összeállítani? Az most a cél, hogy +-40Von működjön,4ohm-on, de egy esetleges trafócserével ne kelljen módosítanom a kapcsolást. Csak annyi, hogy trafó ki, új be és működik (max 60V). A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Ezt a garnitúrát ajánlom. A 4 ohm miatt természetesen dupla végtranzisztorral.
Szia reloop!
Akkor azt mondod el fog szólni ez a kapcsolás 40V-on is természetesen amit tud azt mind leadja. Gondolom többet mint ami az alapkapcsolás, vagy nyűzhetőbb lesz.
Igen, a tápfeszültség módosításakor nem lesz semmi teendőd az áramkörrel.
A normál használatban feltűnő különbségre nem számítok, a csont rövidzárhoz kedvezőbb lesz a hozzáállása ![]()
Na, erre voltam kíváncsi, sajnos vannak dorbézolós ismerőseim. De miattuk akarom ezt megépíteni. Jelenleg egy TEXAS80-as végfokot nyüstölök.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Szia reloop!
Úgy látom a MJE 350 tranyó bázis lába és a + tápfesz közé senki nem tervezte be a diódaláncot. Gondolom be kell, ha már a rajzon be lett jelölve. A melléklet az a 80 V-os változat de a tranyók lábkiosztása azonos, ezt nyugodt szívvel a diódák rátervezésével ki lehet maratni.!? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Ezt jó, hogy szóba hoztad. A ±60V-os üzem megköveteli T3, T6 hűtését. A kér diódát is azért raktam bele, hogy T3 ne tudjon túlhevülni mikor belép az áramkorlátozó. A tranyókat húzd kicsit kijjebb, a képek között találsz rá elrendezési példát.
Sziasztok ez alapján a nyákterv alapján csinálnám a nyákokat ,én még ezt az st151.hu oldalrol szedtem építhetem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |