Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   186 / 376
(#) progee hozzászólása Feb 12, 2014 /

(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

A TTL rendszeren belül nem feltétlenül kell optós leválasztás. A gond abból szokott adódni, hogy a csatlakozótól már más a táplálási körzet. Ha egy vezeték megszakad, vagy zárlat keletkezik, az visszahathat a PC-re is - emiatt jobb az opto. Végülis a cnc nem egy fix gép - mozog, rezeg. A kínai vezérlők meg jó koppintások - ha jó volt amiről másolták - jó a végeredmény is. Nem mellesleg - jobb a zavarvédelme is az optós kártyáknak.
(#) kameleon2 válasza progee hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

A terminátor 2 című film ugrott be egyből róla: ".. a robot - sohasem panaszkodik, nem fárad el, csak teszi a dolgát...."
(#) abalazs hozzászólása Feb 15, 2014 / 1

Alakul a cucc, készen van a marós kolléga. Mégis meg lehet ezt csinálni szimpla marással, nem kell ide lézer, meg vízvágás. Íme az eredmény.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Zsír! Szabad érdeklődni mennyi fájt ez így?
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Na ez engem is érdekelne.... Mármint a piszkos anyagiak....
(#) abalazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ez igy ahogy a képen van 40e Ft. Az anyag megvolt.
(#) nzozz válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Mármint csak a munkadíj volt 40 000Ft?
(#) abalazs válasza nzozz hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Igen. Ez ennyi. És még azt mondom, hogy árában volt. Nagyon sok ember nem is vállalta. A vizes vágás lett volna magában 18000Ft. Ugye azt még körbe kell marni, könnyítések, csapágyfészek, furatok. Az sem lett volna olcsóbb.
Végül is ezt már "csak" össze kell legózni.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Én nem könnyítettem volna ki a hidat. Szerintem kár volt. Minél nehezebb, annál masszívabb, annál kevésbé rezonál.
(#) abalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Sokat gondolkoztam ezen a könnyítésen, először még jobban ki volt könnyítve, ez már vastagított. Így is félek, mert maga a híd nagyon nehéz lesz.
(#) sunraw hozzászólása Feb 16, 2014 /

Itt tartok a "nagy" géppel. Működik szépen, egyenlőre még nem tévesztett. A lézert hamarosan bekötöm és már csak az elszívást kell megoldani.

gép.jpg

(#) Pali79 válasza sunraw hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A pontosságot így azért nem lehet megmondani. Kell egy rögzített mikrométer és az mozgassa a mechanika. Ha 100-ból 100-szor századon belül lesz, akkor már jó.

Az orsó és a többi része innen van?
(#) sunraw válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Csak az anya, az orsó olasz, még 2x1m van belőle, mert alapból kétoldali hajtást "álmodtam" neki. Jó ez a ZX100-as anya, a bronz anyákat úgy is piacra szántam.
Nem kell századra pontosnak lennie, mivel lézer lesz rajta. Órám már nincs sajnos, de kedden megmérem pontosan.
(#) borcz hozzászólása Feb 17, 2014 /

Sziasztok!
Kezdő CNC építő vagyok. Böngészek, olvasok, keresek-kutatok. Nagyon sok kérdésem van a témával kapcsolatban. Legfőképpen a motor és az elektronikája felől olvasgatok. mind a kettő terén 1k tól indulnak az árak. Viszont teljesen gagyit sem szeretnék összerakni. Hogyan válasszak hozzávalót, mi alapján?
Ha valaki ráér és tud foglalkozni a kérdéseimmel szívesen zúdítom rá e-mailon is.
(#) Thowra válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Üdv!
Szerintem ez az alkalmazástól függ.
Milyen gépet szeretnél építeni?
Mire szeretnéd használni?
(#) Melphi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Szia
Nem akarlak lelombozni, de mint egy másik kezdő a témában eddigi tapasztalataim alapjá a leg kisseb gondod lesz az elektronika, elösször inkább a mechanikán gondolkozz, és annak anyagszükségletéröl és beszerzéséröl. Csak ez közel 100 ropi alaphangon és a mechanikán kívűl nincs semmi benne, és egy jó tanács ha nincsenek jófajta párhuzam és derékszőg mérő eszközök, vagy egy benfentes ismerős akkor neki se álj, mert siratni fogod a pénzed ha belebugsz. De ha mégis nekifogsz gondolkozz el azon ,hogy a vezérlő szoftverbe bevitt anyagot és a szoftvert kezelni sem két napos tanulás. De ha mégis érdekel a dolog, akkor hajrá én drukolok, még annyit elösször ne összeálítást keres, hanem nézd meg hogy miképpen működik egy léptető motor és hogy lehet vezérelni
(#) Zoli_bácsi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Jó mechanikát maró és eszterga nélkül nem lehet készíteni. Kompromisszumos mechanikát lehet készíteni kéziszerszámokkal is.
(#) borcz válasza Thowra hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Gravírozni szeretnék vele. Van egy hobbi gravírozóm azzal lenne felszerelve.

Jogos a mechanikai felvetések. Igazán a megvezetését nem tudom olcsón kihozni. Sínek megy csapágyak sincsenek még hozzá. Arról azt olvastam hogy sima metrikus menetes orsóval is meg lehet oldani, de trapézmenetesen gondolkodom. Vagy kezdő - tapasztalatlan szinten jó a metrikus orsó?

vannak ismerőseim.
(#) Zoli_bácsi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Nem javaslom a sima metrikus menetes orsót (?) szárat. Minimum trapéz orsó 12X3, azt is rugós előfeszített anyával. (Kottyanás mentes verzió)
(#) borcz válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Jó összetett a szerkezete. Az a baj hogy a méretekkel nem vagyok tisztában és a hozzá kapcsolódó anyagokkal. Tehát az alapvető elemeihez. A mechanikájához nem sokat konyítok.
Eddig nem találtam egy jó leírást sem az összeállításához. Méretekkel, darabszámokkal. A képeket napestig el lehet nézegetni. Sok kitartásra lesz szükségem, ha tényleg szeretnék egy ilyet.
(#) borcz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Nagyon jól kialakított szerkezete van a gépnek. És a gravírozás is pöpec. Ilyesmire gondoltam Te készítetted?
(#) borcz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Azt nem figyeltem Csoda jól néz ki. Feljegyzéseid vannak az elkészítéséről? Kb mi pénzbe került.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Kedves druszám! Milyen szoftvert használtál? Nekem amúgy - sajnos a túl hegyes gravírtűkkel lett ilyen eredményem. A mechanika vibrációjából adódóan ugyanis pillanatok alatt elpattant a hegyük - amit nem vettem ézre, csak azt, hogy nem karcol. 90 fokos 0,3-as tű a legkisebb amit használni tudok emiatt. - No az nem törik
(#) pgazso hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok! Alumínium lemez megmunkálásában volna szükségem egy kis segítségre. Aki esetleg foglalkozik ilyennel, akár CNC géppel, legyen kedves privát üzenetet küldeni! Köszönöm!
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia Zoli!

Milyen típusú vezérlőd van? Esetleg EZT használod?
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Amit korábban mutattál L297/L298-as driverek nem váltak be?

Nekem tegnap érkezett meg ez az USB-s vezérlőm, szerintem tök jó. Régóta használod már a vezérlőt? Esetleg valami különleges tapasztalatod van már róla?
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Nekem is ma érkezett meg ez az USB CNC vezérlő. Első dolog ami felmerült, hogy MPG kézikereket hogyan tudok rá illeszteni az olcsóbb kategóriából. Erre gondolok például.
A másik, az I2C része, hogyan tudok adatokat irni olvasni a vezérlővel, pl. koordinátákat kiíratni egy LED kijelzőre. Tippem, hogy talán scripteket kell hozzá írni, de jó volna valami leírás hozzá, vagy valami regiszterkiosztás.
Következő: »»   186 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem