Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   25 / 50
(#) proli007 válasza bokor28 hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Hello! A műszernek van belső ellenállása, a töltőáram azon feszültséget ejt. Az megzavarhatja a töltő működését. Az viszont gyanús a műszernél, hogy a 10A-es shunt ellenállásán 1A esetén, csak 20mV feszültségnek szabadna lenni. üdv!
(#) kopaszagár hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Sziasztok!
Elektromos biciklibe vettem még tavasszal 3 új ritar 12v-os 14ah-ás aksit. Nem rég az egyik aksi tönkrement 10 Volt maradt benne, míg a többiben meg volt a 13. Vettem a rossz helyére egy ugyanolyan aksit, mivel még csak kb. 20 ciklus volt a másik kettőben, a boltos csóka azt mondta ez így nem gond. Beszereléskor pontosan 12,9 Voltot mértem rajtuk. A gond ott kezdődött hogy a töltő néha nem választja le magát ha feltöltötte a pakkot. Bár mióta az új aksikat töltöttem vele, még az elején egyszer megesett hogy kb 10 óra múlva se váltott zöldre, de aztán normálisan működött. Csak a régi öreg aksikkal csinálta ezt rendszeresen. Most hogy egy aksit kicseréltem a háromból, megint nem kapcsolt le ez a szemétláda és mivel erre nem számítottam, 12 órát voltak töltve az aksik. Mikor megnéztem melegek voltak (de nem forrók) és halkan sercegtek. Nem púposodtak fel, a töltő leválasztása után 5 perccel 13,8 Voltot produkáltak egyformán. A töltő gyári *, elvileg 1,5Amperrel tölt (még sose mértem) és 42,5Volttal. Ez volt az első töltés a lecserélt akkuval, 35Voltig merítettem őket előtte. Aggaszt ez a hosszúra sikerült töltés meg a meleg sercegő aksik. Sikerült jól lerövidíteni ezzel az élettartamukat? Vagy majd kiderül? Köszi a választ előre is!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) kila válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 23, 2013 / 1
 
Szia!
Valószínűleg nem köszönik meg, és nem tartom szerencsésnek ezeknek az akkuknak a soros akkupakkban töltését.Előbb-utóbb valamelyik eltérő töltést mutat, -a töltő a végfeszültséget figyeli, és egy-egy akku rendre rámegy a túltöltésre.Nem beszélve a töltők minőségéről...
Ha nekem ilyen problémám volna, én kivezetékelném az akkukat egyenként egy soklábú csatlakozóra, és olyan töltőt építenék amelyik teljesen külön kezeli az akkumulátorokat. - Ahány van a járműben, annyi szekunder köri tekercs, graetz, és elektronika.Pld.Proli007 mestertől
De van ezekről a problémákról topik, nézz szét ott is!Bővebben: Link
Üdv :kila
(#) pucuka válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Legalábbis első néhányszor az új akksit külön kellett volna tölteni. Ha már pezseg, az nem jó jel. Csak azonos kapacitású akksikat szabadna sorba kötve használni, mind töltéskor, mind kisütéskor. A használat közben az akkumlátor tényleges kapacitása folyamatosan csökken. Ha más más kapacitású akkumlátorokat töltesz sorba kötve, az egyik már rég túl lett töltve, mikor a többi még nincs feltültve, kisütéskor a gyengébbik akku már rég mélykisütésben van, így ígyis, úgyis tönkremennek szép sorban. Mind a hármat egyszerre kellett volna cserélned. Drága drága, de így mégdrágább lesz, és a bicaj pont akkor fog cserben hagyni, mikor a legnagyobb szükséged lenne rá.
(#) kopaszagár hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Építéshez nem fogok hozzá a "siker" sorozatomat nem akarom még több szálon folytatni. Inkább veszek három gyári 12Voltos zselés akku töltőt aztán majd töltöm azokkal külön őket. 3500 forintos kategória 0,5 amperes jó lenne?
Az előző hármat egy csomagban vettem (nem tudom mennyire válogatják össze ezeket) egy mégis tönkrement fél év múlva. Az a dühítő az egészbe, hogy az aki azt se tudja hol van benne az aksi, csak üti-veri, évekig használja gond nélkül az ugyan ilyen távol keleti csodáját. Na ő nem tölti külön-külön az aksikat...
Lehet hogy a töltőm tette tönkre az előzőt is? Amikor beszereltem a három új aksit, akkor volt egy olyan eset hogy a töltő nem váltott zöldre (akkor észrevettem a problémát), de aztán mindig rendben befejezte a töltést. Aztán hirtelen kb 2-3 ciklus alatt ment tönkre az egyik aksi.
Nem számítottam rá hogy nem fejezi be, átlag 7-8 órát töltött, ha nagyon lemerítettem 9-et. Így most legalább 3 órán át volt gyötörve a túltöltéssel.
(#) pucuka válasza kopaszagár hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Az én scuteremben ugyan csak 2 db akku van, és még életemben ki nem szedtem, a saját töltőjével töltöm, nemsokára 3 éves lesz, és semmi probléma.
A gondozáshoz az is hozzá tartozik, még soha nem merítettem le, és a kiszállok belőle azonnal töltőre teszem. Sem lemerítve, sem túltöltve soha nem volt, és igyekeztam nem is túlterhelni. Minda három dolog halálos az akksi életére nézve. Az enyém 24 V / 36 Ah -s, kb 1 - 2 óra alatt feltölti a gyári töltője.
Ha új akkut veszel, szinte biztos nincs összeválogatva, de állandó soros kapcsolás esetén nagyjából egyszerre használódnak el. Persze vannak kivételek, és általában a leggyengébb cella adja meg magát. (ahogy a tiedben is) Ne felejtsd, az akkukban a cellák eleve sorba vannak kötve, egy akkuban 6 db, összesen 18 db. Ez a külön töltős játék nem sokat segít, ha az akkuk legalább nagyjából nem egyidősek.
Azt mondom, cseréld a hármat egyszerre, töltsd a saját töltőjével, aztán mikor már lesz elegendő használt akkud, akkor válogathatsz belőlük. Persze mindíg feltöltve tárold, időnként újra feltöltve.
Lehet, hogy nem pénztárca kímélő megoldás, de nem nagyon van más lehetőséged.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) andras99 hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Sziasztok!
Hordozható hangfalat szeretnék építeni. Ezt az akksit néztem ki, de nem tudom kell-e hozzá valamilyen speciális töltő. Ha nem, tudtok ajánlani egy trafót a HE Store kínálatából ami diódahíd+puffer után mehet az akksira direktbe? Illetve ezt az erősítőt mennyi ideig vinné el egy feltöltéssel? Vagy nagyon pici az akku? Ez egy amolyan low-cost projekt...
(#) nedudgi válasza andras99 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Egy feltöltéssel 10-20 percet bírna az az akku, jó esetben.
Akkutöltéshez semmi szükség szűrőkondenzátorra, de figyelni kell, hogy a feszültsége ne emelkedjen 14.4V fölé.
(#) andras99 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Hát az a 10-20 perc nem túl bíztató... És mennyit bírna a 12Ah-sal? Mert a gyári cuccokba elég pici akksit raknak ahogy láttam, és elég hangosan szólnak elég hosszú ideig. Mi lehet a titok!?
(#) BEMcorp válasza andras99 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
A titok egyszerű: nem 2x20W -os erősítőt hajtanak róla, hanem (jó esetben) 2x5W -ot. Bár lehet hogy sokat mondtam így is...
(#) andras99 válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Valami ilyesmire gondoltam én is. Pedig azokban a hangszórót sem mondanám érzékenynek... Viszont támadt egy ötletem! Az erősítő kitnek csak az egyik oldalát használnám, elé raknék egy titkos potméter a dobozon belülre, azon kikísérletezném hogy mekkora hangerővel bírja a legtovább. Az a gond, hogy minél kisebb kel legyen és minél könnyebb....
(#) andras99 válasza andras99 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Illetve van olyan amibe raknak felüláteresztő szűrőt 100Hz környékére, és milyen "szépen" szól hogy nincsen semmi mély!
(#) CRU3L hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Igaz, hogy a lenti akkumulátort csak 0,4 AH-val szabad tölteni?
http://www.mostelado.hu/webaruhaz/details/758/152/akkumulátorok/6v-akkumulátor/6v-4ah-apc-sla-zselés-akkumulátor
6v, 4ah


http://www.mostelado.hu/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=...id=154

Ezzel kb 11 órán át kellene tölteni, igaz?
Ezzel tölthető, vagy tudtok valami olcsóbb töltőt linkelni?
(#) Bakman válasza CRU3L hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Az akkumulátorok élettartamát elsősorban a használat, azon belül is inkább a töltés minősége határozza meg. A 0,1 * C elvileg az ideális töltési áram. Elvileg lehet gyorsabban is (ha jól tudom, max. 1 * C -vel), de az már jobban igénybeveszi, gyorsabban tönkremegy. Azt, hogy mennyi a max. töltőáram, az adatlapjáról lehet leolvasni, már ha van ilyen.
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Sziasztok.

Nekem az lenne a kérdésem a töltéssel kapcsolatban hogy kell e úgymond formázni a zselés akkumulátor?
Azt figyeltem meg az elmúlt 3 napban hogyha lemerítem és újra feltöltöm akkor tovább bírja mit az előzőnél. Egy apc back ups cs 500 teljesít szolgálatot. És az első alkalomnál mikor lekapcsoltam a hálózatról egyből leeset a százalék mutató 46% most meg minidig 45% van pedig vagy 5 perce nincs hálózaton. Lehetséges az hogy a nem "használt" cellák is üzembe helyeződjenek ezáltal növelve az üzemidőt egy bizonyos szintig?
(#) godany hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Helló!
Akkarok veni egy 12v és 1,2Ah zselés akkumlátort na akkor ezt lehet ólom akkumlátor tőltővel tőlteni ami mogyuk 500mA rel tőlt? És a tőltési feszt ugy mérjemki hogy nincs a tőltőn akku vagy ugy hogy rajt az akku?
(#) proli007 válasza godany hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Hello! Az aksit a kapacitásának tizedéhez közeli árammal illik tölteni. Vagy is ezt, kb. 120mA-el. A feszültséget töltés közben kell mérni!
Jézus!
"Akkarok veni" = Akarok venni.. De a szeretnék, sokkal szebbe hangzik.
"akkumlátort" = akkumulátor
"mogyuk" = mondjuk Mert a szótő a mond és ez van kiegészítve.
"ugy mérjemki" = úgy mérjem ki
"ugy hogy rajt az akku" = úgy, hogy rajta az akku.

üdv!
(#) godany válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Helló!
De akkor bármilyen tőltővel lehet csak ne tőltsőn tőbbet mint 13-14v és 120mA?
(#) proli007 válasza godany hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Hello! Nagy vonalakban így van.. De a feszültséghatár, az aksi oldalán meg található.üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) godany válasza proli007 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hello! Nekem van egy olyan tőltőm ami 15v és 300mA ír. Ezt nem lehetne úgy át alakitani hogy ehezz az akkumlátorhoz jó legyen?
(#) proli007 válasza godany hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Hello!
Az várhatóan nem töltő, csak egy tápegység. De ha még is töltő, akkor honnan tudjuk a két szám alapján, mi van benne? Ha tudni mi van benne, akkor nyilván át is lehet alakítani. De a 300mA-rel még "nem lesz gyereke az aksinak", főleg ha a töltés vége felé az csökken és nem állandó az áram. Meg főleg ha ott le is szabályoz. üdv!
(#) tamasgal hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Srácok, ha veszek egy 12V-os ”zselés”akkut és egy hozzá tartozó töltőt akkor azt rajta hagyhatom akár napokig is?
(#) andras99 válasza tamasgal hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Persze, rajtahagyhatod.
Idézet:
„A töltést leállítja a teljes feltöltés után.”
(#) cross51 hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok!
A mellékelt képben kérnék segítséget, hogy van egy 4Ah zselés aksim de olyan töltőm van amivel 15-40 Ah-ig lehet aksit tölteni.
Kérdésem az lenne, hogy így egy sönt ellenállással kivitelezhető-e és ha igen, hogyan tudom kiszámolni?
Köszönöm!

Akku.png
    
(#) Gafly válasza cross51 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ugye a dolog lényege az lenne, hogy ne menjen a töltő feszültség a megengedett felé. Azt nem írtad, hogy milyen akkuról van szó, csak feltételezem hogy 12V-os (ebben az esetben 13.8V). Valamint a maximális áramot sem árt korlátozni (ezen két paraméterről, sem az akkumulátor sem a töltő vonatkozásávan nem hallottunk).

Lényeg: Szerintem ha a töltő üresjárási feszültsége nem haladja meg a 13.7..13.8 V-ot akkor nagy hibát nem követesz el. Egyéb esetben pedig több információ/odafigyelés kell....
(#) nedudgi válasza cross51 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Sönt ellenállás nem jó. Áramkorlátozásra van szükség, amit egy soros ellenállással oldhatsz meg. Meg kell mérni a töltő feszültségét 400mA áramnál, abból ki lehet számítani az ellenállás értékét.
(#) sancy0814 hozzászólása Márc 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Kérdésem a következö lenne ,ha épitenék egy labortápot ami kb.0-30V és 2A tudna,lehetne ezzel 12 V-os 1-7A -es zselés akkut tölteni?(Nekem csak a szabályzás miatt kellene).Keresgéltem már sokfélét de nem találtam megfelelőt.
5Let?
Köszi!
(#) potyo válasza sancy0814 hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Lehet. Beállítasz kapacitás/10 áramkorlátot és 14V feszültségkorlátot, és ráteszed az akkura. Egy nap múlva leveszed, fel van töltve. Ha hajlamos vagy rajtafelejteni napokra, akkor inkább 13,8-13,9V-ot állíts be.
(#) szekegabi hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Sziasztok!

6V-os zselés akksinak mekkora a töltő feszülsége?
(#) proli007 válasza szekegabi hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Hello! Általában rá van írva. De ciklikus töltés mellett 7,25..7,45V és állandó töltés mellett 6,8..6,9V üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
Következő: »»   25 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem