Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   492 / 1210
(#) gaspar_zsolt válasza icserny hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Akkor ezt egy DC motor vezérléshez lehetne jól használni, akár irányváltással is. Köszönöm.
(#) gaspar_zsolt válasza Prendick hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Tehát minél több timer annál több független PWM?
(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Mi a különbség a két féle, ECCP <> CCP PWM periféria között?
Mit kell tudni róluk?
(#) pgabor2 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Az ECCP hardware-ből kezeli a félhidas és a teljes hidas meghajtást is, beleértve a félhíd alsó és felső fele közti időzítéseket is (nehogy összenyitás miatt zárlat legyen).
(#) pcb12 hozzászólása Feb 24, 2014 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Pic menüt szeretnék készíteni egy alkalmazásomhoz.

Menü, mentés, fel, le,
Menü felépítése
fő menü
almenu1
-menu1
amenu2
-menu1
-menu2
stb...

köszi Tamás
(#) eSDi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Üdv!

Egy PIC-es eszköznek a menüjét szeretnéd elkészíteni? Vagy milyen alkalmazáshoz? Milyen nyelven? Kicsit bővebben fogalmazd meg a kérdésed kérlek!
Amúgy, egy menü meg nem egy bonyolult dolog, feltételes elágazások sorozara. Ha foglalkoztál már programozással, akkor azt ismerned kell.
(#) pcb12 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Egy alkalmazáshoz kéne, két fix idő menüből kiválasztva és lehessen állítani az időt.

Mondjuk c nyelven.

Még nem programoztam...
(#) icserny válasza eSDi hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Google: pic menu c code
(#) eSDi válasza icserny hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Gondolom ezt pcb12-nek akartad címezni...
(#) eSDi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Én sajnos C-ben nem tudok segíteni, majd a többiek. BASIC-ben vagyok jártas, ha jó abban is, akkor később tudok mutatni rá példát.
(#) Pet91 hozzászólása Feb 24, 2014 /

Sziasztok

Egyirányú, vezeték nélküli adatátvitelt szeretnék megvalósítani két pic közt pár 10m-es adó-vevő távolsággal. Másodpercenként pár kB menne át max.
Az érdekelne hogy mi ennek a legegyszerűbb, és minél olcsóbb módja.

Köszi
(#) icserny válasza Pet91 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Talán egy pár NRF24L01 2.4GHz Wireless Transceiver Modul a legolcsóbb megoldás (E-bay beszerzéssel) Bővebben: Link
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Feb 25, 2014 /

Mondjátok meg nekem, hogyan lehet véletlen számot generálni PIC-el? Aztán azt a számot használnám tovább.
Mi a legegyszerűbb módszer? És lehetőleg "ismétlés mentes".
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Olcsónak olcsó, de a kezelése nem éppen egyszerű. HM-868 pl. egyszerűbb.
(#) pillesoft válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Szia,
bocsánat, hogy csak most válaszolok, köszönöm a javaslatokat. Tekintve, hogy elektronikába bizonytalan vagyok szeretném pontosítani, jól gondolom-e az alábbiakat.
gondolom 1A-ig kell méretezni (100mA nem elég), így a 7805 kellene. Jelenleg itt HEStoreban ez van.Bővebben: Link
Ahogy ennek a doksijába látom bemenetre 0.1uF, kimenetre 2.2µF kondi kell.
Ezek szerint nem kell neki semmi más (diódán kívül, amit említettél)?
(#) pcb12 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Köszi, mivel nem igazán értek a programozáshoz szívesen fogadom segítségedet.
(#) pcb12 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Esetleg random függvénnyel.
Az eredményt be raknám egy váltózóba és azt használnám fel.
(#) Hp41C válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Van a HeStore -ben L7805 is. Elemes tápláláshoz nem túl szerencsés a kb. 6mA saját árama miatt. Arra kell ügyelni, hogy a bemenő feszültsége mindenkor a kimeneti + 3V legyen (min. 8V). 1A áram esetén jókora hűtőfelület kell rá (panel kialakításánál ügyelni az elhelyezésére).
A bemenetére (a dióda és a 7805 1. lábát összekötő vezeték és a föld közé egy 10 .. 100 µF elektrolit kondenzátor ajánlott).
Ha huzamosabb időre kellene nagyobb áram (sok LED, hétszegmenses kijelzők), egy transzformátor, diódahíd és 1000µF elektrolit kondenzátor használata kifizetődőbb. Ekkor a soros dióda elhagyható.
(#) Hp41C válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 25, 2014 / 1

Nem használt A/D bemenet mésérének felhasználása egy psoudo dandom generátor indítására...
(#) pillesoft válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ne haragudj, én ebbe már belebonyolódtam. Amiket írtál teljesen jogos, mert igen, tervezem, hogy LCD, meg ledet rakok a PIC-re (habár még csak belekapok mindenfélébe ...)

Akkor lehet, hogy vmi általános megoldás kellene, ami menne trafóval is, elemmel is.
Amit ajánlottál LCM3 cikket, abba lévő táprésze használható?
Vagy vmi más áramkört?

Előre is köszönöm!
(#) Hp41C válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Két felhasználás lehet:
Elemes: pl. LCD, mérőkörök ld. LCM3. Ide nem a 7805 -öt (6mA) ajánlottam, hanem a max. 100mA -es 78L05 -öt (3mA) vagy az LP2950CZ-5.0 -öt (75uA). A 7805 és a 78L05 zabálni fogja az elemeket.

Sok terhelés, összesen max. 1A: LED -ek, hétszegmenses kijelzők: Ide ajánlottam a 7805 -öt hűtéssel. Az elemek helyett ajánlottam a transzformátoros tápot (esetleg egy alkalmas telefontöltőt, az USB -s típus 5V -ot ad ki.).
Persze egy nagyobb terhelésre készített táppal járatható egy kisebb fogyasztású áramkör is.
(#) gaspar_zsolt válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Pontosan egy random függvényt kell előállítani, viszont a 16F PIC-ekben ilyenről biztosan nem tudok, hogy létezne! Tehát erre kell megoldás, a random számra.
(#) vicsys válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Miért nem jó az analóg bemenettel generált indulási érték?
(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ha jól értelek, mérjek egy A/D bementet, amit nem használok. Hagyjam lógva a lábat és amikor rámérek, akkor azzal az értékkel egy TIMER-t futtassak meg?
Ezt kifejtenéd kicsit bővebben, addig elkezdek gondolkodni rajta.

Esetleg tegyek egy 0-5V 50Hz-es váltót az AD-re és olvassam le? Csak az meg fix, és kiszámítható.

Ötlet jöhet még, az egyikből csak lesz random generátor!
(#) gaspar_zsolt válasza vicsys hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Éppen írtam a hozzászólásom...

De jónak tűnik, csak a megvalósítást jól gondolom-e?
Lásd fentebb!

Köszi.
(#) vicsys válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 25, 2014 / 1

Szimplán megméred az AD értékét és az lesz a kiinduló értéked. Utána már lehet bűvölni pszeudo random generátorral, mindig más lesz az érték.
(#) Hp41C válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Elnézésed kérem, tényleg nem láttam és a random generator keresés sem volt eredményes.
(#) jdani hozzászólása Feb 26, 2014 /

Hali. Vettem egy ilyen PIC égetőt. Létezik hozzá itt olyan adapteregység is, ami jó minden PIChez?
(#) Balagemann2031 válasza jdani hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Szia! Ha csak a DIP tokos PIC-eket nézed akkor sem hiszem hogy van "minden az egyben" ICSP adapter, sőt! Igazábol ha egy családon belül (pl:16F-esek) akarsz különböző lábszámú eszközöket programozni, akkor neten találhatsz adapter terveket. Bár szerintem egyszerűbb megoldás, ha egy dugaszolós panelen összerakod az adott PIC-lábaihoz alkalmazkodva. Legalábbis amatőr szinten ez bőven megteszi, nem tudom milyen igényeket kell kiszolgálnia.
Következő: »»   492 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem