Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Szia! Lehet, hogy erre gondolsz.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1507185.html#1507185 Üdv.
Milyen jó, hogy megmentetted az utókornak
Sokan vettük már hasznát Többek közt én is ez alapján csináltam.
Helló!
Ha a többiek nem haragudnak, én magamnak már összecsemegéztem az instrukciókat, ezeket összefoglaltam a docx. fájlba. Felrakom újra az alapkapcsolást és az általam elkészítettet ami 60V-ra készült. Ha valaki hibát talál benn kérem jelezze. Az instrukciós adatok itt visszalapozva megtalálhatóak, ezekért felelősséget vállalni nem tudok. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Helló. Egy olyan kapcsolást keresek ami +-50V-al működik. A trafóról a maximális teljesítményfelvétel 300W. Köszönöm előre a válaszokat.
Köszönöm máris átnézem a kapcsolást. Ez mekkora teljesítményt képes leadni +-50V-ról?
4 ohm-ra 200W körül, 8-ra kb. 120W.
Már a csillagos égig tuningolták ezt a kapcsolást, persze nagyobb teljesítményhez magasabb tápfeszültség is tartozik. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Mert nekem sajnos csak a Skori által tervezett önrezgő kapcsolóüzemű tápegység van megépítve +-50V feszültséget szolgáltat. Maximális terhelhetősége 300W,csak nemtudom hogy ez a fajta erősítő használható-e vele?
A tápegység számára az erősítő kapcsolástechnikája közömbös, mind egyformán továbbítja belőle az áramot a hangsugárzók felé.
Sziasztok! Elkészítettem egy 4 páros verziot. Élesztésnel minden rendben volt, felizzot az egő aztán szépen kialudt. Lehet az olcso műszerem a hibás de nm mért semmi mV. Na tettem rá hangszórót. Túl nagy volt a csend. Elkezdtem egy késsel forgatni a trimmert akkor halk búgás hallatszott. Megtapintottam az mje340 es aljat, és el is lőtte a 2sa1943at. A tápban még mindig ottvolt az izzó, mihelyst kilőtte egyből teljes fényre váltott az egő, eddig még nem is izzot. Valamiért nem működik. A +diodásat készítettem el. Valahol az elejével van baj gondolom. Hol és mit mérjek rajta? (Ugye túl nagy baj nem lehet, ha csak ezt produkálja?) Ahol majdnem összeért a vezetősáv, ott elkapartam egy kicsit, hogy veletlenul se érjen egybe.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
Szia! Hol is kezdjem? Talán vegyük át újra az élesztést! Nagyon helyes, hogy beraktad az izzót a trafó elé. A panel biztosíték helyére 10 ohm-os ellenállásokat kell beiktatni, mert az izzó felizzásáig el kell nyeletni a pufferekben tárolt energiát ha túláram jönne létre.
Csak remélni tudom, hogy először azt az egyetlen pár végtranzisztort ültetted be, melynek emitter-ellenállásain ott az áramkorlátozó. A végtranzisztort az élesztés során is hűteni kell! A nyugalmiáram-állító trimmert ugyan tekerheted késsel, de hozzá nem szabad úgy nyúlni, hogy közben nem méred valamelyik végtranzisztor emitter-ellenálláson eső feszültséget. Ezzel nem megyünk 10mV fölé! Az élesztés során soha nem kezdünk a hangszóró direkt rákötésével! Párszor tíz ohm ellenállást kell elé iktatni, ha túl vagyunk a teljes beültetésen, beállítottuk a nyugalmi áramot, ellenőriztük a kimeneti DC-t és a gerjedésmentességet akkor lehet csak eltávolítani. Tanácsként mondom, ilyen bonyolultságú panelnél kellő rutin hiányában nincs helye a kézi rajzolásnak. Próbálom összevetni egy lay tükörképpel, de alig ismerem ki rajta magam.
Még szép, néztem kimeneti Dc-t. Igen csak is egy pár tranzisztort ültettem be. Az alkatrészek elhelyezkedése úgy van mint a lay formátum, az alapján lett kifurkálva, utánna pedig összekötöttem a megfelelő forrpontokat. Nyugalmi árammal mindig is bajban voltam, bármilyan erősítőről van szó. Amiket leírtam azok alapján szerinted mi lehet a hiba, esetleg mi okozhatja? (10 ohmos ellenállásom 5W van). A tukrozesre pedig odafigyeltem.
Remélem jól sikerültek azok a pontösszekötések.
Egyelőre annyi látszik, hogy túlhúztad a nyugalmit. Hűtötted rendesen a végtranyókat?
A tranyok termeszetesen hutobordan vannak. Nem a nyugalmival volt baj szerintem, vagyis hogy nincs nyugalmi. A tranyok nem melegesznek semennyire. Csak kezzel hozzaertem az mje 340 kollektorahoz, egyszercsak elkezd erosen vilagitani az ego es kesz. Mar csereltem bd139et is hatha hiabas, de semmi baj nincs vele.
Mennyi a BD139 kollektor-emitter-feszültsége?
3mV. Akkor itt van a hiba. Milyen ellenallasokat nezzek at esetleg?
A T3, T5 bázisa jó fele néz? ECB kiosztású.
Basszus. Fix megvolt cserelve. Nemtudom miert vettem azt hogy a tranyo key oldalan kell legyen a hutes. Kicsereltem es lo lehet allitani a nyugalmit. Most Jon as a resz hogy a rovidrezart bemenett emiter ellenallason feszultsegesest merek? 4.4 mV ennyire allitottam
Pár oldallal korábban már tárgyaltunk ilyen esetet
A 10 ohm-on 50mV-ot célozz meg! Ha jó a kimeneti DC halkan meg is lehet hallgatni
Naszoval. Pozitiv negative oldalon megmertem egyik oldalat 50.4mv masik oldalt 50.9mV. Nagyon szepen koszonom asegitseget, es lasd a panelt csak jol keszitettem el.
Milyen jó, hogy önzetlenül segítettél anno!!! Millió köszönet.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Szia Reloop,kérdezném hogy ha épitenék még egy St szörnyet,nem kellene a meghajtást megerősíteni?Van egy elgondolásom,de nem tudom helyes e.
A meghajtó után tennék egy végtranzisztort,és abból kapná a meghajtást a többi végtranzisztor. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Szia! Itt a sorvezető hozzá.
Elég hosszú így a tranzisztorok láncolata Elliott is inkább szubhoz ajánlja. Meg lehet azért próbálni. Innen is meríthetsz ötletet.
Igen köszi,az 1500w rajz az olyan mint az elképzelésem,vagy lehet hogy egyszerűbb csak 1db végtranzisztort használni meghajtónak?Vannak jó bétával rendelkezők.
Ilyen eszközökhöz akkor kell nyúlni, ha a kivezérelt jel csúcsa messze elmarad a tápfeszültségtől.
Értem,csak valahol olvastam hogy aggódtál már a meghajtásért azért kérdeztem.
A meghajtásnak inkább a sebessége aggaszt, az eredeti tervhez képest kétszer akkora jelváltozást várunk el azonos idő alatt.
Nagyobb teljesítményhez a nagyjelű erősítő áramgenerátorába kell ilyenkor még egy kicsit pumpálni. Ez a gyakorlatban az emitter-ellenállásának a csökkentését jelenti. Igazából ebben a témában kéne eszmét cseréljünk. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Legyen,bár ez ide tartozik,hátha valaki leköveti a kísérletezéseimet,meg kell mondanom,nagy kedvencem lett ez a kapcsolás.Annyi talán hogy a visszacsatolásnál lehet kicsit növelni kellene az értéket most 220R de sokkal hangosabb mint bármelyik végem eddig.Bár nem tapasztalok semmi rendellenest.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |