Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 45
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Itt a táblázat az eddigi mérésekről. Szerintem ezeket meg fogom csinálni a két IC-nél is. A kondenzátorokat is átnézem nagyító alatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014

Mérés.png

(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A félvezetőket nagy valószínűséggel hiába mérem, hiszen ugye a rádió működik mindaddig amíg be nem melegszik a tuner. Tehát merem állítani, ha a hibás félvezetőre rámérek,az se fog hibát jelezni szobahőmérsékleten, csak ha elkezdem melegíteni. Mondjuk ez nem rossz ötlet... Azt lenne jó kideríteni, hogy mik azok a dolgok, amiktől hajlamos lehet elnémulni, a némítás kapcsolót bekapcsolva pedig begerjedni.
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 4, 2014 /

Péter, nagyon köszönöm az infót, mindent megcsináltam már, csak a nyákvágás van vissza, meg az ellenállás. Képek mentve, még a héten megcsinálom, ahogy az időm engedi. A tunerben UP01-02-03 és 04 cseréje mekkora biztonsággal végezhető el spec.műszerezettség nélkül? Értem ez alatt, hogy multiméter van, a potik közepén tudom csak a feszültségszinteket mérni és a csere után reprodukálni. Van ebben tapasztalat? Mennyire megbízható módszer ez?
(#) Pytzoure válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Péter, egy kérdés: a korábbi hozzászólásokban olvastam, hogy a végfok modulban a VC31-et cserélni érdemes 33, vagy 47pF-ra, a mostani anyagban, amit küldtél, viszont teljesen át van húzva. Értsem ez alatt, hogy ebben a verzióban már nem kell és vegyem ki? A másik az 1,5mm^2 vezeték a VII.-es pont és a modul 9-10-11-es lába között. Beépítendő, vagy sem?
Előre is köszönöm!
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Mérted az IC-k lábain a feszültségeket?Vagy összehasonlítottad a hibás tunert a működő sajátoddal,mérésekkel?Az elnémulás okozója,szinte biztosra tehető,hogy tuneren belül van,ezért volna nagy segítség a két modul méréseinek összehasonlítása.Szinte biztos az UIC 91-es perifériás alkatrészeiben van a hiba,esetleg az IC a hibás.Most már nekem is van szervízkönyvem- igaz volt is- csak a pince rejtegette kb. 25-27 éve nem volt rá szükségem.
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Szia!
Tegnap Kiemeltem UL92 22uH-s tekercset és az nélkül indítottam el. Akkor ugyan úgy elhallgatott (már rögtön bekapcsolásnál így kezdett), a zajzárat bekapcsolva ugyan úgy begerjedt. Kicseréltem egy trimmerelhető induktivitásra. Sikerült nagyon jól beállítani, de a hiba még mindig fenn áll. Melegedés hatására elhalkul. Szóval abban már biztos vagyok, hogy ott a referencia ág körül lesz valami hiba... Néztem, ott is van egy "bekasznizott" párhuzamos RLC rezgőkör. Az IC adatlapját nézve 10,7MHz-en rezeg. Azon gondolkozom, hogy nem-e lehet az ott lévő 180pF-os stiroflex kondi a ludas? Vagy esetleg az, hogy mégsem 10,7MHz-en rezeg, és elhangolódik? Nagyon sanda gyanúim vannak. Sőt, ahogy elnéztem a tekercs belsejében mintha a ferit is el lenne törve. Ez meg azt eredményezi, hogy légrés van a magban és nagyobb az induktivitása.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Azt azért megemlíteném, hogy szebbel láthatóan az uA3089 cserélve lett már a forrasztásokból ítélve, valamint abból, hogy nem is uA hanem CA3089 van benne. Bár szerintem ennek nincs túl sok jelentősége, hisz a két IC gyakorlatilag ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014

Szia.Amennyiben a vasmag sérülése fenn áll - Te látod - ebben az esetben okozhatja az elnémulást.Említetted,hogy már valaki (k) belenyúltak,így talán láthatóak bizonyos elváltozások!A magok rögzítését gondosan megoldották gyárilag,így azon látható,ha bele piszkáltak!Ha így van,akkor feltételezhető annak sérülése.A kondiról annyit,hogy a stiroflex nem annyira sérülékeny,ha csak meg nem sütik forrasztáskor,természetesen szóba jöhet annak cseréje is.A hiba meglétekor meg van az IC tápfeszültsége?Van az UT 85 áteresztő tranzisztor és környéke,rendben van az?Sajnos megfelelő tudás és tapasztalat híján,találgatások alapján megy a ,,javítás"!Nincs is ezzel semmi baj,csak esetleg tovább tart,de így is lehet tanulni,-ha nem fogják az ember kezét-.A tapasztaltabb fórumtársak pedig kerülik ezt a topico-t.Az IC gyártóiról,csak annyit.Jusson eszedbe a TL sorozat,mitől is jobb a Thomson a Texas-tól.

Szia!
A tápfeszültség 9,3V megvan, stabil. Már-már kezdem sejteni, hogy a zajzár bekapcsolásakor ennek az elhangolódott rezgőkörnek a frekvenciáját hallom a hangszóróban. Sajnos nincs itthon hasonló magom, amiket találtam azok sima flmszínű csavarok. Nem porvas.
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 5, 2014 / 1

Sziasztok!

Örömhírrel szolgálhatok, vettem a bátorságot és nekiálltam UP01-02-03 és 04 cseréjének egy szál multiméterre és a térerőjelző műszerre hagyatkozva (hozzáteszem, hogy a "multiméter" egy békebeli Ganzuniv 1-es analóg műszer). Ha elszúrom, max van még 2 ilyen tunerem és felszereltebb emberre bízom. Azonban teljes a siker! Az elhangolódás mellett megszűnt a sztereo állapotban hallható halk sercegés is! A csatornaválasztó kapcsolósor is patent (már). Egy viszonylag gyenge adó most 7.5-ös térerővel jön egy darab kicsit több mint 1m hosszú dróttal. Mostmár bekapcsolt zajzárral is tesztelem, rendeltetésszerűen működik minden, happy a világ .

Üdv:
Pytzoure
(#) scooby_ válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Én is ugyanígy hangoltam be a sajátomat. Az is megy most már lassan egy hónapja, majdnem minden nap. A kivezérlésjelzőjében továbbra is lustálkodtam kicserélni a trimmert, így a fele kivezérlés jelző még nem működik.
(#) Pytzoure válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Én azokat már kicseréltem (épp a héten), de a korrekt kivezérlésjelző beállítást még nem tudtam megcsinálni 1KHz-es jelforrás híján, így találomra lőttem be. Egész jó lett, viszont úgy veszem észre, hogy a jobbos lomhábban tér ki, akármit csinálok vele, míg a bal fürgébben teszi a dolgát. Mechanikai szorulást már ellenőriztem, nem szorul a műszer. Most azonban ez a legkisebb bajom, mert amilyen anyátlan állapotban került hozzám csóri Cleó, már istenes állapotra sikerült felhozni. Mind esztétikailag, mind funkcionálisan.

Sityu!
Jelentem, kicseréltem a 180pF-os stiroflex kondenzátort 150pF-os kerámiára, valamint azt az összetört menetes ferritet. Sajnos a zajzár bekapcsolásakor az egész adás elnémul, viszont jó hír, hogy most már lassan 3/4 órája szól, és a tuneren rajta van mindkét oldala! Holnap kutatok a suliban belevaló normális ferrit után meg 180pF-os kerámia kondi után, aztán megpróbálom behangolni.
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

No,örülök a kedvező híreknek,ügyes vagy.Azt tudod,hogy milyen színű ferrit kell bele,én úgy tudom,hogy sárga,de ez nem százas!Ha mégsem találnál,körül nézek itthon,talán van nekem,de kondim biztos,kerámia és stiroflex is.Elképzelhető,hogy az utóbbi, erre a helyre nem is megfelelő.Mi a mag mérete,3X?mm.Belekukkantva a Telfunken tuner kapcsolásába,ezzel az IC-vel eltérő felépítést alkalmaztak.Hmmm.Ha megadod a mag méretét,párhuzamosan keresek én is,szívesen segítek.

Szia! Halvány lila dunsztom sincs, mert kettő is volt bele tekerve, mindkettő össze volt törve benne így lemérni nem tudom.

Legalább az átmérőjét csak tudod,hiszen ott van-volt a kezedben!Azért a színjelölés fontos volna!Szerintem 10mm-nél nem volt hosszabb.

Hol szokott lenni rajta az a jelölés? Csak mert bele tettem egy másikat ami szerintem kisebb, de azon semmi jelölés nem volt. Az átmérője tuti biztos, hogy 3mm! A magassága meg olyan 8mm körül.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Ami most van benne a 4,66x 3mm
Szerk: Ne keress semmit! Megcsináltam! Idő közben eszembe jutott, hogy az általam "gyártott" és beállított 22uH-s tekercset próbaképp kicseréltem egy gyári 22uH-s tekercsre. Ez nem volt az igazi... Most vissza raktam azt amit Én "csináltam", így már a zajzár is úgy működik ahogy kell! Holnap beviszem a suliba és teszt 3x45 percen keresztül! Meg még ma egy órán keresztül biztosan....

A színjelölés a mag végén látható,ha nem kopott le!Igen saccra 3mm az átmérő,de a hossza is jó 8mm-nek.Nem akarlak elkeseríteni,de ha nem működik a zajzár,akkor,amit ír a szervizkönyv,igaz is lehet,IC csere.Majd meg kellene mérni a zajzár feszültségeket is.

Módosítottam a fenti hozzászólásomat, benne megtalálod a választ. Bár őszintén szólva, hogy rögtön bekapcsol és elindul, szól... Ilyet se csinált az előtt úgyhogy van remény! A ferrit magot bele ragaszthatom pillanat ragasztóval, vagy jobb lenne inkább valami mással? Félek, hogy ha mondjuk sokat utaztatják kocsival, kirázódhat belőle.

A hosszúsága csak annyiban érdekes,hogy hosszabb legyen valamivel a tekercs hosszánál.Rövidebb nem nagyon lehet,mert,ha hangolni kell,és kell is,mindkét vége túl nyúljon a tekercsen.

Akkor bele tekerhetek akár kettőt is, nem? Van kettő...

,,Evés közben jön meg a tudás" Jól kombináltál!Emlékszel amit 1-1.5 hónappal ez előtt írtam,nekem is cserélnem kellett ezt a csatolótekercset szakadás végett?A különbség csak annyi volt,hogy nálam meg sem szólalt.Egyébbként gratulálok,jó móka volt.Remélhető,hogy végleges a javítás!
Mottó:a Videoton megalkotta a világ legproblémásabb FM modulját sokunk bosszantására.Vagy mégsem?
(#) bekeipeter válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A VC31-et ki kell forrasztani és a BD139 E-C lábai közé alulról könnyedén be lehet forrasztani. Ez a végleges verzió!!! A vezetékeket szintén be kell építeni, a rézfólia szűk keresztmetszete miatt. Nagyobb hangerőnél hallható igazán a vezetékek jótékony hatása. Nem lesz olyan grízes a hegedű hangja.

...hááát,jobb az úgy,ha egybe van,ilyen kényes helyen!
(#) bekeipeter válasza sityu hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

M3x10mm sárga, a fázistolóban zöld.

Rendben! Hát körül nézek majd még bent a suliban, ott is van rengeteg bontott panel. Biztos akad bennnük Videoton is ilyen ferrit maggal.
(#) sityu válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Köszönjük szépen Péter a segítséged.
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 5, 2014 /

Rendben, Péter, akkor ezek szerint nem kell a 33, vagy 47pF sem a VC31 helyére. Köszönöm a választ.
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Szia!
Ma vissza került a tuner az eredeti helyére. Tökéletesen működik, 3 órán keresztül szólt megállás nélkül. Köszönöm a sok-sok kitartó munkát és segítséget Neked és mindenkinek!
Következő: »»   21 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem