Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Idézet: „Jó tanító írást, leírást a használattal és méréssel kapcsolatban tudtok még írni.” Igen, abban már könnyebb lesz segíteni.
Szerintem amit írsz az régi owon szkópokra vonatkozik, az új SDS szériásak másak. Az enyém Owon SDS7072-es, így néz ki a kijelzője: http://kepkezelo.com/images/rchd9eo1gznwoo4pf27q.jpg
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Üdv! Erről néztem a teszteket. EEVblogon megtalálod a frissítési freki tesztet, ott elmondja, mennyi az annyi.
Ha a képeden az alsó sávot megnézed, ott van a vertikális menünek fenntartott 100-120px magas kék sáv, amiről beszéltem.
Csak egy észrevétel. A piros rajzszín eléggé elveszik a fekete háttérben. Nem értem miért nem valamilyen világos rajzszínt választottak a tervezők, ami nagy kontrasztot adna a háttérhez képest. Enyémen fekete háttérben világos sárga, erősen kiválik a háttérből.
A másik csatornáé citromsárga. Annyira azért nem veszik el a piros sem, élőben egész jól látható.
Biztos vagyok benne, hogy át lehet állítani a színét gépről, csak programozni kell tudni egy kicsit.
Ennek a programjába bele lehet nyúlni? Nem tudom, én ilyen szinten nem értek ezekhez.
Másik észrevétel: A 8 bites felbontás 256 fokozata (függőlegesen) itt elvileg kiférhet a képernyőre, gondolom a tervezők is így oldották meg. Mivel van annyi, ill. több pixel. Míg a többi szkóp munkaterülete (jelalak) függőlegesen 200 pixel, ezeknél a 256 sosem fér ki, nem tudják megjeleníteni a 8 bites felbontást teljes egészében. Persze csak ha a jelalak "mérete" éppen nagyobb 200 pixelnél ill. fokozatnál a 8 bitben, akkor van jelentősége. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Persze, ezeken Linux fut. Akár MP3 lejátszót is rakhatsz rá vagy akár filmet is nézhetsz rajta. Persze ezek nem 3 órás kis munkák, de lehetséges.
Az Owon is szerintem ugyanilyen szkóp, csak átalakítva 10M-re. Nekem ha megjött a Hantek, azzal fogom kezdeni, hogy a 70MHz-re korlátozott szoftvert átállítom 200-ra. A frontenden még ki kell cserélni majd néhány smd ellenállást, hogy az ebben eredetileg 100MHz-re kitalált elektronika ne okozzon túllövéseket. És ennyi. A Hanteket hackelő srácok már annyira széthackelték a szkópon futó linuxot, hogy a titkosított részt is kikódolták, így gyakorlatilag nincs olyan porcikája, amihez ne lehetne hozzáférni. Én ilyen hackelős vagyok programok terén, úgyhogy nekem ez álomszkóp. Ezeknek a szkópoknak 480px a vertikális felbontásuk, a szkópernyő legyen mondjuk 400px, így a 256px natív jel bőven kifér. Nem rosszmájúságból, de az Owonnak is ekkora a szkópernyője, alatta csak menü van. Szóval annak nem 600px magas a vizsgálható része, tehát nem nagyobb kijelzőjű a Hanteknél és a 8 másik márkanéven futó társánál, csak van neki ott egy menü rész alul és ennyi. Abban a 10M a jó single shothoz, de normál üzemre lassabb, mint a Hantek félék.
Még a konklúziót leírom ezzel kapcsolatban, mert nem megy ki a fejemből:
Akinek nem kell a 10M memória, az nagyon rossz vásárt csinál az Owonnal, ami legolcsóbban 110.000 Ft+VÁM, miközben a gyorsabb és korrektebb belvilágú Hantekhez már 61.000 Ft+VÁM-ért hozzá lehet jutni. Szóval aki a nagy kijelző miatt vette az Owon-t és nem single-shot bajnok, az nagyon mellélőtt ezzel a beruházással.
Miért kellene single shot bajnoknak lennie bárkinek? Szerintem elég megfelelően beállítani a triggert..... Bármely szkópon....
Azért, mert az a 10M memória 50.000 forintba kerül. Ha nem használod ki, akkor pénzkidobás.
Ja már értem... a "bajnokot" nem ügyességre értettem, hanem orientáltságra. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Azért a nagyobb memória nem csak akkor jön jól, ha single üzemmódban vagy. Sőt, önmagában nem is a single üzemmód indokolja a nagyobb memóriát!
Ha bármely üzemmódban szeretnél eltárolni egy olyan jelet, ahol egy alacsony frekvenciás jelre szuperponált magasabb frekvenciájú jel van, akkor a memória nagyságán múlik, mekkora lehet ez az arány, hogy visszanézéskor értékelhető maradjon. Gyakorlati példa, hogy sűrűn vizsgálok olyan jelet, ahol egy 75Hz-es jel meghatározott ütem szerint szaggatva van 150-200ms-ként. Egyszerre látnom kell a képernyőn a 15-200ms-os szaggatásból legalább 5-6 periódust, és ugyanezen jelet kinyújtva látnom kell a 75Hz jelalakját is. Ha a Rigol szkópomnak nem volna ekkora memória, akkor csak külön tudnám megfigyelni vagy a szaggatást ütemét, vagy a 75Hz jelalakját. És ez ennél az adott feladatnál gondot jelentene, mert a 75Hz jelalakja és a szaggatás ütemideje sok esetben összefügg, és pont a kettő közötti kapcsolatban van a megoldás.
Konkrétan azt mondod most, hogy normál üzemmódban meddig tudod nagyítani a bontást időben?
A tárolás alatt fájlba tárolást érteszt?
És a végeredmény kontrollálásához is egy-két igen speciális eszköz kell. Anélkül nem tudni mit csináltunk.
200MHz-re van megépítve a hardware, és a software is 200MHz-re van megírva. Le van csak korlátozva az alsóbb kategóriáknál. Speciális előtéttel 450MHz-re is felhúzták túllövés nélkül.
A 200MHz-s módosítást már legalább 500-an megcsinálták, nem én találom ki. Idézet: „Konkrétan azt mondod most, hogy normál üzemmódban meddig tudod nagyítani a bontást időben?” Részben és közvetve igen. Inkább arra gondolok, hogy meddig van értelme nagyítani. Ugyanis a mintavétel sebessége függ az időalaptól, és a memória méretétől. Nem mindegy, hogy pl kis memóriával van 10x vagy nagy memóriával 1000x-es túlmintavétel, mert amikor utólag nyújtanád a jelet, akkor már a mintavételezés sebessége nem fog változni (több lenni), mert ilyenkor a memóriából dolgozol. Emiatt nagyítani tudod ugyan, de nem sok értelme van, mert nagyítás közben azt fogod látni, hogy a jel elkezd darabosodni, a kerek részek szögletessé válnak. Az hogy ezt közben elmentetted e külön egy pendrive-ra az teljesen mindegy, mert ha nem mented el, akkor is a memóriából olvassa vissza a szkóp. Hasonló a hatás, mint amikor egy fotót 100% fölé nagyítasz, és pixeles lesz. A kedvedért csináltam pár képernyőmentést. A jel 1kHz négyszög, és az időalap 100µs. Így látszik egy periódus egészben, de közben kíváncsiak vagyunk a felfutási jelalakra is. 1. kép: 2kB - 500kSa - 100us-ről 2us-re nyújtva (kissé darabos, ebből nincs értelme jelalakot vizsgálni) 2. kép: 512kB - 100MSa - 100us-ről 2us-re nyújtva. Itt a mintavételi pöttyök összeolvadnak olyan sűrű, tehát jó! 3. kép: 512kB - 100MSa - 100us-ről 50ns-re nyújtva, hogy látszon, milyen sűrűn is vannak a pöttyök A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Sziasztok! Érdemes még meg venni használtam és persze ahhoz képes olcsón a Philips 3250-es szkópot vagy az e...ay-ről a Hantek DSO5072P ? Ami ugye még a duplájába sem kerül mint a Philips. Köszi!
A Philips analóg, a Hantek digitális. Nagyban különbözik használhatóságuk, hogy melyik mire jó. Először azt kell eldönteni mire kell, eszerint analóg vagy digi szkóp kell.
Mire kell: Mindenre amivel javítani és jelet lehet nézzni.
Jelet nézni lehet egy hangkártyás szkóp szoftverrel is, meg egy szkóppá alakított régi fekete fehér TV-vel is. Az más kérdés hogy ezeknek mekkora a használati értékük.
Nekem van DSO is meg analóg is, és azt mondom hogy nem árt ha van mindkettő. Általában a csövest használom mert a kapcsolóüzemű dolgokhoz az sokkal jobb, de van hogy pontos mérésre és/vagy tárolásra is szükség van, arra meg az analóg nem jó.
Köszönöm! Az a "baj", hogy ezt mind értem.
De mennyire számít a memória akkor, ha nem akarom utólag vizsgálni a jelet, hanem csak valós időben nézem mondjuk egy blocking oscillator 100KHz-s jelét? Nem fogom a szkópot soha megállítani, úgyhogy ezért kérdés nekem, hogy kell nekem 1M memória, vagy elég a 40K.
Ebben az esetben ha nem tárolsz, és nincs szükséged a kettős időalapra sem, nincs szükség nagy memóriára. Bőven elég az egy képernyőnyi megjelenítéshez szükséges memória is. Sőt, még egy memória nélküli analóg szkóp is.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Köszönöm, ezt feltételeztem én is. Így a pénzkülönbözetből vehetek mást, amire szükségem van.
Mások azt mondták, hogy analóg szkóp lenne inkább jó nekem, de digitálisat szeretnék, mert látni szeretnék peak detect módban mindent, amit csak lehet.
Sziasztok!
Villamosmérnöki tanulmányaim miatt, egyre inkább érzem, hogy szükségem lenne a tárgyban említett eszközre. Első ilyen eszközöm lenne, mit ajánlotok, mire érdemes odafigyelni vásárláskor? Erről mi a véleményetek? Rigol megfelelő minőség? Amerikában nagyon dícsérik a rigol eszközöket Esetleg ő? Az utóbbi már nagyon kicsúszik a rászánható keretből, de láttam, hogy itt elérhető I2C, uart, SPI analizálás. (főleg a mikrokontrollerek világában vagyok otthon, erre is kéne)
Erről mi a véleményetek?
Bővebben: Link Többi változat Így neten keresztül jobbnak tűnik, mint ezek a Hantek/Voltcraft USB oszcilloszkópok.
Ha jól értelmezem az adatait, akkor a legnagyobb érzékenysége a szkópnak ( Y irányú ) 5V/osztás. Ez használhatatlanul gyenge, vagy én valamit félreolvasok. Ha jól értelmeztem, akkor egy 1V cs-cs jel már szinte csak vonalként látható, azaz kiértékelhetetlen. Legalább 10mV/osztás érzékenység szokott lenni, ennyi minimum kell, egy használható szkópnak.
A szoftverben lehet állítani 50mV-ig ha jól látom, bár nem tudom, hogy hardveresen is tudja-e.
És egy OWON jobb lehet, mint egy voltcraft? Owon DSO-hoz volt már szerencsém nem egyszer, bár egyik sem szorult PC-re. Bővebben: Link Az 5K memória az azt jelenti, hogy 2x 8 bites lévén 2500 mintát tud eltárolni időalaptól függetlenül? 2,5 kHz-n 1s.
Valószinüleg hardveresen is 50mV a legnagyobb érzékenység, ezt az adatot mindig hardverre szokták megadni. De még ez sem nagy valami, sokszor a mérőfejet 1/10 állásban kell használni, így már az 50mV-ból 500mV lesz. Mert 1/1 állásban hatalmas a mérőfej kapacitása, 100-200pF. 1/10 -nél viszont csak 20pF körüli. Sok áramkört megzavar az 1/1 beállítás nagy kapacitása. Ezért mondhatjuk, hogy igazából azt az érzékenységet tudja a szkóp, amit 1/10 mérőfejjel lehet vele csinálni.
A "SainSmart DDS140" 32k rekordhosszt tud csatornánként. Az Owon-nál az 5K memória valószinüleg csatornánként is 5K, tehát 2 csatornás módban is 5-5 K van csatornánként. Abból gondolom, hogy ha 2 csatornás módban feleződik, arra mindig kitér a leírás. Az utolsó sort nem értem, ezt " 2,5 kHz-n 1s. "
Az utolso sor ertelmetlen. Nagy sietsegben irtam. Meggondolatlanul.
Az OWON 5mV/DIV felbontast tud. Az mar ertekelheto? Csak dragabb. Ebayen fut par aukcio, a dss140 ha tud 50mV/divet, akkor 8-9ezerert elfogadhato?
Az Owonnál 5mV/Div már igen jó érzékenység, az asztali szkópok nagyobb része is ezt tudja.
A DDS140 elfogadhatósága attól függ, mire kell. Pld. digitális jelekhez jó. Gondolj arra, hogy esetenként 1/10 osztásban kell használni, akkor 500mV/div lesz. 8-9 ezer forint nem pénz érte, ha megfelel a céljaidnak. De ha nem jó arra amire kell, akkor nyilván rossz vétel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |