Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   59 / 170
(#) nagym6 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Idézet:
„Jó tanító írást, leírást a használattal és méréssel kapcsolatban tudtok még írni.”

Igen, abban már könnyebb lesz segíteni.
(#) attila93 válasza Collider hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Szerintem amit írsz az régi owon szkópokra vonatkozik, az új SDS szériásak másak. Az enyém Owon SDS7072-es, így néz ki a kijelzője: http://kepkezelo.com/images/rchd9eo1gznwoo4pf27q.jpg
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
(#) Collider válasza attila93 hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Üdv! Erről néztem a teszteket. EEVblogon megtalálod a frissítési freki tesztet, ott elmondja, mennyi az annyi.
Ha a képeden az alsó sávot megnézed, ott van a vertikális menünek fenntartott 100-120px magas kék sáv, amiről beszéltem.
(#) nagym6 válasza attila93 hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Csak egy észrevétel. A piros rajzszín eléggé elveszik a fekete háttérben. Nem értem miért nem valamilyen világos rajzszínt választottak a tervezők, ami nagy kontrasztot adna a háttérhez képest. Enyémen fekete háttérben világos sárga, erősen kiválik a háttérből.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

A másik csatornáé citromsárga. Annyira azért nem veszik el a piros sem, élőben egész jól látható.
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Biztos vagyok benne, hogy át lehet állítani a színét gépről, csak programozni kell tudni egy kicsit.
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Ennek a programjába bele lehet nyúlni? Nem tudom, én ilyen szinten nem értek ezekhez.
Másik észrevétel: A 8 bites felbontás 256 fokozata (függőlegesen) itt elvileg kiférhet a képernyőre, gondolom a tervezők is így oldották meg. Mivel van annyi, ill. több pixel.
Míg a többi szkóp munkaterülete (jelalak) függőlegesen 200 pixel, ezeknél a 256 sosem fér ki, nem tudják megjeleníteni a 8 bites felbontást teljes egészében. Persze csak ha a jelalak "mérete" éppen nagyobb 200 pixelnél ill. fokozatnál a 8 bitben, akkor van jelentősége.
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Persze, ezeken Linux fut. Akár MP3 lejátszót is rakhatsz rá vagy akár filmet is nézhetsz rajta. Persze ezek nem 3 órás kis munkák, de lehetséges.
Az Owon is szerintem ugyanilyen szkóp, csak átalakítva 10M-re.
Nekem ha megjött a Hantek, azzal fogom kezdeni, hogy a 70MHz-re korlátozott szoftvert átállítom 200-ra. A frontenden még ki kell cserélni majd néhány smd ellenállást, hogy az ebben eredetileg 100MHz-re kitalált elektronika ne okozzon túllövéseket. És ennyi.
A Hanteket hackelő srácok már annyira széthackelték a szkópon futó linuxot, hogy a titkosított részt is kikódolták, így gyakorlatilag nincs olyan porcikája, amihez ne lehetne hozzáférni. Én ilyen hackelős vagyok programok terén, úgyhogy nekem ez álomszkóp.
Ezeknek a szkópoknak 480px a vertikális felbontásuk, a szkópernyő legyen mondjuk 400px, így a 256px natív jel bőven kifér. Nem rosszmájúságból, de az Owonnak is ekkora a szkópernyője, alatta csak menü van. Szóval annak nem 600px magas a vizsgálható része, tehát nem nagyobb kijelzőjű a Hanteknél és a 8 másik márkanéven futó társánál, csak van neki ott egy menü rész alul és ennyi. Abban a 10M a jó single shothoz, de normál üzemre lassabb, mint a Hantek félék.
(#) Collider válasza Collider hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Még a konklúziót leírom ezzel kapcsolatban, mert nem megy ki a fejemből:
Akinek nem kell a 10M memória, az nagyon rossz vásárt csinál az Owonnal, ami legolcsóbban 110.000 Ft+VÁM, miközben a gyorsabb és korrektebb belvilágú Hantekhez már 61.000 Ft+VÁM-ért hozzá lehet jutni. Szóval aki a nagy kijelző miatt vette az Owon-t és nem single-shot bajnok, az nagyon mellélőtt ezzel a beruházással.
(#) sny válasza Collider hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Miért kellene single shot bajnoknak lennie bárkinek? Szerintem elég megfelelően beállítani a triggert..... Bármely szkópon....
(#) Collider válasza sny hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Azért, mert az a 10M memória 50.000 forintba kerül. Ha nem használod ki, akkor pénzkidobás.

Ja már értem... a "bajnokot" nem ügyességre értettem, hanem orientáltságra.
(#) hegi válasza Collider hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Azért a nagyobb memória nem csak akkor jön jól, ha single üzemmódban vagy. Sőt, önmagában nem is a single üzemmód indokolja a nagyobb memóriát!
Ha bármely üzemmódban szeretnél eltárolni egy olyan jelet, ahol egy alacsony frekvenciás jelre szuperponált magasabb frekvenciájú jel van, akkor a memória nagyságán múlik, mekkora lehet ez az arány, hogy visszanézéskor értékelhető maradjon.

Gyakorlati példa, hogy sűrűn vizsgálok olyan jelet, ahol egy 75Hz-es jel meghatározott ütem szerint szaggatva van 150-200ms-ként. Egyszerre látnom kell a képernyőn a 15-200ms-os szaggatásból legalább 5-6 periódust, és ugyanezen jelet kinyújtva látnom kell a 75Hz jelalakját is. Ha a Rigol szkópomnak nem volna ekkora memória, akkor csak külön tudnám megfigyelni vagy a szaggatást ütemét, vagy a 75Hz jelalakját. És ez ennél az adott feladatnál gondot jelentene, mert a 75Hz jelalakja és a szaggatás ütemideje sok esetben összefügg, és pont a kettő közötti kapcsolatban van a megoldás.
(#) Collider válasza hegi hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Konkrétan azt mondod most, hogy normál üzemmódban meddig tudod nagyítani a bontást időben?
A tárolás alatt fájlba tárolást érteszt?
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

És a végeredmény kontrollálásához is egy-két igen speciális eszköz kell. Anélkül nem tudni mit csináltunk.
(#) Collider válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

200MHz-re van megépítve a hardware, és a software is 200MHz-re van megírva. Le van csak korlátozva az alsóbb kategóriáknál. Speciális előtéttel 450MHz-re is felhúzták túllövés nélkül.
A 200MHz-s módosítást már legalább 500-an megcsinálták, nem én találom ki.
(#) hegi válasza Collider hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Idézet:
„Konkrétan azt mondod most, hogy normál üzemmódban meddig tudod nagyítani a bontást időben?”

Részben és közvetve igen. Inkább arra gondolok, hogy meddig van értelme nagyítani.
Ugyanis a mintavétel sebessége függ az időalaptól, és a memória méretétől. Nem mindegy, hogy pl kis memóriával van 10x vagy nagy memóriával 1000x-es túlmintavétel, mert amikor utólag nyújtanád a jelet, akkor már a mintavételezés sebessége nem fog változni (több lenni), mert ilyenkor a memóriából dolgozol. Emiatt nagyítani tudod ugyan, de nem sok értelme van, mert nagyítás közben azt fogod látni, hogy a jel elkezd darabosodni, a kerek részek szögletessé válnak. Az hogy ezt közben elmentetted e külön egy pendrive-ra az teljesen mindegy, mert ha nem mented el, akkor is a memóriából olvassa vissza a szkóp. Hasonló a hatás, mint amikor egy fotót 100% fölé nagyítasz, és pixeles lesz.
A kedvedért csináltam pár képernyőmentést. A jel 1kHz négyszög, és az időalap 100µs. Így látszik egy periódus egészben, de közben kíváncsiak vagyunk a felfutási jelalakra is.

1. kép: 2kB - 500kSa - 100us-ről 2us-re nyújtva (kissé darabos, ebből nincs értelme jelalakot vizsgálni)

2. kép: 512kB - 100MSa - 100us-ről 2us-re nyújtva. Itt a mintavételi pöttyök összeolvadnak olyan sűrű, tehát jó!

3. kép: 512kB - 100MSa - 100us-ről 50ns-re nyújtva, hogy látszon, milyen sűrűn is vannak a pöttyök
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) every hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok! Érdemes még meg venni használtam és persze ahhoz képes olcsón a Philips 3250-es szkópot vagy az e...ay-ről a Hantek DSO5072P ? Ami ugye még a duplájába sem kerül mint a Philips. Köszi!
(#) nagym6 válasza every hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

A Philips analóg, a Hantek digitális. Nagyban különbözik használhatóságuk, hogy melyik mire jó. Először azt kell eldönteni mire kell, eszerint analóg vagy digi szkóp kell.
(#) every válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Mire kell: Mindenre amivel javítani és jelet lehet nézzni.
(#) Ge Lee válasza every hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Jelet nézni lehet egy hangkártyás szkóp szoftverrel is, meg egy szkóppá alakított régi fekete fehér TV-vel is. Az más kérdés hogy ezeknek mekkora a használati értékük.
Nekem van DSO is meg analóg is, és azt mondom hogy nem árt ha van mindkettő. Általában a csövest használom mert a kapcsolóüzemű dolgokhoz az sokkal jobb, de van hogy pontos mérésre és/vagy tárolásra is szükség van, arra meg az analóg nem jó.
(#) Collider válasza hegi hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Köszönöm! Az a "baj", hogy ezt mind értem.
De mennyire számít a memória akkor, ha nem akarom utólag vizsgálni a jelet, hanem csak valós időben nézem mondjuk egy blocking oscillator 100KHz-s jelét?
Nem fogom a szkópot soha megállítani, úgyhogy ezért kérdés nekem, hogy kell nekem 1M memória, vagy elég a 40K.
(#) hegi válasza Collider hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Ebben az esetben ha nem tárolsz, és nincs szükséged a kettős időalapra sem, nincs szükség nagy memóriára. Bőven elég az egy képernyőnyi megjelenítéshez szükséges memória is. Sőt, még egy memória nélküli analóg szkóp is.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) Collider válasza hegi hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Köszönöm, ezt feltételeztem én is. Így a pénzkülönbözetből vehetek mást, amire szükségem van.
Mások azt mondták, hogy analóg szkóp lenne inkább jó nekem, de digitálisat szeretnék, mert látni szeretnék peak detect módban mindent, amit csak lehet.
(#) Sihu12 hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok!

Villamosmérnöki tanulmányaim miatt, egyre inkább érzem, hogy szükségem lenne a tárgyban említett eszközre. Első ilyen eszközöm lenne, mit ajánlotok, mire érdemes odafigyelni vásárláskor?

Erről mi a véleményetek? Rigol megfelelő minőség? Amerikában nagyon dícsérik a rigol eszközöket

Esetleg ő? Az utóbbi már nagyon kicsúszik a rászánható keretből, de láttam, hogy itt elérhető I2C, uart, SPI analizálás. (főleg a mikrokontrollerek világában vagyok otthon, erre is kéne)
(#) Primary hozzászólása Márc 18, 2014 /

Erről mi a véleményetek?
Bővebben: Link
Többi változat

Így neten keresztül jobbnak tűnik, mint ezek a Hantek/Voltcraft USB oszcilloszkópok.
(#) nagym6 válasza Primary hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Ha jól értelmezem az adatait, akkor a legnagyobb érzékenysége a szkópnak ( Y irányú ) 5V/osztás. Ez használhatatlanul gyenge, vagy én valamit félreolvasok. Ha jól értelmeztem, akkor egy 1V cs-cs jel már szinte csak vonalként látható, azaz kiértékelhetetlen. Legalább 10mV/osztás érzékenység szokott lenni, ennyi minimum kell, egy használható szkópnak.
(#) Primary válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

A szoftverben lehet állítani 50mV-ig ha jól látom, bár nem tudom, hogy hardveresen is tudja-e.

És egy OWON jobb lehet, mint egy voltcraft? Owon DSO-hoz volt már szerencsém nem egyszer, bár egyik sem szorult PC-re.
Bővebben: Link

Az 5K memória az azt jelenti, hogy 2x 8 bites lévén 2500 mintát tud eltárolni időalaptól függetlenül? 2,5 kHz-n 1s.

Valószinüleg hardveresen is 50mV a legnagyobb érzékenység, ezt az adatot mindig hardverre szokták megadni. De még ez sem nagy valami, sokszor a mérőfejet 1/10 állásban kell használni, így már az 50mV-ból 500mV lesz. Mert 1/1 állásban hatalmas a mérőfej kapacitása, 100-200pF. 1/10 -nél viszont csak 20pF körüli. Sok áramkört megzavar az 1/1 beállítás nagy kapacitása. Ezért mondhatjuk, hogy igazából azt az érzékenységet tudja a szkóp, amit 1/10 mérőfejjel lehet vele csinálni.
A "SainSmart DDS140" 32k rekordhosszt tud csatornánként.
Az Owon-nál az 5K memória valószinüleg csatornánként is 5K, tehát 2 csatornás módban is 5-5 K van csatornánként. Abból gondolom, hogy ha 2 csatornás módban feleződik, arra mindig kitér a leírás.
Az utolsó sort nem értem, ezt " 2,5 kHz-n 1s. "
(#) Primary válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Az utolso sor ertelmetlen. Nagy sietsegben irtam. Meggondolatlanul.

Az OWON 5mV/DIV felbontast tud. Az mar ertekelheto?
Csak dragabb.

Ebayen fut par aukcio, a dss140 ha tud 50mV/divet, akkor 8-9ezerert elfogadhato?

Az Owonnál 5mV/Div már igen jó érzékenység, az asztali szkópok nagyobb része is ezt tudja.
A DDS140 elfogadhatósága attól függ, mire kell. Pld. digitális jelekhez jó. Gondolj arra, hogy esetenként 1/10 osztásban kell használni, akkor 500mV/div lesz. 8-9 ezer forint nem pénz érte, ha megfelel a céljaidnak. De ha nem jó arra amire kell, akkor nyilván rossz vétel.
Következő: »»   59 / 170
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem