Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó PIC-kel
 
Témaindító: Fery, idő: Nov 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 13
(#) Fery válasza JZoli hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nagyon kedves vagy köszönjük szépen de nem akarunk riasztót vásárolni. Tervezni szeretnénk egyet. Mint az előbbiekben irtam nem is nagyon szeretem a gyári riasztókat, pont azért mert nagyon sokat tudnak, többet is mint amire az embernek szüksége lehet.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia,
én ugyan még csak gyári készülékekből telepítettem, de az jutott eszembe, hogy a rövidzár- és szakadásvizsgálat relatíve egyszerűen megoldható volna néhány kiegészítő elemmel.
Nem tudom, az érzékelők pontosan milyenek, de talán lehetne olyasmit csinálni, mint a képen. Pár ellenállással egy osztót lehetne csinálni, azaz csatornánként egyet-egyet, az osztókat pedig egy analóg multiplexerre lehetne tenni. A központi proci periodikusan végiglépne az egyes (és aktivált) csatornákon, A/D konverzió után néhány összehasonlítással már tudná is, hogy mi van a vonalon.
Jól összeszedted, miket csináltatok a szerkezeten, tetszik Valamikor én is neki akartam kezdeni egy saját központnak, időhiány miatt félbemaradt, de az elgondolás hasonló volt.
Ha van jelölted gyári tasztra, esetleg tudok segíteni, egy CAN-eset már sikerült más rendszerbe illeszteni (beléptetőhöz).

ötlet.gif
    
(#) Feri válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Az utolsó lapokon vannak a bekötések.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Köszi, a multiplexeres ötlet tettszik gondolkozunk majd a megvalósitáson. A taszt ügyben még mindig az a problémám, hogy a kommunikációs protocoljáról nem tudunk semmit. Anélkül meg nem megy. Egyenlőre a 4x4-es tasztot már kiváltottul 4x3-ra de még gondolkodunk továnbbi ötleteken is.De ahhoz kell a protocol.
(#) Fery válasza Feri hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Köszi, de sajna azzal sem megyek semmire, mivel csak a szinkiosztást tartalmazza nem pedig a kommunikációs protocolt. Ha erre gondoltál kapcsolási rajzként, ez nem az. Sajnos , de azért köszi.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
De most akkor van konkrét taszt, amit kinéztetek, vagy csak annyi biztos, hogy egy megfelelően védett 4x3-as kellene?
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nem nincs konkrét taszt csak át van irva a progi úgy , hogy több 4x3 tasztotot tudunk feltenni ugyanarra a portra. igy felszabadult a második taszt 4 lába plusz még 1 láb amit a 4 - ik oszlop használt.

Ez csak annyit jelent, hogy itt tartunk.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Az Árwill-nél láttam ilyen tasztot, sajnos részletek nincsenek a lapon, de rájuk lehet esetleg kérdezni.
Hirtelen arra gondoltam, hogy ha fizikailag megvolna, akkor ki lehet belezni, új nyákot csinálni neki, és akkor már olyan a protokoll, amilyet csak szeretnél. Sajnos a legtöbb (és valamennyire védett) taszt numerikus gombokkal van ellátva, ott egy pár gomb felesleges, meg a maradékot is át kellene fóliázni, de ez inkább akkor gond, ha szériában gondolkodtok.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szóval pontosan az a lényeg, hogy nem akarom kibelezni, hanem a PIC-et akarom felkésziteni arra a protocollra amit a taszt tud. Nem nagy sorozatgyártásra gondoltam, de család, ismerősök, barátok stb...esetleg ha úgy alakul pár darabot lehet szerelni annak aki pont ilyet szeretne. Nem ezres tételekben gondolkozunk, de azért nem szeretnék tasztot belezni. Az meg, hogy van pár felesleges gomb a taszton az nem baj azokat fel lehetne akár egyéb funkcióra használni. A 4x4 es mátrix azért nem tettszik mert 8 lábat lefoglal. Ha pl I2C-protocollal kommunikálna a taszt akkor egyszerüen lehetne integrálni egy PIC-es központhoz és a kommunikáció csak két lábát foglalná le a PIC-nek.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
És kültéri vagy beltéri elhelyezésre gondoltál, vagy legyen olyan, ami gyakorlatilag bárhová mehet (vagyis kültéri jellegű)? Értem ezt a vandálokkal, időjárással szembeni védettségre stb.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Csak beltéri elhelyezésen gondolkozunk, pont erre jók a késleltetett csatornák. Mivel opcionálisan állitható a késleltetett zónák száma ezért több bejáratos rendszeren is használható lesz.
(#) potyo válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Bocs, hogy beleszólok meg nemis olvastam el a témát (de elfogom, csak most lettem figyelmes rá), de 5x4-es mátrix öt lábbal is megoldható. Ennek a pdf-nek a 6. oldalán az alsó rajzon látható az elv, egy vízszintes és egy függőleges sorral bővítve. Persze ez sem két vezeték, de ha ezen múlik, akkor nem kell hozzá még egy chip.
(#) Fery válasza potyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Köszi az ötletet de ez igy megint nem megoldás mert nem akarok tasztokat sem épiteni mert nem lesz olyan mint a gyári, belezni sem nagyon mert ha többet akarok csinálni akkor ép elég a nyák a doboz a telepités stb....Amúgy tényleg olvasd végig akkor érteni fogod mit szeretnénk.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nem nagyon találtam ilyet, gyári kivitelben. Inkább kódzárak vannak, relés kimenettel, az meg nem jó.
Ha csak családnak, haveroknak lesz, akkor lehet, egyszerűbb és olcsóbb lenne mobilból vagy alap számológépből gombsort bontani, elektronikához kötni, és dobozolni. Főleg, hogy tamper is kell neki.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
De lehet találni. Szinte az összes gyári riasztónak meg lehet venni külön is a tasztatúráját. Azt venném meg valamelyiket csak legalább valamelyiknek ismernem kéne a kom.protocolját.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Hát, akkor adatlap nélkül nehéz lesz bármit, többet mondani. Hirtelen nem jutott eszembe, hogy alapból riasztó-tartozékra gondolsz
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Pedig hát,reggel óta ezt keresem.
Semmi baj majd csak találok valamit.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Én még csak pár órája De szintén semmi. DSC-ket szerelgettem idáig, azokról sem tudok ilyen infót.
Van egy olyan gyanúm, hogy még ha valami ismert buszt (CAN, I2C stb.) is használnak fizikai rétegként, a protokoll hétpecsétes titok, tekintettel a sebezhetőségre, és a védett / védhető értékekre. Ha ez így van, akkor gyakorlatilag nulla az alkalmazás esélye
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Gondolj bele, hogy ez talán nem akkora probláma. Ha már tudom a protokolt akkor meg lehet talán oldani azt, hogy az egyes gombok lenyomásakor kiadott jelekhez igazitani a pic progiját. Nem azt mondom,hogy biztos de talán van rá esély. Mivel a taszt védett területen van lehetnek olyan gyártók akiknél nem agyontitkositott kommunikáció van. Azokkal esetleg lehet esélyünk. Persze ha sehogy nem megy akkor kitalálunk valami mást.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Hát... A tesztelgetéshez mindenképp kell egy egység, neten keresgélve kizártnak tartom, hogy ennyire pontos infókhoz lehet jutni. Esetleg egy riasztós ismerős... Utána is kérdezek egy cimbinél, hátha hozzá tudna tenni valamit a dologhoz.
Vonali feszültségek mérésével, oszcilloszkópos "lehallgatással" közelebb lehet kerülni a protokollhoz, de lehet pár buktatója. Egy-egy adatcsomag tartalmazhat ugrókódot, CRC-t, nem biztos, hogy csakis a gombok állapota megy ki, sőt valószínűleg nem, mert maga a kezelő is programozható a gombokkal, és a központ már csak a végeredményt szokta megkapni. Aztán az is lehet, hogy a kezelő meg se szólal addig, míg a központ nem hívja, vagy befejezi a kommunikációt a központ elmaradó nyugtázása esetén.
Szerintem, bármennyire is "gagyi" ötlet, sokkal hamarabb lenne üzembiztosan működő rendszeretek saját fejlesztésű kezelővel, mint egy kinyomozott gyárival. De ez csak egy csöndes vélemény, és csak az enyém
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Egy szóval sem állitom,hogy nincs igazad, de azért ha találok valami infót és tudok szerezni egy tasztot akkor megpróbálom. Mit veszithetek ?
Lehet, hogy az lesz a vége, hogy másképp kell megoldani.
akkor másképp oldjuk meg. Ez csak egy próbálkozás, hogy a PIC-nek néhány lábát felszabaditsam, és szebb legyen a taszt mint amit házilag össze tudok hozni, de teszem hozzá már a 4x3-as taszt-al az alapok működnek, tehát nem katasztrófa ha a dolog nem jön össze.
(#) Mirones hozzászólása Jan 18, 2008 /
 
Helló!
Én egy riasztóval egybekötött jelzőberendezést szeretnék készíteni! Vagy venni ha van ilyen.

A lényeg hogy van 6 ajtó amit figyelni szeretnék és ha riasztás van akkor jelezzen és azt is mutassa melyik ajtó van nyitva.

Már van egy amit én kreáltam 13 évesen de ez kicsit elavult. Egy nomáskapcsoló van az ajtókon amit ha kinyitunk zárja az áramkőrt és jelez, de ennél nem tudom mejik ajtó van nyitva.

Olyasmit szeretnék hogy ha kinyílik és kapcsol akkor ha vissza van csukva az ajtó akkor se kapcsoljon ki. Miközben pl.: van 6 led amiből 1 kigyulad és mutatja hogy van a jelzés. És lehetőleg mágneskapcsolókra váltanék.

Átírányíthattok másik fórumba is ha rossz helyen kopogtatok!
KÖSZI!
(#) Frankye válasza Mirones hozzászólására (») Jan 19, 2008 /
 
Konkrét megoldást nem javasolnék, csupán egy rövid elméletet:
Ha nem akarsz mechanikus kapcsolókkal bajlódni, használhatsz ún. Reed reléket is.
A központ lehet egyszerű és bonyolult is, az egyszerű: Olyan, öntartó relé, ami a Reed jelére húz meg, és egy "reset" gomb megnyomásáig megtart. Bonyolultabb: Akár a csillagos ég...
(#) jocoka hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
sziasztok

vettem egy 16f877a-1/p pic-et és szeretném megcsinálni azt a risztót amit StefuPeti rakot fel.
szeretném megkérdezni hogy jó e belle vagy nem és hogyha jó mivel tudom beprogramozni.
elöre is köszönöm.

üdv:joco
(#) jocoka hozzászólása Okt 22, 2008 /
 
sziasztok

bocsika cak most látom elírtam a pic tipusát tehát amitt vettem az 16f877 I/p.
mivel tudom beleégetni a pic-be milyen égetö kell és milyen program.
előre is köszi
(#) Frankye válasza jocoka hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Égetőnek szinte bármelyik jó, de a programot vagy Neked kell keresned, vagy Neked kell megírnod. Csak úgy senki nem fogja megírni, helyetted.
Ha találsz egy leírást, amihez van progi is, akkor örülj neki.
(#) StefuPeti válasza Frankye hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Megosztottam veletek a programot is, előrébb megtalálod.
(#) jocoka hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
sziasztok

Az a gondom hogy hibát ir ki a programozó ha megnyitom vele a hex fájlt.
winpic800-pl,próbáltam ponyprogal-is,meg icprogal is
de nem jó,lehet hogy a hex nem jó?
Ezért kérdeztem mert megcsináltam a riasztot de az istenért se tudom beprogramozni a pic-et
ezért kérem a segítségeteket.
Nagyon megköszöném nektek,ha valaki segítene nekem.
üdv:joco
(#) jocoka hozzászólása Okt 24, 2008 /
 
Üdv mindenkinek

Na végre sikerült életet lehelni a riasztóba és működik rendesen.
Bár van néhány dolog amit nem tartok benne jónak,de mindegy mükszik .

(#) StefuPeti válasza jocoka hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Szia. Mi az a néhány dolog amit nem tartasz jónak a riasztóban?
Következő: »»   3 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem