Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   129 / 276
(#) kissadam hozzászólása Márc 18, 2014 /

Üdv!
Nemrégiben kaptam egy ismerősömtől egy msg60-as huzaltoló kártyát. Hiányzik belőle a szabályzó tirisztor. Egy 160W-os 40V-os tolómotort szeretnék szabályozni majd vele. A motor eredetileg egy komplett tolóegység volt, msg2-es kártyával. A képen látható ahogy kinézett amikor hozzám került, ezt akarom most felújítani, a motort és a hajtóművet már rendbe szedtem.
Akinek van információja az msg60-ról kérem segítsen!
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Ha otthon leszek, előkeresem a kapcsolási rajzát, és felteszem ide. A kártya jó állapotúnak néz ki,a benne levő tirisztor 16-25A 400V-os típus. Ezen kívül még van egy tirisztor a kártya mellett is, egy 0,6 ohmos kb. 50W-os ellenállással együtt, ugyanolyan hűtőfülön mint a kártyán levő, a válaszfalra vagy a fenéklemezre csavarozva. Ez végzi a fékezést. A hajtás/fékezés átkapcsolást egy kisrelé végzi. A jellemző hibákról majd akkor,ha fent lesz a rajz.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Köszönöm a választ, várom a rajzokat. Addig keresek tirisztort.

Egyébként már egyszer feltettem ide, nézd meg a képek között. Ha nem találod, újból felteszem. 4 képet kell találnod, ebből a valós kapcsolási rajz kettő lapon van, a többi a bekötés. A képek neve: Beolvasás 0002;0003;0004;0005
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014

Máris keresem.

Ez lenne az ugye:Bővebben: Link ?

Pontosan. Hajdanán ezeket is én tettem fel.

Ennek az MSG60-asnak mik a jellemző hibái? Alaposan meg kell még ismerkednem a kártyával, hogy működésre tudjam bírni.
(#) BlackForce válasza HFRICI hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Üdv mindenkinek!
HFRICI,nagyon szépen felújitottad a hegesztő gépet.
Gratulálok.
Biztos sok munkád van benne,de szerintem megérte.
Én is nagyon ajánlom a zacskót a fokoztatkapcsolóra.Hihetetlenül megvédi a fokozatkapcsolót a portól(csiszolókorong portól).
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Jellemző hibák: V8 diac elszáll; V18 tranzisztor szakadás; és V1 zener zárlat. Az általad fotózott kártyán viszonylag megbízhatóak a kis relék, de az átlátszó műanyag burkolatú relékből nyugodtan tarthatsz tartalékot. Mivel a fóliázata rendkívül sérülékeny, a mágneskapcsolót működtető relétől a csatlakozó felé menő 2 db fóliacsíkot bátran erősítsd meg egy-egy szál huzallal mielőtt elpárolog a fóliacsík. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Mentettem a hibalistát. Az átlátszó burkolatú relék jónak tűnnek, egy érintkezőnél van némi kis égésnyom, de nem vészes. Tartalék beszerzés azért szükséges lesz majd. Köszönöm a segítséget.
(#) sk8erzsolti hozzászólása Márc 27, 2014 /

Üdv mindenkinek. Vkinek van esetleg supermig 500-hoz (Karcagi) ill. wel4-3a vezérléshez kapcsrajza
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) mpisti válasza sk8erzsolti hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

A supermig még talán, de a WEL az felejtős.
Elő kell keresni,sajnos ami ritkán kerül terítékre, az a iratcsomó alján van valahol.
Lehet,hogy rendet kellene tennem a doksik között?
(#) dobijo hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok
Nincs véletlenül valakinek T.I.P.mig 210 compact elektromos rajza
(#) Melphi hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni hogy minek kell a co hegesztőbe a fojtó tekercs, és a sima ívhegesztőbe meg nem? Mi neki a célja? Azt tudom hogy a nagy áram korlátozására kelhet, de minek, ha a primer tekercsben tudom kapcsolni a fokozatokat, de sejtem hogy ahhoz van köze hogy a kimeneten a feszültség változik nem az áram, mid a sima hegesztőben ahol magát a vas magot mozgatják.
Köszönöm
(#) buburobi válasza Melphi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Simítja a lüktető egyenfeszültséget, mint a kondenzátor.
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Márc 28, 2014 / 1

A fojtó nem azért kell a hegesztő áramkörbe, mert az áramot korlátozni kell, hanem azért, mert a az egyenirányítás után az áramnak van pillanatnyi nullátmenete, és a nullátmenet idejére az ív fenntartásához szükséges áramot a fojtó biztosítja. A kimeneten nem csak a feszültség változik,hanem az áram is, hiszen nagyobb feszültség nagyobb áramot képes az áramkörben kialakítani. A söntmozgatásos trafóknál is változik a feszültség és az áram is, de nem olyan nagy mértékben mint egy MIG hegesztőnél. A MIG hegesztőknél a fokozatkapcsolóval a vas gerjesztettségét változtatjuk úgy,hogy közben csak kis mértékben nő a vasmag szórása, míg MMA (bevont elektródás) gépeknél a söntvas mozgatásával vagy a szórást növeljük jelentősen, vagy hegesztőáramot létrehozó erővonalak útját tereljük el a szekunder tekercstől.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Nem csak ezért kell fojtó. Van egy nagy három fázisú co trafom ez fojto nelkül csak szikrázott akkora volt az áram felfutási meredeksége hogy nem tudott ív kialakulni a huzal szinte elpárolgott.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) Melphi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Akkor lennél szíves leírni még mi célja van?
Köszönöm.
(#) Melphi hozzászólása Márc 28, 2014 /

Ja értem, akkor valamilyen szinten áramkorlátozó hatása is van.
Láttam még hogy a kimenetre szoktak tenni igen nagy kapacitású kondikat is, ez gondolom azért kell hogy még folyamatosabb legyen az ív nullátmenetkor?
Meg itt van a képen egy ellenállás, ennek mi a célja?
(#) GPeti1977 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Lerontja a tekercs jósági tényezőjét ezáltal a káros berezgéseket tranziensek is cdökkennek. Jó lenne egy co ról oszcilloszkópos méréseket készíteni.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Természetesen igazad van. A kérdező által leírtaknak megfelelő választ próbáltam írni, nem kívántam részletekbe menni. Egyébként nyilvánvalóan sokféle funkciót tulajdoníthatunk a fojtónak, de a szerepe szerint simítófojtóként van aposztrofálva. Ebbe a fogalomkörbe beletartozik az áramcsúcsok levágása, és a lecseppenés okozta lengések simítása is.
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

A kondit nem a fojtó után, hanem a fojtó elé, az egyenirányító után teszik. Elsődleges célja valóban az,hogy az egyenirányított áram nullátmenetének ideje alatt ellássa árammal az ívet. Csak egyfázisú gépeknél kell, 3 fázisú gépeknél felesleges,mivel ott nincs a DC áramnak nulla értéke.
Ilyen ellenállást, mint amit a képen látsz,akkor alkalmaznak,amikor viszonylag magas a fojtó menetszáma. A tekercsben fellépő önindukciós feszültségcsúcsokat csipi le,-ahogy GPeti írja- a káros berezgéseket szünteti meg. Egyébként az ESAB e célra használt nagy terhelhetőségű gyorstirisztort is, aminek a hatásosságát szabályozni lehetett. A szabályzóhoz szükséges kontrolljelet a fojtóra tekert néhány menetes tekercsről vették.
(#) Melphi hozzászólása Márc 29, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a kielégítő választ.
Akkor még egy kérdésem lenne, az egyik ismerősnek van egy házi építésű co hegesztője ami már 10 éve megy és kasznizza vele az autókat, az úgy van elrendezve, hogy jön a trafóról a két vezeték az AC-vel evvel sorban van a beszélt tekercs a tekercs, ez megy az egyenirányításra ami 2db dióda, ezután kondival pufferolva van és megy rá a munkakábelre.
De ahogy az előző írásban olvastam ez nem egy szerencsés elrendezés?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ha a fojtó az AC oldalon van, akkor eső karakterisztikát ad a rendszernek, ami pálcás hegesztéshez lenne jó.
CO2-nél lapos karakterisztika a kívánatos, aminél a fojtó DC oldalon inkább segít a karakterisztika fenntartásában.
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Értem, majd teszek fel képet a gépről hátha tudunk javítani rajta.
(#) hulala válasza Melphi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Mivel két diódát írsz akkor nem úgy van bekötve mint a mellélékelt képen? Így viszont már az egyenáramú a fojtó .

DSC00010.JPG

(#) Melphi hozzászólása Márc 29, 2014 /

Igen, most hogy látom beugrott az is ugyan így van, arról is egy középen megcsapolt tekercs jön le.
(#) hannigb hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok van egy MIG 270 CO hegesztőm, "Koncar GX 20 F301-0" 1-12 állású fokozatkapcsolóra lenne szükségem hozzá tud valaki segíteni? Köszi
(#) virtualm hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Sziasztok

Legyetek szívesek megmondani, hogy hozzávetőlegesen mekkora induktivitásra ( folytóra ) van szükség egy 150 A- es MMA/MIG/MAG inverteres készülék kimeneténél?

Van egy folytóm, ami 3 oszlopon 3x0,5uH induktivitású az adattábla szerint. Egy egy tekercse 50A- rel terhelhető. Ha párhuzamosan kötném őket akkor lenne egy 0,16uH folytó ami In=150A Bi=100%

Mi a véleményetek róla?
Következő: »»   129 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem