Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 129
(#) Szirty válasza johny999 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Helló johny999!

Mi lenne ha ide bemásolnád azt a két sort, hogy konkrétan milyen programot írtál? Csak mert még nem lehet tudni, márpedig minden azon múlik (főleg a lehetséges válaszok hasznos infótartalma).
Az hogy ha... akkor... és... NEM elég!

Ha így kimenetet (vagy bármilyen bitet) a programodban több helyen is írsz, akkor nem mindegy milyen utasítással teszed azt!
Hiszen egy bit nem lehet egyszerre kétféle állapotban. A bitek már csak ilyenek.

Ajánlanám szíves figyelmedbe az alábbi írást:
Több kimenet (coil) jellegű utasítás egy programban
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Helló Ferkóka!

Szerintem annyit tehetsz, hogy a PLC-be bedugod és Step7-el törlöd.
Vagy PC-vel ráírsz egy ugyanolyan kapacitású, üres MMC-ről készített image-et.
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia Szirty!

Az a baj, hogy a kártya jelszóval van védve.
PC-re meg nincs programom hozzá.
Az oldaladon talált leírással akartam megpróbálni, csak a link ahonnan a progit le lehetne tölteni már nem működik.
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Helló!

Idézet:
„Az oldaladon talált leírással akartam megpróbálni, csak a link ahonnan a progit le lehetne tölteni már nem működik.”

Igen, sajnálom! Sajnos ez a linkek sorsa...
Majd kezdek vele valamit.

Addig is innen letöltheted

Kell hozzá egy image ami azonos mérető a kártyáddal, de nem írtad mekkora. Remélem sikerül megoldani. Egyelőre ezen kívül csak annyi ötletem van még, hogy csinálsz egy PLC-n amibe beletetted teljes memória törlést.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Márc 14, 2014 /

Szirty!
OFF
Elolvastam az "Aranyköpéseket". Ezeknek a gyerekeknek semmi köze a helyesíráshoz. Sajnos, itt a fórumokon is rendszeresen előfordul. Mellesleg a Step7-ben elég sokáig eljutottam, de megakadtam.
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szevasz Marko Ramiusz!

Hát nem csak ahhoz. Ezért is az a címe, hogy "Az informatika kvintesszenciája".
Sajnos ez van, ebbe az irányba megyünk. Sajnos ők ezt nem is veszik észre. Sajnálatos.
Az emberi kommunikáció elkorcsosul. Irány a kőbalta.

Idézet:
„Mellesleg a Step7-ben elég sokáig eljutottam, de megakadtam.”

Ez nagyon rejtélyes
Ez olyan "nem tudom mit kell megnyomni, de majd megoldom" megjegyzés.
Egyébként sokszor így is működik. Hagyni kell érni a problémát, nem szabad túl gyorsan kérdezni.
Azért a jelenlévők nyilván és én is segítek ha akarok és tudok.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Teljes siker!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Remélem élhetek vele máskor is !
(#) Marko Ramiusz válasza Szirty hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

OFF!
A kőtábla már egy előrehaladás a jövőhöz képest . Sajnos a Step7 már nem is aktuális, nem a "Nem tudom, mit kell megnyomni" a probléma, amennyiben az lesz, kereslek. Köszönném mindenkitől a segítséget.
(#) Dempsey hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Sziasztok!
Valaki tud valami infót a Telemechanique TSX 217-es PLC-ről? Milyen kábellel lehet programozni meg milyen szoftverrel?
(#) Dempsey válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Erről lenne szó.

tsx.jpg

(#) elektroton válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

A TSX 21-ről van anyagom, ez nagyon hasonló a Tiédhez. Akkora pdf file, hogy itt nem tudom feltenni, emailban küldöm.

Küldtem volna, de hibaüzenet szerint nem jó az email címed.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) Dempsey válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Köszi de az email címem már más privátba megírom az új címet.
(#) Dempsey válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia!
Ha jól értelmezem programozni csak a hozzátartozó programozós bőrönddel lehetséges? Vagy tudsz valami szoftvert meg kábelt amivel PC ről is lehet programozni. Mert ha csak a bőrönddel lehet akkor az gond mert azt nem fogok tudni szerezni sajnos.
(#) elektroton válasza Dempsey hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

A TSX21-nél ami a cégnél a gépben működik, nem látok semmi kommunikációs csatlakozást. Szerintem ezt a típust csak úgy lehet programozni, hogy a kivett EPROMot kell beégetni. Semmi ilyen jellegű ismeretem sajnos nincs is. Pedig nagyon kíváncsi volnék a benne lévő valós programra, mert a papíron lévő létradiagram kézi írású, szövege nehezen olvasható. No meg megegyezik-e a benne lévővel.
(#) Dempsey válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Aha értem. Hát az lehetséges sajnos így akkor nem sokra mennék vele. Engem is érdekelne hogy hogy is működik,de valószínű hogy nem fog kiderülni.
(#) Ferkóka hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Üdv!
Megint elkelne egy kis segítség!
Van egy TP177-es panelem amit S7-200-as plc-vel kötöttem össze. A gondom annyi, hogy a WinCC-ben a Tag listában csak V, I, O és M memoria területeket tudok kiválasztani. (nem úgy mint aaz S7-300-nál) Hogy tudok így számokat bevinni a programomba pl. egy időtagnak?
Előre is köszönet!
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Helló Ferkóka!

Idézet:
„WinCC-ben a Tag listában csak V, I, O és M memoria területeket tudok kiválasztani. (nem úgy mint aaz S7-300-nál) Hogy tudok így számokat bevinni a programomba pl. egy időtagnak?”

Ez nem a memóriaterülettől függ, hanem az adattípustól. (azzal együtt, hogy nyilván az I és Q terület teljesen másra való).
Használd a V memória területet. byte, int, dint, word, dword, real stb típusú változóba vihetsz be adatokat.
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Igen, csak a PLC-ben teljesen más érték jelenik nekem meg. Pl. beírom a panelen, hogy 5, a plc-ben lesz belőle 256000.
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Helló Ferkóka!

Idézet:
„Pl. beírom a panelen, hogy 5, a plc-ben lesz belőle 256000.”

Pl. mert elcímzed!
Nem szabad keresztbe címezni! Ha használod pl. a VW6-ot, akkor a VB5, VB6, WD3, WD4, WD5, WD6, V5.0, V5.1...V6.6, V6.7 nem használható mert az ugyanaz, vagy ugyanannak a része!
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Szia Szirty!
Nem elcímzésről van szó, teljesen üres projektel próbálkozom.
Ha a WinCC-ben a létrehozok egy tag-ot, pl. V0.0, és ide mondjuk beírok 121-et, abból hogy lesz nekem a s7-200 plc-ben is 121?
(#) lukacsp válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Hogy a viharba írsz be 121-et bites címzéssel?
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Helló Ferkóka!

Idézet:
„Nem elcímzésről van szó”

Dehogynem! Épp most bizonyítottad be!
Kevered a címzésmódokat és adattípusokat! A V0.0 egy bit emiatt összesen két állapotot vehet fel: 0 vagy 1. Ebbe soha nem írsz be 121-et az biztos
Ha értéket akarsz megadni akkor olyan tag típust csinálj ami képes annak tárolására.
Javasolnám pl. a VW0 című TAG létrehozását.

De hogy ne kerül csöbörből vödörbe, nagyon figyelj arra amit az előző üzenetemben már leírtam, miszerint ne címezd keresztbe a változókat (se a HMI-ben se a PLC programban).
Mivel a V0.0 a VB0, A VW0, és a AWD változónak is része (egy bit benne). A VW0-ban meg benne van a VB0 stb, stb, stb.
Nézd át a címzéseket, mert amíg nem érted meg teljesen addig ilyen hibába gyakran bele fogsz futni!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Szia Szirty!
Bocsi, de én voltam hülye. Kisebb képfelbontású géppel dolgozom, és nem vettem észre hogy ha PPI a kapcsolat, akkor is ugyanúgy ki lehet kiválasztani az adattípust mintha s7 300-al dolgozom. (Csak a csúszkát kell odébb húzni ) Automatikusan azt hittem, hogy a s7 200-hoz máshogy kell címezni.
Köszönöm a segítséget! Én csak önerőből tanulgatok plc-t programozni, amúgy az oldalad nélkül sehol nem lennék valószínűleg. Ha meg találnád szüntetni, időbe szólj, hogy legyen időm lementeni az egészet!
(#) Ferkóka hozzászólása Ápr 20, 2014 /

Üdv!
Megint lenne egy kérdésem!
Ha a DB blokkban (S7-300) adok meg kezdő értékeket, a DB letöltés után a PLC-ben mégis minden 0-án áll. Ez mitől lehet?
Ha viszont a futó PLC-ből szeretném lementeni a DB-k tartalmának az értékeit a meglévő projektembe, azt hogy tudom megtenni?
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 21, 2014 / 2

Helló!

Idézet:
„Ha a DB blokkban (S7-300) adok meg kezdő értékeket, a DB letöltés után a PLC-ben mégis minden 0-án áll. Ez mitől lehet?”

Ha pontosan leírod mit csináltál (mikor mit nyomtál meg) akkor pontosan leírom mitől van.
De ha tudod hogyan viselkedik a DB és pontosan mi a szerepe az Initial velue-nak, akkor magadtól is kitalálod szerintem.

A DB változóknak háromféle értéke lehet (persze nem egyszerre).
1. Initial value
2. Offline tartalom
3. Online tartalom

Az Initial value-t a DB változó akkor veszi fel, amikor azt a változót létrehozod. Vagyis egyszer, a születésekor. Ezért az a neve, hogy kezdeti érték. Persze ha törlöd és újra létrehozod, vagy átírod az adattípusát, akkor szintén az initial value értéket veszi fel, mivel ez az esemény azonos a "születésével".
Más szóval: Az initial value beleíródik a változóba amikor létrehozod (ez az offline tartalom).
Ebből következik, hogy az initial value értékét később hiába változtatod meg, azt az értéket többé a változó már nem veszi fel (mivel már létezik és saját offline tartalma van)!
Az Initial value tehár NEM a DB aktuális tartalma!

Az offline tartalom a változók értéke a programozó eszközben (PC-ben).

Az online tartalom pedig a változók aktuális tartalma a PLC-ben.

Amikor a DB blokkot a PLC-be töltöd (download) akkor a PLC-be kerül a DB teljes struktúrája és a benne lévő változók tartalma is, vagyis az offline tartalom, ami kezdetben az initial value értékekből származik. Az online tartalom, vagyis a PLC-ben esetleg korábban is létező blokk tartalma ilyenkor teljes egészében megsemmisül (felülírja az offline tartalom)!

Ha fordítva töltöd, (upload) vagyis a PLC-ből az online blokkot a PC-re, akkor a PC-n lévő DB tartalom felülíródik. Ha a struktúra eltér a két blokkban (on/offline) akkor az upload eredménye egy aktuális tartalommal teli offline DB lesz, de szimbólum információk nélkül. Azaz elveszti a struktúráját, a megjegyzéseket és a szimbólumneveket. Erre nagyon kell figyelni, mert nagy szívás. Főleg ha a DB-ben komplexebb struktúrák is voltak (pl. UDT array).

Ami még fontos és nem mindenki tudja, hogy a DB blokknak a szerkesztőben kétféle nézete van:
Az egyik a deklarációs nézet (Declaration view Ctrl-5) ez az alapértelmezés szerinti nézet. Csak ebben a nézetben szerkeszthető a blokk, de az aktuális érték ebben a nézetben nem látható!
A másik az adat nézet (Data view Ctrl-4) ebben a nézetben a blokk szerkezete nem változtatható meg, de látható a blokk aktuális tartalma (kivéve néhány komplex típust mint pl..: DATE_AND_TIME) és ez a tartalom módosítható is!

Idézet:
„Ha viszont a futó PLC-ből szeretném lementeni a DB-k tartalmának az értékeit a meglévő projektembe, azt hogy tudom megtenni?”

Megnyitod Simatic managerben a blokk listát, átváltasz online nézetre (View/Online) az online nézetben megkeresed a kívánt adatblokko(ka)t, kijelölöd, nyomsz egy CTRL-C-t (Copy) átváltasz offline nézetbe (CTRL-TAB) és nyomsz egy CTRL-V-t (paste).
Ha a blokk már létezik az offline blokkban, akkor jön figyelmeztető kérdés, hogy felülírja-e. Ha igent nyomsz, akkor áttölti és onnantól az offline és az online blokk tartalma azonos lesz mindaddig amíg ya PLC-ben közben tovább futó program át nem ír valahol valamit.
Ha az áttöltött online blokk nem létezett korábban a projectben, vagy abban eltér a struktúrája (vagy azt módosították) akkor nem lesznek szimbólum infók, minden változó a DB-ben STAT0, STAT1, STAT2 stb nevet kap, nem lesz megjegyzés, de a tartalom aktuális lesz (lásd fentebb).
(#) Ferkóka válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 21, 2014 / 1

Köszönöm!!!
Király vagy!!!
Értem! Így már teljesen világos.
Kezdem ezt a PLC programozást egyre jobban szeretni!
(Neked tankönyveket kellene írnod, az összes leírásodat normálisan meg lehet érteni, és megtanulni. Ha értem a dolgot az megmarad a kobakban is! Legalábbis remélem! )
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 21, 2014 / 1

Üdv!

Már gondoltam arra, hogy ezt a DB-s problémát feszegetni fogom a weblapomon egy cikk formájában, mert elég gyakori és fontos kérdés.
(#) Szirty válasza Ferkóka hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Üdv!

Egyébként köszönöm a biztató szavakat, sokat jelent, nem kapok túl sok visszajelzést...
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Üdv. A helyzet a következő : Egy Unitronics JZ20 R31 OPLC-t szeretnék felprogramozni U90 programmal. A képen látható módon ha az I3 bemenetre H szint kerül akkor "setelinie" kéne az O3 kimenetet. De nem kéne, hogy tartsa folyamatosan set-et. Tehát a kérdőjel helyére egy olyan "érintkező" kellene, aminek az egyik "oldalán" (az I3 felől) folyamatosan L szint lenne, de másik "oldalára" (az O3 felé) csak egy impulzust adni ki ami "setelné" az O3 kimenetet. Azt hiszem ezt hívják élvezérlének, de hiába raktam a kérdőjel helyére felfutó él érintkezőt nem "setel". Kérem, aki használta már ezt a programot segítsen.
Köszönöm előre is.
CsG

U90.png

(#) horcsab válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Csak valahol ne felejts el resetelni a 2 kimenetet, de az élvezérelt I3-nak is műkönie kell. Nincs valahol az O3 resetben? (használd az online monitort).
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014

Névtelen.jpg

Következő: »»   66 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem