Fórum témák
» Több friss téma |
Ilyen extrém nagy áram esetén LI-PO akkut célszerű használni. Ha mégis a LI-ION-t választod
ne használj védő áramkört mert az lekapcsol. Kisütés jelzőnek egy zener diódás LED-es áramkört javaslok. A töltést a fenti intelligens töltő IC.-vel külön egységben célszerű megoldani. Vagyis a csavarbehajtó akkublokk csak a cellákat és a kisütés jelzőt tartalmazza. Egyébként egyes cellatipusok belső biztosítékot és hőkapcsolót is tartalmaznak.
Helló
Tehát akkor ez töltő áramkör is. (azt néztem, hogy 4,35V-nál kapcsol le. nem sok egy kicsit?) Legfeljebb úgy kötöm be, hogy nem ezen az áramkörön keresztül megy a kisütés és akkor nem kapcsol le. Ez úgy működhet, hogy egy áramgenerátorral beállítok mondjuk 2A-t és ez meg lekapcsol ha feltöltött?
Több feszültségre készül, nézd az adatlap végén a tipus kódokat.
Készül 4,2 4,35 4,4 4,5 V-ra. Szerintem felesleges a kisütést figyelni, úgy is észreveszed ha csökken a teljesítmény. A töltéshez jó a cél IC, csak a kódra figyelj. Én is így használom a behajtómat, bontott akkukkal, és labortápról töltöm.
Te konkrétan melyik áramkört használod?
Ha töltőt akarsz készíteni és nem akarod a cél IC.-t, ezt javaslom megépíteni.
Akarok ilyen cél áramkört, ezért kérdeztem, hogy te mit használsz?!
Én sajnos nem találom az adatlapot.
Nem csinálok belőle nagy problémát, mint már írtam laptop akkuból bontott cellákat használok
sorba kötve 5 db-ot. Szabályozható labortápra kapcsolom amit 21 V 2 A-re állítok. Amikor 100-200 mA-re esik a töltőáram a töltést befejezettnek tekintem. Ha valamelyik cellát kapacitás csökkentnek találom egyszerüen kicserélem. Lomisoknál pár száz forintért vehetsz kpl. akkupakkot, minden benne van, töltő kisütő és cellatöltés kiegyenlítő elektronika, legtöbbször az általa kezelt cellák száma nem egyezik meg a csavarbehajtó feszültségigényével.
Azt hittem, hogy kiegyenlítő áramkört azért használsz.
Én is hasonlóan használom, csak nekem van IMax b6-os töltőm és azzal töltöm, sorbakapcsolva. Már jóideje használom így és a múltkor kíváncsiságból rámértem töltés közben és volt cella 4,1V-on, meg volt 4,35V-on. Ezt szeretném kiküszöbölni.
Jól láttad korábban a problémát az elektronikával, valóban nem arra való hogy csavarbehajtó
extrém csúcsáram igényét kezelje. Laptophoz tervezték. Egyébként használhatnád a komplett áramkört ha 14,4 V-al megelégszel/ 4X3,6 V/. Az elektronikák ehhez készülnek. Használat közben már megtörtént nagy terhelés esetén hogy a cella hőkapcsolója kioldott és 10 -15 percet is várnom kellett amig újra visszakapcsolt. 2200 mA-es cellákat használok, kettőt kellene párhuzamosan kapcsolnom de sajnos nem fér el az akku tartóban.
Én is laptopból bontott cellákat használok, kettesével párhuzamosan és 4 sorba. Semmi védelem nincs benne, amikor érzem, hogy gyengül, akkor feltöltöm. Töltőnek van a fentebb említett Imax töltő másolata, balanszolva töltöm, így nincs gondom. Az akkuból kivezettem egy csatira a balanszoláshoz a cellák végeit, így egyszerűen csak összedugom és feltölti. Már legalább 3 éve megvan így, egyszer kellett egy kapacitáscsökkent cellát cserélnem, azóta is hibátlanul megy.
Szerintem is nem kell ebből "nagy ügyet" csinálni, bontott cellák, van belőlük sok olcsón,
ha valamit nem szeretnek ZÖLD KUKA és kész.
Az a problémám, hogy két éve vásárolt elektromos kerékpárom akkuja felmondta a szolgálatot. Konkrétan: a tokban lévő 10 db cellából 1 db úgy viselkedik, mintha egy darab vezeték lenne. Feltöltéskor ennek híjával megvan a feszültség, használatnál viszont természetesen hamar lemerül.
Keveset használtam, sokat állt a bringa, időnként töltöttem. Úgy gondolnám, hogy egy másik hasonlóan "sánta" akkuból, ha kivennénk egy jó cellát, akkor életre kelhetne még a szerkezet. Van valakinek ötlete, vagy egy javításra szánt donor akkuja?
Szia!
Esetleg ha a méret engedi 4 db sorba kötött 18650 kerek cella blokkal pótolható. Itt olvashatsz a kerek cellák tesztjéről és tipusokról. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy adott ez a kapcsolás. Bővebben: Link
Meg van építve kipróbálva,működik. Aztán csináltam egy pakkot 3,7V -os akkukból behajtónak,sorba kötve mint a képen ugyan akkor egyesével kivezetve,gondolván ezzel az akkutöltővel egyesével feltölteni. A töltő úgy működik hogy amikor tölt ég pl:piros led,majd ha feltölt kialszik és kigyúl pl:kék led. Na most ennél a pakknál amit egyesével gondoltam feltölteni amikor bedugom mind a két led kigyúl. Szerintetek miért van ez? vagy mit kéne másképp csinálni? Válaszokat előre is köszönöm. Üdv!
Hello! Mondjuk mind a négy töltőnek, egymástól független galvanikusan elválasztott tápfeszültséget adni..
Hello!
Nincs négy töltőm,csak egy. És így akartam volna egyesével feltölteni. Így nem lehet? A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Akkor valami köze van az aksipakknak a töltő tápjához, vagy fordítva tetted rá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Na most szétszedem aztán csinálok egy képet róla,de emlékszem hogy jól kötöttem be.
Csináltam képeket. 1-kép a kivezetések, 2- mindegyiken polaritásnak megfelelően mérek 4,52V-ot.
3. kép jól van bekötve de mindkét led világít.
Au UBATT magasabb, mint szabad lenne, vagy a műszered pontatlan.
4,5V? Ez nem egy lítium cella feszültsége.
Igen,magasabb azt én is észrevettem, laptop akku pakkból van bontva.
Bővebben: Link Mindjárt csinálok másképp képet. és felrakom, más mérővel is. Közben odaraktam egy másik "UltreFira" akkut azt most tölti.
Vagy ez pontos ,vagy a másik. De akkor is vagy 4,4V vagy 4,5V
Létezik hogy ezért csinálná az áramkör azt hogy mindkét led világít? Le kéne merítsem és akkor majd kiderülne ha rákötöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Itt megtalálható a töltő IC adatlapja. Némi kínai tudással ki lehet deríteni, mit jelent, ha mindkét LED egyszerre világít. Szerintem akkuhiba.
Köszi.
Na ez nekem kínai Gondolom hasonló a két íc. Na majd holnap lemerítem az akkupakkot aztán odarakom ,majd kiderül ha akkor is mindkettő világít akkor lehet hogy kuka.
Csak tippeltem, hogy TP4056 van töltődben. Ezek szerint rosszul. Mondjuk, a lottón sem nyertem a héten.
MCP73831 megvan az adatlapja de angolul sem tudok
Az MCP73831 egy darab állapotjelzővel rendelkezik: 3 állapotú logikai kimenet. Hogy kerül ide a LED?
A nagyimpedanciás állapotban mindkét LED világíthat. Akkumulátort nem észlel, vagy felfüggesztette a működést.
Értem. Köszönöm az utána járást. Akkor holnap annyit csinálok hogy lemerítem az akkupakkot aztán majd meglátjuk mit csinál utána.
A másik akkuval (amit írtam hogy most odaraktam) azzal most végzett 1óra 4 perc alatt. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |