Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcillátor építése rajzok

Témaindító: Kartalljani, idő: Máj 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) gabi20 válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Egyenlőre még nem is működik, és már kezdek róla lemondani...

Azért kösz
(#) labu01wx hozzászólása Márc 26, 2010 /

Sziasztok!
Tudnátok mondani egy olyan kapcsolást, ami 5V-os 40KHz-es négyszögjelet állít elő, ha a bemenetén megjelenik 5V kapcsoló jel?
Az fontos lenne, hogy ha megjelenik a kapcsoló jel, akkor szinte azonnal kezdjen el működni és ha a jel nemre vált, akkor meg gyorsan álljon meg.
Ultrahangos távolságmérőhöz kellene, ezért fontos a gyors indulás.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Nongelous válasza labu01wx hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Bocsi, de elektronikában minden gyorsan történik szinte... Mi az a gyors???
(#) bbalazs_ válasza labu01wx hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Csinalsz egy 40kHz-es negyszoggeneratort, ami FOLYAMATOSAN mukodik. Ezt ravezeted egy AND kapura. A kapu masik bemenete a kapcsolojeled.
A kimenete a kimeneted.
Ez garantaltan gyors, kb 100MHz-ig jo.
De ket tranzisztorbol is elkeszitheto.

Itt tulajdonkeppen arrol lesz szo, hogy a kimeneten a kapcsolojeled mintegy 'lathatova teszi' vagy 'elrejti' a folyamatosan mukodo oszci jelet.
(#) labu01wx válasza Nongelous hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

1 40KHz-es periódusidő.
(#) gömb hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv!
Adott egy Colpitts-oszcillátor, ami GU 50- es csővel van felépítve. A két kondi értéke ~170 pF. A csatolókondi ~500 pF, a rácsellenállás 80 kOhm. A fojtó 80 menet egy 2.5 cm átmérőjű PVC csövön. A táp 500 VDC, 100 µF-al szűrve. A cső első és második rácsa összekötve, a harmadik szabad. A gond az, hogy a kimeneti teljesítmény jelenleg elenyésző, vagyis működik az oszci, de nem jól. Változtatgattam a visszacsatolási tényezőt, a csatolókondi kapacitását, (PET palackból készültek) a rácsellenállást. Meg tudná valaki mondani hogy mit baltáztam el?
Előre is köszi!

DSCF35821.jpg

(#) PICer hozzászólása Dec 22, 2010 /

Hali, oszcillátort építek,, 2N2219 -t használok. Miért van h. a nyitófesz-e 6,3V?

12,7VDC-ről használom
(#) cubehead hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy a mellékleten szereplő kimenő hullámformát előállítani képes oszcillátort.

Az alap szinuszjel 50Hz-es, amplitúdója 10V.
Erre van "rákeverve" egy 640kHz frekvenciájú a képen zöldre színezett szinuszjel csomagok, melynek az amplitúdója 60V.

Köszi a segítséget. László
(#) Gafly válasza cubehead hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Az 50 Hz része azonnal adódik a hálózati táplálásból, például ha elektroncsövet használsz akkor még egyenirányitó sem kell. Ugyanakkor 640 KHz az jól benne van középhullámú műsorszóró sávban és jól hátsón billentenek ha ott kezdesz oszcillálni...
Ha nem titok mihez kell?
(#) cubehead válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Szia!

Koszi gyors választ!

Ez egy epilátor...
(#) cubehead válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Esetleg vmi megvalósítási 5let?
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Hali egy URH rádióba kellene építenem egy helyi oszcillátort. Meissner oszcillátorra gondoltam, nem tudom ez megfelelő lenne-e. Esetleg valaki tudna küldeni egy konkrét kapcsolási rajzot hozzá? előre is kösz
(#) Medve válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hello, az ST240-es "csúcs"tunerben már biztos jó oszcillátor lehet, itt a rajza, ötletnek jó lehet...
(#) gabi20 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hát ebben biztos jó oszcillátor van, kösz a rajzot bár elég nehéz lesz kibogozni...
(#) tomabear hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!

Kocsihoz 12v-ra hirdetik ezt az oszcillátort. Szerintetek milyen lehet a belseje és tényleg tudja-e a leirtakat, valamint olcsobban meg lehet-e épiteni?nem hirdetésnek szánom csak info
(#) Dano hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok.
Egy egyszerű oszcillátort szeretnék építeni ami stabilan 50 Hz-es frekvencián működik.
Tudnátok nekem ebben segíteni, kapcsolási rajzzal.
Köszönöm.
(#) kadarist válasza Dano hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Szia!
Mennyire kell stabil kell és hálózati feszültség van-e a közelben?
(#) pucuka válasza Dano hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Órakristály (32.768 kHz) és egy CD 4060, az oszcillátor is benne van, és még egy négyes osztó
(#) Dano válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Bocsi de úgy legyen stabil hogy csak 50 Hz-es frekvencián működjön.
Köszönöm.
(#) kadarist válasza Dano hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Akkor úgy kérdezem, hogy mihez kellene?
(#) Dano válasza kadarist hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

A kétütemű motoromhoz szeretnék csinálni egy fordulatszám kijelzőt (ledeset) és a behangolásához kellene.
(#) katona.t hozzászólása Dec 15, 2011 /

Sziasztok,
140 és 350mhz-es szinusz jelere volna szükségem. Esetleg ha mindkettőn lehetne +-20mhz-et állítani akkor lenne az ideális.
Adott egy jelgenerátor is ami 0-tól 10mhz-ig állítható, esetleg ennek a jelét szorozgatni...

Vagy építkezzek a nulláról?
Kapcsolási rajzot tudtok mutatni?
(#) Sanitatum hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Hali emberek
1kérdésem lenne sokkoló
mit tudnék tenni annak érdekében,hogy ne lőjje ki a kondenzátorokat a trafó után?valószinűleg tul nagy feszt ad le és ezért..a trafó amit használtam az 6vot emeli 230ra
(#) Medve válasza Sanitatum hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Használj nagyobb feszültségtűrésű kondenzátorokat, vagy csökkentsd a szekunder feszültségét. Hát nem?
(#) elektroncso hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok grip dip mérő építésére adtam a fejem.
Az interneten rákeresve sok rajzot találtam.A linkelt oldalon talált rajz elnyerte tetszésemet azért mert egyszerű és tranzisztoros.A baloldalon a felsőre gondolok. Ez a kapcsolás működhet, és a diódák milyen tipusúak legyenek, jó ide a 1n4148-as? Tranzisztorokat a hestoren kerestem, a bc107-est találtam is, de a bf214-es helyett min tanácsoltok olyat amit a hestore-ból is meg tudok rendelni, és jó ide, főleg rövidhullámon használnám.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 25, 2013 / 1

A diódák germánium alapanyagúak legyenek (a DUG ezt jelzi). A tranzisztor helyettesítői: Bővebben: Link.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Köszönöm.
(#) davix95 hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem ,hogy szereztem egy hcf 4060be -t és ezzel tudok e valahogy 4hz-s oszcillátort csinálni mert látom ,hogy a 9,10és 11 kivezetését kell fel használni meg azt is hogy milyen frekvencián milyen értékű alkatrész kell de nem akar működi, csak össze-vissza jeleket ad bá igaz hogy a szkópom is van már vagy 60 éves mmeg nem tudom hogy melyik kimenet mire jó és a resetet kell e valahova kötnöm. A segítséget előre is köszönöm .
(#) davix95 hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Pontosabban egy 4hz, 2hz, 1hz és egy 0,5hzs oszcillátor kellene nekem de ami egyszerre indul úgy gondoltam hogy valahogy le lehetne osztani csak nem találtam rá semmit.
(#) pucuka válasza davix95 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Elég, ha az adatlapját megnézed. (CD4016)
Van benne egy oszcillátor, aminek a frekvenciáját beállíthatod úgy, hogy a 14 fokozat kimenetén 1 Hz legyen. Az oszcillátor frekvencia ilyenkor 2^14 = 16384 Hz en jár.
Az oszcillátor egy 14 fokozatú bináris osztót hajt, aminek sajnos csak az utolsó három fokozat kimenete hozzáférhető. Innen le tudod venni a 4, 2, 1 Hz -es jelet, a 0,5 Hz -es jelhez egy további 2 -es osztót, CD4027 felét használhatod. A CD4060 1 -es lábáról meghajtva.
De ha a CD4040 IC -t használnád, akkor nem lenne szükség további osztóra, mert ennél mind a négy utolsó kettes osztó kimenete hozzáférhető. Bár ennél meg nincs oszcillátor, ami azt jelenti, hogy azt egy CD4049 áramkörből kell elkészítened, ahogy az a CD4060 -ban is van.
A frekvenciát Hertz -ben mérjük, Heinrich Hertz emlékére, ennek megfelelően a jele Hz
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem