Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   117 / 247
(#) gerenk válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Egyenlőre tájékozódom, az időosztás kapcsoló állását kérdezem hogy a fotó alapján megállapítsam a jel frekvenciáját.
Legtöbb tipuson található egy külső potméter amivel az idővonal kb. 2- 2,5 X-re nyújtható.
Ennek helyzetét is kérdezném.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Madand51 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Az eredeti problémám az volt, hogy pontosan beállítani csak úgy tudtam az idővonalat, hogy a számított értéket 2-vel kellett szoroznom. Próbáltam a szkóp saját 1 Mhz-es beállító jelével 0,2 és 0,5 us/div állásokban. A pontos értékhez 1 us-nak kellett volna lennie (0,2-ben 5, 0,5-ben 2 osztás), de a maximum ahova tudtam állítani kb. 1,5 us volt (3 osztás 0,5 us/div). A logikus akkor az volt, hogy felezem és 2x-es szorzót alkalmazok. De nem hagyott nyugodni, így most javítottam.
Szerintem potméteres idővonalnyújtás nincs a szkópon, van egy kapcsoló amely átkapcsolható 1-es és 0,1-es állásba (ekkor nyújt). Természetesen az 1-szeres állásban volt.
A gép hátoldalán még van egy x1 és x5 átkapcsoló, ez is egyes állásban (de amúgy nem tudom mit csinál).
Képet holnap csinálok és felteszem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Madand51 válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Itt vannak a képek:
1: 1 Mhz-e beállító jel, 0,2 us/div időbeállítás, X1 nyújtási állapot
2: Időbeállítás kapcsoló állása (0,2 us/div)
3: 1 Mhz-e beállító jel, 2 us/div időbeállítás, X1 nyújtási állapot
4: Időbeállítás kapcsoló állása (2 us/div)
5: 1 Mhz jel, 2 us/div, X0,1 állás

Az X1-es állásban most pontos a beállítás, a 0,1-es állásban nem (az ellenálláscsere elhangolta a beállítást, a régi helyzetben ott is csak a felét lehetett beállítani)
(#) gerenk válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

1. és 3.-as kép rendben van, az 5.-en a 10 cm ernyőn 2 jelet kellene látnod egy helyett.
Az eltérítés rendben van C szempontból, az időzítő R elemeket kell ellenőrízni a nyujtás
áramkörében.
(#) Madand51 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Tudom, hogy az x1-es állásban most rendben vannak az idők, csak az eredeti R18 1,4 k 1% ellenállás helyett 2,7 k kellett berakni, hogy jó legyen. A 0,1-es állás is megjavítható így ott is az eredeti 110 ohmos ellenállást ki kell cserélni érzésem szerint a duplájára hogy beállítható legyen.
A gondom az, hogy ehhez az eredeti értékeket jelentősen meg kell növelni. Próbáltam végigmérni az összes ellenállást (kiforrasztás nélkül), mindegyik kb. a rajz szerinti értéket mutatta. A mérőpontokon lévő feszültségek is mások, mint az előírás, bár nem tudom, hogy a mérési körülményeknél milyen előírások vannak.
Mindenesetre most a legegyszerűbbnek tűnik az ellenálláscserével történő beállítás.

Úgy látom több cserélhető X és Y blokk tartozik az anyagéphez. Mi a tipusa az X modulnak ?
(#) endrusz válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szia! Szerintem ugyanaz mint az enyémben. Van három ilyen szkópom,mindháromban ugyanaz a fiók tipus van.
(#) gerenk válasza endrusz hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szia ! A képekről nem tudom leolvasni a tipust, szeretném orosz oldalakon megkeresni,
egy jobb felbontású fotó kellene, vagy a tipusszám.
A kapcsolási rajz ami be lett csatolva az anyagép X erősítő rajza, a hibát nem itt kell keresni
hanem az eltérítő modul időalap áramkörében.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014

Szia! A Bővebben: Link és Bővebben: Link megtalálsz mindent. De itt a két fiók rajza is.

Köszönöm, ezeket kerestem.
(#) endrusz válasza endrusz hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Még ez is.

Az anyagép X panelon vissza kellene állítani az eredeti állapotot, a hiba az eltérítő modul
időzítő elemeiben keresendő.

Köszönöm, most már csak azt kell tudni hogy melyik van a javítandó szkópban .

Igen ezek jól használható anyagép rajzok.

Találtam elég jó minőségű rajzokat.

Nagy valószínűséggel ez a kettő,de majd megmondja a tulaj ha előkerül.
(#) Madand51 válasza endrusz hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Valóban az a kettő.
(#) Madand51 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Én azért gondoltam az alap X erősítőre és nem a fiókra, mert a hiba a fiók időbeállításától függetlenül mindenhol ugyanúgy jelentkezett. Próbáltam 50 Hz, 1 kHz, 10 kHz, 60 kHz, 1 MHz frekvenciákon is.

Hiteles frekvenciákat kell kapcsolni az Y bemenetre és az időalap kapcsolót a legkisebb állástól
kezdve a nagyobb felé ellenőrizni kell a jel nagyságát. Az időzítés C elemei fix értékűek, az
R elemek beállítható trimer potméterek. Ha a hiba minden kapcsolóállásnál azonos, /értelemszerűen a bemenő jel frekvenciáját növelni szükséges a jó leolvashatóság érdekében/
akkor az eltérítő fiók rendben van.
Az X erősítő csak akkor vizsgálható ha az eltérítő fiók minden szempontból jónak minősített.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Madand51 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Kipróbáltam hitelesített frekvenciákkal. A C70-es szkópon van 50 Hz és 1 Mhz, és van egy PC szkópom, azon van 1 kHZ és 10 kHZ. Az ábrák szerint mindenhol jó (az X1 állásban) a berakott nagyobb ellenállással.
A fényképek a mellékelt dokx filében vannak.
(#) proli007 válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Hello!
- A készülék hátoldalán, a hálózati csatlakozó mellett, van egy X bementi BNC. Azon egy rövidzáró dugónak kell lenni. Ha az nincs ott, nagyobb az X csatorna erősítése.
- Ha a szkópot 0,5sec/div állásba teszed, akkor a fénypontnak stopperrel mérve 5sec idő alatt kell megtennie a 10 osztást. Ha a rövidzár nincs rajta, ezt kb. 3sec alatt teljesíti.
(#) Madand51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Megnéztem stopperrel, az idők stimmelnek. 0,5 sec/divnél 5 mp, 1 sec/divnél 10 mp alatt megy át a fénypont.
Egymás mellett van a "Z" és az "X" BNC bemenet, az X BNC üresen van, a Z bemenet van kupakkal lezárva.

Az X-re kell a kupak..
(#) gerenk válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Az X erősítőben nem kellene az ellenállásokat változtatni. Az eltérítő fiók S2 csatlakozó
1.-es pontján megkapod a fűrészjelet, ha van lehetőséged másik szkóppal ellenőrizni
eldöntheted hogy jó e az idővonal.
(#) Madand51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Úgy teljesen rossz lett, összement a sugár.

1. kép kupak nélkül (Z-n volt a kupak)
2. kép Kupakkal

Elfelejtetted, hogy Te megváltoztattad az erősítés beállító ellenállások értékét.
(#) Madand51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

KÖSZÖNÖM! Te nyertél. Visszaraktam az eredeti 1,4 k ellenállást és rátettem a kupakot. Utána már csak be kellett állítani. Tökéletes lett.
Magamtól soha nem jöttem volna rá.
Ezek szerint akitől vettem, ő is rosszul használhatta.
Köszönettel:
András
(#) Thommas hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy orosz C1-94 típusú oszcilloszkóp kalibrálásához,mert jelenleg csak a 0,2V/DIV és 5V/DIV tartományban tudok viszonylag pontosan mérni.A többi mérésnél még az alapvonal sem jelenik meg,maximum akkor,ha majdnem a végpontra állítom a pozicionálást.
(#) sany hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Sziasztok!
Régebben már írtam, hogy van egy OML-2 régi orosz szkópom. A problémám vele az, hogy fel akartam kapcsolni a szkópot és amperszagot éreztem a potméter felől és sistergést. Arra gondolok, hogy a potméter elhasználódott , mivel csak 30 éves műszerről van szó. Kiszereltem és valóban azzal van a baj , erősen amperszaga van kiszerelve is. A kérdésem az lenne, hogy ezt a potmétert helyettesíthettem-e ezzel a potméterrel? A kapcsolási rajz szerint ez egy 100kOhm -os potméter. Gondolom, hogy eredetileg is ez volt beleépítve, a jelölése oroszul M10B.
Eredetileg kapcsolós potméter volt , de egy külön kapcsolót beépítek, azzal kapcsolnám be.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014

potmeter.jpg

(#) proli007 válasza Thommas hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Hello! Próbáld meg a bemenetnél az R9-el korrigálni a hibát.
Következő: »»   117 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem