Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   110 / 1385
(#) Medve válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Hello, én a "Rimu PCB"-t tudnám ajánlani, egy 4 megás rajzolóprogi, tanulni nem kell, olyan egyszerű. De hatásos!
Ha nem tudod letölteni "gazdaságosan", és érdekel, elküldöm...

Link
(#) mrex válasza Linda hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Idézet:
„Sajnos a számítástacnikához még anyit sem értek mint az analóghoz,így lehetnek majd gondjaim.”
hát akkor igen de minden megtanulható csak azon múlik mennyi időt szánsz rá . De nagyon érdekelne a Quadod küldenél egy fotót de jó lenne a vázlat is.
Üdv mrex
(#) kaqkk válasza Linda hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia Linda én kb 2-3 hónapja leltem rá az eagle -re előtte a számítógépen max a startlap játékokat inditottam el!
Kb. 3-4 óra alatt megtanultam a lényegesebb dolgokat és szuper nyákokat terveztem azóta ,ez a progi letölthető, ingyen a cadsoft -nál .A magyar leírást itt a hobbielektronikán is megtalálod.Az eagle nyáktervező topic-ban is ha segítség kell nyugodtan fordulj hozzám.
(#) Frankye válasza Linda hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Linda!
Bocsánat, ha elsőre alábecsültem a tudásod, de abból amit Magadról írtál, az jött le nekem, hogy nagyon kezdő vagy. Ezek után - amiket írtál - már tudom, hogy annyira azért nem!
Az Eagle egy igen profi NYÁK készítő program. A használata ugyan eltér kicsit a szokványos Microsoft-s alkalmazásokétól, de szerintem hamar meg lehet szokni. Ami korlátozás a Lite verzióban, az szerintem egyetlen "amatőrt" (tehát olyat, aki nem hivatásszerűen tervez NYÁK-okat) nem zavar. (Nagyon nagy a valószínűsége, hogy egy amatőr nem fog kettőnél több rétegű NYÁK-ot készíteni, pl.)
A profik pedig (akik igazán profik!), nem arról ismerszenek meg, hogy kikacagják a kezdőket, hanem inkább (sokkal inkább!) arról, hogy szívesen segítenek! Csak kérdezni kell. Erre a célra jött létre ez a fórum, és majd meglátod, hogy gyakorlatilag csak olyan emberek gyűltek itt össze, akik szívesen segítenek a kezdőknek. Csak kérdezni kell! Ez a trükkje az egésznek...
(#) topdon hozzászólása Jan 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Agyaljunk egy kicsit

Kör alakú nyákot kéne vágnom. Méretpontosra, max + 2 tized tűréssel. - irányban a tűrés 0. Az átmérő minden esetben nagyobb lesz 10 cm-nél. Egyenlőre nem sok ötletem van rá. Gondoltam kör alakú kivágó késre is, de melóban nincs csak max 9 cm es.

Várom az ötleteket, addig agyalok én is

Üdv: Topdon
(#) titi válasza topdon hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Hali!
Rajzold meg a kört olyan körzővel, amivel karcolni tudsz.
(Nem grafit van venne)
Jó méllyen, amenyire tudod, majd óvatosan tördeld le a felesleget.
Aztán az élét szépen körbecsiszolod.
- Szerintem...
(#) topdon válasza titi hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Üdv!

Gondoltam már erre is. Csak nem tudom hogy ez mennyire lenne pontos, ill mekkora az esélye annak hogy sérül a nyák töréskor...
(#) PCB válasza topdon hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia !

Ha pontosan kell a méret és valódi köralakra van szükség, akkor körkivágó kell.
Bemész a boltba és veszel egyet amivel a csempéket vágják. Vagy monyákolsz és lesz amilyen lesz.

Üdv!
(#) topdon válasza PCB hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Köszi a tippet!

Utánanézek mekkora átmérőben kapható.
(#) lezer.m válasza PCB hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
A kőrkivágó valószínűleg a nyák közepén is fúr majd egy 6-8 mm körüli lukat, hogy megvezesse magát, ezzel kell számolni, valamint a barkács körkivágók jellemzően 70 mm-es kőr kivágására alkalmasak. A félprofi vagy profi csempevágók nagyobb átmérőben nem annyira finom felületet hagynak, a keményfém lapkák miatt, valamint itt már egy nehezebb gépet kell halálbiztosan kézben tartani. Én a dekopirral oldanám meg, amihez lehet, egy olyan fűrészlapot kapni, amelyet a rétegelt lemez kivágásához ajánlanak. Ez Bosch márka esetén T 101 AO. Gyönyörű a kivágott rész, köszönhetően a speciálisan két oldalról beköszörült vágóélnek. Így ugyanis nem szaggat egyik oldalon sem. Utána meg finom csiszolás, ha egyáltalán szükséges.
(#) lezer.m válasza Linda hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Kedves Linda! Köszönöm szépen! Vezessük egymást!
(#) vicsys válasza topdon hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia!
A 0,2 tizedes pontosságot sztem házilag nehéz lesz tartani. Javaslom, hogy gyártasd le egy erre szakosodott céggel és akkor majd ők nyüglődnek a pontossággal. (gyanítom, hogy amúgy sem 1db-ról van szó...)
(#) brato válasza topdon hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Helló!

Ilyen pontosságot általában cnc-vel csinálnak.
Nagyobb darabszám esetén kivágószerszámmal ami hasonló a préshez.
Házilag nehéz kivitelezni úgy, hogy pontos és kör alakú is legyen.
(#) brato válasza brato hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Még eszembe jutott egy megoldás:
Esztergapadban két müanyagpogácsa közé szoritva a szegnyereggel, le lehet esztergálni pontos méretre.
(#) PCB válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia !

Idézet:
„.....valószínűleg......”


Nem feltételezések alapján írtam amit írtam.
Én ilyen állítható boltban kapható, nem profi körkivágóval vágtam köralakú paneleket.
Annyi igaz, hogy kell megvezetésnek egy lyuk középre, de nem 6-8mm. Én 2.5mm-es fúrót tettem bele. Lehet akár 1-es fúrót is.


Idézet:
„itt már egy nehezebb gépet kell halálbiztosan kézben tartani.”


Igen nehezebb gépet kell tartani, én könnyen fáradok, ezért nem tartom ölbe az állványos fúrót

Idézet:
„Én a dekopirral oldanám meg,”


Akkor egy majdnem köralakot tudnál csinálni félóra reszelés után.

Üdv!
(#) PCB válasza brato hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia !

Vagy kivághatja plazmával is.
Legalább annyi eszterga van a háztartásokban mint plazmavágó, ráadásul nem ügy hozzájutni.

Üdv!
(#) brato válasza PCB hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Viszont hamarabb talál egy esztergályost aki a kb. 10 perces munkát megcsinálja neki, mint ha kipróbálja az általunk eddig adott ötleteket.
(#) lezer.m válasza PCB hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Köszönöm a kiigazitásokat a pontosításokat!
(#) PCB válasza brato hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia!

Igen, ha talál egy esztergályost aki foglalkozik vele, akkor kétségtelen ez a legegyszerűbb megoldás, feltéve ha nem kell heteket várni és 4-5 ezer forintot fizetni érte.

Én ugyan nem ezért kerestem esztergályost, de 2 fém gyűrű 2 hét alatt lett meg. De ez szerencse, és területfüggő, hol, mennyi, milyen esztergályosok laknak.

Üdv!
(#) Linda válasza topdon hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Kedves "topdom"!
Nekem is meg kellett oldanom hasonló problémát a multban. Egy tengelyen lévő 132mm átmérőjű 6800-8200-ig változó fordulatú jeladó tárcsát kellett kiváltanom.
Fúrtam a közepébe egy 3,9-s lyukat és belehajtottam egy preciziós 4,mm-s csavart olyan körmös alátéttel melynek alig volt kotyogása.Befogtam egy szabályozható fordulatú jó minőségű tokmánnyal rendelkező ujszerű jobb fúrógépbe.A gépet egy nagyobb satuba szoritva (a kipróbált barkács fúróálvány nem jött be nagyon rezonált). A nagyoltan kerekített nyákot először alacsony fordulaton majd egyre növelve a forulatot először körbe nagyoltam egy mellétett nagyobb vashoz szorított köszörű kővel, majd a vasdarabban lévő lyukakhoz rögzített kézi barkács gépbe fogott ellentétesen forgatott kisméretű nyeles köszörűkővel finoman a pontos méretre köszörültem. Nagyobb gond volt a tengelytől 125mm-re lévő lyuk kiegyensúlyozása. Az eredetiben egy vascsavar volt, amit nem tudtem megfelelően kiegyensúlyozni, hiába raktam vele szemben forr.ón cseppeket,ha statikusan jó lett, akkor elment a dinamikus rezonancia.Kidobtam a csavart és megoldottam opto kapuval. Az eredmény 0-10.000-ig semmilyen rezonancia nem észlelhető.Lehet hogy menne feljebb is de nem volt rá szükség,időm meg akkor nem volt a játékra.Üdv:Linda
(#) Linda válasza mrex hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
K.mrex.! Az erősítőt neki ajándékoztam az öcsémnek,akivel már nem vagyok jóban, szóval a fénykép nem megy.A doksija (nyák terv)valahol meg van a dzsumbujban de már elavult,mert ma már hozzá lehet jutni olyan műv.erősítőkhöz amik helyből tudják azt amit a Énke elért anno.(No ezzel elárultam,hogy nem vagyok 16 éves. Na bumm!)Szóval a logika azt kívánja,hogy akkor ezzel az ujjabb tipusokkal kéne ujra tervezni,-de ez majdnem annyi idő mint a dzsumbuj átvizsgálása. Szerintem jobban jársz ha magad megcsinálod,de segítek szivesen csak rövid távon most nincs időm,mert kenyérkereset után kell járnom . Egyedül nevelem a kislányomat és képzeld ez a komisz kölyök minden nap enni akar. (A pimasz.) Munkát meg legfeljebb rádió telefon eladóit tudok szerezni. Mikor meglátják,hogy nő vagyok még be sem hadják bizonyítani, már ránézésre meg tudom külömböztetni a diódát a tranziszisztortól.(Azt hiszem az egyiknek több lába van,ugye?) Üdv:Linda U.i: Ha kell írj adok típusokat.
(#) mrex hozzászólása Jan 6, 2008 /
 
Amíg próbán voltam látom zajlott az élet...
Végre egy téma amiben nem vagytok otthon HEHEHE.
Topdon nekem van esztergám de ha most azt írod 10000 db kell megőrülök. Egyébként itt már nem a megmunkálás pontossága a kérdés hanem a hulladék főleg ha sok darabról van szó ott már horror a nyers nyák ára. Én a következőt csinálnám. monjuk 100 db ig
1 -a nyákot csíkokta szabnám +2mm széles mint a kívánt átmérő.
2 PCB által javasolt körkivágóval oszlopos fúrógépen vagy állványba fogott pisztolyfúróval egy deszkába fúrnék egy lyukat a koronafúróval-ez a hivatalos neve- de nem a kínai kacattal hanem keményfémbettessel lehet rendelni bármilyen méretben. A deszkát nyákvastagság + 2-3mm el a kivágandó nyákcsík fölött rögzíteném akár csavarozással egy bútorlapból készített vezetősablonban azaz kívülről vezetném a koronafúrót nem fúrok felesleges lyukat a nyákba.
3 a kiszúrt -ez a művelet neve- nyáktárcst már érdemes befogni két kemény filccel felragasztott tárcsa közé ( hogy ne sérüljön a réz fólia)egy simitóesztergálásra. szerintem 1nap alatt elkészíthető a 100 db
a kiszúrás macerája kiváltható ha a zajz szerinti gyűrűvel meg egy trapérmenetes úgynevezett golyós préssel egyszerűen kipréselgetjük. Ez a sorozatgyártási technologia hagyományos eszközökkel
B terv ha sok kell akkor vizvágás pontos főleg ekkora vastagságban lézet nem ajánlom mert ahhoz védőfólia kell ,ha dobsz egy priv-et megadom a pesti vízvágós cég elérhetőségét s kérhetsz árajánlatot. lehet hogy neked ez lesz a legkedvezőbb. A marás azétnem jó mert igen magas a szerszámköltség ne felejtsük el, hogy üvegszálerősítésű anyaggal kell dolgozni illetve vákuummal kell lefogni az anyagot ahhoz is szerszám kell, hogy ne tolja el a leső darabot. C terv lemezollón ledarabolod méret+2mm néyzetre majd a sarkait lecsapod olyan 8 szögre hogy a méret +2mm legyen beülsz a kocsiba eljössz hozzám lepörgetjük a mennyiséget 2 nap alatt. de a hulladék igen sok lesz így
Mrex

kiszuró.PDF
    
(#) szSzilard hozzászólása Jan 6, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Ivex nyáktervezővel próbálkozom(csekély angol tudással), tudna valaki magyarnyelvű leírást?

Köszönöm!
(#) Kicsa hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Szevasztok!
Foto eljárást szeretném kipróbálni nyák gyártás terén,csak akadt egy kis (nem is olyan kis? ) gondom.Vettem a boltban írásvetítő fóliát (ez az egy fajta volt,sima mind2 oldala),a nyomtatót legjobb minőségbe állítom,kinyomtatom és van ahol nincs festék,nem akar rátapadni rendesen,a másik problémám az hogy egyszerűen nem szárad meg a festék. 3 napja nyomtattam ki,és még most is simán egy mozdulattal le tudom törölni/elkenni a lapon. A lap lehet a rossz? Egy Lexmark tintasugaras nyomtatóm van frissen töltött patronnal...előre is köszi
(#) topdon válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Üdv

Fénymásoltasd a rajzot az írásvetítő fóliára, szerintem az lesz a megoldás számodra. Én mindíg fénymásoltattam, és úgy nem volt vele gáz
(#) Moderátor hozzászólása Kicsa hozzászólására (») Jan 7, 2008
 
Hát így a büdös életben ne is fogod tudni kivitelezni!
Az a fólia lézernyomtatóba való, nem tintasugarasba. A tintasugarasba való fólia egyik fele sima, a másik érdes, és az érdesre kell nyomtatni. (Azért érdes, hogy megálljon benne a festék.)
Vagy másik nyomtató kell, vagy másik fólia.

(De ezt már kb. 100-szor leírtuk itt, ebben a topicban is, nem ártana néha használni a keresőt... )
(#) Kicsa válasza topdon hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Üdv! Okés,megpróbálom ,köszi
(#) Kicsa válasza (») Jan 7, 2008 /
 
Értem. Ok,használtam a keresőt de erre nem kaptam választ,mindenki azt mondta hogy sima átlátszó írásvetítőfólia kell. De akkor már értem...köszi és még1x bocsi
(#) PCB válasza (») Jan 7, 2008 /
 
Szia !

Idézet:
„nem ártana néha használni a keresőt..”



Tegnap próbáltam keresni egy valamit. Mire azt írta, hogy szükitsem a keresést mert 500 felett van a találat.

Sajnos a szükítés nem sikerült mivel az időközös keresés valami miatt "nálam legalább is " nem megy.

Nem is találtam meg amit kerestem mert 1568 H.sz-be nem akartam beleolvasni. Azt tudom, hogy 1-2 hónapja volt szó a dologról.

Nagy segítség lenne ha ez a része is működne a keresőnek.


Üdv!

(#) Frankye válasza PCB hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Hmmm. Érdekes. Ebben mondjuk Topi az illetékes, nem én, de jó hogy jelezted, továbbítom Topinak!
Következő: »»   110 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem