Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Hát, nem egészen. Az igaz, hogy a hatásos teljesítmény a cosfi-vel csökken, de ha a motor le van terhelve, akkor annyi hatásos teljesítményt fog felvenni, ami szükséges a vontatáshoz. E mellé fel vog venni még u x I x sinfi nagyságú meddőteljesítményt is, ami 90 fokkal eltérő fázisban van a hatásos teljesítménytől. A kettő vektoros összege ( Pithagorasz tétel ) adja a látszólagos teljesítményt, ami a dóton befolyik a mozdonyba. Ebből persze egyéb problémák adódnak.
A mozdony mindenképpen látszólagos teljesítményt fog a hálózatból felvenni, a hatásos-meddő arányt szabja meg a fázisszög, de csak a hatásos fog húzni. (Tanultam én is váltakozó áramú dolgokat, tudom, hogy vektoros a számolás és hasonlók.)
Viszont ha azt akarják, hogy a szükséges hatásos teljesítmény ne nagyobb árammal alakuljon ki, mert az nagyobb veszteség, akkor a feszültséget kell növelni, természetesen nagyobb menetszámú tekercselés mellett. Mivel a kialakuló fázisszög adott. Azért sejthető, hogy nem dilettánsok csinálták a filmet, nem véletlenül mondták azt, amit.
Na meg az sem baj, ha saját szemünkkel látjuk.
Ezt a fázisszöges dolgot értem, de a 25kV a 16 helyett biztosan nem ezért van. Persze semmiképp nem akarom fikázni a filmet, mert mindenképp hozzáértők állították össze. Viszont a megfogalmazás kicsit homályos. Az tény, hogy egy rosszabb fázistényezőjű gép többet fog fogyasztani a P=U*I*cosφ miatt, viszont nem ezért lett nagyobb a feszültség. Egyébként is abban az időben (1963-tól) a 16kV-ról nemcsak fázisváltós, vagy Ward-Leonard, hanem a "mai" egyenirányítós gépek is mentek. Meg igazából csak a trafó menetszámai változnak, ha növelik a munkavezeték feszültségét. (Valahogy így gondolom, persze ettől még lehet, hogy nem jó. )
Sziasztok!
Erről hallott már valaki? Hogyan lehet fém uránból égetéssel üveghamut csinálni? A keletkező gázok nem radioaktívak? Ha beválna, nagyon jó lenne. Bővebben: Link
Sziasztok! Nem akarok beleszólni de a nagyobb feszültség nem csak a fogyasztó, hanem az energiát szállító vezeték szempontjából is nagyon fontos. Egységnyi teljesítmény átviteléhez kisebb keresztmetszet kell a nagyobb munkafeszültségen. Nőtt a mozdonyok teljesítménye - ezt csak így lehet kezelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Sziasztok!
Az imént égett ki egy izzó a fürdőszobában, kicsit jobban szemügyre véve a kiégett izzót majdnem hanyatt estem. Az izzó tele van belül pókhálóval! Tettem fel pár képet is róla, nem manipulált az égő és mindennapos használatban volt. A cseredarab szintén VULTUR márkájú, ebbe meg nem volt belebujtatva a wolfram szál minden hurokba, kb 1 percig égett.
Nem semmi ez az izzós történet. Arra gondoltam, hogy még a gyártáskor a leszívás előtt sokáig raktáron volt, bemászott egy pók, ami megszőtte a hálót. Mikor leszívták a levegőt, a háló ott maradt. Lehet, hogy mikor becsavartad, nem vetted észre, de már benn volt a háló. Az átlagosnál hamarabb kiégett? Nem ismerem a pókháló összetételét, de ez nagyon érdekes.
(Nehogy kidobd, ne törd el.) Ha világítani is szeretnél az izzókkal, akkor TUNGSRAM-ot vegyél. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
Most tényleg komolyan gondolod, hogy az pókháló?
Az izzó ~2700C° hőmérsékletét legfeljebb a sci-fi pókember fonala bírná ki.
Csak poénból írtam.
Valójában trehány gyártástechnológia eredménye, és valamilyen üvegszálas gyapotféleség lehet. Fém biztosan nem, mert akkor zárlatot okozott volna.
Vagy így kell házilag "szén nanocsövet" előállítani. Lehet elfelejtették felvinni rá a volfrámszuszpenziót, vagy épp kifogyott a készlet. És az 1904-es szabadalmat használták a gyártás során.
Idézet: „Volfrám izzószál gyártási eljárás lényege az volt, hogy volfrámszuszpenziót vittek fel a szénszálra, majd ez utóbbit - miután a volfrám felvette a szénszál alakját - hevítéssel eltávolították.” Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
Ezt láttátok már? Ez ötletes.
Nagyon ötletes, én azért biztos tartanék tőle, hogy egy instabilabb környezetben (rezgő-remegő asztal, gép a polcon) hosszútávon szétszedné.
Valahogy nem érzem, hogy erőből lenne meghúzva a csavar (igen, láttam a videó végén a grafikont).
Tényleg jópofa, ötletes megoldás, de nekem is hasonló kétségeim volnának vele, mint Neked. (A grafikon pedig... A "papír" mindent elbír.)
Én sem bíznék benne. Még az ennél masszívabb beragasztott csapok is sokszor kilazulnak. Erő szerintem nem nagyon lehet behúzásakor, mert akkor szétreped a fa.
Szobabútornak való. Szerintem ötletes és nem is rossz. Ipari környezetbe más kell, de ott nem is annyira fontos, hogy rejtve legyen a csavar.
Szép dolog az innováció, de szerintem rejtett csavarozásra ennél megbízhatóbb, bejáratottabb módszerek is vannak.
Oké, most új korában szépen pörög a mágneses mezőben, de ha 3 év múlva kilazul, és úgy szorul meg a perselyben, akkor se ki, se be, más eszközzel hozzáférni nem lehet, örökre lötyögős marad, vagy megunja a gazdája, és kivágja a szemétbe. Ami nem imbusz, vagy PZ fejű, azzal én nem csavaroznék össze bútort, az tuti.
Nem hülyeség, akár házilag is elkészíthető, aki ért a PIC-hez, úgy is meg tudja csinálni, hogy tényleg véletlenszerűen világítsanak a LED-ek, program szerint.
Bővebben: Link
A héten láttam Ilyet a Székesfehérvári vasútállomáson. Lenyűgözött. Szerintem ha bekötnénk működne, mert még a higany is benne van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
Sziasztok!
Az előbb cseréltem ki két szobában az E-27 es foglalatos kompakt fénycső nevű (elektronikus előtéttel egybeépített) elektromos hulladékokat normális, 2 csapos kompaktra. Sima vasmagos fojtóval mennek, de a különbség ég és föld, mellettük az ugyanakkora névleges teljesítményű E-27 esek csak szürke foltok voltak a plafonon. De a lényeg: beépítés előtt csináltam mérést. Szkóppal megnéztem a felvett jelalakot. Ha nincs fázisjavító kondi, akkor szinte teljesen szinuszos, de ha van, össze-vissza mutat a szkóp, a képen látható módon. Valóban ilyen "ronda" lesz a jelalak fázisjavító kondi esetén, vagy csak a mérés nem lehetséges rendesen?
Nem, de a trafója leválasztó, a ház nem földelt, a dugó sima földeletlen. Csak annyit változott az áramkör, hogy betettem a kondit párhuzamosan az ellenállás után. (Az ellenálláson eső kicsi feszültséget nézem a szkóppal.)
Gyengeáram
Gondolom az áramsűrűség viszont elég csekély
Amindenit! Hogy sikerült az illetőnek ilyet lenyúlni egy kórházból? Alapból irtózom a kórházi cuccoktól, mert borzalom rágondolni is, hogy miket nézegettek vele. De azért egy ilyet szétszednék szívesen.
Talan korhazban dolgozo volt, es mikor uj berendezert vettek, a regit lenyulta. A rajza pont az, amit nemreg tanultunk a suliba. Felfrissitettem kicsit a tudasom.
Úgy tudom, hogy manapság már forgóanódos Röntgencsöveket használnak az orvosdiagnosztikában, mert az a fajta rtg. cső élesebb képet ad mint az álló anódos.
A röngencsőről egy kis leírás |
Bejelentkezés
Hirdetés |