Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   106 / 607
(#) (Felhasználó 46585) válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Hát, nem egészen. Az igaz, hogy a hatásos teljesítmény a cosfi-vel csökken, de ha a motor le van terhelve, akkor annyi hatásos teljesítményt fog felvenni, ami szükséges a vontatáshoz. E mellé fel vog venni még u x I x sinfi nagyságú meddőteljesítményt is, ami 90 fokkal eltérő fázisban van a hatásos teljesítménytől. A kettő vektoros összege ( Pithagorasz tétel ) adja a látszólagos teljesítményt, ami a dóton befolyik a mozdonyba. Ebből persze egyéb problémák adódnak.
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
A mozdony mindenképpen látszólagos teljesítményt fog a hálózatból felvenni, a hatásos-meddő arányt szabja meg a fázisszög, de csak a hatásos fog húzni. (Tanultam én is váltakozó áramú dolgokat, tudom, hogy vektoros a számolás és hasonlók.)
Viszont ha azt akarják, hogy a szükséges hatásos teljesítmény ne nagyobb árammal alakuljon ki, mert az nagyobb veszteség, akkor a feszültséget kell növelni, természetesen nagyobb menetszámú tekercselés mellett. Mivel a kialakuló fázisszög adott.
Azért sejthető, hogy nem dilettánsok csinálták a filmet, nem véletlenül mondták azt, amit.
(#) Gafly hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Pont ezért célszerű eljárni üzemlátogatásokra.
(#) attikanagy válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Na meg az sem baj, ha saját szemünkkel látjuk.
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Ezt a fázisszöges dolgot értem, de a 25kV a 16 helyett biztosan nem ezért van. Persze semmiképp nem akarom fikázni a filmet, mert mindenképp hozzáértők állították össze. Viszont a megfogalmazás kicsit homályos. Az tény, hogy egy rosszabb fázistényezőjű gép többet fog fogyasztani a P=U*I*cosφ miatt, viszont nem ezért lett nagyobb a feszültség. Egyébként is abban az időben (1963-tól) a 16kV-ról nemcsak fázisváltós, vagy Ward-Leonard, hanem a "mai" egyenirányítós gépek is mentek. Meg igazából csak a trafó menetszámai változnak, ha növelik a munkavezeték feszültségét. (Valahogy így gondolom, persze ettől még lehet, hogy nem jó. )
(#) kérdező hozzászólása Ápr 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Erről hallott már valaki? Hogyan lehet fém uránból égetéssel üveghamut csinálni? A keletkező gázok nem radioaktívak? Ha beválna, nagyon jó lenne.
Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /
 
Sziasztok! Nem akarok beleszólni de a nagyobb feszültség nem csak a fogyasztó, hanem az energiát szállító vezeték szempontjából is nagyon fontos. Egységnyi teljesítmény átviteléhez kisebb keresztmetszet kell a nagyobb munkafeszültségen. Nőtt a mozdonyok teljesítménye - ezt csak így lehet kezelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) Ferkógyerek hozzászólása Ápr 12, 2014 1 /
 
Sziasztok!
Az imént égett ki egy izzó a fürdőszobában, kicsit jobban szemügyre véve a kiégett izzót majdnem hanyatt estem. Az izzó tele van belül pókhálóval! Tettem fel pár képet is róla, nem manipulált az égő és mindennapos használatban volt. A cseredarab szintén VULTUR márkájú, ebbe meg nem volt belebujtatva a wolfram szál minden hurokba, kb 1 percig égett.
(#) kérdező válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Nem semmi ez az izzós történet. Arra gondoltam, hogy még a gyártáskor a leszívás előtt sokáig raktáron volt, bemászott egy pók, ami megszőtte a hálót. Mikor leszívták a levegőt, a háló ott maradt. Lehet, hogy mikor becsavartad, nem vetted észre, de már benn volt a háló. Az átlagosnál hamarabb kiégett? Nem ismerem a pókháló összetételét, de ez nagyon érdekes.
(Nehogy kidobd, ne törd el.)
Ha világítani is szeretnél az izzókkal, akkor TUNGSRAM-ot vegyél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
(#) szamóca válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Most tényleg komolyan gondolod, hogy az pókháló?
Az izzó ~2700C° hőmérsékletét legfeljebb a sci-fi pókember fonala bírná ki.
(#) kérdező válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Csak poénból írtam.
Valójában trehány gyártástechnológia eredménye, és valamilyen üvegszálas gyapotféleség lehet. Fém biztosan nem, mert akkor zárlatot okozott volna.
(#) eSDi válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Vagy így kell házilag "szén nanocsövet" előállítani. Lehet elfelejtették felvinni rá a volfrámszuszpenziót, vagy épp kifogyott a készlet. És az 1904-es szabadalmat használták a gyártás során.

Idézet:
„Volfrám izzószál gyártási eljárás lényege az volt, hogy volfrámszuszpenziót vittek fel a szénszálra, majd ez utóbbit - miután a volfrám felvette a szénszál alakját - hevítéssel eltávolították.”


Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Ezt láttátok már? Ez ötletes.
(#) BEMcorp válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Nagyon ötletes, én azért biztos tartanék tőle, hogy egy instabilabb környezetben (rezgő-remegő asztal, gép a polcon) hosszútávon szétszedné.
Valahogy nem érzem, hogy erőből lenne meghúzva a csavar (igen, láttam a videó végén a grafikont).
(#) Frankye válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Tényleg jópofa, ötletes megoldás, de nekem is hasonló kétségeim volnának vele, mint Neked. (A grafikon pedig... A "papír" mindent elbír.)
(#) nagym6 válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Én sem bíznék benne. Még az ennél masszívabb beragasztott csapok is sokszor kilazulnak. Erő szerintem nem nagyon lehet behúzásakor, mert akkor szétreped a fa.
(#) zolika60 válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Szobabútornak való. Szerintem ötletes és nem is rossz. Ipari környezetbe más kell, de ott nem is annyira fontos, hogy rejtve legyen a csavar.
(#) Schnitt hozzászólása Ápr 23, 2014 /
 
Szép dolog az innováció, de szerintem rejtett csavarozásra ennél megbízhatóbb, bejáratottabb módszerek is vannak.
Oké, most új korában szépen pörög a mágneses mezőben, de ha 3 év múlva kilazul, és úgy szorul meg a perselyben, akkor se ki, se be, más eszközzel hozzáférni nem lehet, örökre lötyögős marad, vagy megunja a gazdája, és kivágja a szemétbe.
Ami nem imbusz, vagy PZ fejű, azzal én nem csavaroznék össze bútort, az tuti.
(#) kérdező hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Nem hülyeség, akár házilag is elkészíthető, aki ért a PIC-hez, úgy is meg tudja csinálni, hogy tényleg véletlenszerűen világítsanak a LED-ek, program szerint.
Bővebben: Link
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
A héten láttam Ilyet a Székesfehérvári vasútállomáson. Lenyűgözött. Szerintem ha bekötnénk működne, mert még a higany is benne van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
(#) mex hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
(#) kérdező hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Sziasztok!
Az előbb cseréltem ki két szobában az E-27 es foglalatos kompakt fénycső nevű (elektronikus előtéttel egybeépített) elektromos hulladékokat normális, 2 csapos kompaktra. Sima vasmagos fojtóval mennek, de a különbség ég és föld, mellettük az ugyanakkora névleges teljesítményű E-27 esek csak szürke foltok voltak a plafonon. De a lényeg: beépítés előtt csináltam mérést. Szkóppal megnéztem a felvett jelalakot. Ha nincs fázisjavító kondi, akkor szinte teljesen szinuszos, de ha van, össze-vissza mutat a szkóp, a képen látható módon. Valóban ilyen "ronda" lesz a jelalak fázisjavító kondi esetén, vagy csak a mérés nem lehetséges rendesen?
(#) mex válasza kérdező hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
A szkóp a hálózatról le volt választva?
(#) kérdező válasza mex hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Nem, de a trafója leválasztó, a ház nem földelt, a dugó sima földeletlen. Csak annyit változott az áramkör, hogy betettem a kondit párhuzamosan az ellenállás után. (Az ellenálláson eső kicsi feszültséget nézem a szkóppal.)
(#) Collector hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Bővebben: Link
Gyengeáram
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Gondolom az áramsűrűség viszont elég csekély
(#) kérdező hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Amindenit! Hogy sikerült az illetőnek ilyet lenyúlni egy kórházból? Alapból irtózom a kórházi cuccoktól, mert borzalom rágondolni is, hogy miket nézegettek vele. De azért egy ilyet szétszednék szívesen.
Bővebben: Link
(#) Csongi_ válasza kérdező hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Talan korhazban dolgozo volt, es mikor uj berendezert vettek, a regit lenyulta. A rajza pont az, amit nemreg tanultunk a suliba. Felfrissitettem kicsit a tudasom.
(#) kérdező válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Az anódot miért nevezi antikatódnak?
(#) Gery78 válasza kérdező hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Úgy tudom, hogy manapság már forgóanódos Röntgencsöveket használnak az orvosdiagnosztikában, mert az a fajta rtg. cső élesebb képet ad mint az álló anódos.
A röngencsőről egy kis leírás
Következő: »»   106 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem