Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon
 
Témaindító: Pere, idő: Jan 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 34
(#) spiky03 hozzászólása Feb 14, 2014 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
MKT kaputelefonVettünk egy ilyen kaputelefon:

És azt szeretném megkérdezni, hogy ezt, hogy tudom bekötni? A falból egy vastagabb fehér vezeték jön, amiben két vékony van. Gondolom azokat kell valahova bekötni, mert ugye a fehér az a szigetelés csak.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv
(#) yoss válasza spiky03 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
3 és 6. szerintem
(#) spiky03 válasza yoss hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Köszönöm.
Már csak az a kérdés, hogy melyiket hova?
Az egyik kék a másik barna a vezetékek közül.
(#) yoss válasza spiky03 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
MKT rendszernél tökmindegy, nem érzékeny a polaritásra mint a diódás,vagy a digitális kaputelefonok.
(#) spiky03 válasza yoss hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Köszönöm szépen a segítséget.
Tökéletesen működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) barkzso válasza klaczy hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Szia!

Ez: PROEL, KDC 1803 (lengyel) típus.

Nem igazán értem miért alakították át a magyar Codefon digitális rendszert egy lengyel digitális rendszerre egyébként...
(#) sprofan hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy kaputelefonom aminek ki kellene derítenem hogy melyik 2 lábán kapja az Audió/Videó jelet. 4 kábel megy a készülékbe, 2 a táp és 2 a kamerából/mikrofonból jövő érpár, de van egy rakás csatlakozó hely és ezt már nem olyan könnyű kideríteni mint a táp bemenetét. Van hozzá bekötési rajz de én ezen nem tudtam eligazodni... A típusa: BTicino BT-334102 Kötési Rajz
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) Gyula-bá hozzászólása Márc 31, 2014 /
 
Jó estét az Uraknak

Segítségre volna szükségem. Van 2 db Comelit 3231/P5 típusú kapu telefonom (külső egység?). Működő rendszert, csak két egységgel, szeretnék belőlük összehozni.
Minden ötletet, tanácsot, kapcsolási (bekötési) rajzot megköszönök.
(#) fakker hozzászólása Ápr 23, 2014 /
 
sziasztok.

van egy Urmet 1122/501-es kaputelefon aminek a kültérije 2 beltéri egységet visz. 7x1 YSLY-vel húzták körbe a 3 eszközt és innen osztották le az ereket.mindent bekötöttem és működik azt leszámítva hogy a beltéri (emeleti és földszint is) nagyon búg.mitől lehet ez?
előre is köszi
(#) rockersrac válasza fakker hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Szia! Nem lehet hogy földhurok?
(#) sandor81 hozzászólása Ápr 25, 2014 /
 
Helló
Van egy Elvox kaputelefonból származó kamerám aminek sajnos nincsen meg a csatlakozója a csatlakozó 1-7ig van számozva tud esetleg valaki lábkiosztást küldeni nekem. Segítséget előre is köszönöm.
(#) dzso80 hozzászólása Máj 16, 2014 /
 
Sziasztok!

Új albérletbe költöztem, és a régi lakók lecserélték a kaputelefont, viszont az új lakáskészülékkel nem működik a rendszer.
A kaputelefon egy CodeFon digitális rendszer, 2vezeték jön fel, a régi kaputelefonban valami MKT LC 4FA 145 120 jelzést találtam, ebben megmaradt a bekötés (egyszerűen levágták a vezetéket)
Az 1-es és a 6-os jelű pontra volt kötve a 2 kábel és a 6-os át volt hidalva a 3-asra is.
Viszont az új Legrand márkájú csodában 8 pont van (igaz egy pontnál nincs csavar se a bekötéshez). Kicsit megbontva kiderült hogy a panel benne TEGUI 1378/1 típusjelű, de többet nem tudok róla.

Hogy kellene bekötnöm ezt az új készüléket, hogy működjön is? Vagy nem kompatibilis a legrand a digitális Codefon-nal?
Kis keresgélés után ez a gyanúm, leltem valami olyasmit, hogy át kellene alakítani, ez mennyire működőképes utána, ha a 2 készülékből fabrikálok egyet?
Mit javasoltok, vagy inkább vegyek másik lakáskészüléket?
Mellékelek néhány képet is:
(#) mps válasza dzso80 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia! Sajnos el kell keserítselek. A digitális codefon nem kompatibilis semmi mással, persze ez igaz sok más digitális rendszerre. A hozzá való beltéri kell, sok helyen kapni. Ha rákeresel a codefon szóra találsz forrást.
Lehet kapni csak panelt is, azt némi farigcsálással bele tudod tenni másik házba.
(#) yoss válasza dzso80 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Hello dzso80!
Én átmennék egyik szomszédomhoz (már akinek működik )és megnézném, ott milyen a kaputelefon. Ha a kagylóra nincs ráírva: CODEfon digital system, nem fehér színű, vékony készülék, akkor az MKT rendszer.
Ha, jól értem te is egy MKT-t találtál a lakásbodban. Feltételezem, az működött korábban is. Ebben az esetben egy akármilyenbármilyen mkt telefon a választás. A bekötés általában: 3-6, a polaritás lényegtelen.
Viszont.
Ha fehér színű, CODEfod digital stb. a szomszéd lakáskészüléke, akkoris két variáció létezik.
1. ez is MKT (van ilyen codefonban is!) ekkor lésd mint fenn.
2 digitális, akkor csak ilyennel tudod pótolni a sajátodat.
Hogy eldöntsed, a legegyszerűbb lecsavarozni a szomszéd lakáskészülékének fedelét. Ha a panel jobb oldalán látsz egy függőleges jumpersort, akkor biztosan digitális. A digitális bekötése polaritásfüggő. Balról jobbra: negatív, pozitív, és marad két üres. A jumperek bináris számozásúak, alulró felfelé: 1-2-4-8-16-32-64. Ebből kell kikombinálva bekapcsolnod a lakásszámodat.
(#) mps válasza dzso80 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Yoss nak igaza van, totál elfelejtettem, hogy van a Codefonnak illesztője az 1+1 MKT-hoz. Ebbe a Legrandba sejtésem szerint akkor kell pár áthidalás és egy kondi. Hogy hogyan azt le tudod lesni erről a rajzról.
A jumper és a z nem kell most neked. A 6-os a "K" a 3-as az "L", az "A" volt az 1-es, az az ajtócsengő.
(#) dzso80 válasza mps hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat.

MKT a rendszer az tuti, jumpereknek se híre se hamva, a régi lakáskészülékben is mkt van írva, kissé szétbontva az is kiderült, hogy tesla gyártmány (legalábbis a hangszórón ez van).
És a régi készüléket visszakötve a csengetés működik is. (a többit egyedül lévén, és idő hiányában, nem tudtam még tesztelni, meg az ajtónyitó gombja is törött)
Ezen az oldalon is találtam néhány hasznos rajzot, és egy átalakítást is, ehhez a régi készülékből adott lenne a kondi meg a hangszóró (igaz ez nem 50 hanem 55ohm-os, de gondolom ez nem nagy gond).
A kérdés, hogy ez működhet-e és mennyire lesz jó, vagy esetleg nem éri meg vele küszködni.
Íme a rajz az átalakításról:
(#) mps válasza dzso80 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Igen.
(#) dbase válasza sandor81 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Ott a 78l05 stabilizátor IC keresd ki a bekötését annak, azt tudom hogy máshogy van mint a nagy to-220 tokozásúé és rögtön meglesz a test és a tápegység kimenet. Ha megvan a test akkor egy soros 1µF-es kondival videojelt ráérintgetéssel tudsz próbálni hogy melyik lehet az. Baja nem lesz belőle semminek.
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Nem kimenet , hanem bemenet bocsi.
(#) dzso80 válasza mps hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Köszi, összehegesztettem a régi mkt alkatrészeiből meg a legranból, és működik is.
Jól értelmezem, hogy ahhoz hogy az ajtócsengőt is rákössem 3 vezetéknek kellene feljönni?
Nálam csak 2 van, vagy esetleg így is megoldható?
(#) yoss válasza dzso80 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Ajtócsengős mkt rendszernél egy harmadik szálon felküldenek a társasházba egy oszcillátor jelet, ami az ajtódnál lévő csengőnyomógombon keresztül jut az MKT lakáskészülék A jelű kapcsára. Ha csak két vezetéked van, inkább próbálkozz egy 8 V-os csengővel ( vagy inkább egy villanyszerelővel).
(#) dzso80 válasza yoss hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Ok, köszi.
Akkor a csengőt nem tudom megspórolni..
(#) nagysandor11 hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy bitron kaputelefonom amihez van egy "becsengető" is ugye amit kintre kell szerelni.
A telefon része ilyen: Kaputelefon.pdf

A külső egységen pedig van : [ + ; (hullámvonal) ;0 ; 1 ; 2 ; C ]

Olyan kérdésem lenne, hogy ezt, hogy kell bekötni? Valamint, hogy teszt erejéig egy számítógép tápról kapott 12V megfelel -e.

Köszönöm a válaszokat
(#) lowlatency hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Adott egy ilyen kaputelefon én pedig azt szeretném megoldani, hogy az ajtó távolról (anélkül, hogy valakinek oda kelljen sétálni és megnyomni a gombot) is nyitható legyen. Arra gondoltam, hogy bejövő kábel (UTP) és a telefon közé iktatom a saját kütyümet, amivel az ajtót nyitom. Sajnos nem vagyok képben, hogyan is működik a rendszer. Tudtok ezzel kapcsolatban segíteni?
(#) rockersrac hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
Sziasztok! A hiteka tesla rendszer működésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy működik a felcsengetés, meg a vonal hogy jön létre? Mert nekünk van egy ilyen rendszer beépítve a házban(10 emeletes 2 lépcsőházas rendszer) de nem úgy működik valami mint kellene: ha nyomom a gombot lent, akkor lent semmi hang, fent viszont szól a csengetés, de hiába veszi fel valaki a lakásban, továbbra is csak cseng a rendszer, nem jön létre a vonal, beszélni sem lehet rajta. Ezt szeretném valahogy elhárítani.
(#) mps válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Szia! A működése röviden: amikor felcsenget valaki egy oszcillátor felküld egy jelet, ezt hallod, valamint a lenti erősítőn keresztül lent is hallani. Fent a készülékben a hallgatóra egy kondin keresztül jut a jel. Amikor felveszik fent a beszélőt, az a bontóvilla egy érintkezőjén keresztül bekapcsolja a mikrofont, ekkor egyenáram is kialakul a rendszerben, ezt érzékeli a kültéri és kikapcsolja az oszcit, valamint átkapcsolja a beszélgetéshez az erősítőket.
Ez az átkapcsolás a régi panelokon egy relével történt, az újakban nincs.
Nálad most valószínűleg két hiba is van. Az egyik nagy valószínűséggel a lenti hangszóró, a másik, hogy nem vált át a készülék esetleg túl nagy lesz egy rossz kötés miatt a vonal egyenáramú ellenállása (jellemzően 1K alatt kellene maradnia.) Ha még relés a panel akkor a relé okozhatja mind a két hibát.
Először a lenti hangot tedd rendbe, a hangszóróval kezd. Majd nézd meg több lakásban is, ha van ahol jól működik akkor a lenti részed már teljesen jó, ha sehol akkor az erősítőt kell megnézni, valamint az összes kötést (eléggé érzékeny a kötésekre.), ha csak pár lakásban nem vált be akkor a beltériket kell ellenőrizni valamint az azokhoz menő vezetéket és a nyomógombokat. A mikrofon is okozhatja a hibát.
Nézd végig, aztán írj a fejleményekről és ha kell folytatjuk.
(#) rockersrac válasza mps hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Köszi a választ! Igazság szerint a rendszerbe bele nem nagyon tudok nyúlni, örülök ha a sajátunkat meg tudom csinálni. Az a baj hogy alapjában nincs a rendszer használva, nekem csak ,,tartalék" jelleggel kellene hogy ha este 22:00 után a portás elmegy aludni, kulcsra bezárva a lépcsőház bejárati ajtót, ami napközben elektromos zárral nyitható a portás vagy egy kód által. ilyenkor ha nincs kulcsom a telefon meg lemerült, akkor vagy megvárom hogy beengedjen valaki, vagy várok reggel 06:00-ig. Ehhez meg nincs kedvem, főleg télen.
(#) mps válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Akkor még marad egy egyszerű megoldás: reklamálni az illetékeseknél. Bár ez nem annyira elektros Bár ha telefonon hívod...
(#) rockersrac válasza mps hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Nem megyek sokra a reklamálással, évek múlva TALÁN lesz valami, de közel sem biztos. Már legalább 3x voltak kint felmérni a terepet, hogy hú meg ha, de azóta sem történt semmi. A lakók kb fele nem állandó lakó, hanem csak szálló vendég, max fél évet van itt, de sokszor annyit sem, mivel ez egy honvédségi tulajdonban lévő szálló épület Budapesten(a portaszolgálat is ez miatt van lényegében kb) és már az is nagy fejlődés hogy kódos zárral lehet bejönni napközben, ha nem figyel a portás, vagy épp nincs a helyén...
(#) MarQs hozzászólása Jún 13, 2014 /
 
Sziasztok!
Kérdés, a témába épp csak belecsöppenve:
- ha Aquincum v2.1 lakáskészülékem van és a Fermax (nem-számjegyes) kaputáblánál beszéd alatt folyamatosan nyomni kell a gombot, akkor ugye MKT-s, analóg rendszer van a lépcsőházban? Nem digitális, a lakáskészülék pedig nem diódás... jól értem?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
Következő: »»   14 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem