Fórum témák
» Több friss téma |
van nekem még működő 4.7 kohm-os belsőellenállású középálású depréz műszerem (ami 1 rosz ampermérőé volt)és az volna a kérdésem hogy hogyan tudok belőle működő mérőműszert csinálni? egyépként ezeket a méréshatárokat gondoltam rá : 0.5V,2.5V, 5V, 25V 50V 0.5A 2.5A 5A 25A és 50A. kéne nekem 1 kapcsolás ami alapján jó lenne megcsinálni ezt és még azt is jó lenne tudni hogy mekkora ellenállások kellenek hozzá hogy tényleg mködjön.A műszer 1.5-es osztálypontosságú egyent mér van benne állandó mágnes 1000 voltig nem üt át és NFe jelzések vannak rajta.a műszer Ganz 101 DA meg 1 sorozatszám van rajta 387890.aki tud azt kérem segítsen.egyépként én nem bízok a digitális műszerekben.
Sztem nem nagy ördöngősség csak söntöket tegyél és kész keress rá a google-ben! Van képlet erre, hogy a belső ellenállásból a végkitéréshez szükséges áramerősségből és a mérni kívánt áramerősség érték felhasználásával kiszámolhatod a sönt értékét. Egyébként a bss-en is van számítóprogi: Kalkulátor menüpont >> Ampermérő sönt ellenállás számítás
na jó így az áramméréshatárt lehet csinálni és mi a helyzet a voltmérő részével?
Probalkozz ezzel a két dcsival:
merlin.bgk.bme.hu/bme/Egyetemi/3.%20felev/Elektro/elektro%20labor1.doc www.fke.bme.hu/oktatas/meresek/1.DOC
Namost a voltmérés már kicsit macerásabb. Amíg árammérésnél pont az a lényeg, hogy minél kisebb legyen a műszer belső ellenállása, hogy ne vagy csak nagyon kis mértékben "szóljon bele" a mérendő áramkörbe
Addig voltmérésnél pont az ellenkezője van, mégpedig, hogy minél nagyobb legyen a belső ellenállás hogy minél kisebb mértében terheljen be a mérendő áramkörnek. Nem véletlenül dicsérik ilyen szempontból a csővoltmérőket. Hasonló tulajdonsággal bír viszont a FET is ezért ezzel is érdemes próbálkozni, bár lehet hogy nem ez a legegyszerűbb megoldás, de azért mellékelek egy rajzot Üdv.: Mzolee
Szevasz! Szerintem inkább a söntellenállás készítésvel lesz gond, mivel nagyon kicsi értékek fognak kijönni, és kis ellenállást nehéz pontosan mérni.
Voltmérő méréshatárának kibővítése: Re=(n-1)*Rm n=U/Um Rm= Um/Im Re: előtét ellenállás Rm: az alapműszer belső ellenállása U: a kívánt méréshatár Um: az alapműszer méréshatára(V) Im: az alapműszer méréshatára(A)
na most mivel ez a deprézműszer 1 rossz ampermérőé volt.na de annak a rosz műszernek a méréshatárai a következők: 40microA 10miliA és 100miliA. na most lemértem mégegyszer a deprézműszert és 4.35 kiloohmot mutatott (érdekes mert előbb 4.7 -et mutatott) na most még ez a depréz műszer középlású így jobbra is 25 és balra is 25 el van beskálázva 5 skálánként vastagabb vonallal és középen 1 A betű van írva. de én nem forgókaros megoldást szeretnék hanem banándugós megoldást és jó lenne 1 nyákterv hogy lehetne megcsinálni mind a voltmérő részét és mind az ampermérő részét is egyben. ja és tényleg Mzolee megcsináltam az áramkört de ez sajna nem jó. hülyeséget mutat a műszer.Pl:4.5 voltos elemnél 7voltot mutatott, a 12 voltos akunál pedig 20 voltot. külömben is csak egyenfeszültséget és egyenáramot akarok vele mérni.mert ehez nem digitális műszer kell mert ha merül az elem akkor elkezd hülyeséget mutatni. a digitális műszertcsak szerintem váltó feszt és áramot és szakadást érdemes vizsgálni.
Na most a deprez müszernél nem csak az áram volt megadva hanem a feszültség is.
Most láttam a piacon analóg műszert 1500-ért. De ha tanulni akarsz akkor inkább épitesz eggyet. Kérlek nézd meg az elözző hozzászolásomban elküldött doc-linkeket. Elég részletesen leirják a méretezést.
Akkor a műszered + - 40uA-es alapban. A feszméréshez egyszerűen sorba kötsz vele egy 47k-s trimmert (max-ra állítva) telepre vagy egyenfeszültségű tápra kötve beállítod. Mondjuk adsz neki 2,5V-ot és a trimmerrel beállítod a végkitérést. Ebben az állapotban multiméterrel (vagy más nagy belső ellenállású műszerrel) meg lehet mérni a végkitéréshez tartozó feszt a műszer kapcsain. Ha ez nem egy kerek érték, akkor először egy megfelelő soros ellenállást kell méretezni ide, (ami kiegészíti a belső ellenállását) hogy utána az osztót fel lehessen építeni valami szabványos tagokból.
"A feszméréshez egyszerűen sorba kötsz vele egy 47k-s trimmert (max-ra állítva) telepre vagy egyenfeszültségű tápra kötve beállítod. Mondjuk adsz neki 2,5V-ot és a trimmerrel beállítod a végkitérést. Ebben az állapotban multiméterrel (vagy más nagy belső ellenállású műszerrel) meg lehet mérni a végkitéréshez tartozó feszt a műszer kapcsain."
Ahogy Sebi írta! Ha ezt így megméred nekem, akkor tervezek neked egy kész kapcsrajzot!
Adok neked egy régi orosz fatengelyest, kb azt tudja amit szeretnél....
Összes hibája(állítólag) : nincsenek meg a mérőzsinórjai, és valami idétlen (pótolhatatlan) csatlakozói voltak
Damien!
Megrajzoltam neked. Mondjuk ez még csak feszültséget tud mérni, de azt pont úgy, ahogy szeretnéd. Belső ellenállása 20MOhm, van rajta védelem, méréshatárai: 0,5V; 2,5V; 5V; 25V; 50V. Az ellenállások 1%-os tűrésűek legyenek, legalábbis a második osztónál!! Elkezdtem megrajzolni az árammérős részt is, de ahhoz már nem volt kedvem. Majd talán később. Használd egészséggel!
Mivel nem találtam megfelelő topicot , úgygondoltam ide helyes írnom :
Szóval a tegnap a szomszédba lomtalanítás közbe találtam egy MAVO 35-ös analóg mérőműszert és a néni hálája jeléül nekem adta a műszert ...... Ha tudta volna mennyit ér ........... de mind1 fő hogy mostmár az enyém .............. hazavittem és első dolgom az volt hogy rákapcsoljam a legkisseb fokozatra vagyis a galvanométerre 50 mikroA 75 mV....... rá a nyelvem és láss csodát kimozdul Próbálgattam mérni még valamit vele de sajna nem a legpontosabb :no: 1 Volt helyett 1,3 , 1,4 -et mutatott , csavargattam a műszer csavart .... de igysem jó mi lehet a baja ?
Bizonyára az előtét ellenállásai másztak el, korszerűsítsd, építs hozzá jobbat. (a műszer érzékenyesége 50uA 20Kohm/V
Csak gyári hiba lehet , most volt szétszedve először ......
:eek2: ellenállás rengeteg 0 nyomtatott áramkör 5 kiló , tipikus orosz modell ..... de az ellenállások jók , szten valami forrasztási hiba lehet , csak kapjam meg
Sziasztok!
Kaptam egy SO-650-es apermérőt kezdő vagyok az elektronikába jó lenne ha segítene valaki abban hogy tudom működtetni. Mert ha rá körtök egy elemet melekszi a vezeték. Azt az úgy nem jó bisztosan. Mi kell hozzá hogy tudjak vele Ampert mérni???
sziasztok szeretnék egy analóg mérőt , amit mikrokat javitani trafók kimérésére használni a szekunder tekercsre mérni ,tehát van analóg müszer óra csak nem tudom míjenelenálást használjak oda valaki tudja mijenfeszülcség van ezekbe a trafókba mihez kelene számoljak köszi elöreis.
Üdv emberek!
A segítségeteket szeretném kérni egy hődrótos ampermérő elkészítésében. A feladatom egy olyan ampermérő elkészítése, amelyen a mérendő áram egy olyan vezetéken folyik át, amelyik viszonylag nagy megnyúlást produkál. Ezt a megnyúlást kellene (mivel ez valószínűleg nagyon kicsi) egy áttételen keresztül egy mutatóra vinni, mely mögött egy skála található. Ebben szeretnék kérni tőletek pár konstrukciós ötletet, hogy ki hogyan valósítaná meg. A mérendő maximális áramerősség 1A, az osztásköz 50mA. Mivel ezzel egy vizsgát váltok ki, biztosan lenyűgözné a tanárokat, ha az osztásköz távolság lineáris lenne, ezt hogyan tudnám megoldani? Bárkinek bármi ötlete van, kérem írjon!
Szép napot mindenkinek!
Mesterek, egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Régi orosz analóg, feszített szálas műszeremnek valami beazonosíthatatlan okból levált a tükre a skáláról. Nosza hát, szétszedtem, és visszaragasztottam a tükröt. Összeszerelésnél viszont gondok merültek fel. Amikor a mérőmű külső műanyag burkolatát vissza szeretném tenni, a műszer mutatója erősen kitér. Nem is kell hogy a műszerhez érjen, elég ha közelítem hozzá, a mutató máris indul felfelé. Sztatikus feltöltődésre gondolván, összeszereltem a műszert. Nagyon nagyon lassan a mutató halad a nulla helyzete felé, gondolom pár óra alatt "kinullázza" magát. A mutató semmihez sem ér hozzá. Ez normális? Tényleg ez a gond, vagy valami más van? A mérőmű előlapjának a belsejéről letöröltem az ujjlenyomataimat, lehet akkor töltődött fel. Ha valakinek van valami tippje, akkor nagyon köszönöm. Zoli
Szia, milyen műszered van? Netalán tán ilyen mint a képen van. Hasonló ijesztgetős mutatványom volt ezzel is. Nem látszott ki a skála a koszból, megdörgöltem szép tisztára és amikor elvettem a rongyot kilengett a mutató. A frászt hozta rám. Viszont ha a műszálas ruha után az ujjammal elvezetem a töltéseket visszamegy a mutató nulla állásba. Nem kell tőle félni, ujjal le kell vezetni a töltéseket, illetve meg kell próbálni nem műszálas anyaggal törölgetni, mondjuk inkább papír zsebkendővel.
UI: Most vettem észre, te tükörskálás műszerről beszélsz, akkor az nem ilyen. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Szia! Az enyém nem ilyen. Ez az enyém:
http://www.radiomuseum.org/r/maschprib_z4313z_431.html Ennek eredetileg üveglapja volt a mérőmű előtt, de repedt volt, amikor a műszer a birtokomba került, sok-sok évvel ezelőtt. Akkor cseréltem ki plexire. Összerakás után a skála 1/3-án állt meg a mutató. Most, nagyjából 4 óra elteltével kb. az 1/4-edénél áll. Talán holnap délutánra rendbe jön. Az a gond, h levezetni nem tudom ezt a feltöltődést. Remélem nem lett baja.
Szia!
Sikerült megoldani. Magától nem ment nullára. Levettem a mérőmű burkolatát, és belül lefújtam TFT/LCD tisztító sprével, ami antisztatikus, majd letöröltem papírtörlővel. Mindent háromszor. Most teljesen érzéketlen a dörzsölésre is. Szerintem működni fog a Ganzunivon is. Utána nem lesz gondod vele, azt gondolom. Zoli
Sziasztok!
Van egy 0-100mV mérendő jel amit egy Ganz 71da-2 a deprez szeretnék kijeleztetni valaki tudna nekem segíteni ehhez milyen erősítő áramkört lehetne építeni esetleg ha van kapcsolási rajz is.
Szevasz!
Azt gondolom, hogy ez egy 60mV végkitérésű alapműszer, azaz egy szimla előtétellenállással (ennek számolása egyszerű), mérhető lesz a 100mV. Kérdés: a műszer terhelése megengedhető-e a mért körben. (A lengőterkerercs ellenállását nem tudom). He nem, akkor mérőerősítő kell, de az nem egyszerű feladat mert annak stabilitása (hőmérsékleti és offszet) kritikus. Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2019
Sziasztok!
0-15V dc között kellene mérnem analóg műszerrel. Viszont a műszerem teljesen lineáris. Értem ez alatt azt, hogy 7,5V-nál félúton van a mutató. Hogyan lehetne azt elérni a legegyszerűbb módon, hogy csak a felső tartományban pl. 10-15V között nagy kitérésem legyen (mert itt van a lényeg) 10V alatt pedig csak keveset mozduljon a műszer. Remélem érthető.
Zenert kell vele sorbakötni, és az előtét ellenállást ennek megfelelően (mondjuk harmadára, esetleg trimmerrel is) lecsökkenteni.
Azt nem úszod meg, hogy skálát rajzolj hozzá, szerintem ez a legnagyobb kihivás a dologban. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
Sziasztok!
Van egy deprez muszerem amivel max 15Vdc t merek . Azt szeretnem ha 0-12v kozott kicsit terne ki viszont 12V folott nagyon, tehat a 12-15V tattomanyban legyen nagyon reszletes. Mondtak a zener diodat. Kiprobaltam de nem jo.
Törtvonalas karakterisztikájú erősítő kell neked, ami a Hainzmann-Varga-Zoltai könyvben részletesen benne van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |