Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Weller páka (állomás)
 
Témaindító: puli122, idő: Máj 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 33
(#) Gafly válasza richt3r hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Kondenzátor teljesen felesleges.
2 KOhm-os ellenállást nehezen találsz, helyette inkább van 2k2...
De inkább több ellenállásból rakd össze, például sorban 4 db 470 Ohm, vagy párhuzamosan 4 db 10 KOhm...
Ha nem gond hogy két LED világít, akkor egyszerűen vegyél kettőt és egymással szembe kösd őket
ellenpárhuzamosan és akkor már csak az ellenállás kell hozzá.
(#) richt3r válasza Gafly hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Miért rakjam össze több ellenállásból? Miért rakjak bele két ledet?
(#) richt3r válasza elektro777 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Ezt milyen képlet alapján határoztad meg?

Egyébként én már azt is hallottam (feltételezem rosszul), hogy hogy maga a LED is egy dióÉda (ami egyébként szerintem teljesen helytálló), ezért nem kell elé külön egyenirányító dióda, nos ennek mennyi a valóságalapja?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) helektro válasza richt3r hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Mint a nevében is benne van, light-emitting diode, azaz fénykibocsátású dióda.

Váltakozó áramú körbe bekötött LED elé pedig azért kell egy másik dióda, mert a led-ek záróirányú feszültség tűrése alacsony.
(#) elektro777 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Ohm, és Kirchhoff törvény alapján, A feszültség additív azaz egy zárt hurokban (Kirchhof hurok törvénye szerint) a feszültségek előjeles összege 0. Hogy egyértelmű legyen, neked a kimeneti feszültséged (jelen esetben 34V egyenáram) megoszlik a sorba kötött elemeken. Az alap R=U/I alapján határoztam meg. És igen a led is egy dióda. Be kell állítani a led munkapontját (ez a led Karakterisztikájának egy pontja egy áram és a hozzá tartozó feszültség érték). A ledeket tipikusan 10-20mA árammal szokták hajtani, legyen ez most 15mA, és aKarakterisztikáján látható, hogy a zöld leden nagyjából 2,4V ráeső feszültségnél folyik át 15mA, Ez elég jó közelítő értek pontosabb számítást csak a konkrét alkatrész paramétereiből lehetne, de számodra teljesen tökéletes ez a pontosság. Tehát az a feladat hogy létrehozzunk egy olyan áramkört a lednek amiben 2,4V esik rá és 15mA folyik. Adott 34V (24*gyök2) egyen feszültség ami után jön egy sima egyenirányító dióda melynek Karakterisztikáján láthatod hogy kb 0,6V ig nem folyik áram, majd ha nő az áram drasztikusan, akkor a feszültség viszonylag keveset válltozik. Ezért tekinthetjük hogy a soros körben kb 0,6V feszültség esik a diódára azaz a 34V már lecsökken 33,4V-ra ez a 33,4V az ellenálláson és a vele sorba kötött leden esik. Aztán mivel tudjuk hogy a leden 2,4V fog esni ezért kitudjuk számolni az ellenálláson eső feszültséget ami 33,4V-2,4V=31V. Már tudjuk hogy 31V esik az ellenállásra és mivel soros kör tudjuk hogy ugyanazon áram folyik rajta mint a többi elemen ezért ismételten R=U(ellenállás)/I=31/0,015A=2066 ohm. szabvány szerint ez lehet 2K ohm, de az is igaz hogy a 2,2K ohm gyakoribb. Ha esetleg változtatni akarsz a fényerőn akkor ha kisebb ellenállást teszel ennél nagyobb lesz az átfolyó áram azaz nő a fényerőd, akkor ha nagyobb ellenállást akkor csökken a fényerő. Arra kel odafigyelni hogy ne lépd túl a led maximális áramát mert tönkremegy, ez a 2,2K optimális lesz oda. Ezeket én Pufferkondenzátorral ellátott szűrt feszültség esetére írtam, de egyébként valóban nem feltétlenül szükséges a működéshez pufferkondenzátor mert a dióda egyenirányít (a 50Hz-es szinusz hullám félperiódusait mint ahogy Itt is látható) tehát másodpercenként 25 ször megnő a feszültség 34V csúcsértékre, a tehát szerintem elég gyors ahhoz hogy a szemed ne érzékelje a vibrálást, de én azért tennék egy szűrőkondit. Minden második periódusban a dióda meggátolja hogy a led ellentétes feszültséget kapjon, gyakorlatilag ez a lényege az egyenirányításnak. A Ledekkel is lehetne egyenirányítani de nem arra tervezték őket hogy záró irányban működtessük ezért célszerű egyenirányító dióda alkalmazása.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) elektro777 válasza elektro777 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
ja és még annyit hozzátennék hogy az ellenálláson eldisszipáló teljesítmény az átfolyó áram és a rá eső feszültség szorzata, ami most 31*0,015=0,465W tehát ezért kell legalább fél W-os ellenállás, illetve az előbb elírtam, másodpercenként 50 szer nő meg a feszültség 34V-ra nem 25 ször, és minden második félperiódusba 0 marad.
(#) richt3r hozzászólása Márc 7, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm a türelmet és az indoklást!
(#) Sanyi74 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Weller WECP20-as állomásom páka nélkül. Hogyan tudom ellenőrizni a működőképességét?
Köszi.
(#) Johnny0004 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szia! A termisztor helyére bekötsz egy ellenállást, én 47 ohm-mal szoktam ellenőrizni, az kb. 325 foknak megfelelő ellenállás érték, majd a beállító potit tekered ehhez az értékhez és megnézed be- illetve kikapcsol e a fűtés. Kb. 45 ohm felel meg 300 foknak. Lábkiosztást megtalálod a fórumon is.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) Sanyi74 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Az oldalon lévő kiosztás tuti? Mert itt mások az értékek is.
(#) Johnny0004 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Ez a tutti: Link. Ez ugyanaz amúgy most nézem, az érték a 22 ohm az szobahőmérsékletre vonatkozik, én 300-325 fokra írtam. A lényeg igen jó, tehát az állomáson ennek megfelelő helyre kösd az ellenállást, ha szemből nézed a felső és a mellette levő jobb oldali csatlakozóba.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) vass balazs hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Tudna e valaki segíteni a Weller pákámba a bimetál nem kapcsol, olvastam valahol triak beültetése megoldás lehet, csak nem tudom milyen? És a bekötése hogyan történjen.24V 50W HCP tipusú
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) acrux válasza vass balazs hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Bővebben: Link
nálam ez van:
A triac : BT138 (600V 12A)
Ellenállás 2,2 k
Már nem emlékszem pontosan de valami 130Ft körüli áron vettem a helyi alkatrészboltban
(#) vass balazs válasza acrux hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Helló acrux köszönöm a segítséget feltétlen megcsinálom
üdv
(#) acrux válasza vass balazs hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ha már nem is kapcsol a bimetal, akkor előbb azt kellene majd kicsit megcsiszolgatni, aztan ha működik ismét, utána már sosem fog beégni..
(#) _Turul_ hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Üdv!

Pákavásárlás előtt állok, viszont magáért az állomásért nem adnék ki pénzt, ha nem muszáj, szóval arra gondoltam, legjobb lenne összerakni egyet.
A kérdésem az lenne, hogy a weller pes51-es páka (kép) használható-e a cikkek között bemutatott forrasztóállomással?
(#) vottokar válasza _Turul_ hozzászólására (») Jan 9, 2015 /
 
Attól függ, hogy melyik állomásra gondolsz a cikkek közül. Elméletileg jó lehet bármilyen "K" típusú hőelemmel rendelkező pákához (Solomon, Fahrenheit, és egyéb távolkeleti remekművekhez) kialakított állomás.
Massawa/Johnny0004 fórumtársaink által van a PES50-re "kifejlesztett" kapcsolás és program a "Weller hőfokszabályzó" fórumban. Szerintem megérdemli ezt egy ilyen páka. Én is ezt szándékozom majd megépíteni...
(#) _Turul_ válasza vottokar hozzászólására (») Jan 9, 2015 /
 
Köszönöm a választ.
Elsősorban Attila forrasztóállomására gondoltam: Bővebben: Link , de akkor körülnézek a hőfokszabályzós fórumban, hátha találok valamit.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) BZoli94 hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Üdv! Tegnap vettem egy Weller pákát. A páka fém részére TCP-S 50W 24V ~ van írva. Én úgy tudtam, hogy ez a kattogós páka, és az eladó is azt állította.

A kérdésem az, hogy ezzel a bekötési rajzzal, amit kaptam hozzá működni fog a történet? (Bízom az eladóban, rendes, értelmes volt, de a neten találtam többfélét is)

Kérdésem oka: nem értem, hogy miért van rajta ilyen csatlakozó, ami a szabályzós pákákon szokott. + nem értem, hogy miért nem találtam így kinéző TCP-S pákát. (az LR21-es néz ki így...)

Köszönöm a segítséget! Zoli
(#) alex0 válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Vedd le róla a hegytartót a heggyel, és kiderül mi van benne. Ha mágneses, akkor azt kaptál amit mondtak. Ha nem, akkor ne is próbáld ki, max rövid időre lehet áram alá helyezni, mert túlmelegszik.
A csatlakozó valóban nem a szokásos, de a belselye lehet a TCP-S.
(#) pucuka válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Az én forrasztó állomásomon is így van, már több mint 20 éve. A képen látszik a forrasztó csúcs végén a mágnes, ez biztosan "kattogós", már ha a képen a bele való forrasztó csúcs látszik.
(#) BZoli94 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Köszönöm a választ, ahogyan alex0-nak is!
Most már biztos vagyok benne, hogy jó lesz, a hegy a pákába való.. Még annyi kérdésem lenne, hogy a bekötés jó-e, illetve, hogy vajon hol találok ehhez a csatlakozóhoz ellendarabot? (azt sem tudom, milyen néven keressem :/ )
(#) SzervízMacska válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Nincsen ebben semmi csoda. Annak idején ezt a pákát kompletten, "állomásként" is forgalmazták. A pákatrafó háza és a csatlakozó megegyezett a WS-WSD sorozattal. Tehát ez egy komplett cserepáka a kattogós állomáshoz. Ezt a hegy kivitele és a fűtőbetéten lévő felirat egyértelműen igazolja. A fekete nyél egy további értéknövelő tényező, ugyanis antisztatikus. De ez talán rá is van írva. Ezt a nyelet eredetileg az LR21-hez készítették, de 100%-osan kompatibilis az újabb kiadású TCP, TCP-S pákákkal is. A csatlakozó bekötéséről gőzöm sincs, de egy elektronikával foglalkozó személynek ez nem jelenthetne gondot, hiszen egy pillanat alatt kimérhető...
(#) pucuka válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Amúgy egy közönséges 5 pólusú DIN csatlakozó bedugható.
(#) BZoli94 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! Azért akartam utánajárni, mert még pár napig Budapesten vagyok, ahol a pákát vettem, így az eladó is el. Viszont itt nincs semmiféle szerszámom, amivel bele tudtam volna nézni, vagy rámérni..
(#) Flashrider hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Sziasztok,

Egy olyan kérdésem lenne hogy az eddig tökéletesen müködő PU -81-es állomásom nem akar müködni. Bekapcsoom,egyszer felvillan a zöld led,és se kép-se hang. Pákát nem bírtam cserélni,mert csak egy van. Milyen hibája lehet neki?

Köszönőm a választ!
(#) Massawa válasza Flashrider hozzászólására (») Feb 27, 2015 /
 
Elöször is mérd le a páka fütését meg a szenzort, csak utánna firtasd az elektronikát.
(#) Flashrider hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
És azt meg hogyan? Van rajta szenzor,hol? Gondolom a hőmérsékletet nézi.

Üdv:Attila
(#) Massawa válasza Flashrider hozzászólására (») Feb 27, 2015 /
 
Olvass vissza itt meg néhány hasonlo topicban. Ott van a páka bekötése, ahol 2 kontaktus a fütöelem másik 2 meg a höérzékelö (szenzor). Megtalálhatod a mérhetö ellenallásokat is. Ezzel kéne kezdened.
( ja meg van itt a forumon válasz gomb is.....)
(#) Flashrider válasza Massawa hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Hello!

Nem nagyon találtam amit mondtál. Annyira nem értek hozzá. Elővettem a multimétert,meg szétszedtem a pákát. Ott volt vagy 6 vezeték,elkezdtem méregetni,kijelzett egy értéket a műszer,már nem emlékszem mit mértem,és hogy mennyit. De ebben a pillanatban beindult a páka és 2 másodperc alatt felmelegedett. Örültem mint majom a farkának,hogy csak egy kábel törés,de nem....Gondolom a méréssel csináltam egy kis ellenállást,és beindult az állomás. Mi lehet a baj? Köszönöm,hogy segítesz!

Üdv: Attila
Következő: »»   19 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem