Fórum témák
» Több friss téma |
Minden akkumlátoros topikban leírtam már, Aó -t kell mérni töltéskor, és kisütéskor is. Ebből számolható a töltöttség a legpontosabban, mert ennek van lineáris összefüggése a töltöttséggel. De ennek is vannak bizonytalansági tényezői, de azokat már ha figyelmen kívül is hagyod, vagy konstansokkal helyettesíted, sokkal közelebb vagy a tényleges helyzethez, mint bármely más módszerrel. Nem hiszem hogy a készülékgyártók erre külön energiát feccölnének.
Nem másztam bele az android lelkébe, csak amit olvastam. Az akkuállapot program inteligens, állandóan figyeli, követi. Létezik program amivel törlöd az előzményeket, ezután teljesen leüríted a telefont, kikapcsolásig, majd feltöltöd és így újrakalibráltad a számolását. Ezt időnként el kell játszani.
Ha nem tévedek két éve tettem újra a telefont, azóta nem merítettem teljesen le. Veszem is észre, hogy néha azt mutassa jobban merült, mint ami elvárható. Mivel nem látta az alsó tartományban mi van, nem tudja pontosan. (betanítás) Laptop, feltettem egy programot, hogy lássam állandóan a hátralévő üzemidőt, írja az aksi névleges, valós kapacitását (elhasználódást), a teljes és a hátramaradt üzemidőt, mellette állandóan a töltési/fogyasztási teljesítményt. Szóval ez mind követett paraméter. Ha nincs a megjelenítő program, attól még más követheti, számolhat vele, ha nem is látod. (Hátralévő idő, akkuban levő energia/pillanatnyi fogyasztás)
Nekem is az a véleményem, - mint többen is leírták - az akkumulátor töltöttségét a pillanatnyi feszültségből eldönteni nem lehet. Abban az esetben, ha állandóhoz közelítő áramot veszünk ki belőle, akkor lehet következtetést levonni, de az sem lesz pontos. Nyilván előtte fel kell venni az akkumulátor konstans áramú kisütési görbéjét. Az idő előrehaladtával az akkumulátor kapacitása is csökken, tehát az előre felvett görbe is változni fog. A mellékletben látható 4 db "egyforma" kamera akku, mind 1050mAh-s. A legjobb állapotú a gyári, a többi tényleg egyforma kínai utángyártott, mind 500mA árammal lett kisütve. Ja, ezek az akkuk 5 évesek. Aki ezen görbék ismerete nélkül megmondja csak feszültség mérésből, hogy mennyi van még hátra az, vagy varázsló, vagy zseni.
Az Android operációs rendszer biztosan méri az akku áramát, mert a kapacitását is számon tartja, le lehet kérdezni. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
A laptop akkuját a hagyjuk ki a dologból, abban külön mikrokontroller mondja meg, hogy mikorra használódott el az akku. (Megsúgom: garanciális idő plusz két nap.)
Programozástechnikailag képtelenség, hogy nyilvántartsuk, hány ion szükséges egy adott utasítássorozat végrehajtására, a processzor, az akkumulátor hőmérséklete alapján megmondani, mennyi teljesítmény lett elhasználva az akkumulátorból. Többe kerülne a leves, mint hús, többet adminisztrálna a processzor, mint dolgozna. Ezek jól megsaccolt értékek, amiket nem lehet ellenőrizni, és a felhasználók 999 ezreléke biztosan nem foglakozik vele, csak eldicsekszik a 32,768 ezrelékes akkutöltöttség pontosságával.
Nem a töltéssel van baj, mert van rajta töltő áramkör, a bajom a visszajelzéssel van. Nem kell 1/10% pontosan kijelezze, elég 5-10% pontosságú kijelzés, csak tudjam hogy hogy számoljam az akksiban lévő kakaót arra az időre mikor nincs fullra töltve. Telefon töltéshez, meg fényképező külső táphoz használnám, de néha nincs időm feltölteni fullra, de a jelenlegi formában nem tudom megsaccolni mennyi van az akksiban.
Értem én a problémádat, de...
Lítium (illetve bármilyen) akku töltöttségének állapotát biztonsággal 2 ponton lehet megállapítani, ezek a teljesen feltöltött, és a teljesen kisütött állapotok. Ami közte van, az gyakorlatilag egy vízszintes szakasz a görbén, ami akkupéldányonként eltérő lehet, és sok tényező befolyásolja, ráadásul minden egyes töltési ciklussal csökken. Az üresjárási kapocsfeszültség szinte azonnal a névleges feszültségre esik vissza, mihelyt egy átlagos terhelést kap a cella. A kisütött és feltöltött közötti állapot 10 százalékos pontosság környékén is csak a töltés konstans áramú szakaszában eltöltött ideje alapján saccolható. A töltési/kisütési karakterisztika nem ok nélkül nem kapott rácsvonalakat az adatlapban. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Sziasztok!
Megerősítést kérnék elsősorban, most nem én építek.. Vettem egy új fényképezőgépet, amiben beépített Li-ion akkumulátor van. Eddig csak hagyományos ceruzaelemes gépem volt, amibe Ni-Mh ceruzaakkut használtam, ezeket pedig csak akkor volt ajánlatos tölteni, ha előtte ténylegesen lemerültek. Jól gondolom, hogy a Li-ion viszont olyan, mint a mobiltelefonokban, tehát bármikor rá lehet tölteni? Két hete vettem, még csak egyszer töltöttem azután, hogy teljesen kikapcsolt a gép. Viszont azóta már használtam párszor. Szóval nem ártok neki azzal, ha a holnapi osztálytalálkozó előtt ráteszem a töltőre, hogy biztosan végig bírja?
Sziasztok!
Van egy ilyenem amire szeretnék hőérzékelőt tenni. A hely megvan neki, 3 lábú szenzor kell neki. Viszont nem tudom hogy milyen. Erről nem találtam semmi infót. Valaki esetleg tud segíteni? A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Párszor feltöltöttem a TP4056 adatlapját. Abból talán ki lehet okumulálni valamit.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Sziasztok!
Tudna valaki nekem abban segiteni hogy kiakarom egy black and decker csavarozo akksijabol az NiCd cellákat(amibe 10 db cella van es 12 V az akksi feszultsege) dobni és Li cellákat szeretnek bele rakni helyettük! Az lenne a kérdésem hogy tudna nekem valaki egyszeru tolto kapcsolasi rajzot kuldeni amivel lehet 3 db cellat tolteni? Válaszokat előre is köszönöm!
A Li-ion aksi nem szereti/bírja azt az áramlökést(8-10A), amit a NiCd simán elvisel.
Az akksi kapacitasa 1200 mAh!
A töltés nem a gond, hanem a kapacitás figyelése.
Azaz a furogépbe mindenképpen kell egy elektronika, ami nem engedi lemerülni az LiIon akkukat a megengedett szint alá (kb. 3,2V/cella), azaz ki kell kapcsolnia a motort, ha eléri ezt a szintet (ami gyakran elöfordul a kapacitás végén még egy utolso nagy csavart kell becsavarni..... ). A legegyszerübb, ha veszel, ma már tucatszámra és nagyon olcson kinált, akkucsöszt, ami hangosan sipol, ha a határérték alá csökken a cellák feszültsége. Ez nem kapcsol ki, de jelzi, hogy azonnal meg kell állni. (az ára kb 1 cellával azonos, de általában 4-6 cellát tud egyszerre felügyelni.).
Hozzávetőlegesen:
NTC R1 R2 Tmin Tmax 10k 4,7k 50k 5°C 50°C 33k 18k 330k 0°C 45°C 47k 22k 470k 6°C 47°C 68k 33k 680k 6°C 47°C 100k 47k 510k 6°C 45°C
A kérdésem, hogy az első kapcsolás működhet egy Li cellára is? Mennyit fogyaszthat ez az áramkör alapjáraton? Akkor kapcsol be a két led, ha pl. 3 volt alá csökken a cella feszültsége?
Bővebben: Link
Én ezt használom évek óta a fúróhoz, 3db 18650-es cellát tölt sorban. Akkut viszont normálisat vegyél pl: Sanyot vagy Samsungot, mert a Trustfire meg hasonlók nem fogják bírni a motort. Azok néhány A felett korlátoznak, a Sanyo-ból folyamatosan ki tudsz húzni 20-25A-t is.
Az R4-el (sönt) tudod beállítani a töltőáram maximumát (trafó teljesítmény meg akkukapacitás függvényében), R6-al (ez legyen egy trimmer) a töltőfeszt, nekem ez 12,5V-ra van állítva. R3-al pedig azt hogy hol (mekkora átfolyó áram alatt) aludjon el a töltést jelző LED, nekem ott egy 22 ohm van, azzal akkor alszik el, ha 35mA alá csökken a töltőáram. De használhatod az olcsó kínai step down konvertereket is, amin állítható a kimenő feszültség és az áram, azok mindkettőt ki is jelzik.
Igen, és néhány mA körül fogyaszt. A működés részletesen le van írva a rajz mellett. Az R2/R3 ellenállások hányadosával van beállítva a 431 zéner feszültsége. Amikor nyitva van mert magasabb a feszültség, akkor söntöli a ledeket, alacsonyabb feszültség esetében nem, tehát kedvükre világíthatnak.
Hello! Igen, "akkor kapcsol be" amikor a feszültség alacsony. De nem igazán jó ez egy Li cellára. Magasabb feszültség figyelésnél lehet alkalmas.
Oka, hogy Akár alacsony a feszültség, akár magas, a 2,2kohm-on mindig folyik áram. Vagy a Led-eken vagy a T431-en. Az ugyan is söntöli a Led-ek áramát. Pont azrt van két Led a kapcsolásban, mert amikor a TL Gate feszültsége 2,5V felett van, az "kinyit", de a katód feszültsége nemesik kb- 2V alá. Ha csak egy Led-lenne benne, akkor nem tudná söntölni. Két Led már 3V nyitófeszültségű, így megteheti. De 3V alat, meg már nem jut feszültség az előtét ellenállásra. De ha jutna is, akkor is a 2,2k-t le kellene csökkenteni. Akkor meg 3V felett folyna rajta nagy áram, ami enné a tápot.. stb. Szóval ilyen egyszerűen ezt nem lehet megúszni. Célszerű áramgenerátort használni, és azt kikapcsolni, ha a feszültség magasabb. PLd. ahogy lerajzoltam. Ekkor kb. 3V felett 2mA a fogyasztás. 3V alatt pedig akkora, ami az áramgenerátoron R5-el be van állítva.
És ezzel a töltővel maximum hány mAh-s akksikat lehet tölteni?
Pl. mondjuk lehet a 4-5000 mAh akksikat is tölteni?
És esetleg tudnál képet küldeni a celláról?
Bármekkorát, legfeljebb hosszabb ideig kell tölteni. A töltőáram addig emelhető, amíg az LM317 bírja disszipálni. Nekem 1 ohmos a sönt, azzal olyan 600mA körül van a max. töltőáram.
Az akkukra írt mAh számokat felejtsd el, az kb. olyan mint a régi hordozható rádiósmagnókra írt 4000W. A nevesincs 5000mAh-s akku fele annyit sem fog tudni mint egy harmada akkora kapacitású Samsung. Nekem ehhez hasonló sanyok vannak a fúrómban, és eszméletlen ereje van. Kipróbáltam a Trustfire-t is, az üresen elforgatja a motort de terhelni már nem lehet, nem erre van kitalálva. Szóval a Sanyo vagy a Samsung ebben a (ár)kategóriában.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Köszönöm a segítséget, inkább maradok ennél a megoldásnál. Bővebben: Link Vettem pár db LM385 1,2V-os zenert, meg lm358-as műveleti erősítőt, meg ilyen M-ohm nagyságrendű ellenállásokat, meg ledet. Jobb műveleti erősítőt nem kaptam a boltba, eléggé élére van állítva a dolog 3V környékén, de talán el fog indulni az lm358. Annyiban módosítom, hogy egy ledet hajt meg a kimenet, nem fetet. Nem kaptam olyan p csatornás fetet, aminek ilyen alacsony lenne a GS feszültsége.
Nem akarlak elszomorítani, de szerintem ezt a kapcsolást nem valósítod meg ezekkel az elemekkel. Az LT1495 egy mikróteljesítményű OPA. Tápfeszültség minimuma 2,2V, tápáram felvétele 1uA körül, bementi árama 250pA körül, kimenete Rail-to-Rail.
Ezzel szemben az LM358 minimum tápfeszültsége 3V, tápárama 500uA, bementi árama 50nA körüli, kimenete csak a negatív tápoldalon éri el a tápot. Az 1,2V-os "zéner" sem lehet akárki, mert egy zéner a könyökfeszültségét 5mA áram esetén éri el. Tehát a kapcsolást a rajzon szereplő Mohm-os ellenállásokkal nem lehet magvalósítani. Amúgy egy BS250-nek a GS küszöbfeszültsége -1V körül van. Bár gyakorlatilag egy Led meghajtása esetén nincs is szükség Fet-re..
És esetleg egy mcp 602, vagy mc33202-es műveleti erősítővel?
Annyira levinni nem akarom az osztó ellenállás értékeit, mert nem az a cél, hogy ráakasszak egy 2k-s ellenállást a cellára, hogy folyamatosan merítse azt.
Egy gyors kérdés felmerült még bennem. Ha van egy ICR18650-es samsung cellám, ami max. 5200 mA-el süthető ki, azaz 2C-vel, akkor ha ezekből 5-t párhuzamosan kapcsolok, akkor a 3,7V-on a 25A-t is képes leadni? Tehát, ha párhuzamosan kötök, akkor nemcsak a kapacitás, hanem a max. áram is többszöröződik. Jól gondolom?
Jól gondolod.
Vigyázz, a cellák párhuzamos kötésekor nagy áramok tudnak kalakulni a kiegyenlítődésig. Csak azonos állapotú cellákat köss össze. |
Bejelentkezés
Hirdetés |