Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Üdv.
Adott a KD Mester féle 270 Wattos VF2 kapcsolás. Most építgetem, de nincsen se 1.8k-s ellenállásom se 12,7k-s. 1.8 helyett ha 2.2k-t rakok az nagy baj lenne? illetve a 12.7k helyett 12k-t? A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Kedve Alkotó a segítségedet szeretném kérni, megépítetem az általad közétett VF2 KD-féle Módosításból közétett kapcsolást.33V-rol szeretném járatni, de amikor a nyugalmit próbálom bealítani, egyszerűen nem történik semmi teljesen kitekert trimmernél se. Rákötöttem egy hang(falat)sugárzót és egy keverőt, lesz ami lesz alapon. Csodálkozva néztem, amikor megszólalt, bár nagyon torz a minőség. Minden alkatrész jó, és jó helyen is van. De akkor hol lehet a hiba?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Ami 30 V tápfeszre készült, annak a munkapont-beállító áramkörét -BD139 körül- kellene használni? Ezt próbálnám ki.
Próbáld meg, hogy a 15V-os zenerek előtét ellenállását lecsökkented, mert így lehet nem tudnak elég áramot a Zenerek... vagy esetleg ez egy másik rajz, és ezen nem így van megoldva a stabilizált +-15V, vagy ezen nem is +-15V-nak kéne lennie?
Szia!Èn is ilyen tàpfesszel èpítettem màr több pèldànyt is.Hasonló hibajelensèget is tapasztaltam,valamelyik zener volt a ludas,eltèrt jócskàn a nyitó feszültsège a többihez kèpest.Cserère megjavult.
Kedves Fórumtársak!
Lenne egy kis gondom a KD mester által publikált 270W os kapcsolással. Élesztésnél minden oké, ellenállások a biztosítékok helyén nyugalmi áram poti teljes állásnál 234mV esést mutat, amint próbáltam a potit rövidzár felé tekerni egy pillanatra felugrott 362mV ra majd vissza 234mV ra és villant az ellenállás a biztosíték foglalatban. Tápfesz +- 65V. Valakinek valami ötlete amivel ki tudna segíteni? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
Szia! Bemenetet testre zártad? Ez a 23mA nem a TL431 ellenállásán (3k3) folyik?
Mekkora az IC tápfesz? Mekkorák a gate-source feszültségek?
Holnap fogok mérni mert ma már elszállt kicsit az agyam. A bemenetet nem zártam testre, szabadon hagytam.
A nyitott bemenetre könnyen rádolgoznak a MOSFET-ek drain-jei, főleg testeletlen bordánál, és már kész is a gerjedés.
Értem. A borda is testeletlen mivel még csak deszkán próbáltam. A következőre gondolsz:
az erősítő dolgozik, erősíti a zajt és onnan a nagy áramfelvétel? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
Még ha csak a zajt erősítené. A kimenet és a bemenet közötti kapacitív kapcsolat gerjedésbe viszi az erősítőt hiszen azonos fázisban vannak. Az IRFP-k tekintélyes hűtőfelülete maga a kimenet, ha borda nincs testen annak is átadódik a szigetelőn keresztül, hiszen ott is kapacitás jön létre. Elég egy parányi impulzus és már oszcillál is. Inkább véletlennek tartom, hogy ez nálad pont a trimmer tekerése közben indult be.
A mért feszültségek alapján többet tudunk majd.
Köszönöm a bővebb magyarázatot. jelentkezek amint mérek valamit.
kedves reloop!
Lenne még egy fura kérdésem: Mivel elfogyott a 10 ohm os ellenállásom a tartalékot pedig nem találom így meszelés után, ezért tekertem 0,2 es drótból egy 10 ohm os tekercset. Szerintem az is gyorsan el tud égni ha gond lenne. Vagy térjek vissza az izzós élesztéshez ahogy itt a fórumon olvastam?
A tekercs induktivitása félek bonyodalmakhoz vezet. Majdcsak előkerülnek az elkóborolt ellenállatok
Na ha nem is akkor hétvége körül tudok vásárolni egy nagyobb mennyiséget amiket el tudok égetni na nem túl nagy örömmel.
Teszel áramkorlátot a tápra és akkor nem kell elégetni semmit...
Ma sikerült vennem ellenállásokat! Összekötöttem a bemenetet a GND vel. Elkészítettem mindent és az első próbánál repültek a 10ohm ok.
Nem tudtam semmit mérni.
Még pár kép is hátha segít valamit az ötletelésben.
A FET-eket ki kéne mérni, lehet kapásból találsz drain-source zárlatot.
Az IRFP9240 D-S nincs semmi S-D 0,544 ,
G-S 0,726 , G-D 1,432 IRFP240 D-S 0,484 S-D nincs semmi, G-S 0,726 , G-D semmi Az egyforma feteken ugyanazokat az értékeket mértem. Mindig az első betűvel jelölt lábon volt a multi fekete sarka pl. D-S a D fekete, S piros sarok. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2014
Ennyi alapján jónak néznek ki.
A 2,2k trimmer hol állt az élesztés alatt? A maximális ellenállás álláshoz tartozik a legkisebb áramfelvétel.
Igen maxon van. Na majd holnap kitalálunk valamit, addig is köszönök mindent.
Ha ilyen durva a hiba, akkor 230V 60-100W-os izzót használj a 10 ohm helyén, az legfeljebb halvány izzásba kezd, de nem megy semmi tönkre, és lehet méregetni mellette.
Kedves reloop!
Valószínű meglett a hiba, a poti volt gyári hibás fullra tekerve 2,1k amint megmozdítottam visszafele 1mm re rögtön rövidzár. Pedig megjegyzem vadi újak voltak, de rögtön cseréltem a másik lapon is. Most bontottat tettem bele és jónak tűnik. Tudtam méricskélni is és beállítani is. A következőket mértem: IC táp:+11,8V , -11,8V Max trimmer : 234mV Beállítva trimmer: 885mV az ellenálláson A kimeneten: 5mV egyenfesz jelentkezett Mindez földre zárt bemenetnél. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Ez a poti hiba megmagyarázza a korábbi esetet is. Most már óvatosan meg lehet hallgatni az erősítőt Ha nincs még DC védelmed párszor 10 ohm-ot köss sorba a hangszóróval a próba során.
Köszönök minden segítséget, tanácsot!
Ha közelebb laknál meghívnálak egy jó rostélyos ebédre szerbiai módra! Jelentkezek még a próbák után!
Kedves reloop!
Megvoltak az első próbák, a hang tökéletes alapzaj szinte nulla. A hangminőség hasonlít a vf2 conductor 60W os hoz. Ezzel a résszel minden oké, sajnos van de: 8 ohm 100W os hangsugárzóval próbáltam és maxra tekerve sem tud többet mint az elöbb említett conductor sőt talán még annyit sem. A táp +- 65V, állítólagos teljes hangerőnél leesik +-63,8V ra. Lehet nem jól gondolom de már fél hangerőn szaggatni kellene neki a hangsugárzót. A fetek a bordával együtt szépen langyosodnak kb 45 fok alatt maradnak, az ic kicsit melegebb nem tudom miért de próbára teszek bele egy másikat hátha az lehet a gond. |
Bejelentkezés
Hirdetés |