Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 45
(#) maraid hozzászólása Jún 25, 2014 /

Hali!
Nekem a Cleo öccse van csak meg az ea verzió. Az egyik végfok elfüstölt ezért ki szeretném cserélni a fontosabb alkatrészeket mindkettőben. Úgy tudtam hogy megegyezik a két típus végfoka 100%-ig, de ebben a BD243A/244A helyett a régi motorola T1819/1920-I a végtranyó. Ezeket is nyugodt szívvel lecserélhetem egy BD911/912-re?
Egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy mikre érdemes cserélni a többi tranzisztort. Nos ebben is különbséget látok az eredeti kapcsolási rajzhoz képest, mert a típusszámok eltérnek. Tudnátok nekem mondani alternatívákat a tranyókra, és hogy egy leégés után érdemes-e az összeset lecserélni?
meghajtó: VT05: BD139 VT32: BD140
védelem: VT10: BC239B VT22: BC213B
stabilizátor: VT27: BC239B
VT37: BD139
Az összes elkót lecserélem és a 2200-asat 63 voltosra, ezek után remélem működni fog.
(#) scooby_ válasza maraid hozzászólására (») Jún 26, 2014 / 1

Szia!
Igen, cserélheted őket BD911-912-re! A BD139-140-et MJE340-350-re cseréltem a sajátomban, mindenhol. A BC239-213-akat pedig BC327-337-re váltottuk ki. A 2200µF-os elkó mindenképpen 63V-os legyen! Ezzel Én is megszívtam! Valamint úgy gondolom, hogy nem nagy összeg a félvezetőkészlet bele. Szerintem érdemes újra cserélni az összeset.
(#) maraid hozzászólása Jún 27, 2014 /

Köszi a segítséget!
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

VT32 Bázis és a test közé 1n és a kicsatoló kondenzátort kicserélted úgy, ahogyan a rajzomon van?
(#) Pytzoure válasza bekeipeter hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Szia, Péter!
Örülök, hogy jelentkeztél!
Ez most a végfok modra vonatkozik? Nem lehet, hogy ezt nekem szántad? Mert akkor igen, a kicsatoló kondi pozitívját is úgy raktam át, mint ahogy a rajzon van. De ott VT32 bázisa és test között 330pF van megadva, nem 1n. Lehet, hogy ez a bajság?
(#) Pytzoure válasza bekeipeter hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Szervusz, Péter!

Töredelmesen bevallom, elcsesztem. Benéztem VT32-t... VT37 bázisa és test közé rámoltam be azt a nyomorult 330p-t... A hibát javítottam, 1n berakva a megadott helyre, minden helyreállt. Csodás nyugalmi áram (16 mV-ot mértem VR14-en) semmi fűtés és még szól is . Köszönöm az anyagot és a nyújtott segítséget! Volna még egy észrevételem (nem kukacoskodás, tényleg csak egy javaslat ): a panel alján a testvezető sávot az npn végfok tranyó emittere felé nem kéne megerősíteni? Két helyen is el van vékonyítva. Csak mert a pnp emittere felé a +Ut vezetősávjára javasoltad a kiegészítő vezetéket.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) bekeipeter válasza Pytzoure hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

A B-E közé rakott 330pF-dal te magad idézted elő a gerjedést, mivel a panel tervezői mindent megtettek, amit csak lehet, hogy gerjedékeny legyen az áramkör. A hogyan ne tervezzünk erősítő nyákot díját megynyerhették volna. A fólia megerősítését oda írtam anno a LEÍRÁSBAN is, de már sok verziót olvastam az én nevemmel összemosva, amikből töröltettem is a nevem. Örülök, hogy te is észre vetted te is eme hiányosságát is a készüléknek!
(#) maraid hozzászólása Júl 3, 2014 /

Sziasztok!
Kicserélgettem az alkatrészeket, és rendre működött minden. Egy darabig. Pár perc múlva a bal oldal elhalkult. Szólni szól de lényegesen halkabban mint a jobb oldal. Végfokhiba nem jöhet szóba mert kicseréltem a két modult, és maradt ugyanaz az oldal. Van ötletetek, hogy mi szállhatott el?
(#) Pytzoure válasza maraid hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Hali!

VT16 bemeneti tranyó ok? VR14 és VR19 huzalellenállások nem nyúltak meg a végtranyó zárlat következtében? VC17 kicsatolókondit kicserélted? Ha igen, 63V-ost tettél be? VD41 és VD42 diódák rendben? Nyugalmi áramokkal mi van? (VR 14-en 15-20 mV között kell esnie) Hú, sok kérdés merült fel, pedig én nem is vagyok igazi guru a témában, csak egy lelkes amatőr hobbista .
(#) maraid válasza Pytzoure hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Szia!
Köszi a gyors választ. Az alapoknál kellett volna kezdenem a hibaelhárítást. Kiderült, hogy az RCA-DIN átalakítónak használt, magnó ment tönkre és azért nem szólt rendesen. Egy átalakítókábel vásárlás megoldotta a problémát.
(#) Pytzoure válasza maraid hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Hali!

Lehet, hogy az én hiányosságom, de ilyesmire nem gondoltam, mivel a végfokot javítottad .
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Én az se értettem soha hogy miért kellett mindent a modulra építeni. Röhejes a hangszín modul pár alkatrésszel amik szinte sose romlanak el. Véleményem szerint a hangszín, dekóder, előerősítő simán elfért volna azon a hatalmas alaplapon. Csak a végfokokat, FM tunert tettem volna modulra a könnyebb javíthatóság érdekében.
(#) pauer98 hozzászólása Júl 24, 2014 /

Sziasztok! Szereztem egy Cleót, és valljuk be, mintha a disznóólból hozták volna. Szerencsére az előlap jó, a végfokokon pár megégett ellenállás és tranyók cseréje után remélem megjavul. Az egyik búgott mihelyt bekapcsoltam, a másik meg sem nyikkant. Nos potikat kipucoltam, fm-et behangoltam de valami hibádzik. Nagyon halkan szól az FM de csak akkor ha befogott egy adót 3-4 jellel. a sistergés sokkal erősebb. Ha benyomom a zajzárat megsüketül, a sztereó led egyáltalán nem ég. Mi lehet a gond? AM tökéletes.
Köszönöm!
(#) WD40 hozzászólása Júl 25, 2014 /

Sziasztok!

Az normális, hogy a hangszórókimeneteken 20VDC jön ki? Ugye nem . Nem találom az okát, (mondjuk egyelőre nem is nagyon volt időm vele foglalkozni sajnos). Bekapcsolás után szépen felkúszik 20V köré, és marad mindkét oldalon. Bemenőjel nélkül mértem, rádugni egyelőre semmit nem mertem. Kikapcsoláskor lecsökken szép lassan, majd átmegy negatív irányba a műszeren (-4-5V köré) és onnan nagyon lassan nullázódik. Van valakinek ötlete, ez mitől lehet? Hátha egyszerűbb oka van...
(#) reloop válasza WD40 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia! Nézd a rajzot! A kimeneti C17 kondinak időbe telik feltöltődni az R38 8,2k ellenálláson keresztül. Lehet elöregedett az a kondi, amúgy is alulméretezett.
A kimenetre köss 100 ohm körüli ellenállást, úgy mérd meg!
(#) doktor válasza djhans hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

" Csak a végfokokat, FM tunert tettem volna modulra a könnyebb javíthatóság érdekében."
A lényeg itt van, a Videotonban, a kor követelméyneinek megfelelelő eszközt terveztek, a rendelkezésre álló beszerezhető alkatrészek felhasznásával.
A kijáró műszerész a helyszinen, általában egy elem cserével megoldotta a javitást, a cserélt modulokat központi szervizvezben, javitották, bemérték, majd újrafelhasználták.
Természetesen már akkor is voltak elképzelések, hogyan lehetett volna, még kialalkitani a készüléket, és most is van nagyon sok hozzákapcsolodó megoldási lehetőség, de 30-40 év tapasztalat az nagyon hosszú idő.
(#) djhans válasza doktor hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Igen az lehet, de én amikkel találkoztam azokban csak az FM modul vagy a végfokok voltak rosszak. De nagyobb lóvét is le lehetett gombolni egy mudul cseréért mint egy kis alkatrészért. Egyébként elkót szinte soha nem kellett cserélni elég jók voltak az MM elkók. Van aki alapból az összeset kicseréli de rájöttem hogy ez felesleges. A mai elkók pár év után tönkremennek és esélye hogy az eredetiek még 10 évet simán kibírnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) djgombi hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok!
Cleopátra azt csinálja, hogy a mély hangszín kb háromnegyedéig minden oké a legkisebb hangerőtől teljes kivezérlésig de ha egy kicsit még tekerünk a hangszínen feljebb akkor elkezd dobogni és a hangerő akárhol lehet. De szól tovább csak ezt hozzáteszi. Olyan 20 hertz környéke lehet. Üdv!
(#) doktor válasza djhans hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

"De nagyobb lóvét is le lehetett gombolni egy mudul cseréért mint egy kis alkatrészért.
Egyébként elkót szinte soha nem kellett cserélni elég jók voltak az MM elkók
sokat számitot"

Az összegnél meghatározó volt, a szerelő milyen cégnél / szövetkezet, Bt, maszek/ dolgozott, mert másképpen számoltak.
A modulcsere a helyszini javitások, biztonságát javitotta, régen kevesebb volt a hordozható, megbizható műszer.
MM elkok esetében, én elsősorban az alacsonyabb feszültségü, kisebb kapacitásuak, között találkoztam hibással.
(#) djhans válasza doktor hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Elkók kapcsán hasonló a tapasztalat. A kis feszültségű és kapacitású=kis méretű elkók hajlamosak megszakadni vagy kapacitást veszteni. ROE elkók viszont bezárlatosodnak és ez nagyobb gondokat csinál.
(#) pauer98 hozzászólása Aug 8, 2014 /

Sziasztok! Valaki lenne olyan kedves és lefotózná nekem a ferrit antenna panelt, ki illetve beszerelt állapotban? Köszönöm!
(#) pauer98 válasza pauer98 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Sikerült megjavÍtanom, köszönöm.
(#) pauer98 hozzászólása Aug 14, 2014 /

Sziasztok! Ismét én lennék. Nos az AM immár hibátlan, az FM modult sehogy sem sikerül működésre bÍrni. Sistereg rendesen, be is jönnek az adók, igaz csak nagyon halkan, de ahogy antennát kap, egyszerűen elmegy a hangereje, és stereo sincsen. Tranzisztorokat cseréltem, behangoltam Bővebben: Link
ennek alapján, mégis ugyanolyan. Stereo dekóder jó, ki lett próbálva egy 6363S-ben, az FM panel ugyanezt produkálja.

Valakinek valami ötlete?
(#) fecameca válasza pauer98 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Jó amit belinkeltél, csak a lényeg hiányzik belőle:
(#) pauer98 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Ha még lenne voblerszkópom! Ezt én is néztem a szervÍzkönyvben.
(#) fecameca válasza pauer98 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Be lehet azt hangolni fülre is, csak ahhoz a modult szalagkábellel ki kell lógatni a rádióból különben nem férsz hozzá. A vasmag meg vigyázz, törékeny! Egy gyengébb adásnál zaj minimumra hangolod, azt a rezgőkört, akkor tökéletes lesz. Ha az AFC ezek után jól működik, akkor jól sikerült. Pláne, ha a sztereó is jól bejön ezek után. Rossz hírem inkább az, hogy a nagyfrekvenciás köröket a rosszul hangolt KF-hez hangoltad be, akkor kezdheted az egészet újra.
(#) scooby_ válasza pauer98 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

A zajzárad mondta be az unalmast. Nézz körül UL86, UL92 környékén. Ha benyomod a zajzárat, nem sípol? A két tekercs közül valamelyik halott. Vagy UL86-ban repedhetett meg a ferrit.
Szerk: Ha UL86-ot eltekergeted, arra vigyázz, hogy abban elképzelhető hogy 2 ferrit van egymás felett (ha csak az enyémben nem volt tényleg kettétörve...)
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) pauer98 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Nem sÍpol, ha benyomom megnémul.
(#) steelbird válasza pauer98 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Az S-görbe (demodulátor kör, majd a kollégák kisegítenek, melyik tekercs az) tekercsének alján van egy kerámia csőkondenzátor. Több esetben találkoztam ezzel a hibával. Sajnos, kb. 20 évvel ezelőtt volt, értékére nem emlékszem, de hátha valaki tudja, milyen értékű kondi kell oda. A kondi hibájakor a jelenség a következő volt: van rendesen FM zaj adó nélküli helyen, adóra hangolva térerő is van rendesen, de pont hangolásközép állásban néma lesz a készülék, nincs audió jel. Ettől félrehangolva, akár jobbra, akár balra, egyre erősebb a hang, de torz, AFC rossz helyre húz.
(#) pauer98 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Köszi! Szerintem ez lesz az!
Következő: »»   25 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem