Fórum témák
» Több friss téma |
Először is köszönöm a válaszokat!
Elmondom mire kellene. Volna egy rc quadrocopterem, amire most raktam egy 2.4ghz-es 300mv teljesítményű av jeltovábbítót. A gondom anyi, hogy a motorok fesszab.-ja amint bekapcsolom a gépet bezavar a képbe és bekásásítja. Ha külön akksiról használom, akkor hibátlan a kép. Szóval nekem ezért kellene egy ilyen stabilizátor, ami 9-12,5v közötti áramból tudna fix 12v-ot adni, terhelésre pedig szerintem nem kell 1A-nél nagyobb "meglátásom szerint". Van egy bolt itthon ahol van egy ilyen elektronika, csak szerintem kicsit sok érte a 4e. forint, (google-be beírva legelső találat.: "DC – DC felfelé és lefelé állítható kombinált feszültség stabilizátor" ) Ha valaki elmondja, hogy mi kell hozzá kapcsolási rajzzal vagy esetleg megcsinálná, akkor szívesen meghallgatok minden megoldást. üdv
Biztos kell bele? Nekem kellett egy akkurol de kamera miatt.
Ha rá van kötve arra az áramkörre amin a motorok fesszab.-jai vannak, akkor amint a gépet bekapcsolom kásásodik a kép, ha kikapcsolom, akkor jó. Ha külön akksit adok neki, akkor jó a kép a gép bekapcsolása után. Egy rc-s mondta nekem, hogy a fesszab. miatt kell ez a konverter/stabilizáló. Ha van valami ötlet, akkor meghallgatom. 7812-es ic-t már vettem és közékötöttem, de az nem oldotta meg.
üdv
1., hová kötötted a 7812-t és miről megy. ha onnan táplálod a motort is, persze halott dolog, mert ha kollektoros motor, a kefeszikrázás miatt be fog zavarni ( nem tudom, a tiéd miféle).
2., ha párhuzamosan megy 7812-ről az áramköröd és direktben a motor, akkor meg árnyékolatlan motorkábel esetén is megszórhatja. 3., 11 voltos akkunál meg hol lenne a 7812? Gondolom, így már 14..16 voltos tápról. Nem írtad le pontosan a témát... ilyenkor kéne pár verziós skicc, hogy miket próbáltál ki. LC szűrő is csak akkor lenne vmennyire hatásos, ha árnyékolt lenne minden. A 4 eFt-re pedig írtam, e-bay..... - persze szerintem ez nem old meg semmit. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Már nem hasznàlnak kefés motorokat csak esetleg s mikro méretű koptereken.
Oké, nem ismerem a konkrét felépítést... akkor csak a szervo "pofáz" vissza a kábelre, de az is elég.
Nem a szervó pofáz vissza mert nincs benne.
A motorok áramfelvétele látszódik bele a képbe. Nekem nem kell hinni, inkább tájékozódjatok az rc fórumon ott van leírás ilyen gépekről hogy is néz ki meg leírás is van az LC szűrőről is csak nehéz megtalálni. De a legbiztosabb megoldás a külön kis akkumulátor, a házi DC konverter ami nem zavarja a képet esetleg a GPS vevőt, meg elfér a gépen nem biztos hogy sikerül barkácsolni.
Oké... azt hittem ezek után, hogy BLDC motor...
A 7812-est a fő áramforrásra kötöttem (így mondták) lerajzolom és küldök képet az áram elosztásáról/szabályzók helyzetéről stb. Amugy ezek kefe nélküli brusless motorok.
Ja, hát azért írtam BLDC motort... ez a brushless rövidítése és a motoron belül az állórészt ugyebár elektronika vezérli, nem sima DC.. és még szép, hogy az zavar be, nem sima "áramfelvétel"...
Az csak egy impulzus lenne, de itt frekvencia is van.. Nem tudom, hogy lehetne csatlakoztatni a skicced szerint 78xx-t, de "tőből" kéne, a to battery csatinál, ha lehet, nem ide-oda menő közössel. Term. 11.2-ről 7812 nem okés, esetleg 7809 vagy 7810 fél voltos droppal ( low drop..), +LC szűrő előtte, utána.. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Hát ez igy biztos nem fog menni. Ha nincs a központi elektronikán egy extra kimenet az FPV-re ( visszirányu AV ado), akkor jobb ha extra akkut teszel be.
Ha van benne ilyen csati azon általában kisebb feszültség van 5-7V jol leválasztva a vezérlö áramkörröl. 11V-s LiPobol aligha tudsz szép 12V-t kivarázsolni. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Na igen, most az a kérdés, hogy egy step up/down converter regulator-ral amivel televan az ebay, hogy 9v-14,5v-ig fix stabil 12v-ot ad le működne-e? Vagy amit írtam "DC – DC felfelé és lefelé állítható kombinált feszültség stabilizátor " tk. ugyan az, csak amit itthon lehet kapni 4e.-ért, ezzel jó lenne-e?
Vagy végső elkeseredett megoldás, a plusz még egy akksi amit a legutolsó megoldásra tervezek a súly miatt. üdv
Szerintem nem nagy befektetés egy e-bayos 5-600 ft-os áramkör..- a 300 mW-os áramköröd nem fogyaszt talán túl sokat, kibírja biztos egy próba erejéig motorral együtt....
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Én már a 3.repülö szerkezetnél tartok a suly meg a repülö idö miatt.
Megnéznétek, hogy ez az elrendezés megfelelő-e DC-DC konverterhez (jobb alsó sarok)?
Idézet: „tehát nem hiszem, hogy neked 50-60 fokos lenne az IC” Infrás hőmérővel mértem, nem sacc volt A tekercsről közölt adatokat köszönöm nagyon hasznosnak gondolom, amint időm engedi megépítem és tesztelni fogom. A szkópos tesztet egy 12v 5w szofita izzóval végeztem 200mA terhelő áram 5V-n, a négyszögjel felfutó éle sajnos nem szép, van rajta egy csúnya gerjedés. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
mobiltelefonnal terhelve (12V 0,5A a bemenet) azonban a négyszögjel alakja megfelelő.
Próbáld meg különböző ohmos terhelésekkel ( 0.2, 0.5, 1 A ) megnézni a négyszöget, mikor lesz csúnya...- ebből kiderül-e valami.
A hűtőborda milyen közel van a GND lábhoz lekötve? Milyen a tekercsed kivitele, fizikai kinézete? Végülis ha csak a hőfok zavar és szép a jel mobilnál, próbálj nagyobb bordát rátenni.
Az 5V oldalon mérve valahol 305mA után, de 320 mA előtt szűnik meg a gerjedés. 290mA áramnál tisztán látható. A hűtőborda eltávolítása nem befolyásolja az gerjedési áram értékeket, bár testelve nincsen.
Egy autós telefon töltőt szeretnék ami kicsi fizikai méretek mellett, az eredetileg benne lévő MC34063 alapú megoldás képességeit jelentősen meghaladó tudással. Ezért a külső méret és a hűtés elhelyezésére szánt hely erősen korlátos, rossz szellőzésű. Képet csatoltam az SMD tekercs kiveteléről. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Oké, ez jó tekercs.. egyet még próbálj meg.. más formájú tekercsnél előfordult már, hogy ha fordítva volt betéve, akkor látszott gerjedés: a külső sor az IC felé esik vagy a kimenet felé..
Saját magát "árnyékolja " kicsit vagy nem.. hátha javul a helyzet... A bordát próbáld meg egy darab dróttal testre nyomni gerjedéskor, csak kísérletképpen, mit csinál, valahol a hűtőfül felett. Ha dobozba raktad a cuccot, apró lyukakat fúrhatsz függőleges levegőáramlásnak, ha még nem tetted meg. Töltés közben ezek szerint jól megy, mert biztos nem 300 mA-rel tölt, hanem többel...ezt már megírtad.
Szia. Megvásároltam az alakrészeket, de mégsem tudom hogyan lássak munkához. Kicsit nem tudnád átrajzolni nekem úgy hogy lássam a kimeneti 30VDC t. Tehát egy annak való kapcsolást rajzolni.
Előre is köszönöm! Üdv:Levente
Kisméretű siklóernyő? Lassú, könnyen kormányozható, nagy a teherbírása, gömb védőkerettel könnyen megvédhető a meghajtás (motor-légcsavar<ok>-kamera-elektronika).
Én meg már azt hittem, azóta az LM 2577-es kapcsolást választottad. Bocs, de HeZ pont velem egyszerre írt, és ezért nem láttam,ő mit ír? Írtam már, ha tudom, hogy ez step-up, akkor nem kínlódtam volna step down-nal évekig, mert azt hittem, nincs más. Ha ezt akkor tudom, inkább LM2577-et vásárolok, mint LM2576-ot, de én azt hittem, a kettő ugyanaz, csak a teljesítménye nagyobb az LM2577-nek. Ugyanis előtte nem ismertem őket. Lehet, hogy amannál nincs rövidzárlat induláskor. Legközelebb biztosan LM 1577, vagy 2577-el próbálkozom, de most egyelőre nincs ilyesmire szükségem. Emennél a bejövő +12V, és a kimenő-12Volt között van a 24 Volt, de ha a 12 Voltos változat helyett az ADJ-t veszed, annyira állítod be,amennyire akarod. De, ha már kérted, így kell megoldani LM 2576-tal: A kép az adatlapból van kimásolva. Ha tudnátok, mit kínlódtam, mire rájöttem, hogyan kell PDF-ből a jpg.-t kivenni másik képfájlba. Az 5-ös lábon a már általam említett késleltetés van, amit az indulási zárlat elkerülésére kell betenni.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
A rajz lemaradt, itt van.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
Sziasztok, LM2596-nál okoz problémát ha a kimenete magasabb feszültségű, mint a bemenet? Pl. másik tápról hajtom. Kell betenni védődiódát? Vagy nem számít?
Egy step-down kontrollernel hogy gondoltad, hogy magasabb lesz a kimeneti feszultseg a bemenetnel? Ha neked magasabb kell kimenetkent mint a bemeneti, akkor step-up-ra van szukseged. Lenyeges mukodesbeli kulonbseg van a ket tipus kozott, ezert nem lehet felcserelni.
Írtam, hogy pl. másik tápról hajtom. Egy mikrokontrolleres áramkör lesz és van, hogy a programozóról fog áramot kapni, ilyenkor a DC-DC nem játszik, viszont a kimenetén ott lesz az 5V, a bemenetén meg 0V. A kérdés az, hogy ez okoz-e problémát neki.
Az adatlap szerint a driver részen és a kimeneti tranyó B-E átmenetén keresztül kapna fordított feszt a kimenet, elvileg 5 volt nem tehetne kárt benne. A feedback körnek biztos nem ártana.
Esetleg megpróbálhatod 1k-s ellenálláson keresztül, mekkora visszáram lenne 5 voltnál és ha ez pár tized mA max, megkockáztathatod direktben. Én betennék egy soros schottkyt, a kimenő áramnak megfelelőt. Azért schottkyt, hogy minél kevesebb fesz vesszen el normál üzemben.
Én arra gondoltam, hogy az 1. és a 4. láb közé kéne dióda, anóddal a 4. láb felé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |