Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2372 / 3985
(#) CHZ válasza Addye hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Elko helyett , Ezekből válassz
(#) Addye válasza CHZ hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Köszönöm mindkettőtök segítségét! CHZ, az nem lehet probléma, ha nem polarizáltat kötök be?
(#) kadarist válasza Addye hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Szia!
Ha nem bipolárisat, hanem hagyományos (unipoláris) elkót kötsz be, akkor az rövidesen tönkre megy, mert neki kell egy állandó polarizáló feszültség, amit ott nem kap meg.
(#) Addye válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Rendben, köszönöm, akkor a bipoláris kondit keresek.
(#) elektroncso hozzászólása Aug 25, 2014 /

Pacso:
Akkor mutatok egy pár linket ahol vannak hasznos tananyagok.
Rádióamatőr tananyag-egy alapból vizsgára felkészítő tananyag, de nagyon jó az alapok elsajátítására is.
HamWiki-hasonló mint a Wikipédia, csak elektrós.
Illetve a régi elektronikai könyvek is nagyon hasznosak lehetnek. A Rádióamatőrök barkácskönyve ami nagyon jó. Illetve itt az oldalon is rengeteg okos dolog felhalmozódott. Google is nagyon hasznos. Ha pedig valami kérdés van, kérdezni. Én is így csinálom.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 25, 2014 /

Valaki mondana olyan állítható feszültségstabilizátor IC
tipusokat amik több mint 3 A áramot képesek "kezelni"? Ami nem LM317, és nem LM350.
(#) mikrokapcsolo válasza valaki2233 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

LM338 vagy az előző kettő egyike egy áteresztő rtanzisztorral megfejelve.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) Pacso válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Köszönöm a kedvességedet !
(#) cupika97 hozzászólása Aug 26, 2014 /

(#) ktamas66 válasza valaki2233 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Anélkül, hogy tudnánk mire szeretnéd használni? LM1084, TS1085, LM2678.
(#) Peet19 hozzászólása Aug 26, 2014 /

Sziasztok.
Egy 12bites bináris számláló esetén azt szeretném megcsinálni logikai kapukkal, hogy amikor 60-at mutat, akkor előállítsak egy "H" szintet. A lényeg hogy csak akkor legyen "1" amikor a számláló elérte a 60 -at. Minden más esetben a kimenetnek 0 -nak kell lennie.
Nagyjából lerajzoltam az elképzelésemet, remélem jól látszik.
Szerintetek ez így megoldható?

bin60.png

(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Hello! A kapuzás jó lenne, a bináris jó, de hogy ebből hogyan jött ki a 12 bitesnél a 60, az rejtély.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Helló!
Köszi. A 60 binárisa 111100. Ez csak 6 biten jelenik meg, de több bites rendszereknél a többi bit értéke 0. Én legalábbis így tudom hogy a többi bitet 0 -val kell feltölteni. De lehet nem jól tudom.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Persze csak épp nem "alatta", hanem "felette". Vagy is nem jobbra, hanem balra. Ott viszont lehet a végtelenségig..
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Ja, értem már. Mindig tanulok valamit, köszönöm.
(#) gaben110 hozzászólása Aug 26, 2014 /

Sziasztok!
Mi okozza nálam az a jelenséget hogy a számítógépemre csatlakoztatott aktív hangfalpár ha be van kapcsolva állandóan szól halkan a rádi,igen a rádió pedig se rádió se semmilyen vevő eszköz nincs a hangfalba egy erősítőmodulon trafón kívül, sima sztereó 3 utas hangfalpár (SAL 20 ACTIVE) és a számítógépemben sincs rádió meg a neten se rádiózok kezd idegesíteni, hol külföldi hol kossuth stb szól nem hangosan de tisztán lehet hallani ha lehalkítom a zenét vagy csak ha be van kapcsolva a hangfal.
Valakinek van ötlete mi okozhatja mi fogja be a rádiót?
Köszönöm!
(#) reloop válasza gaben110 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Szia! Lehet a kábel gyenge minősége az ok. Az aktív hangsugárzódnak azért illene kiszűrni az RF jeleket. Ezt a bemeneténél a jel és a test közé kötött 100-500pF-os kondenzátorral (csatornánként) pótolhatod.
(#) gaben110 válasza reloop hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Akkor próbálok egy kábel cserét,ha nem javul akkor szétszedem és beépítek egy egy olyan kondenzátort a bemenet jel-test közé.
Köszönöm!
(#) jog27 válasza jog27 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Továbbra se tud senki semmit mondani, hogy árammal mennyire terhelhető egy szalagkábel?
(#) mikrokapcsolo válasza jog27 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

A LED-eket simán elbírja.
(#) jog27 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Köszönöm!
(#) reloop válasza gaben110 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Ha megbontod a SAL-t, nézzünk rá a belsejére az Erősítő mindig témában. A kondi akkor igazán hatásos, ha előtte van egy ellenállás a jel útjában, így lesz korrekt RC szűrő belőle.
Elég hihetetlen, hogy ilyen pofás doboz még erre sincs felkészítve. Házilag épített erősítőnél szoktak a fórumtársak ilyen problémába botlani.
(#) Raspun hozzászólása Aug 27, 2014 /

Hello!
Az lenne a kérdésem hogy mi a különbség a gerjesztő és a gerjesztő nélküli piezo hangszóró közt?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) elektroncso válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

A gerjesztővel szerelt piezo lapka amint tápfeszültséget kap, azonnal sípot, kattog... A gerjesztő nélküli csak a szimpla lapka, ahhoz neked kell elektronikát készíteni. Olyan mintha csak maga a hangszóró volna. A gerjesztővel szerelt olyan mintha a hangszóróra egy jelgenerátor is lenne kapcsolva.
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 27, 2014 /

Vagy a kapcsolást hogy lehetne utánépíteni ilyen célra?
(#) cslajos hozzászólása Aug 27, 2014 /

Sziasztok!

Egy komolyabb AKG512 MKII-es FEJhallgatón történt kábelszakadásom valahol, kimérni nem tudom mivel nincs hozzá megfelelő oszcilloszkópom, így teljes kábelcserére van ítélve. Gyors megoldásként egy 300 Ft-os 3,5mm jack - 2xRCA átalakítót szereltem bele, viszont szeretnék hasonló minőséget kapni mint eredetileg. Az eredeti kábel egyik végén aranyozott 3,5mm jack volt, benne 3 ér+cérna, lakkozott szigeteléssel. Az a baj, hogy annyira nem vagyok jártas és pl. nem tudom hogy ilyet HEStore-ban hogy találok meg (Árwillban megmutattam, nem tudtak ilyet adni). A rézvastagság/kábel(réz)átmérő is számít, vagy ha a mostanin lecserélem a jacket aranyozottra (230 Ft) akkor készen is vagyok? Az számít hogy milyen ónnal forrasztok? Egyébként 32 Ohm az impedanciája a beépített hangszóróknak.

SZERK: vagy simán vegyek egy 1000 Ftos fülhallgatót, zsugorcsövet húzva a kábelre kicsit erősítek és cseréljem arra ki?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) janikukac hozzászólása Aug 27, 2014 /

Sziasztok!
Mivel ilyet még nem csináltam, ezért itt kérdezek rá: hogyan tudnám a labortápomról tölteni egy régi telefon akkumulátorját. Az akksi 3,7V-os, nekem is ennyivel kell töltenem? Mekkora áramot állítsak be neki? A pozitív és negatívatat csatlakoztatom, de a harmadik érintkezőt érintetlenül hagyjam az akksin?
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Az Ah kapacitás 1/20-ad részét. Például a kapacitás 2000mAh akkor100mA a töltőáram.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Köszönöm szépen!
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 27, 2014 /

Valaki linkelne olyan kapcsolást amivel el tudom azt érni hogy az alábbi előerősítőre egy másikat kötök ami nem olyan bonyolult és annyira felerősítem a mikrofon jelét hogy attól 1 méterre még a suttogásom is halljam? Erre még egy erősítőt szeretnék kapcsolni ami sokat erősít.

mic_er3.gif

Következő: »»   2372 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem