Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 328
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Első körben csak az összehasonlítás maitt írtam azonos kapacitást, a másodikban pedig a méret miatt írtam, hogy azonos méretben lenne a 3000mAh két cella és 2000mAh 3 cella. Bocsi ha valakit megkevertem ezzel.
A stabilizátor adott, ez egy gyári modell elektronika ami 2-től 6 cella LiPo akkuig állít elő stabil 6 voltot. Az ármfelvétel az maximum 1A lehet. De mivel a szervók ugye nem folyamatosan műkdönek, és terhelés függő az áramfelvételük is, így eléggé hullámzó az áram igény, de ha mind a két szervó úgymond nekifeszül, és a maximum áramot veszik fel akkor sem megy 1A fölé. A fesz csökkentést egy 6V max 5A terhelhetőségű úgynevezett BEC biztosítja.
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

A válaszom érthető volt, gondolom.
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Igen, köszönöm!
(#) fecus válasza fecus hozzászólására (») Aug 4, 2014 /

Valaki tud válaszolni az előző két hozzászólásomban feltett kérdéseimre? Esetleg egy-két bevált kapcsolás linkjét megadnátok?
(#) janikukac hozzászólása Aug 12, 2014 /

Sziasztok!
Egy HTC Desire Z mobiltelefon töltő ajlzata tönkrement. Mivel nem lehet javítani, ezért az aksit kiveszem, rárakok egy megfelelő töltőt, aksi vissza megoldást kell választani. Ehhez kellene a Ti segítségetek: tudtok-e egy 1 cellás kapcsolást adni, amivel a 3,7V lion-polimer akksit lehetne kívülről tölteni? Gondolom a stabkockás régi töltő módszer nem lene jó megoldás... Vagy tévedek?
Üdv!
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Bővebben: Link Ami még ötlet: A telefont ha szétszeded, rá tudsz forrasztani a töltő bemenetére vékony kábelt, és tudsz készíteni egy másik töltőcsatlakozót. Ha pl. a jack kimenetet nem használod, akkor oda, vagy fúrsz egy lukat a telefon burkolatára, és oda rögzítesz pl. egy USB micro vagy mini aljzatot. Ha tényleg Li-Poly akksi van benne, nézz utána, hogy nagy baj-e, ha Lithium-ion cellához készült kapcsolással töltöd. Véleményem szerint nem gond, csak a végfeszültség nem lesz túl magas, így nem töltődik fel az akksid 100%-ra, ami egyébként kíméli a cellát, tehát még jobban is jársz
A link már működik!
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014
(#) janikukac válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Ez a bizonyos facebook link nem tölt be, de ahogy az URL-ből látom, az ebayről akarsz mutatni egy valamit, de ezt előre szólok, nem tudjuk kivitelezni. Tudom, jobban megéri, de Szerbiában nincs PayPal tudtommal, na meg nekem amúgy sem lenne, ha elérhetővé válna is. Szóval marad az egyszerű home-made...

Egy szakember azt mondta nem lehet forrasztani, 3 csatlakozó megy a panelre az aljzatból, és 1mm-en belül van mindez... Szóval nekem tetszik az ötlet, bár a burkolat faragása kicsit veszélyes szerintem, illetve emberi kézzel, valamint olyan felszereltséggel ami nekem van, kétlem hogy megoldható..
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Én szikével faragtam ki egyik telefonomból egy darabot. Nem csak 1 helyről lehet azt a 3 eret elhozni biztosan. A GND szinte mindenhol ott van, kell neki még egy pozitív feszültség, a töltő IC-től elhozhatod. Azt írtad, töltő aljzat ment tönkre. Most itt az USB-re gondolsz?

Igen, egy aljzat van, ami egyben USB aljzat meg töltő is..
(#) Ricsi89 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Mindent meg lehet csinálni kérdés, hogy van-e akarat. Én sem onnan a forrponttól vinném a szálat, hanem keresnék olyan helyet, ahol jobban hozzáférhető. Egy kapcsolási rajz alapján gyorsan található is olyan. Általában szokott lenni a bemenetnél zavarszűrő is, vagy kondi, oda könnyebb forrasztani.
(#) pjg hozzászólása Aug 13, 2014 /

Szeretném kérdezni, hogy ismeritek e ezt a töltőt?
Úgy értelmezem, hogy van egy bemenete egy USB mini anya. Ide lehet dugni a telefon töltőjét. A másik bemenet ezzel párhuzamosan csatlakozik.
Van két kimenet. Az egyik az akkura megy. A másik? Az megy a fogyasztóhoz? Van még rajta egy 8 lábú tok amiben két FET van. Van egy 6 lábú, de nem tudom mi a típusa. Gondolom ez vezérli a két FET-et. Ez lehet a túlzott kisütés elleni védelem? Valaki tud erről többet?

töltő.jpg

(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Itt a töltésvezérlő adatlapja. Ebben van a kapcsolás is. A két FET valóban védelemre szolgál.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
(#) pjg válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Köszi szépen. A második adatlapot megtaláltam, de az eléggé szűkszavú. Azt hiszem berendelek 10 db-ot. 2,267.-Ft-ért találtam legolcsóbban.
(#) HeZ válasza pjg hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Nálam ebből több darab is tökéletesen működik egy és több párhuzamosan kötött Li-Ion akkumulátorral. A védelem elengedhetetlen fontosságú, mert a Li-Ion akkumulátorokat tönkre lehet tenni mélykisütéssel, azaz kb. 2,5V alá merítéssel. A védelem ezt megakadályozza és leválasztja az akksit a terhelésről.
Ügyes vagy pjg, mert amit kérdeztél, azt meg is válaszoltad, ráadásul jól!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
(#) pjg válasza HeZ hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

(#) norbiv8 válasza HeZ hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Szia,

meg tudod mondani pontosan hány V-nál választja le a terhelést?

Köszi.
(#) gambler hozzászólása Aug 15, 2014 /

(#) HeZ válasza norbiv8 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Kimértem kiváncsiságból, ha jól emlékszem 2,6V-nál választotta le az akksit a terhelésről.
Ha nem felejtem el, megmérek többet is, hátha szór ez a paraméter...
(#) norbiv8 válasza gambler hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Szóval adatlap alapján 2,4V, a gyakorlatban 2,51V. Kicsit kevés nem?
(#) shoginc hozzászólása Aug 19, 2014 /

Sziasztok! Egy 4,2V-os 17,6 Ah-ás li-ion akksihoz szeretnék készíteni töltőt, tudtok ajánlani hozzá egy kapcsolást?
(#) Melphi hozzászólása Aug 25, 2014 /

Sziasztok!
Sorba kötöttem 4db 1,2V Li-Ion aksit, ami ad 4,8V ot, ebben az esetben meddig szabad meríteni, hogy ne mennyen mély kisülésbe?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) Pixi válasza Melphi hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Szia!
Ha LiIon akkor az hogy lehet 1,2V? Én úgy tudom az NiMh és NiCd akkuknak ekkora a feszültsége, és azokat 0,9 voltig lehet meríteni!
(#) latyakosa válasza Melphi hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Li-Ion akksinak 3,7-3,8V a cellánkénti feszültsége kiviteltől függően.
1,2V-s feszültsége a NiMH és NiCD akkuknak van
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014

Ez érdekes, Bosch akkus gép akkuját bontottam amire az volt írva hogy Li-Ion technology, viszont műszerrel minden cellán 1,2V ot mértem, de az is meglehet hogy keverem az újabb gépeinkkel, lényeg hogy a bontott cella fesz 1,2V-t, amit ezek szerint cellánként 0,9V-ig és akkor összességében 3,6V-ig, meríthetek.
Köszönöm
(#) Pixi válasza Melphi hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Hány cella volt az akkuban, és hány volt van ráírva a házára?

Már nincs meg az összes cella, és a burkolat sem, de majd meglesem az új aksit.
(#) shoginc válasza shoginc hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Nos, végülis megvan a kiszemelt példány, a kérdés az, hogy 2A-es töltőáramnál működhet-e? LM350-el és a megfelelő értékű söntellenállással (R9) gondoltam megvalósítani.
(#) Pulyka válasza shoginc hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Szia.
Az nem véletlenül egy 3,7V-os akkucella, csak 4,2V-os a töltőfeszültsége?
Én per.pill. a microchip alkatrészeket tanulmányozom, nem drága(400-500Ft), van is ám választék, és van is benne 1-2 védelem, több kijelzési funkcióval.
Van olyan is, ami egy FET-et vezérel, azt ki lehetne építeni több amperos töltőáramra is.(szerintem)
Tartósan ez az LM317-es is talán 1A-t bír, szóval majdnem ugyanott vagy, bár ezekhez a microchip alkatrészekhez valóban micro alkatrészek is tartoznak.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza shoginc hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Szia, A karakterisztikából, az adatlapon tisztán látszik, hogy 15V feszültség -különbségig bírja a még a 4,5A-t is, ha 25 Celsiuson tudod tartani hűtéssel a tokot.
Következő: »»   78 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem