Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! A tranyó 100mA kollektoráramot visel el. Mikor a kollektor és a táp közé tetted az ampermérőt akár ki is nyírhattad. A 150 ohm-ot bent kell hagyni, majd az új tranzisztornál!
Az áramerősítésnek szórása van az egyes példányok között, a hamisításokról már nem is beszélve.
Ha bent hagyom a 150 ohm - os ellenállást akkor 74mA folyik.Az még mindig nem stimmel szerintem.
A telítés közelében a tranzisztor bétája jelentősen leesik. Nézd meg az adatlap VCEsat sorát a második oldalon. Küldj a bázisba annak megfelelő áramot!
12V/150 Ohm=80mA, ennél csak kevesebb lesz (Vcesat, dióda nyitófeszültség, és a műszered ellenállása miatt). Jelen esetben ez egy bekapcsolt tranzisztor, a hfe csak a max. áramot határozná meg, de itt sokkal kevesebb folyik.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
70k ohm-os ellenállást raktam a bázisra így a bázisáram 0,14mA volt , és a collector áram ellenállás nélkül 70mA tehát a kb 500-as hfe-vel számolva az már elég jónak tűnik nem?
Sziasztok,volna egy kerdesem:
Van egy MyAudio 7040 tipusu tablet-em,ami jol mukodik,az akumulatorja is birja jol,csak amire nekem kell,arra lassu. Vettem egy Samsung Galaxy Tab-ot,es azzal minden jol mukodik. Igy erre a tablet-ra mar nincs szuksegem. Arra gondoltam,hogy kivennem az akkumulatorat,es pl.a Raspberry Pi-t arrol hasznalnam. Valaki tudna adni egy kapcsolasi rajzot arrol,hogy hogyan tudnam tolteni,es hasznalni? Erre azert volna szuksegem,mert nem akarom,hogy tonkremenjen azert,mert nem toltom+nem hasznalom. Amikor szedem szet,akkor mire kell ugyeljek?Miket hasznaljak a szet szerelesenel? A valaszokat elore is koszonom!
Szetszedtem...Itt van rola nehany kep:
Ahogyan latom,az akkumulator benne 3.7 voltos. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
OFF: Komolyan ilyen összedobáltak az olcsó tabletek belülről?
Üdv!
3.7 voltnál van 0%-ra lemerülve, alatta pedig már károsodik is a cella. A Raspberriypi 5 voltról jár, onnan is minimum 500mA-t vesz fel, szóval szerintem ez nem működne, max valami step-up konverterrel, de ez már nem én asztalom. Ha működik a tablet, és nincs a szívedhez nőve, szerintem add el. De ebbe nem szólok bele. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Nem az örökkévalóságnak vannak építve.
kisedon:Sajnos ilyen lett minden...
gernerakos:Ha 3.7V-nal 0%,akkor 95-100% hany volt van benne? Ha nem lehet taplalni vele a Raspberry Pi,akkor el adom.(10,742 forintert vettem),az eladasrol tobbet nem beszelek,mert ez elektronikai forum... A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy ezt a kivezérlésjelzőt valahogy átlehetne alakítani mikrofonosra?Elég lenne ez az előerősítő fokozat hozzá ami a kapcsolási rajzon van?
Bővebben: Link
Egy step-up converter kapcsolasi rajzot tudol adni?
Olyan volna a jo,amelyikbe nem kell kulonleges IC.
Sziasztok!
Egy ismerősöm által kaptam a padláson porosodott STK4122 II panel + hozzá tartózó trafót. A kérdésem az lenne legfőképp, hogy tudom megtakarítani a trafót, panelt a sok kosztól? Anélkül, hogy szétmarja vagy kárt okozzak a panelben alkatrészekben?
Köszi, ahogy tudtam megtakarítottam őket!
Sziasztok!Mivel lehetne megoldani azt hogy pl van 2 szál vezetékem amiben váltóáram van,0-27v között ingadozva a feszültsége, na most ha ez eléri a 29-30v ot azt szeretném hogy egy led bekapcsoljon világítson erről a váltó áramról,ha csak pár másodpercig éri el a 29-30v ot akkor csak addig ha alább megy akkor ki aludjon.Megoldható ez valahogy egyszerűen?Nem kell olyan pontosnak lennie az se baj ha valahol 28,5-30v kötött kapcsolna be a led.
Köszönöm!
Hello! "Megoldható ez valahogy egyszerűen?Nem kell olyan pontosnak lennie" Vicces gyerek vagy! Ez mindössze 7% feszültség növekedés és váltófeszültségről van szó.. Már le is rajzoltam, de közben az lett a gyanúm, hogy ez egy végfok kimenetére kell, Clip áramkörnek..
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Tényleg viccesnek találsz?Ennek örülök!
Ha Clip áramkörnek szeretném akkor néznék egy rajzot Clip áramkörről amiből jó pár van. Akkor legyen a feszültség érték 0-15v és kapcsoljon a led viccesen 13,5-15v között. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Csak éppen elárulhattad volna, mihez kell, vagy hogy ez 50Hz-es hálózat ez vagy mi. Mert a megoldást talán az szerint lehet ajánlani.. Mert váltófeszültséget figyelni vagy egyenirányítással lehet, vagy segédtáppal. De mindenképpen a megoldást az igény pontos meghatározása szerint lehet választani..
Jó ez valóban igaz, én csak arra voltam kíváncsi hogy van e erre valami egyszerű univerzális megoldás amit akár autóba betudok tenni és egy erős fényű piros ledet felvillant az arcomba ha 15 v fölé megy a töltő fesz ha megint elszállna a feszültség szabályozóm, vagy amit említettél sem rossz, de én úgy tudom a clip az azt jelenti hogy a kimenő feszültség elérte a táp feszt az kicsit bonyolultabb.A PC tápból épített akkutöltő és még sok más helyre tudnám hasznosítani.Ha lehet, de most már gondolom hogy nem lehet, mindenhová más-más megoldás szükséges.Hiába kezdő vagyok azért írtam ide
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Csak éppen ezt írtad, hogy váltófeszültség. Egy töltésnél, nem az aksi feszültséget lenne célszerű figyelni, mint kivezetni a generátorból a váltót?
Amúgy a feszültség figyelését, egy TL431-el és néhány ellenállással meg lehet oldani. Méghozzá precizen, mert a TL referenciája elég jó. És egy feszültségosztóval oda állítod ahova akarod. Váltó, meg egy teljesen más világ..
Ez igaz,és akkor a váltó feszültség az ami nincs egyenirányítva polaritás frekvenciának megfelelően váltakozik jól tudom?
Lehetséges rosszul is fogalmaztam meg,nekem az autóban alapjáraton 12.7-8 v ot mérek, ha forgatom akkor változik 12,3-12.8-13.1-13,4-13,7 szóval összevissza, új feszültség szabályzóval is.Akkor ez nem váltó de még csak nem is váltakozó hanem Ingadozó feszültség jól gondolom?
Most jól gondolod. (De a polaritás az a feszültséggel változik. A frekvenciától meg az átváltások sűrűsége változik.) Azért írtam, hogy "vicces vagy", mert gyanítottam, hogy dezinformálsz bennünket.. De alapesetben 12V-ra ilyen egyszerű a dolog.. (24V esetén, meg két ellenállást kel cserélni.)
Rendben köszönöm!Már okosabb lettem egyen váltó terén.
Ez tényleg nem olyan bonyolult.Bár az én tudásomhoz képest nehéz
Sziasztok valaki tudna nekem segítni van egy 2008 as suzuki 1.3 swiftem és egyik pillanatról a másikra a fordulatszámméró rpm órám nem megy de a műszerfalon semmi próbléma és az autóval sincs semmi próbléma.mi lehet a baj?elöre is köszönöm.
Sziasztok!
Hozzájutottam egy ilyen eszközhöz (képen), de nem nem tudom mit szabályoz a középső potméter. A bal oldali a kimeneti feszültséget, a jobb oldali a kimeneti áramerősséget, de mi lehet a középső? Mi az a "battery capacity adjust"?
Ez gondolom egy akku töltésvezérlő. Annak kell beállítani, hogy hány Ah-s az akku, azt, hogy hogy, fogalmam sincs. Valami leírás nincs hozzá?
Nincs sajnos. Erre én is gondoltam, de azt nem tudom minek? Megadom a feszültséget és az áram erősséget, és tölti az akksit. Mire használja fel azt, hogy hány Ah-s az akksi? Hogy meddig töltse? Nem egészen értem, mire jó ez a poti.
Ezzel tudod beállítani, amikor elérte a max. töltöttséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |