Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2376 / 3965
(#) eSDi válasza djadji hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Üdv!

Nézegetve a különböző képtalálatokat, én arra jutottam, hogy azzal azt a szintet tudod beállítani, hogy mikor jelezzen a teljes feltöltést jelző led. Azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy áramerősséget vagy feszültséget figyel e.
(#) djadji válasza eSDi hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Lehetséges. Kipróbálom. Köszönöm az ötleteket!
(#) cupika97 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok. Van egy BENQ M23-as videókamerám. Szukségem lenne hosszabb felvételeket készíteni, 4-5 órára gondolok. Egy a gond. Mikor toltore dugom, egybol kikapcsol és tolti az akkut. Az akku benne 3,7 V 1050mAh. Újjakat rendelni már nincs idom. Van egy Nokia toltom, az is 3,7 Voltos. Nem lehetne valahogy megoldani hogy toltse is az akkut, és tudjam is hasznalni egyszerre?
(#) aviator17 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok!

Autóban szeretném ellenőrizni a hűtőfolyadék hőmérséklet mérés és visszajelzés működésének helyességét. Régi autó, szóval egy egyszerű NTC-vel mér, a visszajelzés mutatós, analóg módon történik. A probléma az, hogy a mutató nem mozdul ki az alsó véghelyzetből. A visszajelzés ellenőrzésére olyan ötletem van, hogy potméterrel helyettesíteném az NTC-t, a probléma az, hogy nem tudom jól bekötni (vagy jól kötöm be és tényleg rossz a visszajelzés). Az NTC-ből két vezeték jön ki, az egyik a +5V (testhez képest), ezt kimértem, a másik talán maga a test kéne, hogy legyen. De valahogy mégsem az...van pár száz ohm közte és a test között. Lehet, hogy ez a pár száz ohm az NTC "hideg" ellenállása, és akkor ez lenne a jelvezeték? 2k-s potméterem van, utánanéztem az autóban használt NTC-nek, üzemi hőfokon 1k körül van az ellenállása. Aztán lehet mégsem olyan van benne.

Mindenesetre ha valaki tudna segíteni nekem abban, hogy hogyan kell jól bekötni a potit, meg hogyan mérem meg az NTC ellenállását, azt nagyon megköszönném. Egy egyszerű kapcsolási rajz az nagyon remek lenne!

Köszönöm a segítséget!
(#) eSDi válasza aviator17 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Üdv!

A hőmérő gomba testelése, az maga a háza, az 5V az referencia amit az NTC leoszt. Tehát a potmétert úgy kell bekötni, hogy az egyik szélső lábára menjen az 5V, a másikra pedig a test. A középső pedig a jelvezeték.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) Repvez hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Azt szeretném megkérdezni, hogy a számitógépen az előlapi microfon és fülhallgató jack dugaszokról ha csak áramot akarok levenni akkor az lehetséges e és aha igen akkor egy szabványos Mobiltelefon fülhalgató vezetékét rádugva meily szinü vezetékeket kell ere felhasználnom. ÉS kell valami olyan plusz dolgot beletennem , hogy ne tudjam tönkretenni vele a gépet?
TEgát a fülhallgató és mikrofonokat levágnám a vezetékről és arra kötném rá az eszközöm és a jack dugóról táplálnám. 5V-t kellene nekem 3db led meghajtásához.
(#) holex válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Inkább az USB-t használd.
(#) cupika97 válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Ott nincsen 5V. Az elolapon csakis az USB-n van 5V.
(#) Gabó hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Erre a kérdésre esetleg valaki tudna tippet mondani? Bővebben: Link
Ez a készülék az: Kenwood KRF-V8010D. Ez lemaradt annál a hsznél.
(#) Repvez válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Bocs csak nnagyon nem értek hozzá ezért ez az amatör kérdés,de akkor ha nincs ott 5v akkor mi hajtja meg a fülhallgatót ?
(#) cupika97 válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Ami kijon a hangkártyából jel. 5V-on kimenne egybol.
(#) pucuka válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
A fejhallgató kimeneten egyenfeszültség nem jön ki, az egyből tönkretenné a fejhallgatót.
A mikrofon bemeneten kijön ugyan valamiféle egyenfeszültség, de ez a mikrofon kapszula táplálására szolgál, és ez a mikrofon kimeneti tranzisztorának kollektora. Az az egyenfeszültség ennek a tranzisztornak az 1 - 5 kohmos kollektor ellenállásán keresztül "jön ki", ez ezért nemigen használható másra. Az is csak akkor jön ki, ha az alaplapon a jumpereket megfelelően állítottad be.
Az USB csatlakozó 5 V -ját használhatod, azt is csak kellő körültekintéssel. Ha a számítógépben akarod használni a LED -eket, akkor a gép tápjáról tudsz feszültséget levenni. Ha tápegységként akarod használni a gépet, inkább ne tedd, mert könnyen kárt tehetsz benne. Óccsóért lehet venni dugasztápokat, inkább azzal kísérletezz.
(#) Repvez válasza pucuka hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Köszi a dugasz táp alatt mit értesz? Mert gondoltam , hogy egy nokia töltöt is lehetne használnom , elvileg az is 5v-ot ad ki , Annál elvileg csak 2 vezeték van ? és melyik melyik?
Ezzel a metódussal az az egy bajom, hogy Egy kicsit messze van a hálózat és igy zavarna a használat közben, hogy feszül a vezeték.
Ezért akartam valami olyan megoldást ami közel van a géphez, vagy esetleg független minden vezetéktől. Jelenleg 2db AAA-s elemet használok hozzá, csak gondoltam, hogy megspórolnám a sulyt a fejemen ha nem kéne azt is ráfogatni illetve ha lemerül az elem akkor ne tudjam használni az eszközt .
(#) pucuka válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Például. De ahol a számítógép van, ott hálózat is van. (legfeljebb szükséged lesz egy elosztóra) Hogy melyik vezeték melyik? A felszerelés részének kell lennie egy multiméternek. Anélkül ebben a szakmában nem lehet boldogulni. Azzal meg lehet, meg kell tudni állapítani, hogy melyik melyik. Egyébként ha még eredeti a csatlakozója, akkor a nokia töltő DC csatlakozójának a külseje a negatív.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) gernerakos válasza Repvez hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Ha csak 5 volt kellene, érdemesebb az usb aljzatot használni. A jack aljzatokban nagyon minimális fszültség van, az csak kb a mikrofon meghajtására elég. Az usbről az 5 voltot a két szélső lából lehet levenni. Veszel vagy feláldozol valamilyen usb-s kábelt, szóval kettévágod, és kiméred melyik vezetékeken jön az 5v. Általában a piros a +, a fekete vagy kék a -, vagy GND. Remélem tudtam segíteni.
(#) kerdes10 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Üdv!
Valaki megtudná mondani hogy a 4017-es IC clock bemenetére hogyan tudnék egy 4 Mhz-es qvarcot illeszteni? Vagy csak ne555-tel lehet hajtani ezt az IC-t?
Adatlapon nem írnak semmit róla, a neten meg mindegyik kapcsolásban 555-öt használnak órajelnek...
Köszönöm a választ.
(#) A.Norbi hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok!Lehet,hogy picit off kerdes,de nem talaltam mas topikot.AMD S754-es hutot ra lehet buveszkedni AM3+ alaplapra?Egy oldalon azt irjak,hogy elvileg igen,de azert a ti velemenyetek is erdekelne.Koszi!
(#) pucuka válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 31, 2014 / 1
 
Kell készítened (pl. egy 4093 ic -ből) egy kvarc oszcillátort. Ennek a kimenetével hajthatod a 4017 IC-t.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) kadarist válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 31, 2014 / 1
 
Szia!
A 4 MHz kicsit sok lesz ennek a számlálónak, főleg kisebb tápfeszültség mellett. Órajel-generátor.
(#) gbiro72 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok! A kérdésem a következő: bluetooth stick-ből lehet- e bluetooth fejhallgatót készíteni hagyományos (vezetékes) fejhallgatóból?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) ttindian hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Aloha!

Lehet sorba kötni 2db 317-est , úgy hogy egyik fesz stab , a másik áram stabilizátor?
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Hello! Lehet. pld. De meglehetősen sok a veszteség a két soros szabályzón..
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
En ennél egyszerub megoldásra gondoltam , 317 potméterrel állítom a feszültséget , és egy 317 áram stab 300mA be állítva.

Csak 2 szóban légyszíves , milyen veszteségre gondolsz ?
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Minden stabilizátor be és kimenete között, minimális feszültség 2..3V szükséges. Ezen felül az áramszabályzó ellenálláson még 1,2V lesz. Ez 5,2..7,2V feszültség különbség a be és kimeneti oldal között.
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Valaki tud nekem PIC-be égetni Dunakeszi, Budapest környékén? PIC16F82A El tudom küldeni postán a PIC-ket, és a beleégetendőt pedig emailben.
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Értelek, köszönöm , csak 1 2 percig kell működjön .
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Bocsánat elírtam PIC16F84A-04–ről van szó!
(#) mikrokapcsolo válasza ttindian hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Csináld fordítva. Első 317 az áramkorlát, majd a második a feszültségszabályzó. Nekem így működik vagy egy éve az akku töltőm, amit havonta használok. A veszteség a bemenet és a kimenet közötti feszültségkülönbség, itt minimum 5-6V, ami az átfolyó áram függvényében hőként jelentkezik.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
(#) david10 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok,van egy olcso kinai zseblámpám,amibe jár 3x 1.5V-os elem(LR44).
Az elemek benne lemerültek,de én nem akarok ujat tenni bele,helyette USB-rol szeretném táplálni,ellenállást kell tegyek a led elé?
A választ előre is köszönöm!
(#) kenikl hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Sziasztok,

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, és egy kicsit továbbgondolni:
Szobanövény szárazság ellenőrző
A kérdésem az lenne, hogy a LED helyére vagy mellé milyen relét kellene betenni ami be tudna nekem kapcsolni egy 12V-os ablaktörlő motor szivattyúját? Vagy milyen módosítás kellene végezni az áramkörön? A szivattyút 12V-ról fogom meghajtani, de erről akár meghajthatom a kapcsolást is, csak akkor valahogy 1.5V-ot kellene csinálni belőle.

Az elképzelés úgy nézne ki hogy a kis elektronika teszi a dolgát és amikor a ledet villogtatná akkor behúzza a relét és a szivattyú egy tartályból megöntözi a virágot egy szórófejen keresztül. Az érzékelő rész a földlabda alján közepén lenne így mindig a legszárazabb részt figyelné. Természetesen a kódot némileg módosítani kell ehhez de azt valahogy megoldom.

Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   2376 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem