Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Nézegetve a különböző képtalálatokat, én arra jutottam, hogy azzal azt a szintet tudod beállítani, hogy mikor jelezzen a teljes feltöltést jelző led. Azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy áramerősséget vagy feszültséget figyel e.
Lehetséges. Kipróbálom. Köszönöm az ötleteket!
Sziasztok. Van egy BENQ M23-as videókamerám. Szukségem lenne hosszabb felvételeket készíteni, 4-5 órára gondolok. Egy a gond. Mikor toltore dugom, egybol kikapcsol és tolti az akkut. Az akku benne 3,7 V 1050mAh. Újjakat rendelni már nincs idom. Van egy Nokia toltom, az is 3,7 Voltos. Nem lehetne valahogy megoldani hogy toltse is az akkut, és tudjam is hasznalni egyszerre?
Sziasztok!
Autóban szeretném ellenőrizni a hűtőfolyadék hőmérséklet mérés és visszajelzés működésének helyességét. Régi autó, szóval egy egyszerű NTC-vel mér, a visszajelzés mutatós, analóg módon történik. A probléma az, hogy a mutató nem mozdul ki az alsó véghelyzetből. A visszajelzés ellenőrzésére olyan ötletem van, hogy potméterrel helyettesíteném az NTC-t, a probléma az, hogy nem tudom jól bekötni (vagy jól kötöm be és tényleg rossz a visszajelzés). Az NTC-ből két vezeték jön ki, az egyik a +5V (testhez képest), ezt kimértem, a másik talán maga a test kéne, hogy legyen. De valahogy mégsem az...van pár száz ohm közte és a test között. Lehet, hogy ez a pár száz ohm az NTC "hideg" ellenállása, és akkor ez lenne a jelvezeték? 2k-s potméterem van, utánanéztem az autóban használt NTC-nek, üzemi hőfokon 1k körül van az ellenállása. Aztán lehet mégsem olyan van benne. Mindenesetre ha valaki tudna segíteni nekem abban, hogy hogyan kell jól bekötni a potit, meg hogyan mérem meg az NTC ellenállását, azt nagyon megköszönném. Egy egyszerű kapcsolási rajz az nagyon remek lenne! Köszönöm a segítséget!
Üdv!
A hőmérő gomba testelése, az maga a háza, az 5V az referencia amit az NTC leoszt. Tehát a potmétert úgy kell bekötni, hogy az egyik szélső lábára menjen az 5V, a másikra pedig a test. A középső pedig a jelvezeték. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Azt szeretném megkérdezni, hogy a számitógépen az előlapi microfon és fülhallgató jack dugaszokról ha csak áramot akarok levenni akkor az lehetséges e és aha igen akkor egy szabványos Mobiltelefon fülhalgató vezetékét rádugva meily szinü vezetékeket kell ere felhasználnom. ÉS kell valami olyan plusz dolgot beletennem , hogy ne tudjam tönkretenni vele a gépet?
TEgát a fülhallgató és mikrofonokat levágnám a vezetékről és arra kötném rá az eszközöm és a jack dugóról táplálnám. 5V-t kellene nekem 3db led meghajtásához.
Ott nincsen 5V. Az elolapon csakis az USB-n van 5V.
Erre a kérdésre esetleg valaki tudna tippet mondani? Bővebben: Link
Ez a készülék az: Kenwood KRF-V8010D. Ez lemaradt annál a hsznél.
Bocs csak nnagyon nem értek hozzá ezért ez az amatör kérdés,de akkor ha nincs ott 5v akkor mi hajtja meg a fülhallgatót ?
Ami kijon a hangkártyából jel. 5V-on kimenne egybol.
A fejhallgató kimeneten egyenfeszültség nem jön ki, az egyből tönkretenné a fejhallgatót.
A mikrofon bemeneten kijön ugyan valamiféle egyenfeszültség, de ez a mikrofon kapszula táplálására szolgál, és ez a mikrofon kimeneti tranzisztorának kollektora. Az az egyenfeszültség ennek a tranzisztornak az 1 - 5 kohmos kollektor ellenállásán keresztül "jön ki", ez ezért nemigen használható másra. Az is csak akkor jön ki, ha az alaplapon a jumpereket megfelelően állítottad be. Az USB csatlakozó 5 V -ját használhatod, azt is csak kellő körültekintéssel. Ha a számítógépben akarod használni a LED -eket, akkor a gép tápjáról tudsz feszültséget levenni. Ha tápegységként akarod használni a gépet, inkább ne tedd, mert könnyen kárt tehetsz benne. Óccsóért lehet venni dugasztápokat, inkább azzal kísérletezz.
Köszi a dugasz táp alatt mit értesz? Mert gondoltam , hogy egy nokia töltöt is lehetne használnom , elvileg az is 5v-ot ad ki , Annál elvileg csak 2 vezeték van ? és melyik melyik?
Ezzel a metódussal az az egy bajom, hogy Egy kicsit messze van a hálózat és igy zavarna a használat közben, hogy feszül a vezeték. Ezért akartam valami olyan megoldást ami közel van a géphez, vagy esetleg független minden vezetéktől. Jelenleg 2db AAA-s elemet használok hozzá, csak gondoltam, hogy megspórolnám a sulyt a fejemen ha nem kéne azt is ráfogatni illetve ha lemerül az elem akkor ne tudjam használni az eszközt .
Például. De ahol a számítógép van, ott hálózat is van. (legfeljebb szükséged lesz egy elosztóra) Hogy melyik vezeték melyik? A felszerelés részének kell lennie egy multiméternek. Anélkül ebben a szakmában nem lehet boldogulni. Azzal meg lehet, meg kell tudni állapítani, hogy melyik melyik. Egyébként ha még eredeti a csatlakozója, akkor a nokia töltő DC csatlakozójának a külseje a negatív.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Ha csak 5 volt kellene, érdemesebb az usb aljzatot használni. A jack aljzatokban nagyon minimális fszültség van, az csak kb a mikrofon meghajtására elég. Az usbről az 5 voltot a két szélső lából lehet levenni. Veszel vagy feláldozol valamilyen usb-s kábelt, szóval kettévágod, és kiméred melyik vezetékeken jön az 5v. Általában a piros a +, a fekete vagy kék a -, vagy GND. Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
Valaki megtudná mondani hogy a 4017-es IC clock bemenetére hogyan tudnék egy 4 Mhz-es qvarcot illeszteni? Vagy csak ne555-tel lehet hajtani ezt az IC-t? Adatlapon nem írnak semmit róla, a neten meg mindegyik kapcsolásban 555-öt használnak órajelnek... Köszönöm a választ.
Sziasztok!Lehet,hogy picit off kerdes,de nem talaltam mas topikot.AMD S754-es hutot ra lehet buveszkedni AM3+ alaplapra?Egy oldalon azt irjak,hogy elvileg igen,de azert a ti velemenyetek is erdekelne.Koszi!
Kell készítened (pl. egy 4093 ic -ből) egy kvarc oszcillátort. Ennek a kimenetével hajthatod a 4017 IC-t.
Szia!
A 4 MHz kicsit sok lesz ennek a számlálónak, főleg kisebb tápfeszültség mellett. Órajel-generátor.
Sziasztok! A kérdésem a következő: bluetooth stick-ből lehet- e bluetooth fejhallgatót készíteni hagyományos (vezetékes) fejhallgatóból?
A válaszokat előre is köszönöm!
Aloha!
Lehet sorba kötni 2db 317-est , úgy hogy egyik fesz stab , a másik áram stabilizátor?
Hello! Lehet. pld. De meglehetősen sok a veszteség a két soros szabályzón..
En ennél egyszerub megoldásra gondoltam , 317 potméterrel állítom a feszültséget , és egy 317 áram stab 300mA be állítva.
Csak 2 szóban légyszíves , milyen veszteségre gondolsz ?
Minden stabilizátor be és kimenete között, minimális feszültség 2..3V szükséges. Ezen felül az áramszabályzó ellenálláson még 1,2V lesz. Ez 5,2..7,2V feszültség különbség a be és kimeneti oldal között.
Valaki tud nekem PIC-be égetni Dunakeszi, Budapest környékén? PIC16F82A El tudom küldeni postán a PIC-ket, és a beleégetendőt pedig emailben.
Értelek, köszönöm , csak 1 2 percig kell működjön .
Bocsánat elírtam PIC16F84A-04–ről van szó!
Csináld fordítva. Első 317 az áramkorlát, majd a második a feszültségszabályzó. Nekem így működik vagy egy éve az akku töltőm, amit havonta használok. A veszteség a bemenet és a kimenet közötti feszültségkülönbség, itt minimum 5-6V, ami az átfolyó áram függvényében hőként jelentkezik.
Sziasztok,van egy olcso kinai zseblámpám,amibe jár 3x 1.5V-os elem(LR44).
Az elemek benne lemerültek,de én nem akarok ujat tenni bele,helyette USB-rol szeretném táplálni,ellenállást kell tegyek a led elé? A választ előre is köszönöm!
Sziasztok,
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, és egy kicsit továbbgondolni: Szobanövény szárazság ellenőrző A kérdésem az lenne, hogy a LED helyére vagy mellé milyen relét kellene betenni ami be tudna nekem kapcsolni egy 12V-os ablaktörlő motor szivattyúját? Vagy milyen módosítás kellene végezni az áramkörön? A szivattyút 12V-ról fogom meghajtani, de erről akár meghajthatom a kapcsolást is, csak akkor valahogy 1.5V-ot kellene csinálni belőle. Az elképzelés úgy nézne ki hogy a kis elektronika teszi a dolgát és amikor a ledet villogtatná akkor behúzza a relét és a szivattyú egy tartályból megöntözi a virágot egy szórófejen keresztül. Az érzékelő rész a földlabda alján közepén lenne így mindig a legszárazabb részt figyelné. Természetesen a kódot némileg módosítani kell ehhez de azt valahogy megoldom. Köszönöm a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |