Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Csak nem anódfeszültséget késleltetett?
De, csak a katódsugár csőét. A nagy anódfeszültség miatt. Míg nincs eltérítés, a képernyő be is éghet.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy a csövek búrájában oldalt "kicsapódó" getterfoltok jelenléte utal-e valamilyen szinten a cső használt állapotára/elhasználódására? Van néhány kívülről újnak kinéző csövem, mindegyiken az üvegbúra belsejében az anódlemez réseinél getter csapódott ki. Nem tudom, hogy ez most azt jelenti-e hogy ezek a csövek elhasználtak, vagy ez teljesen normális, gyártási folyamat mellékterméke. Köszi a válaszokat!
Nem. Ez nem kicsapódás, gyárilag vannak benne. A keletkezett gázokat köti meg.
Ennek a cikknek az alján azt is megtudod, hogy mikor gyártották ezt a csövet. Lap alján van. Mikor beírod a kódot, utána le kell görgetni az oldalt, ott lesz a dátum(év, hó).Tungsram csövek életkora Ez az EF 80-as 1970 februári, amit fotóztál.
Leginkább méréssel lehet eldönteni, mennyire jó a cső.
Mérhetsz adott rácsfeszültség mellett anódáramot és megnézed egy katalógusban, hogy mennyire stimmel - a fűtés pontosságára figyelj. Ha kevés, lehet, hogy emisszióvesztett. Ha sok és alig változik a rácsfeszültség növelésével, nem csökken, akkor gázos. Rácsáramot is lehet mérni egy rácselőfeszültséggel sorba kötött 1 megás ellenállás mentén végzett feszültségméréssel és számolással. Vagy egyszerűen megnézed, hogy soros rácsellenállás mellett mekkora az anódáram és anélkül mennyi. Akkor jó a cső, ha kicsit változik az anódáram. A cső gázosodásával ugyanis nő a rácsáram is, ami a rácskörbe sorosan kötött ellenálláson nagy feszültségesést kelt és ezzel nagyon befolyásolja az anódáramot. Kis rácsáramnál a változás is kicsi lesz. Az anód résein át lehet kicsapódás, ami gyári (tömör), de van, amikor lehet látni, hogy füstszerű, szürke áttetsző - ez nem getter, hanem a katódból eredő bárium.. Na az az elhasználódás jele. Aztán ilyen jel még a getter szélének beszivárványosodása (megváltozik a getter összetétele és rétegek alakulnak ki benne), a getterben keletkezett lyukak, elvékonyodások. Esetleg a getter befeketedése, de nem egyenletesen (mert lehet néha feketés getterrel is találkozni), hanem foltosan. Ez jól mutatja az elhasználódást. A mellékelt képen látható elég jónak tűnik, ránézésre.
Szevasztok!
Új feladat: StV H-85-255/80 c39 baréter, de adatlapot nem találok hozzá, pedig guglitól, Frank's tubeig mindent bevetettem. A fejem fájdult csak meg. Tudom mit csinál, mennyi az annyi, de érdekelne egy gyári leírás, egzakt adatlap. Köszönöm: Kálmán
Jó, hogy nem vesztek már össze a csövemen...
Upsz. Dehogynekemadod?
Köszönöm!
Azt nem értem: jártam a Rádiómuseum oldalon is, és nem bírtam értelmet kicsikarni belőle. Komolyan: 2 órát sz..tam el a kereséssel, megfájdult a fejem csak. Még Argentin oldalon is találtam, de adatlap; az nix! Mondjuk érdekes a négy pontos ábra, a 3 lábhoz; de tudom mije,-hol van. Spec. erre csőre van szükségem; áramban, feszültségben pont megvan a helye. Nehéz munkával szereztem , meg nekem is nagyon tetszik! Bár komoly licitre van kilátás,és a mondás szerint: minden eladó a megfelelő árért; erre nem vonatkozik! A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
De igen találtál, mert az én csövem pont úgy néz ki, mint az ábra (csak 80 van a 60 helyén), és a nevüket 20 helyen megleltem, de aztán semmi. Köszi!
Biztos láttad már .
Egyébiránt én nem találok semmit... Szerintem UFo van a kezedben. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Német oldalakon is jártam, de ezt nem láttam. A csövet többen megnézték; biztos, hogy 80 van ráírva. Ezekkel a számokkal több helyen is megtaláltam (..../-60,-80,-150), de adatlapot, képet nem. Nem vagyok jó a keresésben (gépkezelésben), vagy csak pechem van.
Van. Az E84L ipari cső, hosszú élettartamú (10000 üzemórás), és a paraméterei jobban specifikáltak, kisebb tűrésűek.
Az E84L ugyanaz, csak "katonai" kivitelben.
Nem feltétlen. A polgári felhasználásuk is jelentős. Pl. műszerekben, vezetékes hírközlő rendszerekben.
Üdvözlök mindenkit. nekem is lenne kedvem APX- el foglalkozni,van is egy jópár db. de sajnos végcső kellene hozzájuk.Ha érdekelne valakit,tudnék adni APX alkatrészt, akár 4-8 ohmos KIMENŐT is vagy az alább keresett kijelző müszert is.Igen jó minőségü kimenőtrafókat tudok csinálni.Ha vlaki tudna nélkülözni cserébe végcsövket annakn örülnék,mert összesen 2 db van, abbólis az egyik legurult az asztalról és kifehéredett.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a csöveknek mekkora az élettartama? Pontosan egy GI-30-as csőnek .Hangfrekis felhasználás mellett?
1000 év
A katonai csövek 3-5000 óra köül vannak, nem? Az ha non-stop üzemet feltételezünk, akkor 210 nap körül van. Amúgy ha napi szinten 4-5 óra hallgatás mellett 5 év körül.
A normál elektroncsövek 1 - 5000 üzemórásak, az ipari csövek min. 10 000 üzemórásak, ezek közül válogatják a "katonai" csöveket, rezgésállóság, speciális klíma követelmények szerint.
De mikor hallgatsz 5 - 6 éven keresztül minden álló nap 4 - 5 órát teljes hangerőn műsort? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Pl 6N1PEV (katonai) Bővebben: Link
Több mint 5000 óra, de nem 10000 óra.... Na* jó, ha nem teljes hangerőn, akkor több sokkal. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Az európai (Valvo, Siemens, Telefunken, de a Tungsram is) gyártóknál így van. Az USA gyártóknál nem tudom, a szovjet gyártásúaknál meg minden lehetséges. De az adatlapokon sincs sehol feltüntetve, hogy "katonai", a bőséges adatokból (európai) , vagy épp a szűkszavú adatokból lehet következtetni, hogy a felhasználás nem polgári célú. De minden esetben a gyári adatlap a mérvadó.
Minden lehetőség, igény más és más. Összetenném a kezem, ha heti 5-6 óra lehetne, de persze nem háttérzene, hanem odafigyelős...Én is kiszámoltam, nálam mezei csövekkel is kiadja a 10 évet a kihordási idő. Már csak meg kell érnem.
Nekem háttérzene, nem odafigyelős.
Munka előtt reggel 1 óra, akkor nincs itthon senki, akkor azért hangerőn megy. Este 5-6-tól 9-9-ig szól. Hétvégén pedig mikor otthon vagyok, de télen van mikor reggeltől estig. Egy üzemóra számlálót kellene beletennem. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |