Fórum témák
» Több friss téma |
Teljes kudarc
Kicseréltem mind az 5 db 1K-s ellenállást 220ohmosokra, de nem akar így sem működni Mit lehet még vele kezdeni? elkezdtem méregetni... Nem tudom, hogy így kellene-e működni-e de az 1. gomra rákötöttem a mérőműszert 4,11V-ot mutat, mikor megnyomo, 0V-ot mutat majd szép lassan visszaáll 4,11V-ra Rátettem a 2-es kapcsolóra a műszert, 0V-ot mutatott, miután megnyomtam az 1-es kapcsolót akkor mutatott a műszer 3,7V-ot de folyamatosan csökkent Még mindig a 2-es kapcsolónál mérek, ha lenyomom az 1. kapcsolót, akkor látom a kettesen a 3,7V-ot, ha a 2-es kapcsolót is megnyomom akkor amíg nyomom addig 0V-ot mutat, utána pedig folytatja a csökkenést
Ellenőrizd le a tirisztorokat újra a korábban közölt próbakapcsolással,és a tranzisztorokat is!
Azt mondtad hogy veszel 100Ohm-os ellenállásokat is. Próbáld meg azokkal.
Legközelebb ha marok (jövő héten), akkor kimarom neked ezt a panelt és megépítem ahogy ígértem. Aztán feladom postán ha működik.
fúúú a 100 ohmos ellenállásokat nemvettem meg, teljesen kiment a fejemből (((
ha marni fogsz akkor nagyon megköszönném ha kimarnád, de egyelőre ne építsd még meg, mert elvileg egy kollégának is kell egy ilyen amit ő csinál meg, ugyanezt, elvileg a hétvégén össze is rakja... Majd fogom annak is az eredményét itt közölni, hogy neki sikerült-e működésre bírni... Nagyon remélem, hogy neki sikerülni fog, csak én bénázok valami nagyon nagyot :S
Még a tápfeszültségen is emelhetsz a próba idejére.
Fényképeket nem tudsz mutatni az áramkörről?
nem, elromlott a fényképező. esetleg a forrasztási oldalt betudom scannerelni, bár nem tudom mennyire lesz látható, de megpróbálom
okés, kipróbálok egy tápfesz emelést
Scan nem kell, köszi. Azzal csak öszekarcolod a scanneredet, de okosabbak nem leszünk tőle.
A tápfesz megemelésével próbálkozz inkább tényleg. Ma mekkora tápfeszről próbáltad?
5,1V most próbálom majd 7-ről
7V-ról sem működik...
7V-os tápfesznél...
2. kapcsolón mértem... lenyomtam az 1. kapcsolót akkor a 2. kapcsolónál 5,4V-ot mértem... Amikor megnyomtam a 2. kapcsolót is akkor már 3,6V-ról kezdett el lecsökkenni.... és lett egy észrevételem.... mikor már lecsökkent 0,7V-ra és rátettem az ujjam a kapcsoló egyik fémrészéhez (2-es kapcsoló és a tranzisztor közé) akkor 0,7V felugrott 2,8V-ra ha levettem a kezem akkor megint 0,7V és egyre csökkent ha visszatettem, akkor 2,8V maradt...
12V-ot ráadtam, de akkor ha bedugtam az adaptert a konektorban, már akkor összhúzott a relé, 9V-nál megint nem csinált semmit.
(a relé csak 6V-os)
A tranyók és tirisztorok láb vagy polaritáshelyesen lettek beültetve?
A fenti méréseknél mekkoravolt a tirisztorok munka (katód) ellenállása. Ha 6V-os a reléd akkor 6-7V-ra kellene a tápegységet beállítani. Az is elkégzelhető h nemelég stabil a dugasztápod. Vagy egy nagyobbteljesítményűvel (1.5Amperessel) kellene próbálkozni, vagy góliátellemekkel... Irtad h Idézet: . Ezt az E-C felcserélése is okozhatja! Ha a műszereden van tranyóvizsgáló-funkció, akkor azzal mind a polaritást, mind a kivezetéseket betudod azonosítani. „12V-ot ráadtam, de akkor ha bedugtam az adaptert a konektorban, már akkor összhúzott a relé,” Remélem még nemadtad fel!
"Remélem még nemadtad fel!"
Hát már nem nagyon foglalkozom vele, úgy érzem megtettem mindent amit tudtam de nem sikerült, amit mondtál, hogy felvannak-e cserélve... nincsenek, de felvoltak cserélve még az elején, de már nincsenek, (leellenőriztem, nem haltak meg) Van a műszeren tranzisztor mérő, bár még nem használtam, nem tudom, hogyan kell, de utánanézek neki (nem elektros vagyok, az elektronika csak egy hobbi, de nagyon szeretem ) Mostanában nagyon elvagyok havazva. Még arra sincs időm, hogy segítséget kérjek itt a fórumon, majd új topicot fogok nyitni egy témának, de még ezzel sem foglalkozom mert nem lenne rá időm... majd ha aktuális lesz Visszatérve... Egyre halványabb a fény az alagút végén :S de még picit lehet látni
Ha normális nyákon van akkor megoldható,hogy ránézzek valamikor a napokban. A többit priviben.
Mex megcsinálta!
Ezúton is nagyonszépen köszönöm neki!!! (fordítva voltak betéve mind a tirisztorok mind a tranzisztorok... ) Bár nem igazán értem mert minden variációban voltak már a végén :S) Szeretnék mindnekitől bocsánatot kérni, amiért ennyit bénáztam vele és az időtöket raboltam és köszönöm mindnkinek a kitartó segítségnyújtást!
Részemről nagyon szívesen! Örülök, hogy végre működik.
Azt elmondod, hogy most a működő példányban mekkora ellenállások vannak, mekkora a tápfeszültség és abba a panelba vannak-e ültetve az alkatrészek, aminek a tervét én adtam?
Igen, abba a panelbe vannak amit te csináltál, az utolsó módosítással, szóval a panel hibátlan
Az 1Kohmos ellenállások helyett 470ohmosokat tett bele mex és Ő a 100ľF-os kondi helyett javasolja a 47ľF-osat, mert azt írta, hogy a 100-assal kb 20másodpercig húz. A tápot, azt nem tudom, hogy hány V-ról üzemeltette, holnap találkozom vele, ha addig nem írná ide be, megkérdezem tőle.
Üdv. A tápfeszültséget az áramkör stabilizálatlan dugasztápról kapja. Igy az értékek változnak:üresjárásban 5.5V ezután fokozatosan csökken ahogy az egyes tirisztorfokozatok bekapcsolódnak. A relé meghúzása előtt 5V-ot lehet mérni,ami 4,7V-ig csökken meghúzás után. Az áramkör meghúzási idejét nagyban befolyásolja a két bc-ből kialakitott darlington fokozat áramerősitési tényezője. A jelen kapcsolásban a bázisáramot szolgáltató kondi értéke több mint elég,csökkenteni lehet->csökken a benntartási idő is. Gondolva az esetleges téli kültéri alkalmazásra a tirisztorok katódellenállását 470 ohm-ra választottam,igy üzembiztosan működik 0 fok alatt is,és mégsem folyik akkora gate áram aminek a töredékével is be lehetne kapcsolni a tirisztorokat. Ami a panelon elkövetett hibákat illeti: az összes tirisztor anód és katód kivezetése fel volt cserélve,ezenkivül a relét kapcsoló tranzisztor emitter-kollektorkivezetését kellett megcserélni. Az emlitett alkatrészeket 180 fokkal elforgatva működni kezdett a kapcsolás. A panelterv természetesen jó,még a relé beültetését kell megoldani. A tipikusan kezdők által elkövetett hibákat szerintem már mindenki megtapasztalta.... Legelső egytranzisztoros rádióvevőm élesztése sem sikerült elsőre,itt is a tranzisztort kellett megforditanom. Nade amig rá nem jöttem
Hmm.
Adtam egy 3D-s képet is. Direkt azért rendereltettem le, hogy 100%-ig egyértelmű legyen a beültetés. Ha a kép szerint lett volna beültetve akkor nincs ilyen probléma.
Végre egy JÓ-hír!
S ha a tririsztornak elég a 470R katótellenállás-is az csak jó!
Ilyen relém hegyre halomra van itthol csak 12V os ban:S
Nem tudom, hogy az alaktrészek kibírják-e a 12V tápot, de szerintem ha 12V-ot adsz rá akkor nem fog működni, mert a tirisztorok "begyulladnak"
Nemfog begyújtani... :no:
Ahoz (a pár oldallal ezelött jelzett típusokkal) legalább 200V fölé kell menni. Ugyanis enyit bírnak maximálísan a katalógusuk szerint. Ami gondot okozhat az a tirisztoron átfolyó áramerősség. Katalógus szerint MAX 500mA birnak. Ha a határadatokat nem lépjük át, addig semmi gond! De a tranyókat is ellenőrizni kell, h azok is tűréshatáron belül fognak-e dolgozni... Érdemes utánaszámolni! Viszont egyszerűen megoldható az, h akár 12V vagy 24V-os relét vezéreljen az eredeti kapcsolás! Idézet: „OC= open collector (tranzisztoros, nyitott kollektoros kimenet).”
S mellékelek egy példát az OC-s kapcsolásra...
sziasztok.megkerlek benneteket,hogy valaki segitsen rajtam...en is megepitettem a tirisztoros kodzarat de nem muxik.a trisztorok es tranzisztorok tuti helyesen vannak beultetve,a 2,2kohmos ellenallas helyett 2,7est hasznaltam(ilyen volt az uzletben)es a tirisztor tipusa Z0107MA(ilyet talaltam).Meresek soran azt tapasztaltam ,hogy nyitnak a tranyok es a G2 kapcsolot lenyomva a T1 is,de a G2-t elengedve a tirisztor nem marad nyitott allapotban.mi lehet az oka?
Helló!
Én ezt a kapcsolást kicsit módosítottam úgy, hogy PC-t lehessen vele kapcsolni (kapcsolás mellékelve), csak nem tudom, hogy működhet-e így... Szerintetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |