Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ráguglizol a nevére és megtudod, én is meghallgatnék egy ilyet.
Ennyire készséges lenne a cégvezető, hogy kiadjon egy gyártás tervet? A mai kapitalista világban fura ez nekem! Igaz nem tömegcikként akarom gyártani.
Eredeti hangszóró nagyon remek lenne, legfőképp, ha pénzem lenne rá. Jó ha az eredeti ár 10-20%-át rá tudom fordítani... De köszönöm a segítséget! #pteszta: exkluzív, innovatív... stb. Egy eddig új technológia, kíváncsi vagyok rá, tényleg jobb-e mint a hagyományos front szerelt dobozok.
Nekem nem tűnik akkora újdonságnak. de tény, hogy sok gyerekbetegsege van. Ennek ellenére borzasztó drága és valóban kevésbé ismert. viszont aki megveszi, az szeretni szokta. nem tudom így fejbol, hogy melyik doboz fogyott el végleg a három közül, talán a kettes, de ha vannak róla dokumentumok, akkor szerintem megkaphatod. Ne aggódj, nem akkora szám az eredeti hangszóró, a melykozep biztosan kínai.
Akkor ez is egy kicsit olyan sznob cucc? A V2-t 250 ezerért árúlta valaki egy fórumon. Bár abba lehet eredeti hangszóró van.
Gyerekbetegségeit illetőleg nincs ismeretem, mint ahogy komolyabb hangdobozok hangját illetőleg sem. Van egy általam kedvelt hangkép, ami ugye totál subjektív és fiziológiai dolog, és még a lehallgató tér... vagy szeretni tudom az adott környezetben, addot tulajdonságaimmal, vagy nem. Voltam már úgy egy Genius 5.1 rendszerrel, hogy amtecsoban még csak a hangját hallottam, magát a berendezést nem is láttam rögtön, de szerelem első hallásra. Otthon a 30 ezres cucc meg sehogy nem akart jól szólni. Nincsennek illuzióim e téren, főként a kíváncsiság hajt. Túl sokat nem akarok bele fektetni, max ha tetszik, fejlesztem a hangszórók cseréjével. Bár ez tudom nem ilyen egyszerű...
Az eredeti HD audio hangszórókra írtam, hogy kínai. A kosár ugyanaz, mint az SBX 13-nál. Még behatóbban nem foglalkoztam ezekkel, mert műszakilag sok szempontból kifogásolható, vagy inkább befejezetlen a terv, viszont maga az ötlet szerintem is jó. Ettől függetlenül szubjektíven lehet szép hangja (nekem is tetszik pl. Aretha Franklin a hibák ellenére).
Fehérváron sok ilyen eredeti dobozt lehetett kapni olcsó pénzért, hangváltóval, hangszóróval. Ugyanis a Videoton gyártotta bérmunkában a cuccot néhány évig. Aztán biztos túl drágák lettek. De a készlet egy része megmaradt. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Ó, micsoda infókat osztol meg velem!
Na mostmár juszt is utána kérdezek! Ha valóban e világi áron tudok dobozt venni, akkor az lesz, mert mire az anyagot, időt, munkát rászánom, nem biztos, hogy olcsóbban kijövök. Max az építés öröme vész el.
Beszerelheted a hangváltót. Vagy nem tudom.
Én mindent szívesen csinálok, csak a dobozt nem, azt nagyon utálom.
Én szeretek dobozt éoíteni. Főként is mert az egyik szakmám az asztalos. Építettem is már meg javítottam is fel egy keveset. Használtam kisideig, aztán vagy eladtam, vagy átalakítottam, vagy szétszedtem...
E témában otthonosabb vagyok, mint az elektrotechnikában (gyengeáramú). Kicsit rokon a hangszerépítésnek.
Egy ilyen tipusú hangszórót tudnak adni nekem 2015.02.20-kor rendelésre.
SAL típusú DT 6 Dómsugárzó ez már szerintem jó 2000 - 20000Hz-ig működik 100/50W-os. Azt mondták hogy nagyon jó hangszóró azt a 280FT-ost simán lenyomja. Csak picit későn fog érkezni.
Inkább rendelj a H2000-től két HG-t. Pár ezressel drágább, de legalább nem landol a kukában. Ha holnap megrendeled szerdán odaér.
A SAL olyan rossz hogy kukába való ?
Sajnos ez konkrétan igen.
Megkérdeztem, egész konkrétan, van még több VC1 fekete zongoralakkos, vagy VC7 fehér néhány darab.
(#) martin66789 Ezt inkább ne. A 280Ft-os kis sunyi szebben szól. Meg hangosabban. Ui. Nem a Wattokat kell nézni, főleg nem magashangszórónál. A HiFi célokra használt magasak többnyire 3-5-8W-os lengőcsévével készülnek ezek az 50-100W-os értékek, amiket ráírnak, csak 3-4000Hz fölött érvényesek, inkább arra utalnak, hogy mekkora terhelhetőségű hangsugárzóba építhető be. Az érzékenységük érdekesebb, azzal a magasaknál többet lehet nyerni. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Pedig már egyszer megjártam a magas hangszóróval, 100W-os 8Ohm-es dobozba 8Ohm-es kis wattal rendelkező magasat tettem és nem is volt nagy hangerőn halgatva pár óra alatt kinyírtam megéget a tekercse.
A HA20/1018-as saját hangszóróm is elkészült egész korrektre meg lett javítva, most az a kérdésem hogy ez a hangszóró egy Orion Rumba HS280-ban hogy szólna ? Van egy pár doboz hangszóró nélkül és arra gondoltam hogy még nincs kész a doboza addig beletenném, mennyire jó ötlet ez ? Most gondolkodok ha a Logitech-től megveszem a magasat az elég lesz bele elég kicsinek néz ki és ha megveszem akkor egy kétutas rendszer lenne belőle ? és a linkelt hangszóró az 2000Hz-től indul meg kb hány wattos mert nincs odaírva ? A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Idézet: „Pedig már egyszer megjártam a magas hangszóróval, 100W-os 8Ohm-es dobozba 8Ohm-es kis wattal rendelkező magasat tettem és nem is volt nagy hangerőn halgatva pár óra alatt kinyírtam megéget a tekercse.” Ha túlvezérelve van az erősítő, nem csoda. Ha a hangváltó sincs jól méretezve, akkor is előfordul. Én 1W-os ellenállást használok a magassal sorban, a magasra jutó teljesítmény negyede fűti az ellenállást, de, még csak nem is melegszik az ellenálás nyél hangerőn (50W)! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Nem. Mindennnek vannak hibái.
Beleteheted az Orion dobozba, egy próbát megér.
Jól látom hogy a membrán le lett festve?
A kis 50mm-es magas nagyjából 50W-nak felel meg a szokásos, egyéb hangszóróknál megadott adatokhoz viszonyítva. Nagyjából annyira terhelhető, mint egy 25mm-es dóm, amiből kifelejtették a ferrofluidot, ahogy a SÁL-nál szokás. Mechanikailag jobban bírja. Eleve van rajta egy szűrőkondenzátor, de talán kisebb soros kondival is használható. Majd rámérek. Gond inkább a HA20-szal lesz. De ha nem annyira sürgős neked, majd segítek a váltóban, ne aggódj.
Az Orion 28 literes doboza is jó. Kicsit kevésbé agresszív a mélytartomány, mint egy reflexben, de a térfogat megfelel. A SAL hangszórók többsége ugyan viszonylag olcsó, de a tapasztalatok szerint nem éri meg az árát.
Valamivel le lett kenve, mert javítás előtt még fehéres volt, így kaptam vissza furcsa szagú az biztos, de nem hiszem hogy festék lenne mert picit megmozgattam és akkor az már repedt volna, de ez nem . A hangjába semmi hiba nincsen 11W-os erősítővel fél hangerőn szép tisztán szól.
Én kísérletezgettem egy időben a kis Sonyval, felmerült az is magassugárzó gyanánt, de végül nem az került a dobozba amit építettem, változott a terv.
Viszont, annyit el tudok mondani, hogy alapból ( nekem legalábbis ) 1,5 µF-os kondenzátor volt rajta. Próbálgattam nagyobbal is, 2 µF soros kondi esetében viszont már úgy éreztem, hogy túl nagy. Az alsóbb frekvenciákon ( 3-5 kHz között ) kiemelt és torzított, ugyan viselni viselte a terhelést, de nem volt kellemes hallgatni. Az az 1,5-ös érték egész jó alapból sztem, csak vmi komolyabb kondit nem árt helyette kötni a helyére. Magasabb rend számításba vételéről annyit, hogy nekem 1,5 µF soros kondi és 470 uH párhuzamos tekercs kombinációjával, nagyon tetszett, bár egyeseknek bántó és túl éles lehet a hangja, de az biztos, hogy magasra megy, és relatíve nagy az érzékenysége, 330uH tekerccsel is jó, és úgy még jobban terhelhető. Bár, a kollégának a HA20-hoz biztosan nem passzolna, közülük hiányozna még egy harmadik út, nekem legalábbis biztosan hiányozna. Remélem, segítettem valakinek ezzel.
Magyarul nekem még kellene bele egy rendes közép is a HA20 meg csak mély lenne és így 3 utas lenne ?
Én nem tudom hogy miért de nekem maga a HA20 így váltó nélkül is jól szól, ma beletettem a HS280 dobozába magas meg közép nélkül, hallgattam vele pár zenét meg néztem egy filmet is és egész jó hangja van, rákapcsoltam a mély mellé a vett magasat is a tölcsérest egy tekercsel ( másik hangfalból) párhuzamosan és így is jó hangja volt film alatt viszont már nem tudom a zene címét amin a magas úgy szúrta fülemet hogy már ki akartam hajítani az ablakon. Szerintem a sony magasnál marad a választás.
Azért nem vagyok olyan béna váltótervezésben, mint a VT annakidején. Sztem megoldható a két út. Kompromisszumos lesz? Igen. De vállalható, és a HA20 képességeinek megfelelő.
Amit linkeltél magas hangszóró már nincsen a logitech-nél vagyis én nem találok olyat.
Igen levették a netről, mert az AutóBox ezzel fog készülni, és arra használják el (Sosem szólt még az AB1011 30kHz-ig). De két darabot még adnak neked, ha kéred szerintem.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
Megérdeklődöm.
Inkább megcsinálom neki a rendes dobozt mint beleteszem a HS280-ba. milyen fából ( lapból) érdemes dobozt csináltatni ( esetleg bútorlap, vastagság?)?
Ennyire megy az autóbox?
Szerintem sokan szeretik. Ha kalaptartóba kerül, egész szépen szól.
Kellene valami olcsó megoldás center hangsugárzónak a Tannoy-os dobozok közé (10 ohmos Tannoy, M1 dóm), ami kicsi.
Sony 607-tel dolgoztam TL dobozban, de nagyon rossz hatásfokkal dolgozott, nem volt terhelhető, de 8 centis létére, megdöbbentő basszusokat produkált. Volt szó valahol arról, hogy valamelyik Tannoy mélyközépből lehet szélessávút csinálni. Gondolom célszerű lenne hasonló hangszóró középre is. Melyik típus ez és kapható még?
13-as tannoyok, talán még van nálam pár darab. Megnézem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |