Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
Sziasztok! Először is Kellemes Ünnepeket mindenkinek!
Témánál maradva kérdezném, hogy beépíthető-e a B5 elejére a BC547-557 páros is? Feszültség miatt kérdezem, én nem tudom a rajzról ránézésre ezt megállapítani. Merthogy BC546 Toshibát nem tudok szerezni, ..bay-ről meg nem biztos, hogy olyat kapnék (tapasztalat). Viszont itthonról tudnék BC547-557-et venni. Érdekelne még a BD139 is, kiváltható-e BD137-tel? Feszültségem +-40 V.
Szia! A BC tranzisztorok gyakorlatilag a féltápfeszültséggel találkoznak, a BD pedig 2-2,5V-tal, tehát megfelelő helyettesítők.
Köszi a válasz infókat. Talán az 547-557-ből sikerül Philipset szerezni, de a Toshiba abból sem biztos... Kis BD-t meg szintén nem egyszerű NXP-t találni, de viszont van itthon 137-em. A végén csak megépítem ezt is...
Én ebayről rendeltem bc-ket, de bd-ket nem találok normálisat...
Freeshippingel lehet találni eredetiket nekem kemény 1200ft ba fály szóval nem vészes...
És találtál az ebay-esek között párosnak valót? Multival összeválogattad őket, vagy csak Toshiba-Philips pár és kész? Én végső esetben mindkettőt Philips-ből tenném, ha összevalókat tudnék majd mérni.
Nekem erről a feladatról a 2SA970 & 2SC2240 ugrik be, ami távol-keletről viszonylag olcsón beszerezhető, igaz még nem építettem B5-öt.
A 2SA970-et már én is használtam a 100 W-os Mosfetesben, az is nagyon ott van. Párban még sosem.
Philipseket és már párba válogatottakat így került az 5 pár ennyibe...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Kíváncsi lennék a csak Philips elejű B5 hangjára, mondjuk egy másik pároshoz képest, nem tudom, te cseréled már benne, vagy most építed?
Még csak most építem, de csak is minőségi és eredeti alkatrészekkel...
Újabb eladó. A képek alapján jónak tűnik de érdekelne a Ti véleményetek is.
Lassan lassan haladok a B5 mono blokkokkal Trafó zavarvédő palástok, doboz fényezés vagy porszórás és vastag fekete plexi előlapok hiányoznak "csak" és indulhat a zenélés!
Ajánlanék bele egy hangfal védelem/koppanás gátló kört is építeni.. Az ördög nem alszik..
Én annó a uPC 1237-es ic-s relés védelmet tettem bele, és nagyon elégedett vagyok vele már több mint másfél éve kb.. Nagyon alacsony DC-nél már lekapcsol, mind két irányból..
Közös dobozba is szerelheted. Ettől még marad a két oldal független, csak egy egységként tudod kezelni.
A trafó arányai alapján nehéz megítélni, de nem tűnik elég nagynak. Eszembe jutott még valami a trafóról. Nálam egy ilyen trafó van, amin mind a két csatornának van egy külön tekercspárja, amik egymástól galvanikusan teljesen függetlenek. Ezt így tekinthetjük hátránynak is meg előnynek is. Szerintem ez a jobb választás, mert így a nagyobb tarfóra kisebb a voltonkénti menetszám, ezért kisebb belső ellenállású trafótekercseket lehet elérni. Én a saját kivitelezésemet is duál-monónak tekintem, pedig a trafó primerje, és a védelem közös, minden más külön van. Így néz ki. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Nehezen indul be a B5-öd. Nálam az elsőre és találomra vásárolt tranyópáros van, amikkel még nem volt baj (napi használatban van közel 5 éve, sőt már házibuliztak is vele a gyerekek).
Esetleg a tranyók vizsgálgatása helyett rakd össze, és hallgasd meg. Mellékeltem egy fotót (nem a legjobb pedig igyekeztem) a nálam működő teljesítményelemekről.
Ugyan már! Éppen ideális hely van ott, ha jól emlékszem 2,54mm, de nem ez volt a kép lényege, hanem a félvezetők nálam használt típusai.
Valóban elég közel vannak a lábak..Ahogy látszik, még az aluból is lett reszelve..
Persze a lényeg hogy nem ér oda.. Korábban még a Conductor-nál én az ilyen kivitelezésnél húztam zsugorcsöveket a tranyók lábaira, a biztonság kedvéért.. Az én B5-ömben állítva vannak, így oda nem volt szükséges..
Köszönöm a tanácsot de a hang miatt egyenlőre nem kap védelmet az erősítő!
Este bele rendezgetem a két végfokot egy dobozba és teszek fel róla képet, kíváncsi vagyok a véleményedre! A trafók gyári Indel-ek, 200W-osak, oldalanként annak bőven elégnek kell lennie. Régóta figyelemmel kisérem a munkáidat és nagyon tetszenek
Hang miatt?? :O
A védelemnek nem sok köze van hozzá, tekintve hogy relé kapcsolja a hangszórókra a véget.. Azért javasoltam, mert sosem lehet tudni..Nem nagyon tetszene, ha a hangsugárzóim egy hiba miatt menne tönkre.. A biztosítékok aligha ovják meg, de te tudod.. A hangról pedig annyit hogy nekem kb két éve így működik, és még max hangerőn (üres járatban) sincs alapzaja, még ha a magashoz fülelek akkor sem.. Majd teszek fel képet nemsokára, hogy én hogy oldottam meg..
Bizony az a relé zavar engem Sajna most nincsen keretem "komoly" relékre de tervben van természetesen.
Ja, úgy már más a leányzó fekvése..
Én azt hiszem kb 800 Forintért vettem Omron relét bele, az egész védelem kb. olyan 1500 Forintos tétel volt összesen.. Nekem ennyit megért a biztonságosabb zenehallgatás..
Reszelve az aluból?! Mire gondolsz? Nincs ott semmilyen reszelés. A kép szerinti bal oldali tranyó alatt meg van az él sérülve (felütődés), de ezt se piszkáltam, csak a síkot állítottam helyre.
A 2,5mm-es távolság biztonságosan elegendő. Ettől nagyobbat értelmetlen hagyni. A meghajtók lábai egymáshoz képest már eleve közelebb vannak, hiszen a középpontjuk 2,54 mm. Feltevésem szerint az árnyék zavarja a szemeteket.
Akkor csak reszelésnek nézett ki...
Egyébként nem kötekedésből, de arra gondoltunk, ahol az MJL tranyók lábai hajolnak lefelé, ott aligha van 2,5mm..Persze így képről nehezebb megállapítani.. A lényeg hogy nem ér oda...
Á nekem nem 1500Ft-os tétel "sajnos" mert a hang útjába az én felfogásom szerint kizárólag speciális relé mehet így az ár inkább karcolja a 15.000Ft-ot, annyim meg nincs most erre.
Elgondolkodtam az egydobozos elrendezésen amit Alkotó javasolt (tudnám mire használni a felszabaduló dobozt) nektek mi a véleményetek melyik lenne a legjobb elrendezés szigorúan a hangminőséget alapul véve?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Kenyér csomagolópapírjára készítettem egy vázlatot. Esetleg ezt is mérlegeld.
A bordák lehetnek belül is ha az bármi okból jobban tetszene. |
Bejelentkezés
Hirdetés |