Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2463 / 3994
(#) vicsys válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Jogos! Lesz egy olyan epizód, amiben a dobozka is benne lesz!
(#) nedudgi válasza csabesz78 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Egy hangerőszabályzó potméter cseréje nem lehet olyan nagy ügy. Mit jelent az, hogy tönkrement?
(#) csabesz78 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Valószínűleg a grafit kopott le rólla, mert áthúz az áram, és leold a biztosíték.Műszerrel kimérte egy ismerősöm és más baját nem találta, viszont ilyen potit meg nem tudtam beszerezni sehol sem.
(#) dokidoki válasza csabesz78 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Értelmetlen amit írsz, kb. annyira, mintahogy a Jupiter egyik holdja is a földi környezet szennyezés okán olvad fel...
(#) kadarist válasza csabesz78 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Egy hangerőszabályzó potméternek semmi köze a biztosítékhoz, úgyhogy máshol keressétek a hibát.
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A hangerőszabályzón van a hálózati kapcsoló...
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Azt kötve hiszem, hogy lekopott "grafit" miatt áthúz egy hálózati kapcsoló akárhová is.
(#) csabesz78 hozzászólása Jan 3, 2015 /

OK. Csak még a kérdésemre nem kaptam választ: össze lehet kötni a két erősítőt?
(#) kendre256 válasza Feri_1 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Igen, az 18W-os teljesítményű. Ez is jó lesz.
(#) dokidoki válasza csabesz78 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Azt amelyiken az áthúzó áram miatt leold a biztosíték, azt javíttatni kellene, nem pedig kötni bárhová.
De valami bálamadzaggal összekötheted, abból nem lesz baj.
Ne vedd bántásnak az eddigieket Tőlem, mert nem annak szánom, de ennyi infó alapján, senki sem tud tanácsot adni érdemben.
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Amit biztosan tudunk, az az, hogy egy potméter rossz. A többi csak spekuláció, amit figyelmen kívül kell hagyni, hacsak valaki nem hisz a tündérmesékben.
(#) eSDi válasza csabesz78 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Üdv!

Szerintem használd a Sony-t (az még jobb paraméterekkel is rendelkezik), teljesen felesleges összekötögetni öket, mert a másik zárlatos és nem valószínű (inkább kizárt), hogy a potitól. A Sherwood-ot meg javíttasd meg egy hozzáértővel.
(#) csabesz78 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) Feri_1 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ezt is köszi!
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan pwm kapcsolásra lenne szükségem, ami egy 24V-os led táblát kapcsolgat. Rajzoltam egy kapcsolást egy neten talált rajzból, annyi módosítással, hogy a kimenetén a tarnyó helyett egy fet lesz, ami nem a 12V-ról, hanem a 24V-ról kapcsolja a kimenetet. Kérdésem, hogy működhet-e? Kb 3A lesz a tábla áramfelvétele, milyen fetet ajánlotok?
Előre is köszönöm.

24Vpwm.png

(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

BUZ 11 (HEStore link), viszonylag olcsó, a 12 V-os VGS miatt valószínűleg nagyon hűteni sem kell.
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszi. A kapcsolás többi része gondolom, akkor jó lesz.
(#) gernerakos hozzászólása Jan 3, 2015 /

Van egy pc ventim, aminek 3 kivezetése van. A táp, a GND, és egy sárga kábel. Ez mire jó?
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A sárga a fordulatszám visszacsatolás, azon a sebességgel arányos négyszögjel jön ki.
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Visszajelez a sárgán keresztül az alaplap felé a fordulatszámáról.
(#) gernerakos válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Gondolom akkor ebből tudja a gép, hogy megy-e a hűtés. Ha nem szertném használni, akkor csak hagyjam lógva, esetleg földeljem?
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Hagyd lógva, mert feszültségkimenetet nem érdemes földelni.
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Nem csak, hogy megy-e, hanem szabályozza is, ez a visszacsatolás. Ha csak azt akarod, hogy pörögjön, akkor a piros, feketét kösd be, a sárgát vágd le, ne földeld.
(#) gernerakos hozzászólása Jan 3, 2015 /

Köszönöm a segítséget és a gyors választ mindkettőtöknek, én is úgy gondoltam, hogy levágom.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Annyit hagy tegyek hozzá, hogy ez nem visszacsatolás, hanem csupán egy visszajelzés. A szabályzás az adott részt figyelő hőérzékelő jeléből történik.
(#) eSDi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Akár le is földelhetné, abból sem lenne probléma, mert Open Collector-os kimenet. De a legtisztább, ha lógva hagyja. A fordultszám szabályzását az alaplap végzi, ilyen venti esetén lineáris szabályzóval (ha tudja, de nem jellemző), 4 vezetékes esetében pedig közvetlenül PWM-el.
(#) k_h válasza vicsys hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ne haragudj, hogy beleszólok!
A terhelhetőségére lenék kíváncsi egy ilyen konverternek. Sajnos ez számomra nem derült ki a videóból, ami eléggé fontos dolog lenne szerintem.
Nemrégiben terveztem, építettem egy hasonló áramkört. 2,4V-ból csinál 12V-ot. És összehasonlítás képen érdekelne a téma. Amúgy jó.
(#) kadarist válasza k_h hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Sztia!
Itt vannak adatok róla: Bővebben: Link A típusa helyesen: XL6009.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) k_h válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszcsi! Amit én csináltam az valószínű valamivel gyengébb és nem szabályozható. Igazából a fémkeresőmhöz építettem, hogy ne kelljen 3-assával vásárolni a laposelemeket. Így majd elmegy tölthető cerka elemekkel majd. Még nem próbáltam meg élesbe csak műterheléssel
(#) Lacko12 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Szokványos 5x20-as üvegbiztosítékon áramerősség helyett olyan jelölés van hogy F1,6H.
A H az minek a jelölése?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel:
Albert László
Következő: »»   2463 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem