Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja, és még egy kérés, kérdés: el tudod-e magyarázni ebben az áramkörben a 4049-es IC szerepét?
A segítségével állítják elő a negatív segédfeszültséget
Ami ahhoz szükséges, hogy a - hőmérsékleti értékeket is tudjunk kimutatni úgy, hogy a 7107 lábaira - mV-ot kerülnek?
Még az előző kérdésemre is tudnál gyorsban válaszolni? Üdv!
Nem a negatív feszültség mérése miatt kell a negatív segédtáp, hanem, hogy egyáltalán, a 0 feszültséghez 0 kijelzés is tartozzon. A feszültség mérő áramkörben levő komparátornak negatív tápfeszültséget kell kapnia ahhoz, hogy a nulla szintet is érzékelni tudja.
A negatív feszültséget is a mérőáramkör pozitív szintnek érzékeli, mert előtte egy kapcsoló, vagy egy áramkör gondoskodik a polaritás váltásról, és ezt a tényt a kijelzőn jelzi. A Q1, és Q2 tranzisztorral készített differenciál erősítő méri a felső (két db egyforma) nR1 ellenálláson eső feszültséget, amit az igen nagy erősítésű A1 erősítővel visszacsatolnak a bemenetre. A visszacsatolás negatív, így az minden változás ellen hat. Ezzel stabilizálódik a differenciál erősítő árama, amit egy hőmérö diódán keresztül egy i jelű áramnyelőbe vezetnek. Ez ugyanolyan mint egy áramgenerátor, csak a feszültség forrása maga a differenciál erősítő. Az áramnyelőnek olyan tulajdonságai vannak, hogy a statikus ellenállása kicsi, a dinamikus viszont nagy, így a differenciál erősítő emitterében dinamikusan egy nagy ellenállás található, ezért a (második, további) negatív visszacsatolás is nagy, a tápfeszültség viszont nem sok esik rajta. (lásd a differenciál erősítők témakört) Ebből eredően ezen a dinamikus ellenálláson már a dióda áramával arányos, nagyon lineáris feszültség keletkezik, ami viszont a hőmérséklettel arányos. Ezért hívják precíziós szenzornak. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Sziasztok. Van nékem egy E-scooter márkájú elektromos rollerem, 2 éve kaptam roncs állapotban, megjavitottam, mentem vele kb 5 km-t, nem használtam. Most jött az ötlet hogy ugye 2 darab 12V 12A-es akku van benne. Töltője is megvan. Ehhez rendelnék íbélyről egy step down convertert, beállitanám 12V-ra, és táplálhatnám vele a routert, IP kamerát, egy régebbi laptopot, és az optika átalakítót. Szerintetek érdemes megcsinálnom?
Ha a két akkut párhuzamosan kötöd, akkor 12 V-os akksit kapsz, 24 Ah kapacitással. Csak az a kérdés, a töltő hogyan töltötte őket, sorosan-é avagy párhuzamosan.
Kérdés az is, hogy konkrétabban miért kell az akkus táplálás. Ugyanis Router + IP kamera + régebbi laptop + optikai átalakító (akár mi is ez) gyorsan meg fogja enni az akkukat, becslésem szerint kevesebb, mint egy nap alatt. A régebbi laptop biztos, hogy 12 V-ról üzemel?
A routert és társait csak akkor érdemes szünetmentesről járatni, ha az internetkapcsolat független a hálózati feszültségtől. Érdemesebb a világítást megoldani az akkumulátorról.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Sorosan voltak kötve.
Nedudgi: Ilyesmi az átalakitó . Igaz a laptop 16-18V korul van. Fontos lenne hogy tudjam nézni a kamerát, mikor nem vagyok itthon, és akkor is ha áramszünet lenne. A laptop pedig szedné fel. Erre már van szoftverem.
Internet akkor is van, amikor nincs hálózati áram?
Szevasztok,mindenkinek Boldog Új Évet!
Ismét van egy jó kérésem,(a nevemre hivatkozva)egy akkutöltőhöz (Ni-Mh)szereztem egy panelmüszert <TK 1212 ammeter>ehhez rajzolja le valaki a bekötést,fesz-t és áramot szeretnék egyszerre mérni!Előre is köszönöm!
Hello! Az optokapura semmi szükség nincs, nyugodtan kihagyhatod és az 1-3 láb helyét átkötöd..
Ha megtáplálom az átalakitót, és a routert akkor gondolom hogy van.
nedudgi kérdése szerintem arra vonatkozott, hogy a szolgáltató vajon tud-e internetet adni, amikor nincs hálózati áram (vagyis szünetmentesített-e vajon az internetszolgáltatása).
Eztet még nem próbáltam. Az én házamtól nézve balra egy város van, onnan van kihúzva az optikai szál. Nálunk is csak évente 1-2szer van áramkimaradás, de ilyenkor a városban gondolom van hálózati áram.
De ha net nincs akkor is jó lenne a kameráknak, és ha majd veszek egy NVR-t.
Sziasztok! a képen látható Videoton tápegység ,hogyan lehetne sima 40v -ra át alakitani?
Legyen szíves segíteni aki tud! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Sziasztok!azt szeretném kérdezni,hogy egy videton ra 63s rádiónak a trafóját hogyan tudnám átalakítani sima 40 v-ra a képen látható erősítőnek kellene
Most ugyan van kép, de légy szíves nézd meg az áramkör képét, nálad kinézhető?
Ahhoz az A osztályú erősítőhöz lényegesen erősebb transzformátor kell a terhelés állandó jelenléte miatt.
A részleteket javaslom a témájában megvitatni. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Valóban itt sem látni.a lényeg ,hogy 2x21v Ac van és kondi után 31 v + - egyen áram és egyszer 15v
Értem. És akkor egyből ahogy megkapja a tápot indul is a kapcsolás és lőn világosság? De akkor ilyen alapon a kapunak milyen szerepe is van? AMúgy köszi mindenkinek eddig is a segítséget.
Itt pillanatnyilag semmi. Akkor lenne értelme pld. ha az 555 és a Led-ek tápja valami más táp lenne, és nem szeretnéd, hogy a kettő között galvanikus kapcsolat legyen. Mert az optocsatolónak alapvető feladata ez..
értem. Akkor esetemben mivel ez egy fellelt adapter lesz ami kiadja magából a megfelelő teljesítményt értelmét is veszti. De amúgy akkor segít ki egy kicsit és légyszi emlékeztess vagy valaki hogy miből is számítom ki a szükséges teljesítményt is. Csak hogyha legközelebb esetleg valamiféle után építésre támadna kedvem, de valamit módosítanék, akkor mi lenne a kiszámítás.
Egy újabb bemutató videóm, egy jól használható precíz mérőeszközről. (Egy újabb kütyüvideó- ha így jobban tetszik)
Bővebben: Link
Ez valami új virágnyelv? Mert én nem érteni új matyar..
Semmi konkrétum nincs benne, és nem tudni mit is szeretnél számolni..
Tetszik! De jó lett volna látni, mit csinál egy kommunikációs jellel (1 wire, vagy spi, vagy bármi)!
Dobsz egy linket (akár priviben), hogy konkrétan melyik eladótól, melyik kütyüt vetted meg? köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |