Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2465 / 3985
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Ja, és még egy kérés, kérdés: el tudod-e magyarázni ebben az áramkörben a 4049-es IC szerepét?
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A segítségével állítják elő a negatív segédfeszültséget
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Ami ahhoz szükséges, hogy a - hőmérsékleti értékeket is tudjunk kimutatni úgy, hogy a 7107 lábaira - mV-ot kerülnek?
Még az előző kérdésemre is tudnál gyorsban válaszolni?
Üdv!
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2015 / 2

Nem a negatív feszültség mérése miatt kell a negatív segédtáp, hanem, hogy egyáltalán, a 0 feszültséghez 0 kijelzés is tartozzon. A feszültség mérő áramkörben levő komparátornak negatív tápfeszültséget kell kapnia ahhoz, hogy a nulla szintet is érzékelni tudja.
A negatív feszültséget is a mérőáramkör pozitív szintnek érzékeli, mert előtte egy kapcsoló, vagy egy áramkör gondoskodik a polaritás váltásról, és ezt a tényt a kijelzőn jelzi.
A Q1, és Q2 tranzisztorral készített differenciál erősítő méri a felső (két db egyforma) nR1 ellenálláson eső feszültséget, amit az igen nagy erősítésű A1 erősítővel visszacsatolnak a bemenetre. A visszacsatolás negatív, így az minden változás ellen hat. Ezzel stabilizálódik a differenciál erősítő árama, amit egy hőmérö diódán keresztül egy i jelű áramnyelőbe vezetnek. Ez ugyanolyan mint egy áramgenerátor, csak a feszültség forrása maga a differenciál erősítő. Az áramnyelőnek olyan tulajdonságai vannak, hogy a statikus ellenállása kicsi, a dinamikus viszont nagy, így a differenciál erősítő emitterében dinamikusan egy nagy ellenállás található, ezért a (második, további) negatív visszacsatolás is nagy, a tápfeszültség viszont nem sok esik rajta. (lásd a differenciál erősítők témakört) Ebből eredően ezen a dinamikus ellenálláson már a dióda áramával arányos, nagyon lineáris feszültség keletkezik, ami viszont a hőmérséklettel arányos.
Ezért hívják precíziós szenzornak.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) cupika97 hozzászólása Jan 4, 2015 /

Sziasztok. Van nékem egy E-scooter márkájú elektromos rollerem, 2 éve kaptam roncs állapotban, megjavitottam, mentem vele kb 5 km-t, nem használtam. Most jött az ötlet hogy ugye 2 darab 12V 12A-es akku van benne. Töltője is megvan. Ehhez rendelnék íbélyről egy step down convertert, beállitanám 12V-ra, és táplálhatnám vele a routert, IP kamerát, egy régebbi laptopot, és az optika átalakítót. Szerintetek érdemes megcsinálnom?
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Ha a két akkut párhuzamosan kötöd, akkor 12 V-os akksit kapsz, 24 Ah kapacitással. Csak az a kérdés, a töltő hogyan töltötte őket, sorosan-é avagy párhuzamosan.

Kérdés az is, hogy konkrétabban miért kell az akkus táplálás. Ugyanis Router + IP kamera + régebbi laptop + optikai átalakító (akár mi is ez) gyorsan meg fogja enni az akkukat, becslésem szerint kevesebb, mint egy nap alatt. A régebbi laptop biztos, hogy 12 V-ról üzemel?
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A routert és társait csak akkor érdemes szünetmentesről járatni, ha az internetkapcsolat független a hálózati feszültségtől. Érdemesebb a világítást megoldani az akkumulátorról.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) cupika97 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Sorosan voltak kötve.

Nedudgi: Ilyesmi az átalakitó . Igaz a laptop 16-18V korul van. Fontos lenne hogy tudjam nézni a kamerát, mikor nem vagyok itthon, és akkor is ha áramszünet lenne. A laptop pedig szedné fel. Erre már van szoftverem.
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Internet akkor is van, amikor nincs hálózati áram?
(#) Csupasz válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Köszi!
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Természetesen kötheted és stabil is..
(#) kezdomotoros hozzászólása Jan 4, 2015 /

Szevasztok,mindenkinek Boldog Új Évet!
Ismét van egy jó kérésem,(a nevemre hivatkozva)egy akkutöltőhöz (Ni-Mh)szereztem egy panelmüszert <TK 1212 ammeter>ehhez rajzolja le valaki a bekötést,fesz-t és áramot szeretnék
egyszerre mérni!Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza subway hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Hello! Az optokapura semmi szükség nincs, nyugodtan kihagyhatod és az 1-3 láb helyét átkötöd..
(#) cupika97 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Ha megtáplálom az átalakitót, és a routert akkor gondolom hogy van.
(#) kendre256 válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

nedudgi kérdése szerintem arra vonatkozott, hogy a szolgáltató vajon tud-e internetet adni, amikor nincs hálózati áram (vagyis szünetmentesített-e vajon az internetszolgáltatása).
(#) cupika97 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Eztet még nem próbáltam. Az én házamtól nézve balra egy város van, onnan van kihúzva az optikai szál. Nálunk is csak évente 1-2szer van áramkimaradás, de ilyenkor a városban gondolom van hálózati áram.
(#) cupika97 hozzászólása Jan 5, 2015 /

De ha net nincs akkor is jó lenne a kameráknak, és ha majd veszek egy NVR-t.
(#) aramis hozzászólása Jan 5, 2015 /

Sziasztok! a képen látható Videoton tápegység ,hogyan lehetne sima 40v -ra át alakitani?
Legyen szíves segíteni aki tud!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Szia! Nincs kép.
(#) aramis hozzászólása Jan 5, 2015 /

Sziasztok!azt szeretném kérdezni,hogy egy videton ra 63s rádiónak a trafóját hogyan tudnám átalakítani sima 40 v-ra a képen látható erősítőnek kellene
(#) BEMcorp válasza aramis hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Most ugyan van kép, de légy szíves nézd meg az áramkör képét, nálad kinézhető?
(#) reloop válasza aramis hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Ahhoz az A osztályú erősítőhöz lényegesen erősebb transzformátor kell a terhelés állandó jelenléte miatt.
A részleteket javaslom a témájában megvitatni.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) aramis válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Valóban itt sem látni.a lényeg ,hogy 2x21v Ac van és kondi után 31 v + - egyen áram és egyszer 15v
(#) subway válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Értem. És akkor egyből ahogy megkapja a tápot indul is a kapcsolás és lőn világosság? De akkor ilyen alapon a kapunak milyen szerepe is van? AMúgy köszi mindenkinek eddig is a segítséget.
(#) proli007 válasza subway hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Itt pillanatnyilag semmi. Akkor lenne értelme pld. ha az 555 és a Led-ek tápja valami más táp lenne, és nem szeretnéd, hogy a kettő között galvanikus kapcsolat legyen. Mert az optocsatolónak alapvető feladata ez..
(#) subway válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

értem. Akkor esetemben mivel ez egy fellelt adapter lesz ami kiadja magából a megfelelő teljesítményt értelmét is veszti. De amúgy akkor segít ki egy kicsit és légyszi emlékeztess vagy valaki hogy miből is számítom ki a szükséges teljesítményt is. Csak hogyha legközelebb esetleg valamiféle után építésre támadna kedvem, de valamit módosítanék, akkor mi lenne a kiszámítás.
(#) vicsys hozzászólása Jan 5, 2015 /

Egy újabb bemutató videóm, egy jól használható precíz mérőeszközről. (Egy újabb kütyüvideó- ha így jobban tetszik)
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza subway hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Ez valami új virágnyelv? Mert én nem érteni új matyar..
Semmi konkrétum nincs benne, és nem tudni mit is szeretnél számolni..
(#) qvasz2 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Tetszik! De jó lett volna látni, mit csinál egy kommunikációs jellel (1 wire, vagy spi, vagy bármi)!
Dobsz egy linket (akár priviben), hogy konkrétan melyik eladótól, melyik kütyüt vetted meg?
köszi
(#) vicsys válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Köszönöm a visszajelzést! Gondoltam rá, de 3-4 percbe belezsufizni mindent...
Következő: »»   2465 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem