Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Köszönöm a választ és a segítséget! -csak olyan bizonytalan voltam/vagyok, mert olyan kis vékonyak az ic lábai, és 25Amperhez már elvileg vezetékből is 2,5mm2 keresztmetszetű szükséges. De akkor elvileg elbírja, ez a lényeg. Még egyszer köszönöm a segítséget! Szia!
Szia!
Köszönöm a választ és a segítséget! -csak olyan bizonytalan voltam/vagyok, mert olyan kis vékonyak az ic lábai, és 25Amperhez már elvileg vezetékből is 2,5mm2 keresztmetszetű szükséges. De akkor elvileg elbírja, ez a lényeg. Még egyszer köszönöm a segítséget! Szia!
Apróhirdetés erre van!
-moderátor- A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Hali!
Biztos, hogy a 30W-os LED is 12V-os?
Szia!
Azért ezt a "folyamatos" 25-30A áramot át kellene még egyszer gondolni. Ez milyen áram? AC? DC? Effektív? Csúcs? Mert, ha pl. egy aszinkron motornak ekkora a folyamatos üzemi árama, akkor az csúcsban 3-5-szörös is lehet. ... és a hálózaton egyéb tranziesek is lehetnek, aminek a nagyságát csak tippelni lehet (vagy megmérni). A másik dolog: 30W-nál az IC 1W-ot disszipál. Nekem ez soknak tűnik hűtés nélkül.
Bocs
Idézet: Elírás. Természetesen "30A-nál" a helyes. „A másik dolog: 30W-nál az IC 1W-ot disszipál. Nekem ez soknak tűnik hűtés nélkül.” A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Valamit félreértelmezhettél, a mért áram 1,2mOhm "ellenálláson" keresztül folyik.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Igen biztos.
Hello! Nem egészen. Az Antenna Hungária szerint..
Nyíregyháza - AM 1251 kHz Mosonmagyaróvár - AM 1116 kHz Szombathely - AM 1251 kHz Miskolc - AM 1116 kHz És én a Sangean-al meg is tudom fogni itt Pakson, de rém gyenge mind két adó..
Sziasztok! Patkoláshoz szeretnék segítséget kérni. A csatolt képeken (a két kép 1 ellenállást leszámítva ugyan az) lévő kapcsolást szeretném megcsinálni, hogy elég áram legyen a rákapcsolt motoroknak (max 5-6A) és ne süljön meg a fesz szabályzó és a tranzisztor. A kérdésem az lenne mekkorának kell az ellenállást (ellenállásokat ha az 1. képet nézzük) megválasztani? Ha van rá mód egy kis magyarázatot is kérnék, hogy tudjam/lássam hogyan lehet levezetni, kiszámolni. Amennyi infót tudok azt ráteszem a képekre. Köszi előre is a segítséget!
Szia!
Az Ireg a stabkocka maximális árama, például 1A. A béta függ a kollektoráramtól, azért van több érték megadva. De Itt van egy erős 10A-es stabilizátor kiszámított értékekkel, ez szerintem jó lenne neked. Viszont a 18V-os bemenő feszültség nagyon nagy még a 9V-hoz is, így rengeteg energiát kell elfűtenie a szabályzónak a megfelelő kimeneti feszültség előállításához. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Szia!
Köszönöm a válaszod és a linket! Esetleg jobb (energiatakarékosabb) kapcsolást tudnál ajánlani? Nyilván szempont a lehető leghosszabb üzeidő mivel távirányítós hajóba lesz. Esetleg motorvezérlő IC jobb megoldás lehet? Pl:L 298 N ? Egyébként pwm is adott (atmega8 mikrokontroller van a panelen), ha olyan kapcsolást ajánlanál.
Ennél a lineáris szabályzónál az akkufeszültség csökkentése lenne a célravezető. Ha igazán takarékos megoldást szeretnél, akkor kapcsolóüzemű szabályzót építs. Példa.
Én itt szoktam nézni:Bővebben: Link. Itt nem írja hogy van, be sem fogtam még soha. De ezeket amiket emlegetsz, ezek gondolom csak kis teljesítményű (gondolom 1-2kW), mondhatni helyi adók. A Solti adóhoz képest biztosan kicsik.
Szia!
Az említett frekvenciák a Dankó rádióhoz tartoznak és nem a Petőfihez.
Fogalmam sincs mekkora az adó, de láthatóan a keleti és nyugati országhatárhoz van telepítve. Vagy a lefedettség javítás amiatt (Ami egyébként URH-n is szerintem pocsék..), vagy a külhoniak miatt.
Amúgy a Solt is egy gatyamadzagot sem ér, amióta a dinamikus teljesítmény csökkentést beépítették. Csodálom, hogy még egyáltalán működik, de gyanítom, hogy annak is csak a hadsereg és Paks lehet az oka, hogy még meg van. Amúgy az 1kHz-es áthangolás sikeres eredményeként, csendben elvonulhatnának valami csendes zug felé gondolkodni..
Lehet, de mit?
P=IxIxR= 30A x 30A x 0,0012Ohm = 1,08W. Hol a hiba?
OK. Csak azért kérdeztem, mert felajánlottam volna egy 30W-os LED meghajtót. Viszont ez 31-32V feszültséget ad a LED-eknek (3x10db LED sorban).
Miért nem vándorolnak át az elektron (többletek) az elem egyik végéről a földelt vezetőkre?
Trafónál mi történik amikor a szekunder egyik végét leföldelik ,így miért vándorolnak át az elektronok a másik végéről a föld felé ha a talaj nem számít vezetéknek a szekunder körben. Miért nem vándorolnak át a földre elektronok ha az előző elrendezést megváltoztatjuk és kihúzzuk a földből a szekunder egyik szálát .? Miért változtatja meg egy áramkör zárási állapotát egy olyan paraméter ami nem is része az áramkörnek?
Szia!
De miért tennék meg ezt a vándorlást? Kérem szépen-re?
Mert úgy tanultuk hogy a többlet töltés a kiegyenlítődés felé igyekszik .Fizika órán volt egy műszer amit ha feltöltöttél akkor a mutató kilengett aztán ha hozzáértél levándoroltak róla .
A villám is a földbe csap pedig az nem az áram köre. A szikrás öngyujtó is a földbe csap ha elszigetelten fogod akkor is. A wiki szerint az elemek egyik pólusán elektron többlet a másikon elektron hiány van tehát ha 0V hoz érinted át kéne vándorolniuk hogy a természet egyensúlya igaz legyen. Vagy nem?
Ha az elmozdítani kívánt töltés (elektron) helyére nem képes újabb elektronmennyiség odavándorolni, akkor nem fog áram kialakulni. Olyan, mint a víz, ha nem tud anyag (levegő, víz) bemenni a kivenni kívánt víz helyére, akkor az a vízmennyiség onnan nem fog kijönni.
Sejtettem hogy valami qvantum vákuumos dolog lehet . Tehát akkor a szekunder tekercs ha földelt akkor a földből szívja ki és tolja bele az áramot az egyik végén ezért lehet a másik végén x km re is áram a föld -fázis között?
Csak mert nekem egy nagyon kos ember ezt úgy akarta beadni hogy az áramkör a trafótelep és a x km re lévő tanya között a földön keresztül záródik. Vagyis úgy magyarázta hogy a becsavart égőnek az árama mintha csak vezetéken menne a föld alatt . De ez szerintem hülyeség,csak a veszteségek akkorák lennének hogy nem is égne a körte ezért kérdeztem meg. És az is eszembe jutott ha egy tóba áramot vezetsz az se vezeti km eken át hanem pár m után 0 a feszültség hiába akarnám vezetéknek használni a vizet.
Van olyan áramátviteli rendszer, ahol a föld ionos vezetőképességét használják ki, ott az egyik "vezeték" valóban a föld. De ott sem a földből jönnek az elektronok, hanem a távoli áramforrástól (transzformátor). A világ ezen részén viszont vezetékeken jön a villan, a földelésen nem szabad áramnak folynia, kivéve, ha meghibásodás miatt földzárlat alakul ki valamilyen berendezésben.
Nézz utána, mert a 30W-os LED-ek általában 32-36V közötti feszültségről mennek.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni DIN domino fejhallgató dugó bekötéshez. Átböngésztem az összes din bekötéssel kapcsolatos fórumot, de nem találtam választ. Egy régi Videoton erősítő fejhallgató kimenetéről lenne szó és egy sztereó fejhallgatót szeretnék rákötni a dugó megvan és így már próbáltam, de egyáltalán nem szólt. Kimérni nem tudtam, mert bármelyik két lábat mértem ugrált a volt mínuszból pluszba egyformán. Előre is köszi, ha valaki tud segíteni.
Szia!
Csatlakozó nélkül hallgass bele a kimenetbe, így megtudod, hogy melyik érintkezők között jön ki a zene.
Szia! Azt is próbáltam az öt lábból bármelyik kettőhöz érintettem a fülhallgatót mindig szólt a zene csak halkan.
Pillants rá az erősítőd kapcsolási rajzára és megtudod, hogy minek kell honnan kijönnie.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |