Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
El lehet metszegetni a fóliasávokat, és újrakötni a megfelelő lábra. Egy csatornát megpróbálnék, hogy megtapasztaljam kielégítő-e a feladathoz a szűrő működése.
A tápot vezetéken vinni elég snassz, néhány átkötéssel a panel bármely pontja elérhető, főleg ilyen rendkívül szellős elrendezésnél. Márkás gyári készüléknél is megesik, az átkötések száma összemérhető a beültetett alkatrészek számával és ennek ellenére szépen működik
Elnézést, de adminisztratív hiba történt... Rossz fájlt töltöttem fel ellenörzésre. Mellékletben szerepel a javított, még egyszer elnézést.
Hello! A 4022 a bekapcsolás pillanatában indián jelekkel közli, hogy a táp amit adtál neki nem olyan amilyet szeretett volna
Szerintem a 4022 lábára 6,2V kell itt meg 15 megy rá.
Ezenkívül a 4022 11 és 15 sincs összekötve, ellenben a 11-es lábára minek kell a dióda? A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Igazad van, már és is láttam, le is töröltem. Mert a negatív hálózatot néztem. De aki rajzolta a kapcsolást, is valami ilyenre készült, mert szerintem a diódák utáni 20/22k ellenállások is valami feszültség osztónak készültek volna. Mert így a 22k-ra nem sok szükség van. A Led(ek) meg így a 6,2V-ot terhelik, ami nem túl szép..
Sziasztok!
Nemrégiben tervbe vettem egy kísérleti, napkollektoros használati meleg víz ellátó rendszer építését. Ehhez szükségem lenne egy "hőkülönbség" kapcsolóra. A témában kutakodva itt a fórumon találtam egy számomra is egyszerűnek tűnő kapcsolást ami a Conrad által forgalmazott kapcsoló koppintása. De sajnos csak szkennelt rajz van a feltöltésben Ez számomra nagy és eleinte megoldhatatlan problémának tűnt ...... Aztán ráakadtam egy Layout nevű tervező programra is. Ilyesmivel eddig nem próbálkoztam de összeszedtem a bátorságomat és nekiveselkedtem a NYÁK tervezésnek. Kettő kemény nap és most úgy tűnik már alapfokon elbírok a programmal és a rajz is elkészült (kettő rajz is van, a másodikra stabkockát is raktam.....). Viszont mára már jojózik a szemem a monitortól és a sokszori ellenőrzés után sem tudom eldönteni, hogy van-e hiba a rajzban. Kérlek benneteket ha időtök engedi fussátok át a rajzot és véleményezzétek. Ha hibát találtok jelezzétek vagy akár ki is javíthatjátok. Valamint szívesen fogadok bármilyen javaslatot vagy építő szándékú hozzászólást is. Köszönöm!
Gondolom ez a nyákterv nem a végleges amely majd kimaratásra kerül, mert amint látom a makróból csak bele lett tervezve a relé, amely szerintem felesleges két áramkörösre megépíteni mivel nincs kiépítve csak egy áramkörre. Meg egyébiránt én már a meglévő alkatrészekkel tervezném a nyákot nem csak úgy belapátolva mindenfélét a makró listából, aztán meg pluszban utólagosan áttervezni.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Nekem is lenne egy kérdésem. Ez mit kapcsol 230V-os valamit vagy kis feszültségűt? Ha 230V-osat akkor ez a relé életvédelmi szempontból nem megfelelő! Az eredeti nyákterv is kicsit kusza mellőz minden ésszerűséget, kicsit átgondolva sokkal kisebb és szebbet lehetne csinálni.
Szia Orcika70! Igen, jó a felvetésed, valóban nem túl ideális a relé rajzolata de ez leginkább azért van mert nem találtam olyan mintát (makro) amilyet szerettem volna ráadásul újragondolva már arra is rájöttem, hogy ez a pici relé alkalmatlan a keringető szivattyúm kapcsolására ezért ez mindenképpen áttervezésre szorul. A többi alkatrész kötése szerinted rendben van?
Át lehet valahogy alakítani a kapcsolást hogy jó legyen? Kezdem unni hogy amit ki nézek kapcsolás mindig rossz Elméletileg szabályzott 12V-t kapna... Úgy lett szerkesztve a táp is.
Szia Kokozo! Teljesen jogos a felvetésed (bár időközben erre magamtól is rájöttem) és keringető szivattyú működtetésére valóban nem megfelelő a relé! Azt írod, hogy az eredeti terv is kusza és nemésszerű. Szerinted sokkal kisebbet és szebbet is lehetne készíteni. Sajnos ez egyenlőre meghaladja a képességeimet mert most tanulgatom a progi használatát és nem vagyok benne túl rutinos. Ha esetleg neked jobban megy és a Te tudásoddal ez nem túl időigényes esetleg nem próbálnád meg megrajzolni? Nagyon érdekelne, hogy a rutinosabbak mit tudnak kihozni belőle?
Szia !
Ha gondolod szívesen segítek van kész nyáktervem,megípítet kiprobált áramkör ! Ha érdekel felteszem (100x100mm és kompletten tápegységgel van ).........
Át lehet alakítani, újra kell rajzolni Ha a kapcsolási rajz jó akkor itt van az amilyenre én alakítottam. Nem a legszebb és lehetnek benne hibák, ezért megépítés előtt te is nézd át mert én is tévedhetek!
Hello!
Megrajzoltam relével én is csak itt már az átütési távolság rendben van.. Relé helyett inkább nullátmenetes ssr-t használnék, amit a relé helyére kell kötni.
Szia Nagyg282! Szívesen veszem a felajánlást
Nagyon köszönöm! Úgy látom Te nem most kezdted ...... Nekem a "gagyi" változatra kettő nap kellett Szóval még van mit tanulnom.
Ahogy tudtam kijavítottam a bemenetválasztó tervét. Mellékelek mindent ami van hozzá... Az eredeti beültetési rajzot, a kapcsolási rajzot meg a nyáktervet amit módosítottam. Ennél többet nem tudok csinálni... Az egész délutánom ráment hogy találjak/csináljak kapcsolási rajzot de semmi. A bemenetválasztó pedig szükséges az építményemhez. (Olyat ami nekem kellene itt az oldalon nem találtam.)
Berajzoltam hogy mi nem jó még mindig..
Ki kell vennem a D7-et és 11-15-öt össze kell kötnöm, azt értem. De amit kékkel berajzoltál azt nem igazán... Akkor a nyákterven és amiről próbáltam lemásolni van egy felesleges dióda?
Nálad a 4022 + ut-t kap és nem azt kellene, hanem ugyanazt amit a 4052.
Ahan... Akkor az 1k2-es ellenálláson keresztül mene a két IC 16-os lábára a +Ut...
Kapcsolási rajzon úgy van, de lehet hogy a kapcsolási rajz se jó ha ez a nyákterv volt mellette, meg kellene kérdezni ott ahonnan szedted hogy melyik a jó.
BSS elektronikáról szedtem, de itt láttam a fórumon hogy valaki megépítette... Masters_Of_Web volt az alany neve azt hiszem...
Többet nem szedek onnan semmit sem... Eddig minden amit ott találtam majdnem hogy hibás volt... Pedig ez tökéletes lenne, mert pont ezekre a funkciókra van szükségem amit ez a kapcsolás biztosítani tudna... A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Ezt láttad?
Bővebben: Link
Ezt nem... Valahogy nem kaptam róla értesítést...
Én miért nem tudok ilyen frankó nyákot tervezni? A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Hello!
- Én ebben is látok hibát. Az ominózus 22k ellenállások. Nálad most feszültségosztóként működnek. A kapcsoláson pedig kettő lezáró ellenállás, kettő pedig sorba van a 4022 bemenetével. (Osztó akkor lenne ésszerű, ha a 4022 +15V-ról jérna, és ez osztaná le a szintet a 4052 bemenetének.) Mivel a 6V-ról működik jelenleg az 4022 nincs értelme a soros ellenállásnak. De a feszültségosztó sem jó, mert így csak a fele logikai szintet vinné be. Lezáró ellenállás viszont kell a diódáknak. - A másik ami nem tetszik a kapcsolási rajz. Itt nincs a 4022-nek bekapcsoláskor Reset jele. Elvileg a számláló ott áll meg ahol akar. És ha egy nem használt kimenetén áll meg, nem fog szólni semmi, és jó sokat kell nyomkodni, hogy megszólaljon az első bement. A másolt nyákterven vannak erre utaló nyomok. Kondi, ellenállás, dióda, csak épp nem jól..
Akkor megállapodhatunk abban hogy ez a kapcsolási rajz is hibás
Hello !
Ime a tervek csak hobby célra !!!
Köszönöm! Kérlek annyit még árulj el, hogy R6 és a trafó között lévő három üres forrpont mire szolgál valamint Tr1, Tr2 és P1 értéke mennyi lehet?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |