Fórum témák
» Több friss téma |
Az is lehetséges, hogy plussz mínusz tartományú a Z jel vezérlése.
Pld. -5V tól +5V -ig, vagy hasonló tartomány. A szkópernyő utánvilágítási ideje hosszabb, mint a tévé képernyőé. Gyorsabb mozgóképeknél ha összemosódás van, ez az oka. Még világít az előző, miközben az új kép is virít. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Kipróbáltam, működik. Nullától öt voltig vezéreltem. 5V-nál már nem látszik az elektronsugár.
Már értem miért kell invertálni a videojelet...minnél nagyobb a feszültség, annál kisebb a fényerő. Köszönöm a segítséget
Szerbusztok!
Szeretnék segítséget kérni, időt és frekvenciát szeretnék mérni analóg szkóppal. Pontosan hogyan is kell? Mit kell leolvasni a képernyőröl és hogyan kell kiszámolni? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
Van egy kapcsolo amin kiválaszthatod a horizontális osztást, mondjuk 10 ms/div. Ha egy periodus 2 osztás akkor az 20 ms. Ebböl a frekvencia f=1/20=0,05 kHz=50 Hz.
Az osztás az a kocka avagy egy rovátka?
Itt 1V per osztásra van állítva az osztó, ezért a jel amplitúdója 6V.
Tehát a per DIV az a kocka. Akkor a mellékelt képen 2 X 0,2 ami 1/0,4 ami 2,5kHz
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Már értem és köszönöm a segítséget mindenkinek.
Üdv.
Sziasztok.
Ma volt itt a futár. Meghozta az oszcilloszkópot. TESLA BM556. Kishibásnak árulták azzal a hibával, hogy az egyik csatornának a vonala hullámzik. Nem igaz, mind a kettő csatorna jó. A potik, kapcsolók nem kontakthibásak. Most egyenlőre a használatáról olvasgatok. U.i.:Van egy jó funkciója ami nagyon tetszik, lásd a harmadik képen. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Hello!
Örülünk, hogy örülsz.. Minden normális szkópnak van raszter világítása, mert az vagy látszik vagy nem, a környezeti fénytől függően. ekkora fényt ne adj a csőre, mint a második képen. Azokat a papír matricákat meg vedd le róla nem való az egy oszcilloszkópra, és ahhoz sem méltó, aki használja. Aki szkópot használ, annak tudnia kell, hogy f=1/t. Ez a minimum..
Már leszedtem. Csak az a kép amit utána készítettem nem sikerült. Nincs akkora fényerőn, akkorán van kb. mint az első kép. Kaptam hozzá szondát is: BP7721, BP7722. Az egyik 1:1-hez, a másik 10:1-hez. Sajnos a B csatorna hibás, működik a függőleges eltérítés, de négyszögjel helyett mindenféle krix-kraxot rajzol. A másiknak nincs baja. Egy kérdés. A Z bemenet mire való? A hátlapon van egy BNC csatlakozó VSTUP Z felirattal. Ezt mihez kell használni?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Nagyon szép darab, jó vétel volt! Én is mindig minden szkópomat hibásan vettem. A kettő együtt nem volt összesen 20e. A nagyobbik darab (1555) az osztálytársamnál van szolgálatban jelenleg.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Köszönöm. 40€ volt plusz a futár.
A "Z" általában egy fénymodulációs bement. Ki lehet fényesíteni a sugarat egy sávban, vagy ellenkezőleg kioltani, ha pont valahol nem szeretnéd látni azt a részt, visszafutást. Esetleg rajzolni a képernyőre.
Normál használat esetén ritkán van szükség rá. Legfőképpen ha csatlakoztatnál valamilyen készüléket hozzá, akkor lenne hasznos. (pld. Wobbler) De ha jól emlékszem Pucuka írt róla ha visszaolvasol, megtalálod.
Köszönöm.
Még egy kérdésem volna. A cas/díl kapcsoló (jobb oldali nagy) X-Y állása az mire szolgál?
Köszönöm. Erről a lehetőségről tudtam, hogy lehet külsőleg vezérelni az X eltérítést, csak nem gondoltam, hogy ezen így oldották meg. Sajnos ezen ez nekem nem biztos hogy működni fog, mert a mellékelt képet látom, ha a B csatornán mérek 600mV-os négyszögjelet. Valami baja van annak a csatornának.
DC állásban is ilyen a négyszögjel képe?
Sajnos igen. De menjünk át a javítós témába, már írom is oda a hozzászólást.Bővebben: Link
Sziasztok!
Ismerkedek az első szkópommal. A mérőfej leharcolt, nincs rajta krokodil csipeszes vezeték. E helyett használhatom a műszer előlapján (a képen a bal alsó sarokban látható) található aljzatot?
Alacsonyfrekvenciás jelek mérésénél talán lehetne, de könnyen hamis jeleket lehet mérni.
Ha már úgyis leharcolt a mérőfejed, egy banándugós mérőzsinórból levágsz egy kb. 5 cm darabot, a levágott végét hosszabban megblankolod, és a mérőfej tövénél a fémrészre rátekered.
Köszönöm!
1. Akkor ez a "bal alsó" GND csatlakozó mire szolgál? 2. Telefon töltő jelét vizsgálom. A mérőfejet valamelyik pólusra csatlakoztatom. A GND vezetéket még nem csatlakoztattam, de egy jelalak az ernyőn megjelenik. Ez azért van, mert a ugyan ahhoz a hálózathoz van csatlakoztatva a töltő is és a szkóp is, ilyen esetben nem is kell használni a csipeszt? A csipeszt csak akkor kell használni, ha külön áramforrásról táplálom a vizsgálandó jelet adó áramkört?
A GND arra van amit a neve is mond. Földelés. Azaz itt hozod azonos potenciálra a szkop meg a mért berendezés földjét. Nagyobb frekvenciánál azonban sok szorás lehet, ezért oda mindenképpen a mérözsinor rövid földjét kell használni.
Szoval ezt a GND-t akkor lehet elönyösen használni, ha alacsonyfrekis, de nagyszintü jeleket ( pl. TTL) mérecsgélsz egy berendezés különbözö pontjain. Ilyenkor elég a mérözsinorral megérinteni az IC-k lábát a föld meg megy egy külön kábelen. Amikor bizonytalan a mérés, akkor kell csak a mérözsinor földjével bebizonyosodni a mérés helyességéröl. Ilyen töltöféleknél vigyázz, mert ki tudja hogyan van megoldva a hálozati leválasztás. A csipeszt mindenképpen a minusz polushoz kell kötni. Most valoszinü valamilyen belsö kapacitáson kap földet a szkopod. Pontosan ezek azok a dolgok amiröl oucuka meg én is beszélünk. Egy szkop földelés nélkül egész biztosan rossz jelet mutat. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
A mérőfejet csatlakoztatom bármelyik pólusra, a csatolt képet kapom.
Ha a gnd-t is csatlakoztatom, akkor pedig egy vízszintes vonalat. ???
Remélem tudod melyik jó. egyenáram képe a szkópon, egy vízszintes vonal.
Ne püföld az entert, kivettem 30 at! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
A GND-t mindenképpen csatlakoztatni kell. A legjobb lenne, ha a mérőfejről lehetne a testet (GND) csatlakoztatni a vizsgálandó áramkörre.
A mérőfejről kapta a testet.
Birkácska voltam, nem gondoltam, hogy ennyire stabil...
Ismerkedünk...
Egyen feszültséget kapcsolok a mérőfejre. Ha triggering level potit tekerem pár tized másodpercre felvillan az egyenes vonal, nem tudom beállítani, hogy folyamatosan lássam. Ha kihúzom a potit-->auto funkció, akkor megjelenik a vízszintes vonal. Ha ilyenkor leveszem a mérőfejet a mért pontról, akkor is ugyan ott marad a vonal, pedig én azt gondolnám, hogy el kéne tűnnie. Ha más feszültséget kapcsolok rá (3.3v-->5v) akkor is ugyanoda sétál a vonal. Ez miért van? A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |