Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   130 / 246
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Amit itt peterpan küldött, abban "Tension d'entrée maximale 400V créte", azaz maximális bemeneti feszültség 400V. Ezt kerested, ennyit lehet maximum a bemenetre adni.
Már 20-40V körül amúgy is 1/10 szondát használunk, gyakorlatilag a szonda max. feszültsége a határ.
(#) etm válasza peterpan hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Hali! Köszi a segítséget Nektek!!! Akkor ez azt jelenti,hogy 1:10-es szondával 400 Voltot nyugodtan mérhetek? Tehát direktbe 1:1-es szondával is mérhetnék 400 Voltot? Nem tenné tönkre a szkópot? De tudom, nem lehet direktbe ennyit mérni,mert nem fér el a kijelzőn,de ha mégis elférne,akkor rá lehetne vezetni a bemenetre 400 Voltot?
(#) sny válasza etm hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Ne akarj 400V-ot mérni. Az különben is p-p, azaz csúcstól-csúcsig érték.
(#) etm válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Hello! Adtam a szkópra jelet egy másik árnyékolt kábellal,és ugyanazt produkálja.Tehát nem szonda hiba okozza azt hogy eltünik a jel a kijelzőről. Szokott még olyant is csinálni,hogy egy másodpercre megjelenik a jel rendesen,majd elkezd vibrálni,és 2 periódus(impulzus) közé betesz picit halványabb fényerővel még 2 periódust. Olyan mint egy szellemkép.Ezt mi okozhatja?Kb. 3 hete vettem,ismerem a volt gazdáját. Ez szerintetek javítható,vagy többet ér vissza adni? Állítólag a kapcsolókat ki tisztította mielőtt eladta nekem. 2 hétig nem is volt vele gondom. Létezik,hogy szárad ki a kontakt spray amivel befúja? Ha egyáltalán befújta.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) fecameca válasza etm hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia, bár a kérdés inkább ide: való, az én szkópom egyszerű, mint egy faék, (RFT EO211) mégis van rajta 2 gomb , aminek szerepét inkább csak sejtem, mint tudom: 1: Auto, 2:TV. A TV állásban nincs a képernyőn semmi, vízszintes csík sem, amíg nincsen szinkronban. De ha beállt, akkor a kép szélén indul a periódus.
(#) etm válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Bocsánat! Úgy gondolom,hogy ha 2 percig ment gond nélkül a gép,és ugyanazt a jelet mértem,akkor 2 perc után is csak ugyanazt kellene mutatnia nem? Hogyha elfordítom a secundum kapcsolót,akkor nem szellemképeknek kell villognia, hanem több vagy kevesebb impulzust kell kirajzoljon attól függően hogy növeltem,vagy csökkentettem az időt. Tudomásom szerint,de lehet én nem jól tudom? A többi kapcsolóhoz nem nyúlt senki,mikor elkezdte ezt csinálni.
Itt az egyik hibajelenség:- vizszintes csík megvan, amikor jelet kap kb.2-5 mp-ig mutatja a jelet,majd eltünik minden,míg le nem veszem a jelről a szondát.Akkor vissza jön a vízszintes csík,és ha újra ráteszem ugyanezt csinálja.Holott folyamatosan mutatni kéne azt a jelet amit 5 mp-ig tudott .
A másik hiba jelenség az előbb említett szellemkép.
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Valószínűleg szinkronozási hiba van. Próbáld meg állítgatni a szinkron jel indítási szintjét, vagy ha lehet kapcsold AC -be, ha auto -ban nem megy. Az auto indítási szintjét csak bellül lehet (ha lehet) állítani.
(#) mateatek válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

TV indítás: Integrálótag indítása a képimpulzusra (0.1 ms)
AUTO: Benyomott AUTO nyomógomb esetén a szabadonfutó fűrészgenerátort átkapcsolja triggerelésre.
(#) Massawa válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

TV állásban van egy belsö video szinkron detektor, ami a TV jelböl leválasztja a V ill H szinkronjeleket és arra inditja a kitéritést. Csak TV jelek (PAL, SECAM stb.) vizsgálatára jo.
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Mint pucuka is mondja, a szinkronozás nem jó, de valószinüleg csak a beállítása nem passzol külső kezelőszervvel. Ez természetes, nem hiba, hogy a jelet a " Trig Level " potival lehet megállítani, hogy stabil jelalak legyen. Ugyanezt a poti kihúzva "auto" állás, amikor mindig van vonal, jel nélkül is. Benyomva valószínűleg "normal " állás, amikor csak jelalak triggerelésre van vonal.
Ha nem állítható meg a jel ezzel a potival amit írtam, akkor hiba.
Még kérdés, hogy milyen bonyolult a jelalak. Próbáld egyszerű, pld. négyszögjellel.
(#) mateatek válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

A szinkronerősítő kimenetére a TV gomb ráakaszt egy integráló tagot. A gépkönyv szerint is, és a kapcsolási rajt szerint is.
A gépkönyv szerint:
Idézet:
„"Ezáltal a kis amplitúdójú triggerjel is kényelmesen beállítható. A 200 ms - 100/µs tartományban a komparátor bemeneteire párhuzamosan rákapcsoljuk a C 2007 kondenzátort. Ezáltal levágjuk a nagyfrekvenciás zavarokat és növeljük az indítási stabilitást."”
(#) papus51 hozzászólása Feb 23, 2015 /

Tisztelt szkóp javításban járatos Urak!
Kacérkodok egy EMG1555-ös szkóp megvételével, mivel valamikor régen ilyen állt a műszer asztalomon és tudom, hogy egy jól használható analóg darab.
Az eladó szerint keveset volt használva és így a yaxley tárcsák kontaktosak, de egyébként működik.
Véleményt szeretnék kérni tőletek, hogy így látatlanban érdemes-e belemászni egy vételbe. Sajnos a távolság túl nagy az eladó és köztem ahhoz, hogy átugorjak kipróbálni.
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ha olcsón meg tudod szerezni, megjavítani csak meg tudod. Kicsit babrás, de nem nagy kunszt.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Kritikus pontja, hogy a bemeneten elektroncső van, ami elromlik, öregszik, talán a leggyengébb alkatrésze. Ennek pótlása lehet gond.
A két csatorna sugara középen legyen a pozíció poti kb. középhelyzetében, és bemelegedésre ne másszon el a fényvonal. Ha ez jó, akkor a bemeneti csövek jó eséllyel még jók.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

pucuka és nagym6!
Köszönöm a válaszokat.
(#) fater0827 hozzászólása Feb 25, 2015 /

Üdv mindenki !
Segítség !
Javítok egy szkópót , csöves triódás , kettős trióda anódjain elvileg azonos feszültségpotenciálon kell , hogy legyen . Persze minimális eltérés lehet a ks cső eltérítőlemezei miatt .! Szimmetrikus meghajtásra gondolok , fénypont középre .
Jól gondolom ?
Küsz előre is .
Üdv
(#) ferci válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Jól gondolod.
(#) ztsoft hozzászólása Feb 27, 2015 /

Sziasztok!

Adott egy Hameg 204-2-es szkóp, a következő hibával. A -12V-os tápon időnként 100 - 200mV-os tüskéket tapasztalok, volt már nagyobb is. Annyit sikerült ki deríteni, hogy a tüskék (ha folyamatosan jönnek) 50Hz-es jelek. Ezt a trigger line állásával teszteltem. Itt egy SFC2812EC stab IC van, szűrésnek két kondi (22nF, 10µF/35V). A 10µF teteje egy kicsit púpos, ahogy néztem a panelon a többi ilyen értékű kondi is ilyen. Ez most a stab IC, vagy a kondi hibája lehet? Vagy érdemes cserélni mindet?

Itthon egy GL7812 van, az adatlapja szerint mind a kettő 1.5A-es, ami eltérés van az a "Line regulation" és a "Load regulation" értékénél van (SFC: 240, 240mV; GL: 120, 120mV). Be tehetem a GL-t az SFC helyett?

Még annyi, hogy a kapcsolási rajzon a stab IC-nek 7812UC van feltüntetve.

Előre is köszönöm a választ.
(#) proli007 válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Hello! A leírásodból számomra az derül ki, hogy a puffer kondenzátor vagy kicsi, vagy kapacitás vesztett és az 50Hz "kilóg" a kimenetre. Már mint a brumm feszültség alja. De ha az 50Hz, akkor egyutas egyenirányítónak kel lenni előtte. A ki és bementi feszültség közötti különbséget kellene megvizsgálni, ami nem lehet kevesebb, mint 2V.
Amúgy a Line regulation értéke ha minél kisebb, annál jobb. De a bementi oldalon lévő kondit kell vizslatni, nem e kimeneti oldalét.
(#) ztsoft válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Egy kicsit pontatlan voltam. Az 50Hz-es jel nem folyamatosan van jelen, inkább ilyen tüske szerűen. Ép ez a gondom, hogy még a tigger-t is be indítja GND-re kapcsolt bemenet esetén is. Azért gondoltam a stab IC-re, hogy hibás. A stab IC bemenetén 0.1µF szűrés és 1000µF/25V puffer van, Graetz híddal. Ja és még amit az előbb kihagytam, hogy az előbbi mérést AC-ban mértem.

A Graetz után már nem lehet 50Hz. Mert az 100Hz-et "gyárt". Műszerrel nem lehet tüskéket mérni, arra való a szkóp. De egy stab IC 99,9% hogy nem szokott meghibásodni.
A bementi és kimenti egyen feszültséget kellene mérni, amit nem tettél meg. Váltóállásban pedig a pufferkondin a feszültséget. Mert abból lehet esetleg következtetni a szűretlenségre.
Amúgy pedig a szkópos mérés a mérvadó, más nem igen..

A be és kimeneti különbség 4V. A méréseket saját magán végeztem, mármint a szkóppal. Itt nem szűretlenségről van szó, mert nem folyamatosan van jelen a jel, hanem időnként. Az 50Hz-et onnan vettem, hogy a mérés közben a tigger-t át kapcsoltam "Line" állásba, és a háromszög alakú jel nem ment se jobbra, se balra.

Ami még hozzá tartozik, hogy mérő kábel nélkül, GND-re kapcsolt bemenetnél is látható a zavar jel a szkópon mind a két csatornán a bemeneti osztó állásától függetlenül. Ugyan ez a jel található a -12V-os tápon is.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015

A 4V csak átlag feszültség, vagy a brumm feszültség alsó pontja és a kimenti feszültség közötti különbség? Minden estre látni kellene a jelet. De én úgy gondolom, ez a stabi cserétől nem oldódik meg. Lehetne gerjedés is, a negatív stabik ebből a szempontból rosszabbak. De az nem igazán lehetne szinkronba a hálózati jelel. VAgy a jel valami hálózati zavarás, ami bekerül a szkóp áramkörébe. Még az is lehet, nem is a szkópból származik, vagy is nem benne képződik. Azt is érdemes vizsgálni..

A 4V csak átlag, mivel ingadozik, ezt egy DVM-el mértem a be és a kimenet között. Ez pozitív stab, fordított bekötéssel (GND az a kimenet, kimenet az a GND), hűtésről csillámmal elválasztva. Van egy videó ugyan ilyen szkópról, hasonló hibával, nagyjából a jel is meg egyezik Bővebben: Link. Csak nálam nem folyamatos, azaz van olyan idő is mikor rendesen működik (zavaró jel nélkül vízszintes vonal). Meg próbálok videót készíteni róla.
(#) ztsoft válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Csináltam videót a szkópról. Mivel a szkóp fejjel lefele van, így a felső (szkóp alja) vonal az egyes csatornáé GND bemenettel. A kettes csatorna a -12V tápon van, a bemenet: AC, 0.1V/DIV, az idő 1ms/DIV. És a videó: Bővebben: Link

Ez pedig tipikus szűretlenség. Azért változik, mert a hálózati feszültség is változik.
Az 1mV/Div nem volt túl szerencsés, mert pont nem látható a másik jel, hogy 10 vagy 20ms-onként van-e ez a hupli. (Egyébként a belinkelt videón is ez a hiba.)
Nézd meg az egyenirányító hidat, nem hibás-e. És cseréld már ki a pufferkondit.

Csináltam képeket mind a három stab előt, a következő beállításokkal: DC, 5V/DIV, 5ms/DIV. -12V, +5V, +12V.
Sajnos ilyen értékű kondi csak bontott van itthon (kérdéses az értéke, a műszerem csak 20µF-ig mér), de azért kicserélem.
(#) ztsoft válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Ki cseréltem a kondit, a -12V-os szkóp kép maradt ugyan olyan. A componens teszterrel néztem a kondit a szkópon, mind a kettőnek ugyan olyan a képe (az, hogy ez mennyire meg bízható, az kérdés). Majd rendelek bele újat. Kell ide alacsony ESR kondi?

A kérdésedre, hogy 10 vagy 20ms-onként van-e a hupli, a válasz 20ms.
(#) Ge Lee válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Szerintem nem a stab környékén lesz rossz kondi hanem valamelyik fokozatban a bemenet után valahol. Azokat nézd meg, nincs-e köztük olyan ami esetleg folyamatosan meleget kap valahonnét.
(#) proli007 válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Nagy nehezen jöttem rá, mit is látok. De ha igaz, a nullvonal középre volt állítva..
- A +12V minimuma 17V, tehát az bőven jó, a 12V-os stabinak.
- A +5V-nak kb. 8V a minimuma, ez is megfelelő lehet.
- A -12V nál viszont mivel ott is plusz-os stabi van, (kimenete a GND-n) tulajdonképpen a Stabi ki és bementi pontjai közötti látjuk.Aminek a minimuma kb. 1,5V. Ez viszont kevés és okot adhat arra, hogy a hálózati feszültség csökkenése esetén a brumm belógjon a kimenetbe.
(Hálózati feszültséget is meg kellet volna mérni, valamint a tápok trafó feszültségét is.)
- Az viszont érdekes, hogy azt írtad kétutas egyenirányító van, de a brumm meg 20ms. Vagy a szkóp nem kalibrált (egyszerű 50Hz megfigyelésével ellenőrizhető) vagy még is egyutas az egyenirányítás. Mert vagy alapból ilyen, vagy hibás az egyenirányító. De mindegyik?..
ui.
És el felejtettem írni, hogy a -12V hullámossága nagyobb is mint a +12V-é. Tehát szűretlenebb. Alacsony ESR-ü kondi viszont ide nem kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Következő: »»   130 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem