Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   644 / 1210
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Akkor részben nyitva van a FET, vagy ellőtted beforrasztás közben. A bal oldalon mit mérsz? 3.3V megvan?
(#) don_peter válasza usane hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

A 3v megvan termesztésen.
5v-ról 3v-ra jól dolgozik, de visszafelé nem.
Azon gondolkodom, hogy kicsit módosítok majd a 10K-os ellenállás értékén visszafelé.
Hátha javul a helyzet, vagy legrosszabb esetben növelem a feszültséget.
(#) Pali79 válasza cross51 hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Egyenlőre 628A-val pórbálnám, annak nincs hw SPI-je, de ez csak kísérlet lenne, aztán ha megtanultam kezelni az lcd-t, a végleges alkalmazásra majd nézek másikat.
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Ha az 5V és a 3V jó, és a FET is jó, és nincs a drain-re semmi sem rákapcsolva akkor tuti a source oldala a hibás. Az ellenállás változtatásával nem sokat érsz el, az csak felhúzó. Ha jól nézem az adatlapját ez a FET akkor nyit ha az Ugs nagyobb mint 1.3V. Mivel a gate fixen 3V-on van így a source nincs 3V-on, ha vezet. Ha ezt ahhoz a bizonyos kijelzőhöz készítetted akkor gondolom a source a PIC felől van a drain meg a kijelzőn. Ha meg a drainen lóg valami az is lejjebb húzhatja 5V-tól. Ha üresjáratban jó akkor segíthet a felhúzó ellenállás csökkentése.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
(#) jdani válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Kipróbáltam először mit cisnál egy gyűrűre tekert 3 menet, egy 1R ellenállás meg egy dióda. Megszűnt a gond. Kipróbáltam mti csinál magába csak egy 470µF 10µF meg egy soros tekerecs. (nem érszeltezem mit hova, jó helyen vannak), akkor is megszűnt a gond. Nade ha már benne vannak az elkók, elvér a ferrit gyűrű is. Igaz csak álló helyzetbe brüngettem, de szeirntem nem lesz hatással akkor se rá ha menet közbe fogok rajta majd menni
(#) csekesz9 hozzászólása Márc 11, 2015 /

Sziasztok!
Kicsit elakadtam. Bővebben: Link itt található .c-fileokat szeretném ráprogramozni egy pic16f870-re. Akárhogy erőlködöm, nem sikerül lefordítani a filét. (MPLAB 8.40 és pickit 3 programozó) Segítségeket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Szerintem fordítva van a tranzisztor és a védődióda nyitófeszültsége plusz 3,3V mérhető a másik oldalon. Cseréld meg a 3,3V-os és 5V-os oldalt!
(#) don_peter válasza Zsora hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Ezt természetesen megtettem és ugyan az..

usane : valami biztos van, de még nem jöttem rá mi.
8 csatornásra építettem, de mindegyiken ezt mérem, szóval az alkatrészek biztos jók.

Na igen... túl egyszerű lett volna.
Milyen feszültséget mérsz a tranzisztor három lábán, ha megkapja a 3,3V-os és 5V-os tápot, és a bemenetre ill. kimenetre nem kötsz semmit?

Na várjunk csak! Csupán a bemenetek felcserélése nem segít, ha a tranzisztor fordítva van, mivel akkor a gate 5V-ot kap, ami miatt a tranzisztor vezetni fog mindig.
(Van egy képed a bekötött panelről? Ha látom hogy mi hova megy és milyen polaritású, akkor talán találok valamit. Vakon nehéz hibát keresni. Plussz a feszültségek...)
Túl egyszerű ez a kapcsolás (3 alkatrész) hogy ekkora gondot okozzon.
(#) usane válasza Zsora hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Én is ezeket kérdeztem tőle

Természetesen van képem róla.
Sajnos most nincs lehetőségem ismét kimérni a feszültségeket.

5v-ról 3-ra jól működik.
3-ról 5-re már nem..

Töltöttem fel egy képet a nyáktervről is..

Nem a panelre voltam kíváncsi (mert azt ismerem), hanem a teljes bekötésre.
Bár már usane is feltette a kérdéseket, azért én is megkérdezem mégegyszer:
- Melyik oldalra kötötted az 5V-os részt? (KI/BE oldal, ahol a logo is van?)
- Terheletlenül is előjön a hiba, vagy csak ha valamit rákötsz (pl. LCD) az 5V-os kimenetre?
- Ha terheletlenül is gond van, akkor a FET-tel van gond. (Talán nem is az.)
- Ha csak terhelten jelentkezik a feszültségesés, akkor csökkentsd az 5V-os oldal felhúzó ellenállást! (Pl. 1kohm-ra. A pontos értéket a terhelésből lehet számolni.)
- A két oldal földje (test, 0V) össze van kötve?

Biztos azért nem olvastad, mert ezt korábban válaszoltam meg.
Mind két oldalon kipróbáltam az 5v-ot és a 3v-ot is egyaránt, tehát cserélgettem, hogy esetleg...
Ugyan az a helyzet, terhelve és terheletlenül is.

És igen, ez egy FET, ami jónak kell legyen mert csont újonnan vettem és nem egy darabnál hanem mind a 8nál ugyan az a gond.
Következő héten ismét előveszem és kimérem pontról pontra amit kértek, hogy tisztább képet kapjatok és megoldjuk a rejtélyt. Addig is köszi srácok, hogy foglalkoztok a dologgal.
(#) Isti69 hozzászólása Márc 12, 2015 /

Újabb kérdés PIC-eseknek! Lehetséges az I2C buszon, hogy a Masterrel ellenőrzöm az összes megadott Slave címhez tartozó eszközt, hogy tényleg csatlakozik-e a buszhoz? Pl.: 1 Master és 3 Slave PIC-em van összekapcsolva. A Master EEPROM-jában el van tárolva ez a 3 Slave cím. Mivel előfordul hogy ezeket teljesen lekapcsolják, majd vissza, ezért minden indulásnál szeretném ellenőrizni hogy mindegyik csatlakozik-e. Ha nem, akkor törölném azt a címet az EEPROM-ból. Első gondolatom, hogy mindegyik címre egymás után küldenék egy írás, és ha nem tudok írni bele, akkor azt törlöm. Szerintetek ez így jó, vagy valami egyszerűbb gondolat?
Előre is köszi!
(#) kissi válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Szia!
I2C kommunikációnál a címzés után van nyugtázás is ( Ack bit ! ), ha ez van, akkor van eszközöd, ha nincs, akkor ... !
(#) Isti69 hozzászólása Márc 12, 2015 /

Mondasz valamit Okés, köszi
(#) attika0011 hozzászólása Márc 12, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan problémám lenne hogy van egy univerzális távirányítóm de nincsenek hozzá papírok,franciából hoztam!.És Így nem tudom hogyan kell be programozni.Ki próbáltam egy csomó mindent amit a cikkekről olvastam,de semmi.:/ Szeretnék kérni segítséget!!
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Itt egy jó kis leírás.
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Ezt nem Isti69-nek szántad?
Itt egy kis magyar leírás is, bár ez elég soványka: Bővebben: Link.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Nem.... A szintillesztésről szól...
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Akkor viszont nem szóltam.
(#) orcika70 válasza attika0011 hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Itt nem fogsz választ kapni inkább itt kellene.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
(#) Pali79 hozzászólása Márc 12, 2015 /

Sziasztok!
Vásároltam egy 2,2"-os színes TFT kijelzőt ami ILI9341 driver-el, és SPI-vel ellátva. A vezérlő adatlapját letöltöttem, azt hiszem értem is, de mégsem akar működni. Nincs valakinek egy kommersz 16F típusra íródott demo progija ehhez, hogy lássam legalább, hogy működik?
(#) ativagyok válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Sziasztok!

Az adatlap melyik részéből tudom meg, hogy az adott PIC beépített D/A Converter-je milyen sebességre képes? Sajnos nem találtam erre való utalást, talán rossz helyen kerestem.
Pontosan meghatározott jelalakot kellene reprodukálnom.
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) Pali79 válasza ativagyok hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Melyik PIC?
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Igen, néztem már ezt a manuált.
Ezért is mertem megépíteni a korábban linkelt kapcsolást.
2.3-as bekezdés illetve a 2. ábrán látható felállást építettem meg.
Annyi változással, hogy nekem a Gate nincs közösítve, minden csatorna külön van.

Most nincs előttem a cucc, de mint jeleztem is az 5v-ról 3-ra történő illesztés megfelelően működik, mint ahogyan az ábra is mutatja, lejjebb pedig a grafikonok, de visszafelé ez már nem akar rendesen működni.
Így az 5v-os kijelzőt sem tudom a 3v-os PIC-ről hajtani, egyelőre.
Következő héten összerakom és mutatom a műszer adatait.
(#) ativagyok válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

12F1572
(#) Pali79 válasza ativagyok hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

121 és 263 oldal teteje.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Milyen típusú a MOS-FET?
Következő: »»   644 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem