Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   288 / 400
(#) gabripapa hozzászólása Márc 24, 2015 /

Sziasztok!
Van egy jól működő hangszóróvédő a meglevő (QUAD405) erősítőmben. Új erősítőt építek, amiben ugyanezt szeretném használni. Megpróbáltam rekonstruálni a kapcsolást a nyák alapján (mellékeltem). 24VAC-ről működik a régiben, az új trafómon a 4*36V mellett, azonban csak 12VAC kimenet van (zárójelben a rajzon).
Tudnátok segíteni, hogyan alakítsam a kapcsolást, hogy 12V-al is működjön? Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) Alkotó válasza gabripapa hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Esetleg Reloop védelme nem jöhet szóba, ami eleve 12V-ra van kitalálva (és még DC-t is figyel, ami elég fontos lenne).
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Szia! Ez csak egy koppanásgátló, a kimenetre jutó egyenfeszültségtől nem védi a hangszórót. Megér némi áldozatot még a legolcsóbb hangsugárzó védelme is.
A témáját keresd fel!
(#) lukacsp válasza gabripapa hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Szia!
D2 helyére ZPD7V5,
R1 helyére 560 Ohm
R2 helyére 10k...15k (nem muszáj változtatni de akkor a késleltetés nő bekapcsoláskor),
12V tekercsű relé, R5 értéke relé függő, ki kell kísérletezni, hogy a relére 12V körül jusson.

Viszont, ezt az áramkört nem nevezném hangszóróvédelemnek, mert ez csak egy koppanásgátló. A végfok hiba miatt a kimeneten megjelenő DC feszültség ellen nem véd, ami sokkal nagyobb veszedelmet jelent a hangszórók számára mint a be-ki kapcsoláskori tranziens. Javaslom egy összetett védelem alkalmazását pl.: Bővebben: Link, Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) gabripapa válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek. Igen, ez csak koppanásgátló, igaz. Igazatok van, megéri a védelem. Előszörre, egy igazán egyszerű áramkör megépítését terveztem megcsinálni. Skori védelmét néztem ki ezután megépíteni, bár ott kérdés, hogy duál mono elrendezés esetén, az egyik oldali tápról leszedett 48V okoz-e valami gondot/eltérést.
Jobb gondolatnak tűnik - hamár 12V rendelkezésemre áll -, reloop védelmét megépítenem. Köszönöm az ötleteket (azért kísérletképpen megpróbálkozom lukacsp változtatási javaslataival ).
(#) gabripapa válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Szia! Gondoltam, hamár belekezdtem és voltál olyan kedves leírni a változtatásokat, meg is építem a koppanásgátlót, az összetettebb áramköröket majd utána próbálom összerakni.
Most kinyit a tranzisztor, esik is 15,8V a relére, de csak félig húz be. 12V-os a relé. Közvetlenül a 15,9VDC re kötve a diódahídnál, még behúzza. Mi lehet a gond? Az R5-ön szinte semmi feszültség nem esik...
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Szia! Az érintkezések körül lesz valami gond, mert a mérések ellentmondásosak. Egy 12V-os relé 10Vdc-től vígan behúz. Mérd újra R5-öt testhez képest! A tranzisztor felőli végén pár tized volt szaturációs feszültség várható, másikon a tekercs-ellenállás és R5 által osztott feszültség.
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Szia! Hihetetlen, hogy mindig pontosan ráérzel a problémára! A relé volt bénán beforrasztva. Kevés, csak 6,85V esett rajta, Így R5-öt módosítottam 75V-ra. Köszönöm, most tökéletes.
Ha bármi adódik, legközelebb átviszem a "hangszóróvédelem" témába a gondjaimat.
(#) kissattila88 hozzászólása Ápr 2, 2015 /

A QUAD 405 INDUKTIVITÁS NÉLKÜL IS MŰKÖDIK?
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Működik úgy-ahogy , de miért kiabálsz?
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Bekapcsolva maradt a caps lock és akkor vettem észre amikor el küldtem a be jegyzést.
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Küldés után pár percig lehet még javítani a módosítás gombbal.
Amúgy miért merült fel az előbbi kérdés?
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Mert vettem egy építő kitett amiben nem voltak benn az induktivitások de feljebb meg találtam hogyan lehet csinálni.Bővebben: Link
(#) BiG_Lui-Gee válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Nekem át van itatva valamivel a tekercs, tehát merev az egész, bajt okoz ? Most olvastam a kép alján, hogy tilos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
(#) Alkotó válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Itt nem okoz bajt, mert eleve nagy az elvárt tűrés (6,9 uH +-20 %, 3 uH +- 5 %).
A lakkok megváltoztatják a tekercs körüli "tér" permeabilitását, ezért a tényleges induktivitás megváltozik. Viszont ha a tekercs "mozogni tud", akkor a geometriájának megváltozása is értékváltozást idéz elő, ezért esélyes lehet, hogy a lakkozás rögzítő képessége több előnyt jelent, mint az okozott értékváltozás.
(#) Pali79 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!
Van még ezer évvel ezelőttről 2db "Urbán" féle egységcsomagból összerakott panelem. Találtam egy trafót ami talán jó lenne hozzá, de a szekunder feszültsége 42 V ha minden igaz, ami ugyebár egyenirányítva és pufferelve igencsak átlépi a leírásokba megadott 50 V-ot. Szerintetek elviseli ezt a pluszt?
(#) Orbán József válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Nem lehet tudni...Milyenek a tranyóid a végén?
(#) Pali79 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

BD249C és BD242C

Hm... talán.
A trafón nem tudsz változtatni, gondolom 2x42V?

Igen 2×42V. Az a baj, hogy olyan toroid aminek ki van öntve a közepe gyantával, nem nagyon lehet szétszedni.

Esetleg alkatrészcsere a panelon?

Egy megoldás, kb. 10%-os csökkentésre, próbáld ki.
230/12V~40-50VA trafó szekunderét belekötött a toroid primerjébe. Attól függően, hogyan van bekötve, hozzáad, vagy levon a primer feszültségéből 12V-ot. Ha ez nem elég, ugyanígy 24V-os trafóval próba.
Akkor máris 50V=nál vagy és nyugodtabban alszol.
(#) Alkotó válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A megoldás akár működhet is, mint egy soros fojtó, de mégis van egy kicsi ellenérzésem. A bekötött kis trafó szekunderjére kerülő feszültség, nagyjából a soros tekercsek ellenállásainak arányától fog függni. Szerencsétlen esetben, akár a 12 V-os tekercsre juthat mondjuk 40 V, ami önmagában nem is lenne túl nagy baj, de ekkor a kis trafó eredeti primerjén már nagyon magas lesz a feszültség (kb. 750 V), olyan magas, ami már szigetelési és átütési kérdéseket vet fel.
(#) Orbán József válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Én nem fojtóként értem, hanem trafóként azt a trafót. Tehát megkapja a hálózatot, ami a szekunder oldalon 12(24)V-ot létesít, ezzel trükközök a bekötési iránnyal, hozzáadom, levonom ezt a feszt a toroid primerjénél. Nyilván le akarjuk, úgy bekötendő.
Elnézést, ha nem voltam körültekintő a leírásomba az imént.

Egy valamilyen kapcsolási rajzba le tudnád ezt nekem rajzolni, mert nem nagyon értem mit kellene, hova kötni.
(#) czibulak válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Valahogy így.
Tovább lehet variálni, ha akarod.

trafok.png

(#) kissattila88 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

10 mH tekercs az már nagy lenne? Ha 6.9 uH helyett azt raknék bele?
(#) czibulak válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Röviden: Nem.
Ha esetleg elírtad, és az első érték uH-ban értendő akkor esetleg megszólalhat, de nem tartom jó ötletnek próbálkozni vele.
Bővebben: Számold ki mennyi 6,9uH 20%-a, majd add hozzá 6,9uH-hoz, ha az eredmény kevesebb mint 10mH akkor ne próbáld meg helyettesíteni. (Az eredmény 8,28uH. Te egy 1449-szer akkora induktivitást akartál beszerelni, az kicsit nagy kölönbség).
(#) Tiggey válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

BD249c-t Cserélném 2SC5200-ra, és BD242-t MJE15031-re.
(#) kissattila88 válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Köszönöm a vàlaszod! Át gondoltam én is erre a következtetésre jutottam hogy túl nagy. Meg az lenne a kérdésem hogy 34 voltról működne e? A leírasában azt írjak hogy 30v-ról is működik.
(#) czibulak válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Gond nélkül, de ha van a védelmet hozzá kell igazítani a tápfeszültséghez.
Következő: »»   288 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem