Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 328
(#) BI-AMP hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Sziasztok!
Van egy kétcellás Li-Ion akku pakkom, ehhez szeretnék készíteni egy töltőt. Csináltam egy rajzot szerintetek működőképes valamelyik a három közül?
A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015

vázlat.jpg

(#) KTobi válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Egyedül az utolsó, ha a két táp galvanikusan leválasztott. (Nem lehet két USB port ugyanazon gépnek, egyik kötelezően kihúzott töltőjű laptop)
(#) BI-AMP válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Értem kösz! És két telefon töltővel meg lehet oldani a táplálást?
(#) BI-AMP válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

És még hogyan tudnék bele kalibrálni egy led-et ami jelzi amikor töltődik?
(#) KTobi válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Régi trafós (nehéz) töltővel.
(#) BI-AMP válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Igen. Két databb régi nokiatöltő
(#) mikrofarad válasza kormika hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Csak még egy kérdés: Az nem baj, hogy én egy 240mAh-s akksit szeretnék vele tölteni? Mert ez azt írja, hogy 1A és az szerintem egy kicsit sok.
(#) nedudgi válasza mikrofarad hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

A töltőáramot be kell állítani, ha kisebb akkut szeretnél tölteni.
Nagyobbra kell cserélni az Rprog ellenállást. 24mA áramhoz például 50kOhm ellenállás kell.
Adatlap forrás.
(#) mikrofarad válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Értem, köszönöm. (Ezt az akkut 130mA-rel tölthetem, ugye? - Csak a töltés ideje miatt kérdezem.)

Ha azt a TP4056 töltőt használod, akkor az idővel nem nagyon kell foglalkozni. Egy lítiumos akku körülbelül 500 teljes ciklusra van "hitelesítve. Teljes feltöltés után a kék LED (ha olyan van a modulon) világít.
Nem látom jól, milyen akku van a kezedben. Tudom, az én hiányosságom.

Az idő nekem számítana, szeretném, ha hamar kész lenne. Az akku típusát pedig már leírtam: 240mAh, RC helikopterbe való.

Akkor 0,5C (akár 1C is) bőven megengedhető, ez két órás töltést jelent. Ha az idő számít, akkor akár több akkut is beszerezhetsz, és forgatod. A töltő áramkör sem egy ökör ára.

Rendben, köszönöm.
(#) kovacs gabor daniel válasza elektronika95 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Nem tehetek kapcsolót, mert a fogyasztónak ilyen nyomógot kellett tegyek. Az a lényeg, hogy ugyanarról a szálról kell töltsem és használjam az akkut, de ez a diódás megoldás nem vált be
(#) Kovidivi válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Azért, mert a diódán 0.6V esik. Kösd direktben a töltőt a cellára, a fogyasztót meg a kapcsolón keresztül kösd be. Így mindig lesz töltésed, a kapcsoló állásától függetlenül, viszont a fogyasztó is be tud majd kapcsolni, ha kell. Ezt akartad egyáltalán, mert egyáltalán nem tiszta, hogy mi a célod ezzel?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Sziasztok. Egy bolti akkus lámpát szeretnék átalakítani egy kicsit, mert nem kapható hozzá való akku már. Ez egy izzós lámpa, amiben 2 db 1,2Vos akku volt. Szétszedtem a "töltőjét" ami a lehető legprimitívebb dolog. Kb egyetlen ellenállás ami szabályoz, ez 220Kohm-os. Namost azt szeretném én, hogy ne 2,4V legyen az akku töltése hanem 4,2V. Az ellenállás cseréjével tudom ezt megoldani? Természetesen más akkut szánok bele.
(#) nedudgi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Ha lítiumos akkut szánsz bele, akkor nagy pukk lehet a vége...
Figyelni kellene a töltési végfeszültséget, az meg így nem megy. Céláramkör (MCP7383x, TP4056 stb.) kell bele, de azoknak legfeljebb 5,5-6V adható.
(#) maszek0005 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Ha jól megnézed a nyáklapot, látsz rajta egy nagy kék kondenzátort, sorosan kötve a tápcsatlakozó egyik ága valamint a diódákból kialakított Graetz híd egyik táppontja között. Rajta keresztül esik a töltéshez szükséges feszültség. Az ellenállás csak a töltőáramot korlátozza. Cserére szorulhat a kondi, 630V- os vagy nagyobb feszültségtűrésű kell ide, meg az ellenállás. DE NYOMATÉKOSAN FELHÍVOM A FIGYELMEDET, HOGY EZ A FAJTA TÖLTŐ BUHERÁLÁSA BALESETVESZÉLYES,SŐT ÚGY FOGALMAZNÉK, HOGY ÉLETVESZÉLYES!!!! Én inkább egy másik töltőt gyártanék hozzá, és nem kísérleteznék vele. ( Tapasztalat: : ) Tisztelettel: Jani
(#) peter1995 válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Akkor mit tudtok ajánlani ami kis helyen elfér és megfelel egy 3,7V-os cella töltéséhez. Trafó sajnos nem fér be.
(#) Kovidivi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Szia.
Ebből a nyákból csak a biztosítékot tartsd meg, a többit vágd ki a szemétbe. Vegyél,vagy szerezz egy 5V-os tápegységet, egy rendes töltőáramkört (gondolom Lithium Ion cellához kell, Ebay-en gombért kapsz párat), és így töltsd a cellát. Amit látok, az csak a életveszély.
Szerk: régi telefontöltő pl. tökéletes erre a maga 5V 500mA-ével. Én is ilyeneket használok, ahova csak tudom. Ezek gyári töltők, rendesen meg vannak csinálva, áramkorlát, megfelelő távolságok a primer és szek. között, megbízhatóak! Mások kidobják, én gyűjtöm az ilyet.
(#) maszek0005 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Én egy hasonló lámpa töltőt, egy kiszuperált telefontöltőből készítettem.

Nincs a háznál egy telefontöltő?
Kész töltőáramkört egy százasért kaphatsz. A mostani "áramkör" kukába való, pontosabban az elektronikai hulladékok közé.
(#) maszek0005 hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Kovidivi
(#) peter1995 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Hát nem telefon töltő, de van egy áramköröm aminek a végén régen egy USB csati volt, ugyhogy az 5V az megvan.
(#) maszek0005 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 1 /

Akkor már csak egy áramgenerátor kell egy stabkockából, megy egy pár forintos alkatrész. Rajzot meg leírást, ha visszaolvasol egy pár oldalt, akkor találsz rengeteget.
(#) nedudgi válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Nem áramgenerátor. LiIon akkuról van szó!

Említettem az MCP73valamit, vagy TP4056 IC-t. LiIon töltő néven keresheted.
(#) peter1995 válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Rendben, köszönöm

NEM!!! Áramgenerátorral csak akkor tölthetsz lítiumos akkut, ha figyeled a cella feszültségét.
(#) Ricsi89 válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Így nem is működhet, hiszen a töltő áramkörnek tudnia kell mekkora a feszültség értéke a cellában. A dióda a cella felé átengedi az áramot, de a cella feszültsége már nem jut rá a töltőre. A dióda miatt amúgy is esik jó esetben csak 2-3 tized V, ami ismét beleszólna az akku töltési feszültségébe.
Következő: »»   91 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem