Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy kétcellás Li-Ion akku pakkom, ehhez szeretnék készíteni egy töltőt. Csináltam egy rajzot szerintetek működőképes valamelyik a három közül? A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Egyedül az utolsó, ha a két táp galvanikusan leválasztott. (Nem lehet két USB port ugyanazon gépnek, egyik kötelezően kihúzott töltőjű laptop)
Értem kösz! És két telefon töltővel meg lehet oldani a táplálást?
És még hogyan tudnék bele kalibrálni egy led-et ami jelzi amikor töltődik?
Csak még egy kérdés: Az nem baj, hogy én egy 240mAh-s akksit szeretnék vele tölteni? Mert ez azt írja, hogy 1A és az szerintem egy kicsit sok.
A töltőáramot be kell állítani, ha kisebb akkut szeretnél tölteni.
Nagyobbra kell cserélni az Rprog ellenállást. 24mA áramhoz például 50kOhm ellenállás kell. Adatlap forrás.
Értem, köszönöm. (Ezt az akkut 130mA-rel tölthetem, ugye? - Csak a töltés ideje miatt kérdezem.)
Ha azt a TP4056 töltőt használod, akkor az idővel nem nagyon kell foglalkozni. Egy lítiumos akku körülbelül 500 teljes ciklusra van "hitelesítve. Teljes feltöltés után a kék LED (ha olyan van a modulon) világít.
Nem látom jól, milyen akku van a kezedben. Tudom, az én hiányosságom.
Az idő nekem számítana, szeretném, ha hamar kész lenne. Az akku típusát pedig már leírtam: 240mAh, RC helikopterbe való.
Akkor 0,5C (akár 1C is) bőven megengedhető, ez két órás töltést jelent. Ha az idő számít, akkor akár több akkut is beszerezhetsz, és forgatod. A töltő áramkör sem egy ökör ára.
Rendben, köszönöm.
Nem tehetek kapcsolót, mert a fogyasztónak ilyen nyomógot kellett tegyek. Az a lényeg, hogy ugyanarról a szálról kell töltsem és használjam az akkut, de ez a diódás megoldás nem vált be
Azért, mert a diódán 0.6V esik. Kösd direktben a töltőt a cellára, a fogyasztót meg a kapcsolón keresztül kösd be. Így mindig lesz töltésed, a kapcsoló állásától függetlenül, viszont a fogyasztó is be tud majd kapcsolni, ha kell. Ezt akartad egyáltalán, mert egyáltalán nem tiszta, hogy mi a célod ezzel?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Sziasztok. Egy bolti akkus lámpát szeretnék átalakítani egy kicsit, mert nem kapható hozzá való akku már. Ez egy izzós lámpa, amiben 2 db 1,2Vos akku volt. Szétszedtem a "töltőjét" ami a lehető legprimitívebb dolog. Kb egyetlen ellenállás ami szabályoz, ez 220Kohm-os. Namost azt szeretném én, hogy ne 2,4V legyen az akku töltése hanem 4,2V. Az ellenállás cseréjével tudom ezt megoldani? Természetesen más akkut szánok bele.
Ha jól megnézed a nyáklapot, látsz rajta egy nagy kék kondenzátort, sorosan kötve a tápcsatlakozó egyik ága valamint a diódákból kialakított Graetz híd egyik táppontja között. Rajta keresztül esik a töltéshez szükséges feszültség. Az ellenállás csak a töltőáramot korlátozza. Cserére szorulhat a kondi, 630V- os vagy nagyobb feszültségtűrésű kell ide, meg az ellenállás. DE NYOMATÉKOSAN FELHÍVOM A FIGYELMEDET, HOGY EZ A FAJTA TÖLTŐ BUHERÁLÁSA BALESETVESZÉLYES,SŐT ÚGY FOGALMAZNÉK, HOGY ÉLETVESZÉLYES!!!! Én inkább egy másik töltőt gyártanék hozzá, és nem kísérleteznék vele. ( Tapasztalat: : ) Tisztelettel: Jani
Akkor mit tudtok ajánlani ami kis helyen elfér és megfelel egy 3,7V-os cella töltéséhez. Trafó sajnos nem fér be.
Szia.
Ebből a nyákból csak a biztosítékot tartsd meg, a többit vágd ki a szemétbe. Vegyél,vagy szerezz egy 5V-os tápegységet, egy rendes töltőáramkört (gondolom Lithium Ion cellához kell, Ebay-en gombért kapsz párat), és így töltsd a cellát. Amit látok, az csak a életveszély. Szerk: régi telefontöltő pl. tökéletes erre a maga 5V 500mA-ével. Én is ilyeneket használok, ahova csak tudom. Ezek gyári töltők, rendesen meg vannak csinálva, áramkorlát, megfelelő távolságok a primer és szek. között, megbízhatóak! Mások kidobják, én gyűjtöm az ilyet. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Én egy hasonló lámpa töltőt, egy kiszuperált telefontöltőből készítettem.
Nincs a háznál egy telefontöltő?
Kész töltőáramkört egy százasért kaphatsz. A mostani "áramkör" kukába való, pontosabban az elektronikai hulladékok közé.
Kovidivi
Hát nem telefon töltő, de van egy áramköröm aminek a végén régen egy USB csati volt, ugyhogy az 5V az megvan.
Akkor már csak egy áramgenerátor kell egy stabkockából, megy egy pár forintos alkatrész. Rajzot meg leírást, ha visszaolvasol egy pár oldalt, akkor találsz rengeteget.
Nem áramgenerátor. LiIon akkuról van szó!
Rendben, köszönöm
NEM!!! Áramgenerátorral csak akkor tölthetsz lítiumos akkut, ha figyeled a cella feszültségét.
Így nem is működhet, hiszen a töltő áramkörnek tudnia kell mekkora a feszültség értéke a cellában. A dióda a cella felé átengedi az áramot, de a cella feszültsége már nem jut rá a töltőre. A dióda miatt amúgy is esik jó esetben csak 2-3 tized V, ami ismét beleszólna az akku töltési feszültségébe.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |