Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona
 
Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   35 / 43
(#) proli007 válasza Electricboy hozzászólására (») Feb 6, 2015 / 1
 
Hello! A hiba ott kezdődik, hogy a táplábakat kivéve (4-12), mindenhol 6V-nak kellene lenni. Tehát a 6-os láb 3,6V és a 13-as láb 2V ne jó feszültségek. A 13-as lábnál, lehet szivárog a C16. Ha kiveszed és visszaáll a rend (6V), megtudod. De 6-os lábnál, még ez sem állhat fenn. Vagy elkötötted az IC + és - bemenetét, vagy R6 szakadt, vagy átvezetés van a panelen valahol a GND felé. Mivel az IC foglalatban van, könnyen ellenőrizhető. Mert ez a két IC "el van billenve", azért a 10,7V a kimenetén. Esetleg rossz az IC, de ha új volt és nem tetted az áramkörre fordítva a tápot, annak esélye kb. 1 ezrelék..
(#) Electricboy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Köszönöm!
Ellenőrzöm az általad írt dolgokat: addig itt a nyákterv:
C16 a rajzon sima kondi de nálam elkó és a föld felé van a mínusza, jó úgy?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) Electricboy válasza Electricboy hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Ezekre jutottam
R6 nem szakadt. Átvezetést nem találtam. 13 lábon C16 nélkül is 2V van és a 6-os lábon sem változott semmi. Az IC elvileg új volt, de lehet hogy tokban már volt másban is nem tudom hirtelen. Jelenleg 2 icm van ez egyik a labortápomban szintén foglalatban, azzal esetleg ki próbálhatom, de remélem nem vágja tönkre, mert újat csak kedden tudok szerezni. Esetleg ezt az ic-t a labortápba rakhatom csak akkor nehogy ott tegyen tönkre valamit.
(#) proli007 válasza Electricboy hozzászólására (») Feb 6, 2015 / 1
 
Én itt kapásból több eltérést is látok a nyákon. Pld. a P poti nem a 14-es lábra csatlakozik, hanem a C18 után. Így nincs DC visszacsatolás, nem csoda ha felborul az IC munkapontja. De ellenőrizni kell az U1b kapcsolását is mer ott is eltéréseket látok. Pld. nem látom, hogy az R6 a 7-es lábról a 6-ra menne..
(#) Electricboy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Köszönöm!
Eagleben is már a kapcsolási rajznál rossz helyre kötöttem a potit így az valóban rossz helyre került a nyákon ezt javítom valahogy (átkötném a C2-t?). Viszont sajnos már vagy 3 különböző rajzot nézünk más-más jelölésekkel, ezért csatolom az egale kapcs.rajzot ez alapján lett tervezve. A hiba is látható. Elnézést az összevisszaságért! Köszönöm a türelmed. Multisimben teszteltem hogy így rosszul kötöm be a potit 2V lett a 13 lábon 6-n meg 3.6V tehát elvileg nincs több hiba
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) Miksyy hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Sziasztok

Nem vagyok túl nagy szakértője az elektronikának--még--.
A házunk átalakítása során,találtam egy régi fényorgonát.Ezzel még nagy bulikat csináltunk kb.20éve.Most hogy előkerült,tanulási céllal szeretném feléleszteni(nem működik),és utánna átalakítani.
Tennék elősször bele optokat,és majd ledet.

Csináltam pár képet,és az lenne a kérdésem,hogy tud-e valaki a képek alapján kapcsolási rajzot.
A guglit néztem képek alapján a bss elektronika esetleg hasonlít.
(#) Gafly válasza Miksyy hozzászólására (») Feb 27, 2015 /
 
Ez ugye csak egy bontott része és nem is a leginkább fontosabb a kérdésedhez. Kérlek a többi darabról is készíts képet értelmes válaszhoz...
(#) Miksyy hozzászólása Feb 28, 2015 /
 
Ez az egész.A lámpák es a hálózati fesz forrasztva volt bele,ezt csípőfogóval kikötöttem.Csak a vonal bemeneten volt csati.Rajzoltam hozzá egy kapcsolási rajzot az eggyik oldalról--a rajz a kész termékről lett visszakövetve nem bisztos higy 100% de szerintem jó--.

Az első kérdés az lenne ,hogy ismer-e valaki ez alapján eredeti rajzot,már csak az alkatrészek miatt is.

És mivel ezen erőssen rajta van a hálózati fesz,így nem méricskélnék rajta semmit.Mondjuk csoda hogy eddig nem lett senkinek baja.Ha kikötöm róla a hálózatot,és a lámpákat mondjuk lecseréle 12V 5W ra akkor működne-e.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) steelbird válasza Miksyy hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Az a hangszóró (jobbra fent) mikrofonként volt bekötve?
Mert ha nem, csoda, hogy eddig túléltétek ezt a szerkezetet.
(#) Horv hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy haverommal összeraktuk ezt a fényorgonás kapcsolást, de valamiért nem működik.
A három ledsorból csak egy működik megfelelően, a többi folyamat világít. A nem működő szűrökre jól jut el a bemeneti jel, de a kimenetén egy kb féltápnyi fesz. van, ami egy torz kis amplitúdójú szinuszra hasonlít. Nem találtunk rövidzárat, de ötletünk sincs mitől lehet az a zavar ott...
Ötletek?
(#) proli007 válasza Horv hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Hello! Ha megnézed a három fokozat kapcsolástechnikája teljesen egyforma, csak a kondik értékei mások. Tehát ha egyik fokozat működik, akkor összehasonlítással kell ellenőrizni a hibás részt.
(#) Horv hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Összehasonlítottuk a csomópontokat, amit találtunk különbség az a kimenetben a féltápnyi feszültség volt.
(#) proli007 válasza Horv hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Nem tudom milyen kimenetre gondolsz, de minden műveleti erősítő kimenetén féltápnak kell lenni.
(#) Horv hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Egész érdekes dolgokat produkál, a működő szűrűnél a műv. erősítő kimenetén a jel van, a tranzisztor bázisán meg négyszögjel-féle, a nem működő szűrők műv. erősítő kimenetein meg féltáp, és a tranzisztor bázisain is. Ha újra szkóphoz jutok, akkor rakok fel róla képeket, mert nehezen bírom megfogalmazni... ><
(#) proli007 válasza Horv hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
- Működő szűrű kimenetén féltáp van, és rajta a hangfrekis jel. A tranyó bázisában nyilván négyszögjel szerűség, mert a bázis-emitter vágja a jelet. (meg előtte egyenirányítás is van)
- Ha nem működőnél csak féltáp van, akkor azon nincs jel (de munkapont jó). A tranyó bázisán nem lehet féltáp. Részben mert a műveleti kimenetén a 2.2µF leválasztja a féltápot, részben pedig egy tranyó bázis-emittere egy nyitóirányú dióda, ahol maximum 600..800mV lehet . Féltáp egyáltalán. Nagyobb fesz akkor lehet, ha a tranyó emitter vagy báziskörében szakadás van, vagy rossz a tranyó.. (Kivétel ha a tranyó Fet.)
(#) Horv hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Sajnos hibakeresésbe még nincs sok tapasztalom, szóval bocsánat, ha itt értetlenkedek.

A tranyókat és az ellenállásokat kimértem, azok jók. Még nem mentem végig minden kondin, de azok is jónak tűnnek.

Sikerült szkóphoz jutnom. Csatoltam a képeket: Az első az egyik rossz szűrű bemenete, a második meg a kimenete amikor nincs bemeneti jel (audio), a harmadik, amikor van bemeneti jel.

Azt a szinusos jelet a kimenetén nem értem, miért lehet ott. Az egyik kondi lábán még jó a jel, utána megjelenik az a szinusz, de a kondi jó...
(#) kadarist válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Szia!
Hagy kérdezzek én is! Ha nincs bemenő jel, akkor is vannak ilyen szinuszos feszültségek a kimeneten?
(#) Horv hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Szia!

Igen van, az egyik .0022µF-os kondi lábán is már megjelenik.
(#) kadarist válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Akkor ezek a szűrők átmentek oszcillátorba. A szerelés hogy néz ki, nem nagyon kusza?
(#) Horv hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Bocsi a duplaposztért!

Sikerült kijavítanom, hogy az a szinusz ne legyen ott, és most a 2 majdnem jól megy, a harmadik meg folyamat világít, de ha nincs jel, akkor nem. Viszont ha most a mérőfejet a jelet erősítő műverősítő invertáló lábához rakom, akkor kialszik az összes, pedig ahhoz a részhez ne mnagyon nyúltam. Mi zavarhat?
(#) kadarist válasza Horv hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Hogyan javítottad ki a szinuszosítást? A harmadiknál lehet,hogy az a baj, hogy nagyon nagy az erősítés. A visszacsatoló hálózat alkatrészei (ellenállások) jó értékűek?
(#) Horv hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
A LED-s panelt és a szűrős panelt összekötő vezetékeket lecseréltem rövidebbekre és vékonyabbakra (volt vagy 1-2m), illetve az egyik szűrű (nem, az amelyik átment oszcillátorba) kondijánál láttam volt egy nem kívánatos ón paca. Illetve 10k-s potikat bekötöttem.
Délután újra kipróbáltam (sajnos hang nélkül, mert az ment a cuccba), de jóknak tűntek most. Holnap kipróbálom, úgy hogy halljam is. Amúgy ellenállások jók, viszont a 680, multiméterrel csak 500, a színkód meg stimmel
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) kadarist válasza Horv hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Azt a 680-ast kiforrasztva mérted? Még annyit, hogy a szerelés minősége gyakran fontosabb, mint az alkatrészek értékeinek pontossága.
(#) Horv hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Eeerm. Nem, lehet az akkor a baj
(#) stroboszkop hozzászólása Máj 25, 2015 /
 
Sziasztok! Belekeztem egy 5x10 wattos led fényorgonába.A vezérléséhez kérnék segítséget!
(#) Ghoost válasza stroboszkop hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Ugyan ezen a néven: Itt talalsz segitseget.
Avagy itt is segitsegre lelhetsz
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
(#) lajos1969 hozzászólása Jún 9, 2015 /
 
Sziasztok megépítettem az Alkotó féle fényorgonát, de nem akar működni. A 10K potik helyett 100k ohmosat raktam be mert csak ez volt itthon, triakok BTA41/600B mert ilyen volt kéznél, lehet ez a gond? Csak a közép csatornán működik ott is nagyon érzéketlen!
Köszönöm a válaszokat!
(#) Travolta válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Elképzelhető, hogy magasabb gyújtóáram kell neki, azért nem gyújt be.
(#) lajos1969 válasza Travolta hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Kivettem az optókat s a ledjei helyére ledeket forrasztottam s láss csodát a ledekkel tökéletesen múködik!! De ha berakom az optókat akkor nem működnek az izzók!! Mit nézzek meg?? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Következő: »»   35 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem